Decizia nr. 409 din 20.04.2010

20.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 15.000 lei a
S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.
, Cod fiscal 15081313
Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1

pentru postul RADIO ZU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la mai multe ediţii ale emisiunii « Morning ZU », difuzate în perioada 01 - 31 martie 2010, de postul RADIO ZU.

Postul RADIO ZU din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Codul audiovizualului prevăd :

"(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.« În perioada 01 - 31 martie 2010, postul RADIO ZU a difuzat, în cadrul emisiunii matinale  »Morning ZU", diferite comentarii ale realizatorilor emisiunii, domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, precum şi farse în care a fost folosit un limbaj licenţios, uneori cu accente violente, în care reperele morale oferite copiilor de personajele intervievate au fost de natură să contravină obligaţiei radiodifuzorului de a asigura protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, în emisiunea « Morning ZU » din 04.03.2010, postul RADIO ZU a difuzat rubrica « Farsa zilei » la ora 07.31 şi, în reluare, la orele 08.42 şi 09.33.

Dl. Daniel Buzdugan, autorul farsei, a contactat telefonic un agent de pază, căruia i-a spus că are o verişoară care doreşte să-l cunoască, descriindu-i acestuia fizicul fetei. În continuare, a precizat că verişoara are un prieten în Italia, dar ar dori o aventură. Realizatorul a menţionat că tânăra „nu renunţă la ăla din Italia« , dar că gestul ei ar fi justificat de faptul că  » vrea şi nişte carne macră, aici acasă, cum spunem noi băieţii".

Agentul de pază s-a arătat interesat de propunere şi au stabilit o întâlnire. Dl. Buzdugan l-a asigură că nu va avea probleme cu iubitul fetei din Italia, pentru că acela „e mocofan, adică e slab băietu’, că din cauza asta îi slăbuţ şi-n pătuţ, îţi spun eu ! Îi molcuţ tare... în pătuţ îi molcuţ”.

Redăm un fragment din raportul de monitorizare :

"Agentul de pază : ...Nu-i viril, băiatul, vrei să spui ! Nu-i viril, vrei să spui !
D. Buzdugan : Nu-i bun pe treaba lui !
Agentul de pază : No, ce să-i faci măi, dacă n-are omul cu ce, mai dă cu limba, mă, şi tot se descurcă omul, tot încearcă cumva...”

În final, agentul de pază a fost anunţat că a fost o farsă propusă de fosta prietenă.

De asemenea, într-o altă ediţie a emisiunii, cea din 05.03.2010, farsa a fost făcută de dl. Daniel Buzdugan unui bodyguard (poreclit « Canibalul ») şi a fost difuzată la orele 07.30, 08.30 si 09.30.

Din dialogul celor doi realizatori ai emisiunii matinale « Morning ZU », a rezultat că farsa i-a fost propusă d-lui Buzdugan de un prieten al unui bodyguard care s-a despărţit de iubita lui, aceasta fiind de vreun an şi ceva cu un alt prieten, care lucrează în poliţie. Bodyguard-ul o iubeşte în continuare pe această femeie şi o vrea cu orice preţ înapoi, fiind dispus să se bată chiar pentru ea, în timp ce actualul iubit a încercat să rezolve paşnic situaţia.

Redăm din raportul de monitorizare :

"D. Buzdugan în rolul actualului prieten al fetei : Ce tot o cauţi, s-a terminat între voi…
Bodyguard : Nu s-a terminat, mă, nimic... nu vrei să ne vedem noi doi, să vorbim ?
D.Buzdugan : Adică vrei să ne batem, sau ce ?
Bodyguard : ...Ai fi disponibil ? Hai să vorbim prieteneşte... Când vrei să ne vedem ?
D.Buzdugan : Păi ce să ne vedem ? S-o laşi în pace, să n-o mai cauţi, să-ţi vezi de treaba ta şi cu asta basta ! (...) Te rog eu, las-o în pace ! Ce treabă ai…
Bodyguard : Bă, băiatule, îţi mănânc ficaţii, când te prind, te dezmembrez ! Tu nu auzi că viaţa mea nu mai contează ? Că eu mă cac pe ea de viaţă ! Zi, mă, unde lucrezi, că vin eu la tine la birou. Unde lucrezi ?
D.Buzdugan : La poliţie, ştii prea bine !
Bodyguard : Zi, mă, unde eşti băga-mi-aş [bip] în poliţia mă-tii !... morţii mă-tii... Dacă te prind te dezmembrez. N-auzi ? Mă doare-n [bip] de puşcărie, de poliţie, de tot, mă ! Deci scopul vieţii mele este să-ţi mănânc beregata ţie într-o bună zi, da’ nu acuma, hai, pa !
D.Buzdugan : Auzi, Gheorghiţă !... stai un pic !
Bodyguard : Băga-mi-aş !...Bulangiule, dacă veneai de prima dată şi vorbeai cu mine civilizat, da. Dar ai fost bulangiu, ai pus pe Gicu la înaintare... Băi, în viaţa personală nu se bagă nimeni, bă băiatule, bă ! E între mine şi tine. Dacă veneai şi vorbeai cu mine... Tu n-auzi că eu sunt dispus să mor la orice secundă ? Eu îmi pun viaţa la bătaie, până nu te văd terminat nu mă las, mă băiatule !
D.Buzdugan : O vrei tu pe Lucica ?
Bodyguard : Da, mă, o vreau pe Lucica ! Cu orice preţ !
D.Buzdugan : Bun ! şi ce să fac, mă dau eu înapoi, nu ştiu ?
Bodyguard : Nu te dai înapoi, o să suferi, fratele meu ! ...Eu ţi-am zis că viaţa pentru mine nu mai contează...Tu habar n-ai ce ţi-am pregătit, într-o bună zi.... când te prind, und’ te prind, acolo te termin. (...) Bă, pe mine nu mă calmeză nimeni. Tu nu mă cunoşti pe mine, frate !... (...) Deci, nu ştiu ce o să se întâmple... (...) Tu ştii că eu nu mai am somn, nu mai am stare, mulţumeşte la prietenii mei că mă roagă să stau cuminte, eu am vrut să fac altceva pentru tine, am vrut să vă termin pe loc, atunci... (...) Cum facem ?, viaţa mea e Luci şi nu pot să abandonez la ea !
D.Buzdugan :Tu n-ai vorbit cu ea ? Ea ce vrea ?
Bodyguard : Băi, Luci vrea, că-i cu tine acuma. Normal, că dacă-i cu tine, dacă te-ai băgat tu... (...) deci nu-ţi imaginezi, când pun mâna pe tine, cum mănânc din tine, mănânc din tine, ştii cum mănânc ? cu carne, aşa, pe viu mănânc !"

În finalul emisiunii, dl. Buzdugan i-a spus că a fost o farsă din partea prietenului cu care era la masă în acel moment.

Audiind înregistrarea acestor farse difuzate în cadrul emisiunii matinale “Mornig ZU”, difuzate în zilele de 4 şi 5 martie 2010, Consiliul a constatat că a fost folosit un limbaj licenţios, inadecvat orei matinale de difuzare a acestui program audiovizual.

De asemenea, în privinţa ediţiei din 05.03.2010, conţinutul dialogului dintre protagonistul farsei, un bodyguard, şi realizator, precum şi expresiile vulgare, cu accente violente, care se regăsesc în această farsă, difuzată în mod repetat (între orele 07.30 - 09.40), într-un program matinal, au fost de natură să afecteze dezvoltarea copiilor, categorie de public pentru care programele de radio matinale nu sunt restricţionate, putând fi audiate în mod neîngrădit.

Membrii Consiliului consideră că subiectul farsei, psihologia protagonistului acesteia (din al cărui punct de vedere, violenţa extremă putea fi folosită ca metodă de rezolvare a problemei sentimentale în discuţie), precum şi limbajul vulgar folosit constituie elemente pe care postul RADIO ZU era obligat să le aibă în vedere la difuzarea acestui program audiovizual, în scopul asigurării protecţiei copiilor. Acest fapt era pe deplin realizabil, întrucât rubrica « Farsa zilei » este un program înregistrat, iar nu difuzat în direct.

În ediţia emisiunii din data de 30 martie 2010, domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au dialogat pe o temă preluată din ziarul « Libertatea », publicaţie care relata faptul că, în ajunul sărbătorii de Paşte din anul 2009, dl. Gigi Becali i-ar fi cerut voie duhovnicului său să aibe relaţii intime cu soţia, după ce a fost eliberat din închisoare. Redăm din raportul de monitorizare o parte din comentariile făcute de cei doi realizatori :

"Mihai Morar : Da, nu ştiu ! Gigi Becali asta a spus că el nu face sex, el se împreunează ! Domnu’ Becali dacă vreţi să ne demonstraţi nouă că ştiţi multe sinonime ale cuvântului sau ale acţiunii de a face sex, să ştiţi că nici noi nu facem sex, noi spre exemplu...
D.Buzdugan : ...facem emisiune !
Mihai Morar : Atentăm cu smârdanul la clocitoare !
D.Buzdugan : Ducem pionierul la ecluză !
Mihai Morar : Noi dăm porumbul cu unt !
D.Buzdugan : Sau băgăm moşul în beci !
Mihai Morar : Noi forţăm intrarea în clopotniţă ! Noi tencuim scorbura ! Noi băgăm hârâmboiu în şovârnoagă !
D.Buzdugan : ...Mielu’ în traistă !
Mihai Morar : Dacă vrea domnu’ Becali să ne batem în sinonime, păi, îţi mai zic ! Noi parcăm delfinul, nu facem sex ! Noi scufundăm scafandrul în decantor ! Denise, tu ?"

Raportat la acest dialog, Consiliul consideră că prezentatorii unei emisiuni matinale au obligaţia de a lua toate măsurile pentru ca programul pe care îl realizează să se desfăşoare cu respectarea normelor din domeniul audiovizualului, fără ca publicul minor să fie afectat de conţinutul unor comentarii cu vădite conotaţii sexuale.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului consideră că postul RADIO ZU avea obligaţia de a respecta legislaţia audiovizuală care reglementează principiul respectării interesului superior al copilului în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, pe de o parte, normele audiovizuale prevăd că, în scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de criteriile generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, protecţia minorilor realizându-se, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la programele respective.

În acest sens, Consiliul a prevăzut în Codul audiovizualului criteriile generale de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, criterii precum : psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor, genul sau temele producţiilor audiovizuale, criterii în funcţie de care se va face şi alegerea intervalului orar de transmitere a producţiilor audiovizuale, astfel încât difuzarea acestora să nu afecteze minorii. Având în vedere rolul presei audiovizuale în societate, Consiliul consideră ca fiind regretabil că umorul subtil, de bună calitate, tinde să fie înlocuit de un umor dominat de vulgaritate şi de conotaţii sexuale, un umor al prostului gust şi al indecenţei, promovat în intervale orare la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor de radio. Faţă de încălcările dispoziţiilor privind protecţia minorilor constatate, precum şi pentru încălcarea repetată a aceloraşi prevederi de către radiodifuzor, membrii Consiliului au propus amendarea acestuia cu suma de 15.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (având licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005 pentru postul RADIO ZU), se sancţionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.
Cod Fiscal 15081313
Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1

pentru postul RADIO ZU

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 409/20.04.2010 privind amendarea cu 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. pentru postul RADIO ZU şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă în cuantum de 15.000 lei, întrucât, în mai multe ediţiile ale emisiunii matinale « Morning ZU » din din luna martie 2010, au fost difuzate farse şi au fost făcute comentarii în care a fost folosit un limbaj licenţios, cu conotaţii sexuale, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la programele audiovizuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora.

Potrivit prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot auzi emisiunile respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.