Decizia nr. 408 din 20.04.2010

20.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4, etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza sesizării înregistrate sub nr. 3965/22.03.2010, cu privire la încălcarea dispoziţiilor privind informarea corectă a publicului în cadrul emisiunii „Ora de foc”, difuzată de postul Realitatea TV în data de 17 martie 2010.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor legii audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

În fapt, postul de televiziune Realitatea TV a difuzat în data de 17.03.2010, între orele 21.29-23.52, emisiunea de dezbateri “Ora de foc”, realizată de Oana Stancu şi Adrian Ursu. În partea a doua a emisiunii, de la ora 22.55, a fost discutat subiectul primelor de Paşte acordate în companiile din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Titluri afişate în partea a doua a emisiunii : MIELUL GRAS AL LUI VIDEANU – 80.000 DE EURO, ŞMECHERI LA STAT.

La începutul părţii a doua a emisiunii, tema dezbaterii a fost prezentată astfel :

Adrian Ursu : Discutăm despre angajaţii fericiţi care aşteaptă Paştele. Sunt cei din subordinea domnului Adriean Videanu, ministrul economiei şi comerţului, cei care vor primi prime şi nu orice fel, ci unele grase. Mielul vine la ei şi e bine împănat. Oana Stancu : Cea mai mare sumă, mai mare decât în sistemul bancar, doamnelor şi domnilor, mai mare decât cei de la Dacia bunăoară, care sunt aşa de buni la export în această perioadă. O să ne spună invitaţii noştri şi ce prime se mai dau prin sistemul privat, prin sistemul de stat. Cele mai mari prime sunt la Complexul Energetic Craiova. Vă spune chiar directorul acestui complex cât la sută primesc angajaţii săi. Vă spun şi eu, după aceea, în lei.

Prezentarea invitaţilor :

Adrian Ursu : Doamna Monica Tatoiu, om de afaceri care dă, sau nu dă primă de Paşte angajaţilor ?
Monica Tatoiu : Nu se dau. Nici măcare al treisprezecelea salariu nu se dă, decât dacă depăşeşti cu cel puţin 20% anul trecut. Eu, anul trecut, n-am luat nicio primă.
Oana Stancu : Interesant.
Monica Tatoiu : Nu. N-am luat eu, n-a luat nimeni.
Oana Stancu : Domnul Hoară, bună seara ! Preşedinte Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Industriale şi preşedinte al Consiliului de administraţie la Rovinari. O să vedem şi ce prime se dau la Rovinari şi ce lucruri intresante mai sunt în bugetul proiectat pentru acest an.
Adrian Ursu : Domnul Constantin Niţă, fost ministru în Guvernul Boc, ministru pentru întreprinderi mici şi mijlocii...
Oana Stancu : Şi domnul Anton Hadar, preşedinte Federaţia Alma Mater. Mulţumim tuturor pentru prezenţă. Invocam dezvăluirea pe care a făcut-o mai devreme, pentru colegii noştri de la ştiri, directorul Complexului Energetic Craiova, în legătură cu primele pe care le acordă angajaţilor săi de acest Paşte, angajaţi fericiţi, spuneam. Declaraţia domnului director Bălăşoiu !
După această introducere a fost difuzată înregistrarea unei convorbiri telefonice, pe ecran fiind afişată menţiunea : convorbire telefonică reporter - Constantin Bălăşoiu, director general CE Craiova.

Redăm din raportul de monitorizare, conţinutul materialului difuzat :

- Angajaţii dumneavoastră, de Paşte, primesc vreo primă ?
- Da, primesc toţi.
- Cât ?
- Nouăzeci la sută din salariu.
- Nouăzeci la sută din salariu ?
- Da.
- Asta e la fel ca anul trecut. Bănuiesc că încă nu a fost aprobat bugetul. Sau vi s-a aprobat ?
- Nu, aşa a fost întotdeauna.

După difuzarea materialului înregistrat, a început dezbaterea subiectului, în studio.

Adrian Ursu : Ce spuneţi, domnul Hoară ?
Marcel Hoară : Nu e vocea domnului Bălăşoiu. Îl cunosc, întâmplător...
Adrian Ursu, amuzat : Cum, nu e vocea domnului Bălăşoiu ? Era cineva, aşa, care vorbea despre prime... ?

Pe parcursul emisiunii, invitatul Marcel Hoară a afirmat de mai multe ori că vocea auzită în cadrul convorbirii telefonice difuzate pe post nu aparţine domnului Constantin Bălăşoiu şi că, implicit, informaţiile prezentate publicului ca provenind de la acesta nu sunt reale, în consecinţă informaţia nefiind una corectă.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare.

Marcel Hoară : În contractul colectiv de muncă închis de domnul Vosganian, sau încheiat de domnul Vosganian mai demult, prevedea aceste tichete de masă şi mai prevedea o serie de elemente. Şi, repet : vocea pe care am auzit-o nu este a domnului Bălăşoiu şi, dacă sunteţi amabili, o să vă dau numărul dumnealui de mobil să-l sunaţi, să vă răspundă şi să-l auzim.
.......
Marcel Hoară : De reţinut ! În primul rând, acea sumă, dată toată ziua pe televizor, de la Complexul Energetic Craiova, este falsă.
Adrian Ursu : Nu ne-aţi convins că e falsă.
Marcel Hoară : Sunaţi-l pe domnul Bălăşoiu, dar vocea lui reală ! Poate n-o să fie...
.........
Marcel Hoară : Ştirea este falsă.
Anton Hadar : Dv veniţi cu argumente şi, în faţa evidenţei, n-am ce să fac, vă cred pe dv. Irită foarte mult opinia publică şi, mai ales, pe cei care sunt amărâţi.
Adrian Ursu : Nu vrem să irităm opinia publică. Noi vrem să lumurim..
Anton Hadar : Irită pentru că exact cei pe care-i chemaţi dv să lămurească, neagă mereu adevărul sau, eu ştiu, nu recunosc.
Marcel Hoară : Un exerciţiu de sinceritate !
Adrian Ursu : Vă rog !
Marcel Hoară : Din tot sufletul ! Haideţi să-l sunăm pe domnul Bălăşoiu, să-i auzim vocea, comparativ cu vocea pe care-am auzit-o înainte ! Vă dau eu numărul.
Adrian Ursu : Daţi-ne numărul pe care-l aveţi dv.
Oana Stancu, amuzată, simultan cu Adrian Ursu : L-au sunat colegii mei. În aceste momente, vă rog să nu-l daţi în direct. Vă rog să-l scrieţi aici. L-au sunat colegii mei. A susţinut că nu mai este dumnealui.
Marcel Hoară : Deci, nu. Vocea aceea nu este a dumnealui. Se poate să fie a oricărui cetăţean.
Oana Stancu : Dar, spuneţi-mi ... Prima dată n-a negat, domnule Hoară. Dar mai spuneţi-mi o dată : unde aţi spus că informaţia e falsă ? Ştirea colegilor mei a conţinut exact informaţia asta.
Marcel Hoară : Prima de Paşte, de 3.249, pe care aţi scris-o dv. se numeşte - ca să fiu politicos, să nu-i spun minciună - se numeşte informaţie falsă.
....

În data de 18.03.2010, în cadrul emisiunilor informative de la orele 06.00, 07.00, 08.00, 09.00 şi 10.00, postul Realitatea a difuzat o ştire intitulată PRIME LA COMPANII DE STAT, cu următorul conţinut :

Prezentator : Prima bate criza. Salariaţii din domeniul energetic vor lua anul acesta primă de Paşte, şi asta chiar dacă sunt angajaţi în companii în care acţionar principal este statul.
Voce din off : În ciuda crizei economice şi a lipsei de bani de care se plâng guvernanţii, companiile deţinute de stat au pus ceva de-o parte pentru iepuraş. Le vor oferi angajaţilor bani lichizi sau tichete de masă.
Marcel Hoară, cu menţiunea „preluare Ora de Foc” : Sunt prevăzute tichete cadou. Aceste tichete, în cazul Rovinari, valoarea este de 630 de lei pe om...
Voce din off : Tichete cadou ar putea primi şi angajaţii de la Complexul Energetic Craiova.
Înregistrare telefonică, Constantin Bălăşoiu, titrat director Complexul Eenergetic Craiova : Singurul lucru care-i prevăzut în contractul colectiv de muncă reprezintă 10 tichete a 50 de lei, tichete cadou. Încă n-am convenit cu sindicatele dacă de Paşte vom acorda din această sumă de 500 de lei o parte sau nu.
Voce din off : La Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, prima este de 600 de lei, iar la Compania Naţională a Huilei şi Complexul Energetic Turceni, 450 de lei. La Compania Naţională a Huilei, discuţiile cu sindicatul nu s-au finalizat dar, cum nu există un buget aprobat, se va merge pe cel de anul trecut, ceea ce înseamnă o primă de 450 de lei. O parte dintre aceste companii au, în acelaşi timp, şi datorii uriaşe către stat. La Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica nu se dau prime sau, cel puţin, aşa au anunţat cei din conducerea companiilor.

Având în vedere aspectele ce au făcut obiectul sesizării, în urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului.

Astfel, pornind de la o premisă greşită, respectiv de la o informaţie primită telefonic, neverificată, conform căreia primele acordate de Paşte angajaţilor Complexului Energetic Craiova ar reprezenta 90% din salariu, informaţie atribuită în mod eronat directorului acestui complex, realizatorii şi moderatorii emisiunii au indus publicului, în mod repetat, ideea că sumele acordate ca prime în companiile în care statul este acţionar sunt foarte mari, în timp ce pentru alte categorii de bugetari ori pentru sectorul privat constrângerile financiare sunt foarte severe.

Membrii Consiliului au constatat că, pe parcursul emisiunii, după difuzarea înregistrării telefonice, unul dintre invitaţii prezenţi în studio a susţinut, în mod repetat, că vocea prezentată de post ca fiind a domnul Constantin Bălăşoiu nu îi aparţine, de fapt, acestuia şi că, implicit, informaţiile prezentate publicului ca provenind de la acesta nu sunt reale, informaţia nefiind una corectă.

Astfel, spre finalul emisiunii, chiar moderatorii şi realizatorii acesteia au constatat faptul că, într-adevăr, persoana identificată iniţial ca fiind Constantin Bălăşoiu nu era aceasta, aşa cum reiese din raportul de monitorizare : „L-au sunat colegii mei. În aceste momente, vă rog să nu-l daţi în direct. Vă rog să-l scrieţi aici. L-au sunat colegii mei. A susţinut că nu mai este dumnealui.
....
Oana Stancu : Dar, spuneţi-mi ... Prima dată n-a negat, domnule Hoară”.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a constatat că, deşi s-a dovedit că publicul fusese informat greşit, atât cu privire la identitatea reală a directorului Complexului Energetic Craiova, cât şi în ceea ce priveşte cuantumul sumelor acordate ca prime angajaţilor, postul nu a făcut rectificarea cuvenită, astfel încât situaţia să fie în mod evident şi efectiv clarificată.

Membrii Consiliului au constatat că, deşi în cadrul emisiunilor de ştiri din dimineaţa zilei de 18 martie 2010, înformaţiile prezentate au fost în concordanţă cu afirmaţiile invitatului emisiunii “Ora de Foc” din data de 17 martie 2010, indirect fiind confirmat faptul că înregistrarea cu privire la cuantumul primelor acordate nu prezenta situaţia reală, postul de televiziune REALITATEA TV nu a făcut rectificarea cuvenită, în sensul de a aduce la cunoştinţa publicului faptul că informaţiile cuprinse în înregistrarea difuzată în cadrul emisiunii “Ora de Foc” nu proveneau de la domnul Constantin Bălăşoiu, aşa cum în mod eronat s-a prezentat iniţial.

Astfel Consiliul a apreciat că omisiunea prezentării unei rectificări sau a unei informaţii clare cu privire la faptul că informaţiile prezentate în emisiunea « Ora de foc » au fost atribuite în mod greşit domnului Constantin Bălăşoiu, a fost de natură a afecta percepţia publicului cu privire la subiectul dezbătut în acea emisiune şi, de asemenea, de natură a prejudicia dreptul la o informare corectă şi obiectivă a acestuia, precum şi posibilitatea de a-şi forma în mod liber şi în cunoştinţă de cauză, propria opinie.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât informaţiile prezentate prin intermediul unei înregistrări telefonice, în emisiunea „Ora de foc” din data de 17 martie 2010, au fost atribuite în mod eronat unei persoane, iar postul nu a făcut rectificarea cuvenită.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.