Decizia nr. 435 din 08.09.2015

15.09.2015


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. PRIMA BROADCASTING GROUP S.R.L.
 cu sediul în BUCUREŞTI, Bd. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, Et. 8, sector 2 CUI 4747298
 pentru postul de televiziune PRIMA TV BUCUREŞTI, Bd. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, Et. 8, sector 2

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 septembrie 2015, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 4334/06.05.2015 şi 4451/11.05.2015, cu privire la emisiunea Cronica Cârcotaşilor, ediţia din 22.04.2015, reluată în data de 26.04.2015, respectiv emisiunea informativă Focus de la ora 18.00 din data de 08.05.2015, difuzate de postul de televiziune PRIMA TV.
 Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRIMA BROADCASTING GROUP S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 12.8/18.11.1997, dec. autorizare nr. 249.0/19.02.1998, 249.1-4/10.02.2011 elib. la 20.05.2014).
 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRIMA BROADCASTING GROUP S.R.L. a încălcat prevederile art. 15 alin. (1) şi 29 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor invocate :
 “ART. 15
 (1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament obscen.”
 “ART. 29
 (2) Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal « Atenţie ! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii. », menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil ; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale.”

 În fapt, postul de televiziune PRIMA TV difuzează în fiecare miercuri, de la ora 20:30, şi, în reluare, duminica, de la ora 16:00, emisiunea Cronica Cârcotaşilor, cu semn de avertizare AP.
 Potrivit raportului de monitorizare, în ediţia din data de 22.04.2015, difuzată în intervalul orar 20:30-22:30, a fost prezentată o scenetă intitulată “Năşicu”, scenetă cu următorul conţinut :

 “SEL 1- Sceneta a început prin prezentarea mai multor personaje stând la masă. La un moment dat a venit un alt personaj către Năşicu pentru a-i aduce o casetă gri.
 Năşicu : Non, Şova, dove sei ? Năşicu ţinea în mână un trabuc care iniţial era stins.
 Şova : Săru’mâna naşule !
 Năşicu : Mi-ai adus marfa ?
 Şova : Am cea mai bună marfă ! Şova a scos o cutie roşie din caseta gri.
 Năşicu : Que cosa hai posso ?
 Şova : E mir, calitatea I !
 Năşicu : Mir ? Năşicu a mirosit sticluţa cu mir.
 Şova : Da.
 Năşicu : Şi cum se face, se trage pe nas ?
 Şova : Nu naşule, nu, nu aşa ! Dă încoa’ că-l strici ! Uite se face aşa-se desface şi se dă pe frunte, se dă pe perişor şi se dă pe ceafă ! Şova l-a dat cu mir pe Năşicu. Un alt personaj, care stătea la masă, zâmbea în timp ce Şova îl miruia Năşicu. În acest timp Năşicu a fost înfăţişat cum ducea trabucul la gură.
 Năşicu : Ma que cosa e ăsta ? Non e piacere ! În acest moment a apărut cum fumează.
 Şova : Non e piacere ?Ia închide ochii naşule, închide ochii ! Vezi munţii ăia de bani pe care tocmai i-ai furat ? Năşicu a închis ochii.
 Năşicu : Si, certo ! Năşicu a zâmbit.
 Şova : Te vezi făcând afaceri cu statul ?
 Năşicu : Si,si, si ! Din nou a zâmbit.
 Şova : Vezi o dubă plină de mascaţi ?
 Năşicu : Da ! În acest moment a încetat să mai zâmbească.
 Şova : Să ştii că nu e pentru matale, e pentru unii care n-au dat bon fiscal la o eugenie. În acel moment Năşicu a deschis ochii şi a pus mâna pe sticluţa cu mir uitându-se atent la ea.
 Năşicu : E foarte tare, e foarte tare, e mai tare decât coca care am primit-o de la domnul Mazăre din Constanţa ! Coca, am o veste proastă pentru tine- eşti concediată ! Chi mende ! Năşicu s-a adresat către o fată care stătea şi ea la masă şi care a fost nevoită să plece plângând. În final Năşicu a continuat să fumeze din trabuc, fiind vizibil atât trabucul cât şi fumul degajat de acesta. Grazie !
 La revenirea în platou, Şerban Huidu (personajul Năşicu) a apărut din nou pufăind din trabuc şi emiţând nori de fum.

 În emisiunea în reluare, în data de 26.04.2015, sceneta descrisă a fost difuzată fără a blura imaginile, în intervalul orar 16.30-16.32.
 SEL 2 Ulterior, în jurul orei 17:15 , emisiunea în reluare a difuzat secvenţa în care, la revenirea în platou, Şerban Huidu a apărut timp de 50 de secunde alături de cei doi prezentatori şi a fumat din trabuc timp de aproximativ 10 secunde.”
 În urma vizionării conţinutului redat anterior, membrii Consiliului au constatat că, prin prezentarea în reluare în ediţia emisiunii “Cronica Cârcotaşilor” din 22.04.2015, duminică, 26.04.2015, de la ora 16.00, a unei scenete în care un personaj fumează, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 15 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora, în intervalul orar 6,00 - 20,00, este interzisă difuzarea de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează.

 În data de 08.05.2015, în cadrul buletinului informativ de la ora 18.00, postul de televiziune Prima TV a difuzat o ştire despre doi cai filmaţi pe autostradă. În completarea ştirii, au fost prezentate detalii şi imagini referitoare la un eveniment similar petrecut în urmă cu câteva zile.
 Redăm spre exemplificare, un fragment din raportul de monitorizare : “Voce din off : În urmă cu doar trei zile, un alt cal s-a plimbat nestingherit pe drumul european ce leagă Lugoj de Timişoara, unde a făcut ravagii. Animalul s-a urcat cu picioarele din faţă pe parbrizul unei maşini pe care a făcut-o zob, totul spre disperarea proprietarului aflat la volan care a ajuns cu răni uşoare la spital. Stăpânul animalului, ajuns şi el la faţa locului a susţinut că nu el este vinovat ci bietul animal care a fost prea nărăvaş.

 Pe ecran au alternat imagini cu o maşină cu parbrizul avariat şi cu un cal alb, însoţit de stăpânul său. Calul părea lovit în partea dreaptă iar imaginile alb-negru nu erau blurate.
 Reporter : În ăsta a fost priponit, nu ?
 Proprietar cal : Da, în ăsta o fost priponit, uitaţi că se vede până unde o fost bătut, cam până aici aşa o fost bătut. Proprietarul a arătat către cameră lemnul pe care l-a bătut pentru a lega calul de el.
 Reporter : Cum o fi scăpat ? I-o dat drumul sau…
 Proprietar cal : Nu i-o dat drumul dar probabil o umblat, să mă scuzaţi, după montă. Numai aşa o fi scăpat.
 Voce din off : Proprietarul calului s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
 Spre final, în imagine a apărut maşina poliţiei.”

 După vizionarea materialului, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea imaginilor în care apărea calul rănit au fost de natură să afecteze publicul telespectator care nu a fost avertizat cu privire la posibilul impact emoţional negativ al acestora.
 Or, potrivit dispoziţiilor legale, înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal « Atenţie ! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii. », menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil. Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a constatat că materialul analizat a fost prezentat cu încălcarea art. 29 alin. (2) din Codul audiovizualului.

 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile individualizare a sancţiunii prevăzute de Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică de intrare în legalitate.

 Supusă la vot, propunerea de somare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :


 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRIMA BROADCASTING GROUP S.R.L., titularul licenţei audiovizuale nr.S-TV 12.8/18.11.1997, dec. autorizare nr. 249.0/19.02.1998, 249.1-4/10.02.2011 elib. la 20.05.2014 pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate, pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (1) şi 29 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. PRIMA BROADCASTING GROUP S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 « Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRIMA TV cu somaţie publică, întrucât, prezentarea în reluare, duminică 26.04.2015, a emisiunii “Cronica Cârcotaşilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale care interzic difuzarea în intervalul orar 6,00-20,00 a programelor audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează.
 Sancţiunea a fost aplicată şi pentru prezentarea în cadrul emisiunii informative de la ora 18.00 din data de 8 mai 2015 a unor imagini de natură să impresioneze în mod neplăcut telespectatorii, fără avertizarea verbală şi scrisă la care obligă prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual : « Atenţie ! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii. » »

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.