Decizia nr. 398 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Şos. Dudeşti Pantelimon nr. 1-3 et. 1 sector 3

pentru postul de televiziune ETNO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Taifasuri”, difuzată în perioada 15 – 19 martie 2010, de către postul ETNO TV.

Postul de televiziune ETNO TV aparţine S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 40/14.10.2002 şi decizia de autorizare nr. 511.0/22.07.2009).

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 146 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) lit. d) şi f), art. 152 alin. (1) lit. a) şi art. 158 din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada 15 - 19 martie 2010, începând cu ora 16.30, radiodifuzorul S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. a difuzat mai multe ediţii ale emisiunii „Taifasuri”, moderată de Florin Condurăţeanu.

Aceasta este o emisiune de medicină complementară, în care sunt invitaţi doctori, specialişti şi inventatori care răspund întrebărilor telespectatorilor. Emisiunea este structurată în două părţi, având invitaţi şi teme diferite.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat aceste ediţii ale emisiunii „Taifasuri" cu încălcarea normelor referitoare la regimul publicităţii în domeniul audiovizual.

Astfel, pe parcursul acestor ediţii a fost făcută publicitate mascată pentru mai multe produse şi firme comerciale, fapt ce contravine prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului, potrivit cărora comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În cadrul ediţiei difuzate în data de 15.03.2010, în prima parte a emisiunii, având ca temă „Alternativa energetică", a participat domnul Alexandru Muşat, fizician.

În contextul temei dezbătute, în emisiune a fost promovat aparatul de fizioterapie, denumit ,,Spiriduş", menţionându-se terapiile la care poate fi folosit. De asemenea, a fost prezentat modul de utilizare a aparatului, precum şi bolile pentru care e util ca de exemplu : recuperarea la nivelul sistemului nervos, situaţii de paralizii, rictusuri faciale, Parkinson, probleme legate de sistemul imunitar, hepatită, tiroidă, prostată.

Florin Condurăţeanu : E bine şi comod să-ţi faci zilnic următoarele încărcări cu energie, venite de la aparatul Spiriduş. Îl ţii în general, pe locurile unde sunt glande importante.
Alexandru Muşat :... ( se poate folosi) La persoanele cu diabet, care încep să aibă probleme de neuropatie diabetică, cu vederea...În problemele legate de reumatism, de asemenea, reducerea inflamaţiilor, o vascularizare mult mai bună a zonelor afectate de inflamaţii. Toate acestea fac ca boala să fie ţinută sub control şi, de asemenea, să apară şi recuperări a unor stări din acestea inflamatorii.

Momentele publicitare, difuzate în cadrul acestei emisiuni şi care promovau aparatul „Spiriduş", au fost anunţate de moderator în scopul de a atrage atenţia publicului cu privire la faptul că publicitatea va conţine informaţii referitoare la sedii, numere de telefoane, costuri, precum şi modalităţile în care persoanele interesate pot achiziţiona acest aparat.

Florin Condurăţeanu : E primul episod de publicitate. Veţi afla cum luaţi legătura cu firma mamă, la sediul ei central, pentru a vă procura aparatele „Spiriduş”, dar veţi afla şi care sunt farmaciile şi magazinele de aparatură tehnico-medicală, unde se pot cumpăra cele 2 tipuri de aparat de încărcare energetică şi fizioterapie la purtător.
Florin Condurăţeanu : Este vremea celui de-al 2-lea episod de publicitate, veţi vedea sediul firmei domnului inventator fizician Alexandru Muşat, numerele de telefon, putând comanda acolo aparatele „Spiriduş”, care vă pot parveni şi prin poştă, precum şi telefoanele şi adresele acelor farmacii şi acelor magazine tehnico-medicale, unde se pot cumpăra aparatele „Spiriduş”.

Radiodifuzorul a mai difuzat publicitate mascată şi în cadrul ediţiei emisiunii „Taifasuri", partea a doua, transmise în data de 16.03.2010. Această ediţie a avut ca temă ,,Spirulina şi cătina în sprijinul sănătăţii", fiind invitaţi d-nul Ştefan Manea şi d-na Tatomirescu, doctor.

Pornind de la tema anunţată, pe parcursul emisiunii, atât moderatorul, cât şi invitatul emisiunii, domnul Ştefan Manea, au făcut publicitate mascată firmei Hofigal şi produselor pe care această firmă le comercializează, precum şi revistei cu nume similar.

Astfel, moderatorul emisiunii a subliniat calităţile deosebite ale produselor firmei Hofigal, precum şi preţurile mici cu care această firmă îşi distribuie produsele.

Florin Condurăţeanu : Domnul Ştefan Manea, este omul care, cu preţuri mici, gândind tot timpul la sărăcia românului, îi oferă alternativa medicinii din plante, 400 de produse ieşite din firma HOFIGAL, firma de cercetare puternică, cu medalii de aur la Geneva şi Bruxelles în fiecare an, cu premii de la UE pentru calitate înaltă, premiu de la elita creerelor mondiale, din cetatea universitară şi Academia Oxford.
(...) Aceste reviste atât de importante, pe care trebuie să le aveţi în casă (revista HOFIGAL- arată coperta) şi să le citiţi, vă limpezesc lucrurile, se găsesc în acele farmacii din circuitul HOFIGAL, cele cu preţul mic, mai mic, care oricum l-a fixat dl. Prigoană, fiindcă acele farmacii vând la preţ de fabrică.”

Şi în această ediţie momentul publicitar de promovare a firmei Hofigal a fost precedat de o introducere făcută de moderator, context în care acesta a evidenţiat, din nou, calităţile produselor firmei amintite.

Florin Condurăţeanu : E publicitate. Deci, încă o dată. La înalta calitate a produselor, a sutelor de produse din plante, dl. Manea a făcut în aşa fel ca preţurile să fie mici, în farmaciile reţelei HOFIGAL, preţurile sunt mai mici decât cele mici, pentru că sunt la preţuri de fabrică şi vom vedea şi o serie de produse HOFIGAL, care se încadează în tema de astăzi.

În baza aceluiaşi raport, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul aceloraşi ediţii ale emisiunii din zilele de 15 şi 16 martie 2010, au fost prezentate tratamente împotriva căderii părului, precum şi metode terapeutice privind tratarea cancerului sau a unor boli metabolice, radiodifuzorul încălcând dispoziţiile art. 146 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) lit. d) şi f) din Codul audiovizualui.

Potrivit art. 146 alin. (1) lit. b), este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la tratamente clinice împotriva căderii părului, iar la alin. (2) lit. d) şi f) al aceluiaşi articol se prevede că este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum cancer şi alte boli tumorale sau diabet şi alte boli metabolice.

Astfel, în cadrul ediţiei din data de 15.03.2010, în partea a doua a emisiunii, având ca temă „Naturismul şi Sănătatea”, a participat doamna Elena Tătaru.

În contextul temei dezbătute, în emisiune au fost promovate diferite produse naturiste, enumerându-se bolile pe care le pot vindeca acestea, precum : psoriazis, dermatite de contact, herpes, ciupercă bucală, negi, bătături, micoze, ulcer varicos, încărunţire, căderea părului, constipaţie, îmbunătăţirea activităţii sexuale, acnee, detoxifierea organismului.

Redăm din raport : „Discuţia începe prin prezentarea unei persoane, care a fost vindecată prin produsele cărora li se face reclamă. Florin Condurăţeanu : E primul episod de publicitate, în care doamna Elena Tătaru, va da telefoanele şi adresa firmei din Timişoara şi e-mailul şi numerele de telefon ale colaboratorului dânsei din Bucureşti, renumitul doctor Cristian Andrei, cel cu renumitele emisiuni de televiziuni.

Publicitate. Pe ecran se afişează :
Elena Tătaru
0734 750 276
0723 723 560
Elena Tătaru : (voce din off) : repetă numerele de telefon afişate pe ecran.

În continuare, sunt prezentate poze, cu diverse cazuri de boli, înainte şi după tratament.

Produse prezentate în ambalaje.

Reclama se tremină cu : „Produs neatestat medical”.

Elena Tătaru : Vom da şi o adresă de e-mail, unde pot să facă comandă.”

Pe parcursul părţii a doua a ediţiei emisiunii din data de 16.03.2010, invitaţii, d-nul Ştefan Manea şi d-na Tatomirescu, au prezentat calităţile benefice ale spirulinei şi a cătinei, proprietăţile spirulinei şi bolile pe care le poate vindeca. În acest context, d-nul Ştefan Manea a precizat că printre indicaţiile terapeutice ale spirulinei se numără şi cea privind cancerul.

Exemplificăm din raport : „Ştefan Manea : Vroiam să spun o chestiune senzaţională care ştiu că supără pe foarte mulţi, se arată de ce spirulina are o activitate deosebită în cancer, unde nu prea ai voie să vorbeşti că există remedii, etc. Studiile de laborator au arătat că polizaharidele din spirulină pot acţiona pentru repararea materialului genetic distrus de către aceste forme.
Florin Condurăţeanu : Dl Manea, hai să spunem care sunt produsele firmei HOFIGAL pe tema de azi.
Ştefan Manea : Păi avem aşa : Spirulina normală, Spirulina cu extract normal de cătină, Spirulina cu Se, Spirulina cu ţelină. Avem uleiul de cătină, atât lichid sau la capsule, avem o serie de produse în care intră uleiul de cătină, Evitus.”

De asemenea, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Taifasuri” din zilele de 16 şi 18 martie 2010 au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor art. 158 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Potrivit normelor invocate, este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.

Astfel, în timpul şi la sfârşitul acestor ediţii, postul ETNO TV a difuzat spoturi publicitare în favoarea centrului medical DIPERIA VITA MED, precum şi a clinicii Dr M Estetic. În spoturi au fost prezentate informaţii referitoare la adresa acestora, numerele de telefon, adresa de web şi e-mail, serviciile oferite, adresa şi numerele de telefon ale diferitelor puncte de desfacere ale produselor naturiste.

Membrii Consiliului au constatat că şi ediţia din 19 martie 2010 a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului, întrucât şi în această emisiune a fost făcută publicitate mascată firmei „Fares”.

Partea emisiunii în care s-a făcut publicitate mascată firmei menţionate mai sus a fost difuzată sub titlu „Fitoterapia în afecţiunile hepatice”. Invitate la emisiune au fost doamnele Daniela Buşneag şi Gabriela Papazian Urdăreanu, de profesie doctor.

Pe fondul temei puse în discuţie, în emisiune au fost promovate produsele firmei „Fares”, moderatorul indicând publicului faptul că în oraşul Orăştie s-a deschis o „reţea de cabinete, unde oamenii sunt trataţi cu produse naturiste", menţionând în acest sens sediul unuia dintre cabinete, condus de invitata Daniela Buşneag, medic de medicină clasică.

Redăm din raportul de monitorizare :

Florin Condurăţeanu : Firma „FARES” –ştiinţa plantelor medicinale şi a produselor din plante pentru conservarea sănătăţii noastre şi ameliorarea unor suferinţe. ... Întotdeauna, produse din plante de calitate superioară, la preţuri mici, asta înseamnând şi viziune patriotică, făcută de oamenii de la Orăştie.
(...) S-a deschis o reţea de cabinete, unde oamenii sunt trataţi cu produse naturiste de la Orăştie, primul cabinet în Orăştie, al 2-lea în Bucureşti, pe str C.A. Rosetti, în spate la Scala, condus chiar de dr. Daniela Buşneag, medic de medicină clasică.

Şi la difuzarea primului spotul publicitar al firmei „Fares”, moderatorul a făcut un comentariu referitor la informaţiile cuprinse în publicitate, fapt ce a constituit un îndemn adresat publicului în scopul cumpărării unor astfel de produse.

Florin Condurăţeanu : Întrerupem pentru primul episod de publicitate, pentru a vedea cum luaţi legătura, telefoane, mailuri, ale firmei „FARES” din Orăştie şi veţi avea ocazia să vedeţi şi o serie de produse din cele care se încadrează în tema aceasta, de protecţie şi alinare a suferinţelor ficatului.

Având în vedere modalitatea în care s-au desfăşurat aceste ediţii ale emisiunii „Taifasuri”, menţionate în cuprinsul deciziei şi care au făcut obiectul monitorizării, membrii Consiliului au constatat că această emisiune a depăşit cadrul unei informări a publicului pe temele anunţate, transformându-se într-una de promovare a mai multor firme şi produse.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat că legătura realizată între momentele publicitare şi emisiune a avut ca scop promovarea firmelor şi mărcilor respective, cu vădită intenţie şi în scop publicitar nedeclarat, radiodifuzorul eludând cu bună ştiinţă normele legale care reglementează regimul publicităţii în domeniul audiovizual.

Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze un program audiovizual, fără transformarea acesteia în publicitate mascată pentru o marcă, firmă sau un prestator de servicii.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea radiodifuzorului pentru încălcarea prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 146 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) lit. d) şi f), art. 152 alin. (1) lit. a) şi art. 158 din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 din Codul audiovizualului, ale art. 90 alin. (1) şi (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. pentru postul de televiziune ETNO TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ETNO TV cu somaţie publică, întrucât, în mai multe ediţii ale emisiunii „Taifasuri”, difuzate în perioada 15 – 19 martie 2010, a făcut publicitate mascată în favoarea unor firme şi produse.

În cadrul aceloraşi ediţii ale emisiunii “Taifasuri”, radiodifuzorul a făcut publicitate la cabinete medicale, precum şi la produse recomandate pentru tratarea unor boli grave, fapte ce contravin Codului audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.