Decizia nr. 396 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. NEWS TELEVISION S.R.L.,
pentru postul de televiziune B1TV

S.C. NEWS TELEVISION S.R.L. CUI R : 12840044
Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, etaj 2, camera 26, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune B1 TV
Str. Ion Câmpineanu nr. 20, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Trenul vieţii", transmisă în zilele de 26 februarie şi 5 martie 2010, precum şi la emisiunea ,,6 ! Vine presa !’’, ediţia din 30 martie 2010, emisiuni difuzate de postul B1TV.

Postul de televiziune B1TV aparţine radiodifuzorului S.C. NEWS TELEVISION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 26/15.06.2000 şi decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. NEWS TELEVISION S.R.L. a încălcat prevederile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 146 alin. (2) lit. d) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise. Conform prevederilor art. 146 alin. (2) lit. d) din Codul audiovizualului, este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli, precum cancer şi alte boli tumorale.

Postul B1TV difuzează săptămânal, în ziua de vineri, începând cu ora 21.00, emisiunea „Trenul vieţii", care este transmisă şi în reluare, sâmbăta, de la ora 19.00.

În fapt, în data de 26.02.2010, începând cu ora 21.00, postul B1TV a difuzat emisiunea „Trenul vieţii« , moderată de Liana Stanciu. Tema emisiunii a fost : „Cancerul poate fi vindecat ». La emisiune au participat doamnele Angela Pop - terapeut hipocratic, prof. Mihaela Bocan - persoană care pretinde că vindecă boala de cancer prin terapie cu rugăciune, şi domnii Mircea Bocan - ing. terapeut cu argilă, Dumitru Călina - avocat şi terapeut cu „spânz”.

Pe parcursul emisiunii, toţi invitaţii au relatat episoade din viaţa lor în care au suferit de diferite afecţiuni tumorale şi pe care le-au tratat prin metode neconvenţionale.

În acest context, invitaţii au indicat metodele terapeutice la care au apelat pentru tratarea cancerului sau a altor boli tumorale.

De exemplu, plecând de la mărturisirea conform căreia ar fi suferit de „cancer de colon cu metastaze", doamna Angela Pop a descris patru terapii la care a recurs în scopul vindecării de cancer.

Redăm din raportul de monitorizare :

Angela Pop : Eu am suferit de cancer de colon cu metastaze foarte mult (...) Ţin să vă spun că eu sunt singura care se ocupă din ţara asta cu medicina alternativă exclusivă (...) Înseamnă a elimina din organism tot ce este nociv prin patru tipuri de terapii care înseamnă prima : clisma, (...) terapia cu ulei ... a treia terapie este expectoraţia cu aspiratorul nazal ... şi următoarea terapie este baia Kuhne. Această baie vindecă insomnia ... hepatitele virale... impotenţa, vindecă cancerul... Tehnica o învaţă pacientul la mine în cabinet...

Cu privire la acelaşi subiect, un alt invitat a vorbit despre tratarea cancerului cu un preparat numit „spânz", oferind detalii în acest sens.

Dumitru Călina (terapeut cu „spânz”) : ... vindecă cancerul, să nu fie în fază terminală.(...) De exemplu, se vindecă tumori la plămâni ... la organe genitale, prostate... Se iau, de exemplu, câte 6 ml. Sunt terapii care ... se mai folosesc în paralel cu „lemnul Domnului”.

În continuare, terapeutul Mircea Bocan a relatat despre folosirea argilei în vindecarea cancerului, argila fiind un produs brevetat de acesta şi omologat de Ministerul Sănătăţii ca supliment alimentar. Invitatul a afirmat că argila „depistează cancerul’’, iar mai multe persoane, care erau „programate pentru operaţie de cancer de sân, s-au vindecat", folosind această argilă. În emisiune s-a făcut şi o demonstraţie în ceea ce priveşte modul de folosire a argilei, precizându-se modalităţile în care invitatul o comercializează.

Redăm din raportul de monitorizare :

Liana Stanciu : (...) Să vorbim puţin despre argilă.Vreau să vorbim clar despre terapia în cancere. În ce fel ajută, sau ce poate să facă ? Iată, bucata de argilă e absolut superbă (...).
Mircea Bocan : Argila, atenţie, este avizată de Ministerul Sănătăţii ca şi supliment alimentar. O distribuim prin farmacii, prin magazine naturiste, o exportăm în Canada, şi o livrăm de la sediul societăţii din Alba Iulia cu plata ramburs direct, dar numai sub formă de bulgări ...
Mircea Bocan : ...Ca şi concluzie argila are ionii de seleniu şi de zinc care stimulează secreţia celor două enzime care distrug radicalii liberi. (...) De ce este bună argila în cazul cancerului. Nu vindecă cancerul dar îl previne. Deci dacă el este prezent în organismul tău şi-l faci, o depistează rapid această boală şi nu lasă omul să facă metastază ... Deci nu vindecă, dar previne şi ajută să nu faci. (...) La nouă persoane le-am oferit ceai de „spânz” sub semnătură cu argilă şi toate erau programate pentru operaţie de cancer de sân, s-au vindecat. (...)

Subiectul referitor la tratarea cancerului prin metode alternative a fost abordat şi în cadrul ediţiei din 5 martie 2010, difuzată cu titlul : „Lupta cu cancerul continuă".

Emisiunea a fost moderată de Liana Stanciu, având ca invitaţi pe dr. Silvia Ilie - medic oncolog, fitoterapeut, Luiza Băltăreţu - consilier de dezvoltare personală, ing. Victor Bogdan – apiterapeut şi Sanda Nicola - jurnalist. Pornind de la tema dezbătută, pe parcursul emisiunii s-a făcut, în mod repetat, referire la produsul „APISAN", folosit în tratamentele pentru cancer.

Liana Stanciu : (... ) continuăm cu un domn pe care l-aţi mai văzut în „Trenul vieţii« , care a inventat APISAN-ul, domnul inginer Victor Bogdan. APISAN este o invenţie pentru care a primit foarte multe medalii şi diplome ş.a.m.d. Domnul Bogdan spune, într-un interviu din Formula AS : „cu 12 kilograme de APISAN se vindecă omul de cancer ».
Liana Stanciu : Hai să vorbim puţin de APISAN, în condiţiile în care, practic prin asta aţi ieşit în evidenţă şi APISAN-ul este „copilul” dumneavoastră. Ziceţi-mi cine e el şi ce treabă are cu cancerul ?
Victor Bogdan : Cine spune că mierea face rău la cancer ... cinci linguri de grâu încolţit, una de pătrunjel, sfeclă, gulie, şi la sfârşit şi o lingură de miere. Şi cu această lingură de miere luată în fiecare zi, timp de 45 de zile, o doamnă care se numeşte Maria Ţebe, (...) căruia doctorii i-au mai dat de trăit trei săptămâni, trăieşte şi astăzi şi este foarte fericită. (...) Pentru telespectatorii dumneavoastră, poate să reţină : cei care vor să se facă bine, care sunt bolnavi de cancer, care au suferit o operaţie de cancer, şi care vor să prevină, să mănânce ... miere de albine, miere vie, APISAN FORTE, trei linguri pe zi..) (...) APISAN-ul FORTE, asta a fost descoperirea mea...APISAN-ul, adică produsul, materia primă o am la stupina mea. ... Dacă cineva vrea să se facă bine, de cancer, adică să-şi amelioreze situaţia... Administrarea de APISAN FORTE, trei linguri două luni, două linguri două luni şi o lingură două luni...

Modalitatea în care s-a făcut referire la produsele de vindecare a cancerului, în condiţiile în care aceste produse se comercializează pe piaţă, a constituit, în fapt, publicitate mascată la aceste produse.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că în cadrul celor două ediţii, difuzate în zilele de 26 februarie, respectiv 5 martie 2010, au fost indicate mai multe metode terapeutice privind tratarea cancerului, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale, potrivit căreia este interzisă menţionarea unor indicaţii terapeutice referitoare la boli, precum cancer şi alte boli tumorale.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „6 ! Vine presa !", ediţia din data de 30.03.2010, constantând că radiodifuzorul a difuzat emisiunea cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului.

În rubrica mondenă a acestei ediţii, moderatorea Roxana Iliescu l-a avut ca invitat pe domnul prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi. Titlul a fost : „Suntem ceea ce mâncăm".

În timpul discuţiei, pe fondul evidenţierii unor probleme legate de digestie şi a necesităţii unui program de detoxifiere la început de primăvară, atât moderatorea, cât şi invitatul au făcut mai multe referiri la produsul „Colon Help".

În acest context, ecranul a fost splitat, în partea stângă a acestuia fiind prezentată imaginea cu invitatul emisiunii, prof. dr. Gheorhe Mencinicopschi, iar în partea dreaptă, pe fond roşu, era difuzată imaginea produsului „Colon Help", însoţită de textul următor :

„Colon Help : un produs 100% NATURAL pt. detoxifierea organismului.
Comandă telefonic produsul la : 021.3.000.0001.
www.colonhelp.ro"

Imaginea astfel splitată a fost menţinută pe ecran timp de un minut şi 36 de secunde.

Pe parcursul emisiunii, au fost subliniate rezultatele beneficie ale întrebuinţării acestui produs, compoziţia acestuia, numărul de telefon la care se poate comanda de către persoanele interesate, precum şi adresa de site pentru aflarea mai multor detalii.

Redăm din raportul de monitorizare :

Roxana Iliescu : Aşa… cu probiotice....Curăţitori intestinali şi detoxifiant sută la sută natural.... e vorba de Colon Help. Nu e nimic nenatural acolo. Cu asta m-aţi convins. Ce conţine de fapt ?
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi : ...Este un produs integral natural, a cărui masă, al cărui corp principal, component principal sau componente principale sunt psilium, nişte seminţe de la o plantă foarte asemănătoare cu patlagina noastră. Şi aceste seminţe conţin în special fibre insolubile, dar mai mult fibre solubile, fibre alimentare solubile care au un rol esenţial în reglarea glicemiei, în reglarea nivelului colesterolului, în formarea bolului fecal. ...conţine seminţe de in, inul care este o plantă minune după mine, pentru că, pe lângă faptul că şi el este o sursă de fibre insolubile dar şi de fibre solubile, conţine nişte substanţe cu totul speciale i care nu se găsesc în altfel de… în cantităţile care se găsesc în seminţele de in, măcinată, pentru că altfel, cun o mâncăm aşa o şi eliminăm. Lignani se cheamă. Aceşti lignani sunt foarte importanţi pentru stimularea acelei microflore probiotice.
Roxana Iliescu : A… deci asta se mănâncă împreună cu iaurtul...Că nu poţi să slăbeşti dacă nu începi practic curăţirea corpului.

Având în vedere modalitatea în care s-a desfăşurat emisiunea, asociată cu prezentarea imaginii produsului „Colon Help" şi a informaţiilor apărute pe ecran cu privire la indicarea numărului de telefon şi a site-ului în vederea cumpărării acestui produs, membrii Consiliului au constatat că această emisiune a depăşit cadrul unei informări a publicului pe tema anunţată, transformându-se într-una de promovare mascată a produsului „Colon Help’’.

Membrii Consiliului au constatat că emisiunile menţionate în cuprinsul prezentei decizii şi care au făcut obiectul monitorizării, au fost difuzate cu încălcarea normelor legale ce reglementează regimul publicităţii în domeniul audiovizualului.

Astfel, pe de o parte, în cadrul emisiunii „Trenul vieţii", s-a făcut publicitate unor metode de tratare a cancerului, iar, pe de altă parte, au fost promovate indirect tratamentele şi produsele indicate în cadrul celor două ediţii ale emisiunii, fapt ce contravine atât prevederilor art. 146 alin. (2) lit. d) din Codul audiovizualului, cât şi art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului.

De asemenea, ediţia emisiunii „6 ! Vine presa !« , din 30 martie 2010, a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului, radiodifuzorul difuzând publicitate mascată pentru un anumit produs, respectiv „Colon Help ».

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru o marcă, firmă, produs sau un prestator de servicii.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2), ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. NEWS TELEVISION S.R.L. pentru postul de televiziune B1 TV.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. NEWS TELEVISION S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Trenul vieţii", ediţiile din 26 februarie şi 5 martie 2010, au fost indicate mai multe metode terapeutice privind tratarea cancerului, fapt ce contravine Codului audiovizualului, potrivit căruia este interzisă menţionarea unor indicaţii terapeutice referitoare la boli, precum cancer şi alte boli tumorale.

De asemenea, în emisiunea „6 ! Vine presa !« , din 30 martie 2010 », a fost făcută publicitate mascată în favorea unui produs, fapt ce contravine prevederilor art. 29 din Legea audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.