Decizia nr. 404 din 31.03.2009

31.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2

pentru postul de radio KISS FM BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 31 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la ediţia emisiunii „French Kiss”, difuzată în ziua de 6 februarie 2009, în intervalul orar 22.30 – 02.00, de postul KISS FM.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 070.0/04.10.1994). În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii ediţiei emisiunii „French Kiss”, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 9 alin. (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, după ora 22.00 este interzisă difuzarea de emisiuni realizate în direct de către radiodifuzori licenţiaţi în România, la care participă copii în vârstă de până la 14 ani.

În fapt, postul de radio KISS FM a difuzat în data de 6 februarie 2009, în intervalul orar 22.30 – 02.00, emisiunea „French Kiss”. Emisiunea, difuzată de luni până vineri, în intervalul orar 22.30-02.00, este moderată de Dan Finţescu, Sînziana şi Andreea, îşi propune să dezbată, în direct, subiecte legate de preocupările tinerilor.

Pe parcursul celor trei ore şi jumătate de emisie, au intervenit telefonic 20 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 27 de ani, cu scopul de a comenta sau de a cere un sfat moderatorilor emisiunii „French Kiss” în legătură cu problemele apărute în urma unor relaţii sentimentale.

În debutul emisiunii, la ora 22.33, a intrat în legătură telefonică directă minorul Ionuţ, în vârstă de 13 ani, care a povestit despre prietenia sa cu o fată de 13 ani, ce face parte din curentul „Emo” şi al cărei comportament îl dezaprobă.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Ionuţ : Bună seara... am şi eu o problemă cu o prietenă... am o prietenă de un an şi... atrasă de stilul acela Emo şi vrea să mă atragă în stilul ei şi nu-mi prea place.
Moderatoare : Ce stil a adoptat ea ? Ce spuneai tu mai devreme ?
Ionuţ : A adoptat un stil Emo
Moderatoare : Tu ce vârstă ai Ionuţ ?
Ionuţ : Treisprezece ani.
Moderatoare : Mulţi înainte !
Ionuţ : Mulţumesc.
Moderatoare : Ea ce vârstă are ?
Ionuţ : Ea este de-o seamă cu mine, tot treisprezece ani are.
Moderatoare : Şi ce face, mai exact ?
Ionuţ : Stă numai cu prietenii ei...
Moderatoare : Şi ce fac ? Au un comportament, se-mbracă mai ciudat, ascultă o muzică mai ciudată ? Ce face, mai exact ? Povesteşte-ne tu.
Ionuţ : Se-mbracă mai ciudat...
Moderatoare : Adică, cum ?
Ionuţ : Fac frizuri şi se-mbracăm mai tot timpul în negru, cu părul vopsit.
Moderatoare : Dar comportamental cum este, cum s-a schimbat ?”

Acesta a mai afirmat că nu ştie cum să-i spună că vrea să se despartă de ea, iar unul dintre moderatori i-a oferit o soluţie în acest sens, recomandâdu-i că cea mai bună cale este să fie sincer şi să-i spună pe un ton amiabil că nu mai vrea să continue această relaţie.

În jurul orei 23.30 a intervenit telefonic o minoră, respectiv Cosmina, în vârstă de 12 ani, care a relatat povestea unui băiat din aceeaşi clasă cu ea, despre care a afirmat că o place şi că de de vreo 2 – 3 săptămâni îi trimite mesaje cu „te iubesc”, „vrei să fii cu mine”, plânge, o sună.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Cosmina : Bună seara, ce faceţi ?
Moderatoare : Bine, la datorie, ca după 22:30 în cursul săptămânii, la _ French Kiss, tu ce faci ?
Cosmina : Păi bine, cred că trebuie să trec la subiect, v-am sunat...
Moderatoare :Să ne spui ce vârstă ai, în primul rând.
Cosmina : Am doisprezece ani.
Moderatoare :Ok, mulţi înainte !
Cosmina : Mulţumesc la fel. Am doisprezece ani şi un băiat de la mine din clasă mă place şi tot îmi trimite mesaje cu „te iubesc” şi dacă vreau să fiu cu el şi de fiecare dată plânge, mă sună şi nu ştiu ce să fac.
Moderatoare :De când se întâmplă lucrul acesta ?
Cosmina : De vreo 2-3 săptămâni.
Moderatoare :Voi sunteţi colegi ?”

Cosmina a mai spus că nu ştie ce să facă, pentru că nu-l place deloc, deoarece nu se potrivesc (ea are 160 cm, iar el are 140 cm) şi a sunat în emisiune pentru a-l întreba pe Dan Finţescu ce ar face el dacă ar fi refuzat de o fată. Acesta i-a sugerat să-i spună direct că nu-l place.

La un moment dat, Cosmina a spus că băiatul respectiv a avut „gânduri de Emo”. Dan Finţescu i-a cerut Cosminei să explice sintagma respectivă, la care tânăra a spus că :

„...tot timpul vrea să se sinucidă, să se omoare, să se taie cu lama ; odată a vrut să se arunce de la etaj. ...l-am oprit eu. L-am tras pentru că avea foarte puţin.”

Întrebată de locul cu pricina, Cosmina a precizat că acel caz s-a întâmplat la şcoală.

Faţă de dispoziţiile imperative ale art 9 din Codul audiovizualului, realizatorii aveau obligaţia, pe de o parte, de a anunţa publicul că minorii sub 14 ani nu pot participa la emisiuni difuzate în intervalul orar programat, iar, pe de altă parte, de a nu accepta intervenţia directă a celor doi minori, pe care i-ar fi putut consilia şi printr-o altă modalitate decât cea a unei discuţii radiofonice în direct.

În scopul protejării copiilor, legiuitorul a instituit, prin această normă, interdicţia ca, după ora 22.00, să mai fie difuzate, în direct, emisiuni la care să participe copiii în vârstă de până la 14 ani.

Membrii Consiliului au constatat că, deşi realizatorii emisiunii au aflat ce vârstă au cei doi interlocutori, au continuat discuţiile cu aceştia, încălcând prevederile menţionate.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul apreciază că ori de câte ori copilul este subiect al emisiunilor audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia să respecte interesul superior al acestuia.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. - pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „French Kiss”, transmisă în 6 februarie 2009, începând cu ora 22.30, a fost acceptată intervenţia, în direct, pe post, a doi minori, unul de 12 şi celălalt de 13 ani, fapt ce contravine prevederilor din Codul audiovizualului, care impun în sarcina radiodifuzorilor licenţiaţi în România obligaţia de a nu difuza în direct, după ora 22.00, emisiuni la care participă copii în vârstă de până la 14 ani.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.