Decizia nr. 400 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.,
cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, Jud. Bihor

pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46B, sector 6, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea condiţiilor legale de difuzare a publicităţii de către posturile de televiziune.

Postul de televiziune NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A., (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).

În urma analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că postul de televiziune NAŢIONAL TV a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În fapt, conform raportului de monitorizare, postul NAŢIONAL TV a difuzat în data de 4 aprilie 2010, de la ora 09.26 emisiunea „Tibanu, pescuitul şi natura”, prezentată de Tiberiu Lazăr, zis Tibanu, emisiune încadrată de radiodifuzor ca „Reality-Show”.

Prima parte a ediţiei emisiunii din 04 aprilie 2010 a fost prezentată de la Clubul Raul, situat în apropierea lacului Snagov.

Tibanu (reper 01:51 selecţie) : ...Vreau să merg cu Raul să vă arăt şi câteva din tainele Clubului Raul, pentru că Clubul Raul mai are şi condiţii de cazare, mai are şi condiţii de fitness, doamnele dacă vor să arate 68-69-32 sau cum e cu dimensiunile astea !
Afişat pe ecran : Club Raul -0744 848 123
Raul : Corect ! Iar în această locaţie, unde vedeţi şi dumneavoastră, avem circa 300 de locuri, putem organiza mese festive, nunţi, mai ales pescarii. Vreau prima nuntă să fiu naş pentru tinerii pescari care se vor căsători aici şi haideţi să vedem camerele sus. Mulţi telespectatori au dorit să vadă, m-au şi rugat să le-arăt camerele ca să vadă şi condiţiile de cazare, că au zis că vor să vină să-şi petreacă o parte din ei Paştele, alţii să vină la pescuit.
Tibanu : Bineînţeles, oferta lui Raul rămâne valabilă, va fi naş la primii pescari...(Se suprapun cei doi)
Raul : La primii pescari care se vor ...
Tibanu : ...prima familie de pescari. Sau poate să fie doi pescari şi să fii naş la ei, nu ?! Acuma se poartă !
Raul : Trebuie să aibă dezlegare de la Episcopie şi cu articolul 200 cu gay-ii, nu ştiu cum facem, dar nu prea mă interesează. (...)

În continuare, în emisiune au fost prezentate camerele, care sunt situate pe un ponton plutitor, care poate fi tras cu vaporul pentru plimbări pe lacul Snagov.

Tibanu (reper 03:57 selecţie) : Eu vreau să vă mai zic un secret, este cu totul altfel somnul pe apă, decât dacă este pe pământ.
Raul : Curentul apei care se creează este un, câmpul apei de fapt, este foarte benefic organismului (...).
Afişat pe ecran : Club Raul -0744 848 123 (reper 04:14 selecţie)

De asemenea, a fost prezentată o cameră, cu baie şi toate condiţiile, apoi au mers la provă unde era amenajată o sală pentru servirea micului dejun, dar se puteau efectua şi exerciţii la diverse aparate, pentru menţinerea condiţiei fizice.

Raul (reper 05:58 selecţie) : Dar cu acestea am vrut să vă arăt din micile condiţii care le au la dispoziţie cei care vin să se cazeze şi să se simtă bine în acest decor natural 100%.
Tibanu : Deci oferi condiţii nu numai pentru pescari şi pentru cei care îi însoţesc pe pescari ca să...
Raul : Şi pentru cei care vor să vină să stea în natură câteva zile, să se simtă bine, să dea la un peşte, să mănânce ce vor şi, în general, să se simtă bine.

În continuare au fost prezentate imagini cu împrejurimile pontonului.

Afişat pe ecran : Club Raul -0744 848 123(repere 06:39, 13:05 selecţie)

Tibanu (reper 15:11 selecţie) : Asta a fost bucătăria noastră de astăzi !
Afişat pe ecran : Club Raul -0744 848 123(reper 15:14 selecţie)
Tibanu : Nu uitaţi ! Club Raul ! Mai spune Raul odată telefonul !
Raul : 0744 848 123.

A continuat cu urări de Paşte şi cu promisiunea că va născoci şi pe viitor alte „bunătăţi ca să vă încântăm cu preparatele făcute de noi aici, ba ad-hoc, ba de la unul la altul. Dar în orice caz garantăm că sunt extraordinar de gustoase şi vă aşteptăm să le degustăm împreună.”

Tibanu : Nu rămâne decât să vă dorim „Poftă întinsă !”şi v-aşteptăm aicea, să-l vedeţi pe Raul direct în laboratoarele lui de la Snagov, cum îşi desfăşoară activitatea cu mânuţele lui şi ce bunătăţuri ies.(...)
Raul : Până nu veniţi aici, nu ştiţi despre ce e vorba !

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că emisiunea, fără a fi încadrată ca atare, a avut un caracter publicitar, în cadrul ei fiind promovat un loc de odihnă şi agrement şi condiţiile oferite de acesta.

Având în vedere modalitatea în care s-a desfăşurat emisiunea, Consiliul a apreciat că a fost depăşit cadrul unei informări generale a publicului telespectator privind subiecte de pescuit şi natură, aşa cum anunţă titlul emisiunii.

Astfel, prin modul în care a fost abordată prezentarea, emisiunea, fără a fi încadrată ca atare de către radiodifuzor, s-a transformat într-o emisiune publicitară în care au fost promovate serviciile oferite de „Club Raul”.

Faţă de aceste aspecte Consiliul a apreciat că această promovare a fost făcută în alte condiţii decât cele prevăzute de legislaţia audiovizuală care reglemenetează publicitatea pe posturile de radio şi de televiziune.

Procedând astfel, radiodifuzorul nu a respectat cadrul general de difuzare a publicităţii, încălcând în mod evident dispoziţiile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului potrivit cărora, comunicările cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul NAŢIONAL TV cu somaţie publică, întrucât, emisiunea „Tibanu, pescuitul şi natura”, difuzată în data de 4 aprilie 2010, a avut conţinut comercial mascat, fapt ce contravine dispoziţiilor legale.

Potrivit legii, comunicările cu conţinut comercial mascat sunt interzise.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.