Decizia nr. 438 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă „Telejurnal", ediţiile difuzate în luna mai 2011, de postul TVR 1.

Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 şi decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat prevederile art. 17 şi art. 29 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
„art. 17 : - În intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
art. 29 alin. (1) – Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie".

În fapt, în cadrul emisiunii informative „Telejurnal’’ difuzate în luna mai 2011, de la ora 07.00, postul de televiziune TVR 1 a difuzat mai multe ştiri în care au fost prezentate şi descrise cazuri de suicid.

Membrii Consiliului au constatat că ştirile prezentate în cadrul ediţiilor „Telejurnal", de la ora 07.00, din zilele de 12 şi 23 mai 2011, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, în ziua de 12.05.2011, de la ora 07.00, postul TVR 1 a difuzat ştirea cu titlul „MOARTE SUSPECTĂ", în care a fost prezentată drama unui bărbat a cărui soţie s-a sinucis şi despre care se presupune că şi-ar fi omorât şi băieţelul, context în care au fost descrise detalii ale actului suicidal.

Redăm din raportul de monitorizare : • 12.05.2011, Telejurnal de la ora 07:00 - titlul ştirii : MOARTE SUSPECTĂ
„Lavinia Adam – prezentatoare ştiri : Tragedie într-o familie de irakieni stabilită în urmă cu câţiva ani la Buzău. Un medic cardiolog şi-a găsit fiul de 11 luni mort şi soţia spânzurată în bucătărie. Anchetatorii iau în calcul toate variantele dar îşi bazează cercetările pe ipoteza sinuciderii în urma unei depresii postpartum.
(...)
Reporter off : Aţi găsit gazele deschise la aragaz ?
Plt maj Mădălin Filip – ISU Buzău : Da. Gazele erau deschise la aragaz.
Iulian Mocanu – procuror criminalist : Copilul a fost găsit jos în bucătărie pe o pernă, miros de gaz...
Voce din off : După ce l-au audiat pe soţ poliţiştii merg pe varianta sinuciderii.
Cms. Nicolae Zaharia – Serviciul de Investigaţii criminale, IPJ Buzău : E posibil ca în urma unei crize, pe fond nervos, femeia să se fi sinucis. Copilul nu prezintă urme de violenţă la prima vedere şi nu avem date că ar fi fost victima vreunei agresiuni.
Vecin : Bine că n-a sărit blocul în aer. Am avut o şansă extraordinară.
Voce din off : ...În tradiţia musulmană sinuciderea este un păcat capital ca şi în creştinism, în vreme ce naşterea şi creşterea unui copil reprezintă cea mai mare responsabilitate a femeii musulmane devenită mamă."

În data de de 20.05.2011, în emisiunea ,,Telejurnal", de la ora 07.00, postul TVR 1 a difuzat ştirea cu titlul ,,DISPARIŢIE MISTERIOASĂ’’ în care s-a relatat despre o presupusă dispariţie a unei eleve de 19 ani din Târgu Jiu, care ar fi trimis un mesaj pe mobil unei colege în care scria că vrea să se sinucidă.

Acest subiect a fost reluat în cadrul ediţiei „Telejurnal« , difuzate în data de 23.05.2011, de la ora 07.00, ştirea având titlul ,,S-A ŢINUT DE CUVÂNT ».

În legătură cu acest caz, în cadrul ştirii respective, postul TVR 1 a prezentat detalii ale modului în care eleva s-a sinucis.

Redăm din raportul de monitorizare :

• 23.05.2011, Telejurnal, ora 07:16- titlul ştirii : S-A ŢINUT DE CUVÂNT
„Radu Tudor – prezentator ştiri : Viaţa elevei din Târgu Jiu dispărută de acasă în urmă cu patru zile s-a încheiat tragic. Trupul fetei a fost găsit plutind în apele râului Jiu. ... Ceva numai de ea ştiut a împins-o să se sinucidă.
Voce din off : Raluca Drăguşin a dispărut de acasă miercuri seară. Când a plecat i-a spus mătuşei la care locuia că merge la o colegă să înveţe. Şi-a închis telefonul şi de atunci nimeni n-a mai ştiut nimic de ea. Înainte să dispară tânăra i-a trimis celei mai bune prietene un sms în care o anunţa că se va sinucide.
Titrat pe ecran, lângă fotografia fetei : Îmi voi pune în practică un plan pe care aveam de gând să-l aplic peste 20 de ani : să-mi iau viaţa !
Un bărbat : Când am văzut că e scoasă afară de către pompieri şi am văzut şi cu rucsacul şi i se vede părul ... e clară. E fata care a fost dispărută.
(...)
Daniel Tică – purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj : Din primele cercetări efectuate la faţa locului, dat fiind obiectele pe care tânăra le avea în rucsacul pe care-l purta pe spate, se pare că vorbim despre un suicid.
Voce din off : Ca să fie sigură că nu va mai putea fi salvată tânăra a vârât o mulţime de bolovani în rucsacul ticsit cu cărţi. Anchetatorii încearcă să afle acum ce motiv a împins-o pe fată la sinucidere.

Având în vedere conţinutul ştirilor exemplificate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 17 şi art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, dispoziţii care au ca scop reglementarea protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit la art. 17 din Codul audiovizualului norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.

Astfel, legiuitorul a prevăzut că, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin descrieri suicidale sau de omoruri. Or, ştirile care au conţinut descrieri ale cazurilor de suicid au fost difuzate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00, acestea fiind transmise în cadrul emisiunii informative de la ora 07.00, fapt ce contravine prevederilor invocate.

Difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliul au propus şi au votat sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului.

În temeiul dispoziţiilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ale art. 91 alin. (1) şi (2), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1 cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Telejurnal", de la ora 07.00, transmise în zilele de 12 şi 23 mai 2011, au fost difuzate ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.