Decizia nr. 399 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TELE M S.A.
cu sediul în IAŞI, Şoseaua Codrescu nr. 6, Jud. Iaşi

pentru postul TELE ’M IAŞI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza sesizării înregistrate sub nr. 4638/06.04.2010 cu privire la principala emisiune de ştiri, difuzată în data 01.04.2010, în intervalul 18.00-18.30, de postul TELE M Iaşi.

Postul de televiziune TELE M IAŞI aparţine radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 003.1/08.01.1993, decizia de autorizare iniţială nr. 017/12.05.1994, reautorizare nr. 017-1/12.05.1994 pentru localitatea Iaşi).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Tele M SA a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile art. 42 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor legii audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Potrivit prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului :

„(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine”.

În fapt, postul TELE M a difuzat joi, 01 aprilie 2010, în cadrul principalului jurnal de ştiri, transmis între 18:00 şi 18:30, o ştire cu o durată de 4 minute şi 23 de secunde, ştire în care Constantin Simirad, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, era acuzat că „a aranjat” licitaţia pentru o lucrare publică.

Redăm din raportul de monitorizare, principalele idei prezentate în ştire :

00:00 Crainic : Dosarul Voicu are ramificaţii până la Iaşi, însă nu în ograda PSD ci a democrat liberalilor, via Costel Căşuneanu, omul de afaceri pentru care a intervenit senatorul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Regele şoselelor poate să-şi ia adio de la potul de 18 milioane de euro pentru refacerea drumului judeţean 208 Iaşi-Suceava. Stenogramele apărute astăzi în presă arată cum s-a aranjat licitaţia între Căşuneanu şi, surpriză, Constantin Simirad.
04:43 Stenograma pe ecran (discuţie Simirad-Căşuneanu , voice off !!!)
Costel Căşuneanu : Să trăiţi,domnule preşedinte,ce faceţi ?
Constantin Simirad : Să trăieşti patroane.
C.C : Cât mai stăm cu treaba aia ?
C.S : Se rezolvă,cadou de Paşti.Uită-te pe internet,acuşi anunţ.
C.C : O să avem probleme,vin mulţi ?
C.S. : Puzderie,dar rezolvăm.15% cad din start,ai inţeles,nu ?
C.C : Pe onoarea mea.
C.S : Nici o problemă, am fost la o ciorbă cu domnul general, prietenul dumneavoastră din Iaşi şi mi-a garantat pentru dvs.
C.C : Cum facem cu cadoul ?
C.S : 5% când anunţ, 5% la şedinţă şi 5% la suplimentare.
C.C : Normal că vin la suplimentare, că n-am cum să fac cu 40 de milioane dezastrul ăla.

05:18 voice off : Discuţia dintre omul de afaceri şi Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi avea loc în luna martie 2009 şi se referă la licitaţia pentru execuţia drumului judeţean 208 Iaşi-Suceava. Pe 16 martie a fost publicat anunţul de licitaţie pe TEAB. 54 de firme şi asociaţii de firme au cumpărat caietul de sarcini dar numai 17 au depus oferte financiare. Pe 11 mai a avut loc licitaţia propriu-zisă. Câştigător, aşa cum s-a stabilit, PA&Company Internaţional condusă de regele şoselelor, Costel Căşuneanu. Trei firme au depus contestaţie. Pe 19 august, Căşuneanu era declarat câştigător de Consiliul Judeţean. Cu o zi înainte, omul de afaceri a avut o discuţie tet-a-tet în biroul acestuia de la Consiliul Judeţean. Să urmărim stenograma discuţiei care a avut loc pe 17 august.
06:09 Stenograma pe ecran (discuţie Simirad-Căşuneanu)
Constantin Simirad : Domn patron, n-ai mai dat nici un semn de viaţă !
Costel Căşuneanu : Am fost puţin ocupat.
C.S : N-ai cumva treabă mâine pe la Iaşi ?
C.C : Dacă trebuie, îmi fac.
C.S : Te aştept la birou la mine
C.C : Aveţi vreo veste bună ?
C.S : Aştept onoarea.
C.C : Să trăim bine !

06:22 voice off : Pe 24 decembrie 2009 a fost semnat contractul cu firma lui Căşuneanu, iar Simirad făcea pe durul, anunţând că nu va accepta suplimentări la aceste lucrări. Cei 42 de Km de drum trebuie executaţi în cel mult 2 ani, iar pentru aceasta firma lui Căşuneanu va încasa 18 milioane de euro din care 3,2 milioane contribuţia Consiliului Judeţean.
06:45 S.Tătaru (Purtător de cuvânt - CJ) : Finalizarea privind procedura licitaţiei a fost întârziată, deoarece au fost depuse în decursul timpului, încă de la demararea acesteia, o serie de contestaţii de către firmele participante sau externe, şi, urmând procedurile care fac referire la soluţionarea acestor contestaţii, inclusiv la Curtea de Apel, atunci s-a lungit această perioadă, însă ne bucurăm că s-a finalizat, în sfârşit, şi s-a semnat acest contract, iar în primăvară urmează să fie demarate lucrările de construire pentru acest drum.
07:25 voice off :Pe 8 martie au început lucrările la drumul judeţean 208, iar Căşuneanu l-a sunat pe Simirad să-i reamintească promisiunea, 5% pentru suplimentarea contractului cu 50 procente. Speriat de cazul Voicu, în care este implicat Costel Căşuneanu, şeful CJ s-a făcut că nu ştie despre ce este vorba. Simirad a încercat să-şi păstreze poziţia din ianuarie 2010, când ameninţa.
07:46 Simirad : Să nu încercaţi să-mi impuneţi anumite modificări ale proiectului, care să implice fie cheltuieli suplimentare pentru că eu nu voi semna nici un act adiţional, actul adiţional dacă se semnează se susţine financiar de către Consiliul Judeţean, noi nu dispunem de această resursă, abia vom reuşi finanţarea proiectului din resurse proprii, până când primim de la Uniunea Europeană banii.
08:24 voice off : Rămâne de văzut care poziţie va fi adoptată de şeful CJ, cea servită presei sau cea din discuţiile avute cu magnatul băcăuan. Nici Constantin Simirad şi nici Costel Căşuneanu nu au dorit să comenteze veridicitatea stenogramelor. Vom reveni cu amănunte în jurnalul nostru de mîine.

În acelaşi jurnal a fost difuzată şi o ştire referitoare la Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, ştire în care la cunoştinţa publicului era adusă informaţia conform căreia pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare şi că trebuie să se prezinte la DNA. Ştirea a avut o durată de 3 minute şi 45 secunde, iar în finalul materialului a fost prezentată şi poziţia dl. Gheorghe Nichita : „chiar dacă e 1 aprilie mi se par lucruri de proastă factură ...care caracterizează nişte minţi bolnave”.

Redăm, spre exemplificare, o parte din ştire :

Crainic : Bună seara şi bun găsit la ştiri. Primarul Gh. Nichita arestat. Încrengăturile scandalului Voicu par să fi ajuns şi la Iaşi, iar prima victimă este Nichita. Procurorii l-au convocat astăzi pe primar la sediul DNA la ora 12 pentru a-l înştiinţa că a fost emis un mandat de arestare pe numele său. Nichita s-a grăbit să termine cât mai repede şedinţa de consiliu local pentru a nu risca să fie scos în cătuşe chiar din Primărie.
voice off ; Despre eminenta arestare a lui Gh. Nichita se vorbeşte de câteva zile în oraş, iar astăzi dimineaţă toate redacţiile de ştiri din Iaşi au primit următorul comunicat :
Titrat pe ecran :
Domnilor redactori, ţin să vă anunţ în premieră, că potrivit unor surse judiciare, primarul Gh.Nichita este chemat astăzi, în jurul orei 12.00, la sediul DNA Iaşi, situat pe str. C.A.Rosetti, nr. 15 în dosarul Politehnica Iaşi. Potrivit aceloraşi surse, acestea sunt ultimele ore în libertate ale primarului ieşean, pe numele acestuia emiţându-se deja un mandat de arestare ce va fi pus în aplicare începând de astăzi. De altfel, se pare că Nichita şi-a negociat chiar şi arestarea, acesta nedorind să fie scos cu cătuşe din sediul Primăriei Iasi, aşa cum a fost scos fostul prefect din Prefectură, ci preferând ca totul să se desfăşoare cât mai discret.
voice off : Reporterii TELE M au aflat de fapt că primarul Gh.Nichita nu a fost chemat la DNA Iaşi pentru dosarul Poli, ci la DNA Bucureşti pentru un dosar mult mai greu. Se pare că Nichita nu este străin de practicile senatorului Voicu, iar procurorii au considerat că şi locul său e la închisoare, alături de colegul său de partid. Ieşenii nu au fost miraţi când au auzit de legaturile dintre Voicu şi Nichita, şi nici nu s-au grăbit să-i plângă de milă primarului.
...

În data de 02 aprilie 2010, în principalul jurnal de ştiri, difuzat între orele 18:00-18:30, postul TELE M a difuzat o ştire cu o durata de 03:26, în care aducea la cunoştinţa publiculului că ştirea referitoare la Constantin Simirad, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, precum şi cea referitoare la Primarul Gheorghe Nichita, difuzate în ziua precedentă au fost, de fapt, păcăleli de 1 aprilie, “nişte farse în acord cu subiectele bombă tratate la nivel naţional”.

Redăm din raportul de monitorizare :

00:33 Crainic : ...Aleşii noştrii nu au simţul umorului, cel puţin aşa au dovedit Gh.Nichita şi Constantin Simirad de 1 aprilie, când jurnaliştii TELE M le-au pregătit nişte farse în acord cu subiectele bombă tratate la nivel naţional. Vedeţi reacţia lor în câteva clipe.
01:18 Crainic ; Primarul Gh. Nichita nu a mai ajuns ieri la DNA Bucureşti pentru a-şi vedea mandatul de arestare. Aceasta pentru că nici nu a existat un mandat de arestare pe numele lui, la fel cum nu există nici stenogramele discuţiilor telefonice dintre Constantin Simirad şi omul de afaceri Costel Căşuneanu. Au fost păcăleli de 1 aprilie, cei drept mai dure, pregătite de TELE M în acord cu subiectele fierbinţi dezbătute la nivel naţional, cazul Voicu şi stenogramele din dosar. Dacă telespectatorii nostrii au gustat glumele, cei doi protagonişti, Nichita şi Simirad, s-au supărat.
02:16 voice off : Şi preşedintele Simirad a dovedit că nu are simţul umorului. În loc să procedeze ca un om corect şi sigur pe el pentru corectitudinea cu care a fost organizată licitaţia pentru refacerea drumului judeţean 208 Iaşi-Suceava, Preşedintele Cons.Jud. a ameninţat cu judecata.
02:33 C. Simirad : Să-mi trimită caseta pentru că eu voi intenta un proces TELE M-ului
02:37 voice off : De ce ?
02:38 C. Simirad : O să stabilească juristul de ce.
02:42 voice off : A fost o glumă
02:43 Simirad : Nu, nu, lăsaţi glume de astea. Eu am argumentele mele, am sfatul avocatului şi prin urmare stăm de vorbă la tribunal. Şi ce o să stabilească legea, dacă nu are nimeni vină, nu are. Dacă are, atunci să plătească pentru magăria care a făcut-o.
03:01 voice off : Licitaţia pentru reabilitarea drumului judeţean 208 Iaşi-Suceava a avut loc anul trecut. A fost câştigată de firma magnatului Costel Căşuneanu....Căşuneanu a obţinut contractul de 18 milioane de euro după o decizie a instanţei de judecată.

Analizând ştirile arătate anterior, prezentate de postul de televiziune TELE M în zilele de 1 şi 2 aprilie 2010, membrii Consiliului au constatat că difuzarea acestora s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, precum şi a celor privind dreptul la propria imagine al persoanei.

Având în vedere faptul că un program se comunică publicului cu un scop, informativ, în cazul în speţă, prin conţinutul ştirilor difuzate în cadrul jurnalului din data de 1 aprilie 2010, farsa a fost adresată în mod special publicului, acesta fiind în fapt cel „păcălit”, deşi situaţiile prezentate nu aveau nimic amuzant ori comic.

Consiliul a apreciat că informaţiile comunicate publicului, sub formă de farsă, conform ştirii din 2 aprilie, au avut un conţinut de natură a induce în eroare publicul cu privire la realitatea situaţiilor aduse în atenţia sa, dezinformând practic publicul, care nu a fost informat în mod corect şi obiectiv şi care nu şi-a putut forma în mod liber o opinie.

Astfel, în situaţia în care un telespectator a urmărit numai emisiunea de ştiri difuzată în data de 1 aprilie, dar nu şi pe cea din 2 aprilie, acesta, în mod evident, are o percepţie deformată, şi implicit, o informaţie eronată, greşită, care nu corespunde realităţii, cu privire la faptele prezentate în prima ştire.

În egală măsură, acuzaţiile gratuite, nesusţinute şi defăimătoare, făcute în cadrul ştirilor prezentate, care nu reprezentau o situaţie comică, au fost de natură a prejudicia imaginea şi demnitatea persoanelor acuzate de fapte ilegale sau a căror presupusă vinovăţie era adusă la cunoştinţa publicului în cadrul acestora.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) şi (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. pentru postul de televiziune TELE M IAŞI din localitatea Iaşi şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Tele M Iaşi cu somaţie publică, întrucât nu a adus la cunoştinţa publicului faptul că informaţiile referitoare la câştigarea de către o societate comercială a unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Iaşi pentru realizarea unei lucrări publice, prezentate în cadrul emisiunii de ştiri de la ora 18.00, din data de 1 aprilie 2010, nu au legătură cu realitatea şi că acestea constituie o farsă, acest lucru fiind anunţat abia în ziua următoare. De asemenea, în cadrul aceluiaşi jurnal a fost difuzată o altă ştire neadevărată referitoare la faptul că pe numele Primarului municipiului Iaşi a fost emis un mandat de arestare.

Acest fapt contravine prevederilor legale care obligă radiodifuzorul să informeze în mod corect şi obiectiv publicul şi să respecte, în acelaşi timp, dreptul persoanei la propria imagine.

Informaţiile neadevărate prezentate de post au fost de natură a prejudicia imaginea şi demnitatea domnilor Constantin Simirad, Preşedintele Consiliului judeţean Iaşi şi Gheorghe Nichita, Primarul municipiului Iaşi, care erau acuzaţi în aceste ştiri de comiterea unor ilegalităţi”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.