Decizia nr. 419 din 22.04.2010
22.04.2010
privind somarea a S.C. MEDIA TRUST S.R.L.
Aleea Trandafirilor nr. 13, bl. Vila 9, parter, Băile Olăneşti, jud. Vâlcea
pentru postul TELEVIZIUNEA VTV
Str. Gen. Magheru nr. 6, bl. P1, mezanin
Rm. Vâlcea, jud. Vâlcea
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările nr. 5168/19.04.2010 şi nr. 5308/20.04.2010, precum şi raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind emisiunea « Criterii politice », difuzată de postul TELEVIZIUNEA VTV în data de 16 aprilie 2010.
Postul TELEVIZIUNEA VTV aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 184.1/12.07.2007/23.09.2008 şi decizia de autorizare nr. 1403.0-1/07.02.2008/23.09.2008).
În urma analizării raportului de inspecţie şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 155 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 71 lit. c) din Legea nr. 67/2004 privind pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Conform dispoziţiilor art. 155 alin. (2) din Codul audiovizualului, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
Art. 71 din Legea nr. 67/2004 prevede :
"Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise :
(...)
c) comentarii privind campania electorală."
În perioada 03 - 18 aprilie 2010, în municipiul Rm. Vâlcea s-a desfăşurat primul tur al alegerilor parţiale locale pentru funcţia de primar al localităţii, în cursa electorală intrând politicieni reprezentând mai multe partide sau formaţiuni politice.
Postul TELEVIZUNEA VTV a comunicat la C.N.A. faptul că va difuza emisiuni electorale, în acest interval de timp, potrivit procedurii prevăzute de Legea nr. 67/2004 pentru acest tip de alegeri.
În fapt, în data de 16.04.2010, zi în care primul tur al acestei campanii se încheiase, postul a transmis emisiunea „Criterii politice”, în intervalul orar 20:08 – 21:28. În cadrul acesteia, realizatorul Gheorghe Smeoreanu a propus telespectatorilor un colaj de secvenţe decupate din emisiuni difuzate de postul VTV în decursul timpului, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale. În aceste secvenţe, au fost, de fapt, selectate replici ale unor reprezentanţi ai PSD şi ai PNL, care au apărut în desfăşurarea unor emisiuni de dezbatere sau de ştiri, difuzate de-a lungul timpului de VTV. De asemenea, au mai fost prezentate 2 secvenţe cu alte teme. Emisiunea a fost declarată de către moderator ca nefiind una electorală : « În acest colaj nu va fi vorba despre alegerile locale parţiale de aici, de la Rm. Vâlcea. » La începutul acesteia, realizatorul a precizat că intenţia sa este aceea de a amuza pe telespectatori, dar şi de a-i informa despre comportamentul unor personaje politice ale zonei, de-a lungul timpului.
Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul desfăşurării emisiunii, personajele în discuţie fiind susţinători ai candidaţilor PSD si PNL, oameni politici care reprezintă conducerea locală a celor două partide.
În aceste condiţii, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a transmis, în realitate, un mesaj politic negativ la adresa celor doi candidaţi şi ai partidelor politice pe care le reprezintă, raportat la ceilalţi contracandidaţi şi formaţiunile lor poltice, fiind vorba despre o publicitate politică negativă. Or, în acest fel, au fost înfrânte dispoziţiile art. 155 alin. (2) din Codul audiovizualului.
Având în vedere contextul electoral în care s-a desfăşurat emisiunea, în sensul că în ziua de dumninică, 18.04.2010, urmau să aibă loc alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Rm. Vâlcea, Consiliul a apreciat că o astfel de abordare din partea radiodifuzorului, într-o emisiune difuzată în 16.04.2010 (deci cu două zile înainte) a tins spre influenţarea opţiunii de vot a electoratului, printr-o prezentare cu caracter negativ făcută PSD şi PNL, formaţiuni politice care, alături de PD-L, constituiau principalele opţiuni de vot ale electoratului.
Sub acest aspect, radiodifuzorul a făcut o trimitere indirectă la alegerile ce urmau să se desfăşoare peste două zile, în sensul că a difuzat secvenţe selectate din emisiuni în care reprezentanţi ai PSD şi PNL apăreau în situaţii nefavorabile. În acest fel, radiodifuzorul a prezentat o imagine negativă asupra celor două formaţiuni politice, fapt de natură să influenţeze opţiunea de vot a electoratului, chemată să voteze primarul oraşului Rm. Vâlcea.
În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că nu au fost respectate nici prevederile art. 71 lit. c) din Legea nr. 67/2004, prevederi potrivit cărora, în calitatea sa de radiodifuzor privat, S.C. MEDIA TRUST S.R.L. avea obligaţia de a asigura, prin măsuri tehnice şi redacţionale, reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial, lucru care nu s-a întâmplat.
Postul TEELEVIZIUNEA VTV a încercat ca, prin realizarea unui program pe care realizatorul l-a caracterizat ca fiind difuzat în scopul de a amuza telespectatorii, să eludeze, în realitate, dispoziţiile legale invocate.
Redăm din raport :
« Gh. Smeoreanu : Ştiţi cum este la fotbal, anumite meciuri se transmit în direct de la primul la ultimul minut, după care , periodic, realizatorii de emisiuni decupează cele mai interesante faze, eventual cele mai interesante goluri şi vi le prezinta toate odată...Ei, bine, la »Criterii politice« facem şi noi din când în când acelaşi lucru. Adică decupăm cele mai interesante faze, unele dintre ele sunt goluri, dar nu precizăm care şi vi le prezentăm dvs., telespectatorilor, pentru a vă amuza. »
În continuare, moderatorul a făcut următoarele aprecieri : « Gh. Smeoreanu : Din punctul meu de vedere, vă şi informaţi, în sensul că vedeţi cum reacţionează in timp personalităţile politice ale zonei şi le puteţi aprecia. Vă daţi cu părerea despre oameni, oamenii politici, oameni care au un cuâint de spus în comunitate, în aşa fel încât, atunci când vă vin la mână, adică atunci când vă invită pe dumneavoastra la vot, când ne vin nouă la vot să ştim cum să-i apreciem. »
Aşadar, elementul de amuzament nu este unul de sine-stătător, ci el este legat intrinsec de momentul votului. Mai mult, realizatorul precizează că « fazele » pregătite pentru a fi difuzate au atât scop de amuzament, dar şi scop informativ, pentru ca telespectatorii, în calitatea lor de votanţi, să ştie cu cine votează. Or, în condiţiile în care mai multe formaţiuni politice se aflau în competiţie electorală peste două zile, prezentarea a două dintre ele în mod critic a constituit un demers prin care radiodifuzorul a luat măsuri tehnice şi redacţionale prin care s-a urmărit, în realitate, influenţarea opţiunii de vot a electoratului, ceea ce nu a constituit o atitudine imparţială faţă de competitorii electorali.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 75 din Legea nr. 67/2004, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. pentru postul TELEVIZIUNEA VTV şi dispune intrarea deîndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELEVIZIUNEA VTV cu somaţie publică, întrucât, în ediţia din 16 aprilie 2010 a emisiunii « Criterii politice », a transmis un mesaj electoral negativ cu privire la două formaţiuni politice, în afara perioadei de campanie electorală, în contextul în care, peste două zile, în oraşul Rm. Vâlcea aveau loc alegeri parţiale locale pentru funcţia de primar al localităţii, fapt de natură să influenţeze opţiunea de vot a electoratului."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.