Decizia nr. 411 din 25.07.2013

30.07.2013


envoyer l'article par mail title=


 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 25 iulie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a supus dezbaterii sesizarea înregistrată la CNA sub nr. 6705/11.06.2013, precum ÅŸi raportul de monitorizare referitor la spotul ING pentru asigurările de viaţă derulat pe posturile de televiziune.

 Redăm din raportul de monitorizare descrierea spotului în cele două variante difuzate :

 "Varianta integrală (30 secunde) începe cu un sac peticit din care ies niÅŸte jucării de pluÅŸ – un urs ÅŸi un iepure.
 Ursul : Cum spuneam, copiii au nevoie cel mai mult de dragostea ta, iar de jucării ne ocupăm noi.
 Din sac iese un roboÅ£el care spune : ÃŽncheiaÅ£i un plan financiar până la 12 iulie ÅŸi puteÅ£i câştiga un sac fără fund cu jucării.
 IepuraÅŸul : Adică un număr infinit ÅŸi incomensurabil de jucării ?
 Jucăriile încep să fredoneze refrenul : „Un sac fără fund cu jucării, de la ING”
 Jucăriile poartă un afiÅŸ/banner pe care e scris cu caractere mari : ingpentrucopii.ro.
 Spre finalul refrenului, imaginea se focalizează pe peticele sacului, dintre care unul are sigla ING, iar pe altul scrie ASIGURÄ‚RI DE VIAŢĂ. ÃŽn partea de jos a ecranului, cu caractere mici, de culoare albă, este trecut mesajul : PromoÅ£ie valabilă până la data de 12 iulie 2013. Detalii pe interro_liens_callback.« - »Varianta scurtă reprezintă ultimele 10 secunde ale spotului în varianta integrală, de la cântecelul „Un sac fără fund cu jucării, de la ING” până la final."

 Consiliul a vizionat spotul ÅŸi a constatat că acesta încalcă prevederile art. 29 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi pe cele ale articolelor 93 ÅŸi 104 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (2) din Legea audiovizualului, "comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor ÅŸi, în special :
 a) să nu instige în mod direct minorii să cumpere un produs sau serviciu, prin exploatarea lipsei de experienţă ori a credulităţii acestora ;".

 Potrivit Codului audiovizualului :
 art. 93 - « Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale. »
 art. 104 - « Sunt interzise publicitatea ÅŸi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înÅŸelătoare sau practici comerciale agresive. »

 ÃŽn raport de prevederile legale menÅ£ionate ÅŸi având în vedere opiniile exprimate de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), membrii Consiliului au constatat că spotul de promovare ING a conÅ£inut afirmaÅ£ii de natură să inducă în eroare publicul minor, public care a constituit « Å£inta » mesajului de promovare, publicitatea având un caracter înÅŸelător.

 ÃŽn esenţă, Consiliul a apreciat că o informaÅ£ie precum cea promovată în spot cu privire la sacul de jucării ce « nu are fund » nu este una veridică, dar că ea este de natură să influenÅ£eze comportamentul copiilor, pentru care o astfel de ofertă poate fi deosebit de « tentantă ».

 Scopul normei prevăzute la art. 29 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului este acela de a proteja copiii de efectele pe care o astfel de publicitate le poate avea asupra acestei categorii de public, având în vedere că minorii nu au o reprezentare corectă a realităţii ÅŸi sunt uÅŸor influenÅ£abili. De asemenea, ei au o capacitate redusă de a discerne, consecinţă a vârstei fragede ÅŸi a lipsei de experienţă.

 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului consideră că difuzarea spotului publicitar ING a fost făcută cu încălcarea regulilor unei informări corecte a publicului ÅŸi ale unei competiÅ£ii corecte, precum ÅŸi cu prejudicierea interesului superior al minorului.

 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinÅ£a spotului publicitar ING, în sensul ca, în situaÅ£ia reluării dfiuzării lui, promovarea să respecte condiÅ£iile specifice comunicărilor comerciale prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală.