Decizia nr. 395 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4, etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza sesizării înregistrate sub nr. 4693/08.04.2010, cu privire la încălcarea dispoziţiilor privind informarea corectă a publicului în cadrul emisiunii „Realitatea zilei”, difuzată de postul Realitatea TV în data de 6 aprilie 2010.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile art 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit dispoziţiilor legii audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform prevederilor Codului audiovizualului :

ART. 71

(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

În fapt, postul REALITATEA TV a difuzat în data de 06.04.2010, între orele 18.45-20.53, emisiunea „Realitatea zilei”, realizată şi prezentată de Răzvan Dumitrescu. La dezbaterea subiectelor din prima parte a emisiunii, care au privit audierile în cazul Cătălin Voicu, afacerile de la CNADNR, numărul secretarilor de stat de la ministere şi trecerea a doi membri PNL, la PD-L, în intervalul orar 18.45-19.50, au participat, în calitate de invitaţi, domnii Mihai Voicu (deputat PNL), Robert Negoiţă (deputat PSD), Lucian Bolcaş (avocat) şi Iosif Boda (analist politic).

Subiectul referitor la numărul secretarilor de stat a fost difuzat sub titlul „BOC A UITAT” :

Răzvan Dumitrescu : Haideţi să vă mai arătăm câteva lucruri greu de văzut fără să intri, aşa, în profunzimea celor ce se întâmplă prin ministere. De pildă, Alexandru Nazare, fost europarlamentar PD-L, a devenit secretar de stat în Ministerul Finanţelor, deşi nu are studii economice. Nazare ar urma să se ocupe de Direcţia Generală Pregătire Ecofin şi Asistenţă Comunitară, dar şi de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare. Şi la Ministerul Economiei se măreşte echipa de conducere. Prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, spune că a fost propus pentru postul de secretar de stat –al şaselea din acest minister – iar decizia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Numărul demnitarilor creşte, deşi în toamnă Emil Boc anunţa că la conducerea fiecărui minister vor rămâne doar doi secretari de stat.

După introducerea făcută de moderator a fost difuzată o declaraţie a premierului Emil Boc, pe ecran fiind afişată menţiunea „2 octombrie 2009” : „Principiul pe care îl voi discuta cu colegii mei este să păstrăm câte unul, maxim doi secretari de stat în total, la fiecare minister, realizând pe această cale o reducere substanţială de fonduri. Acuma, câţi sunt ? Patru secretari, aşa-i ?
Ecaterina Andronescu : Da, da.
Emil Boc : Sunt patru secretari de stat, deci vor rămâne cel mult doi secretari de stat la fiecare minister”.

Pornind de la această declaraţie, moderatorul emisiunii a acreditat ideea că afirmaţiile făcute de primul-ministru în octombrie nu corespund realităţii momentului şi a dezvoltat subiectul împreună cu invitaţii.

Redăm din raportul de monitorizare :

Răzvan Dumitrescu : Acum, nici nu ştiu cine e vinovat : domnul Boc, că face asemenea declaraţii neurmate de realitate, sau noi, că păstrăm declaraţiile domniei sale şi ne amintim, din când în când, ce-a spus, ca să comparăm cu ce-a făcut. Nu ştim cine-i vinovat.
Iosif Boda : Bună întrebare.
Răzvan Dumitrescu : Dar, iată ! Ministerul Administraţiei şi Internelor -5 secretari de stat, Ministerul Economiei - 5 secretari de stat, nu 2, Ministerul Dezvoltării şi Turismului - 4 secretari de stat, Ministerul Transporturilor -4 secretari de stat, Ministerul de Finanţe - 4 secretari de stat, deşi domnul Boc spunea încă din toamnă că trebuie să rămână 2.
Mihai Voicu : Dar e un minister cu doi ?
Răzvan Dumitrescu : Nu.
Mihai Voicu : Păi, cum citiţi acolo, probabil că nu.
Răzvan Dumitrescu : Bun, acum repet înc-o dată : cine-i de vină ? Domnul Boc, că face afirmaţii neurmate de practică sau noi, că păstrăm afirmaţiile domniei sale ? Domnule Bolcaş !
Lucian Bolcaş : Lucrurile sunt foarte simple. Cine se mai uită la ce declară domnul Boc ? N-are niciun fel de importanţă. Important este aşa : de-asta sunt daţi afară 15.000 de profesori, ca să fie servită clientela politică a PD-L-ului. Şi dacă profesorii vor înţelege acest lucru, vor reacţiona aşa cum trebuie.
Răzvan Dumitrescu : Bun. Domnule Voicu ! Spunea domnul Boc că pentru economie urma să fie cel mult doi secretari de stat. Ce economie se face cu şase sau cu cinci ?
.......
Răzvan Dumitrescu : E-n regulă, dar domnul Boc a făcut declaraţia.
Mihai Voicu : Păi da, l-a pus cineva ? Exact aici e problema. Ne minte în faţă. Ca şi în toate exemplele pe care le-am dat mai devreme, s-a întâmplat exact acelaşi lucru şi cu secretarii de stat. Şi acum, bineînţeles, nu văd absolut nicio explicaţie pentru care şi-a încălcat propriile angajamente.
......

De asemenea, în cadrul emisiunii, la ora 20.00, Răzvan Dumitrescu a prezentat două informaţii, dintre care una s-a referit la numirea lui Alexandru Nazare în funcţia de secretar de stat la MFP, iar una la declaraţia prefectului de Sibiu, conform căreia a fost propus pentru aceeaşi funcţie la MECMA. Ştirea s-a încheiat cu afirmaţia : numărul demnitarilor creşte deşi, în toamnă, premierul Emil Boc a anunţat că la conducerea fiecărui minister vor rămâne doar doi secretari de stat”, fiind difuzată, din nou, declaraţia din 02.10.2009 a premierului Emil Boc.

Chestiunea numărului de secretari de stat a fost readusă în discuţie şi în cadrul celei de a doua părţi a emisiunii, în care, în principiu, au fost abordate teme economice. A fost difuzată, din nou, declaraţia premierului din 02 octombrie 2009, după care subiectul a fost dezbătut cu invitaţii Cristian Pârvan (Asociaţia oamenilor de afaceri), Ştefan Nicolae (Agrostar), Bogdan Chirieac şi Radu Soviani.

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că, faţă de modul în care s-au derulat discuţiile referitoare la numărul secretarilor de stat din ministere, postul Realitatea TV nu a asigurat o reflectare corectă şi obiectivă a situaţiei, şi implicit o informare corectă a publicului.

Consiliul a apreciat că, deoarece în discuţie a fost adus un subiect de interes public, se impunea ca dezbaterea să beneficieze de o pluralitate a punctelor de vedere, şi implicit, pentru asigurarea unui echilibru şi a unei corecte informări a publicului, era necesară prezentarea punctului de vedere al Guvernului cu privire la subiectul dezbătut.

Consiliul a constatat că în ediţia din 6 aprilie 2010 a emisiunii « Realitatea zilei », realizatorul şi moderatorul acesteia a susţinut că primul ministru îşi uită şi îşi contrazice declaraţiile, discuţiile fiind direcţionate, în mod tendenţios, către concluzia că autorităţile nu respectă constrângerile bugetare şi că înfiinţează, în mod nejustificat şi în contradicţie cu intenţiile anunţate, posturi în cadrul aparatului guvernamental.

Or, din coroborarea informaţiilor difuzate de post în cadrul emisiunii, respectiv declaraţia difuzată şi chiar unele afirmaţii ale moderatorului, cu cele conţinute în sesizarea nr. 4693/08.04.2010 rezultă că, în mod tendenţios şi lipsit de obiectivitate, în emisiune a fost acreditată ideea că, deşi autorităţile anunţă scăderea numărului demnitarilor, în fapt, acesta creşte.

Aşa cum rezultă din sesizarea menţionată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a solicitat radiodifuzorului să intervină telefonic, în direct, în emisiune, pentru a face menţiunea că declaraţia de la care au pornit discuţiile a fost făcută în contextul retragerii PSD de la guvernare şi viza perioada până la învestirea unui nou guvern.

Conform sesizării, intervenţia telefonică a purtătorului de cuvânt nu a fost acceptată de postul REALITATEA TV, iar în urma analizării raportului de monitorizare s-a constatat că punctul de vedere exprimat de acesta şi transmis radiodifuzorului nu a fost prezentat de dl. Răzvan Dumitrescu pe post, acesta continuând să dezbată subiectul în aceeaşi manieră tendenţioasă.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, deşi pe ecran a fost afişată în mod vizibil şi constant menţiunea că declaraţia difuzată era făcută în data de 2 octombrie 2009, şi mai mult, că din fragmentul prezentat, s-a putut vedea că partenerul de dialog al primului - ministru era doamna Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educaţiei, moderatorul emisiunii, trecând peste contextul în care fusese făcută declaraţia, a insistat în a susţine inconsecvenţa şi nepotrivirile dintre declaraţiile primului-ministru şi o presupusă situaţie actuală.

Or, potrivit hotărârilor de Guvern privind organizarea şi funcţionarea ministerelor, emise în conformitate cu Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, hotărâri adoptate în decembrie 2009 sau ianuarie 2010, aşa cum s-a arătat, de altfel, chiar de către moderator în cadrul emisiunii pe post, ministerele au mai mult de 2 secretari, numărul acestora fiind variabil, în funcţie de activitatea ministerului.

Consiliul a considerat că o astfel de abordare, lipsită de un echilibru al opiniilor prin neprezentarea unui punct de vedere aflat în opoziţie, a condus la încălcarea, de către radiodifuzor, a obligaţiilor privind informarea corectă şi obiectivă a publicului şi a fost de natură a afecta percepţia telespectatorilor cu privire la circumstanţele de la care postul a propus dezbaterea, conducând publicul către concluzii eronate.

Membrii Consiliului au apreciat că, pentru o informare corectă a publicului, postul de televiziune REALITATEA TV avea obligaţia să prezinte şi informaţia sau punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Guvernului, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma în mod liber şi în cunoştiinţă de cauză, propria opinie.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) şi (3) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât, în cadrul discuţiilor cu privire la numărul de secretari de stat din unele ministere, difuzate în 6 aprilie 2010, nu a fost prezentat şi punctul de vedere al Guvernului, deşi purtătorul de cuvânt a contactat postul în acest sens.

Acest fapt a prejudiciat dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, deoarece, în lipsa unui echilibru al informaţiei, telespectatorii nu au avut posibilitatea să-şi formeze propria opinie în legătură cu subiectul dezbătut.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.