Decizia nr. 38 din 25.01.2011

26.01.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 119/19.01.2011 cu privire la emisiunea „La ordinea zilei", ediţia din data de 12.01.2011, difuzată de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea respectivă, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului :

- Toţi radiodifuzorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului :

- „alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- alin. (2) : ÃŽn cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars”.

În fapt, în data de 12.01.2010, în intervalul orar 18.45 – 19.55, postul ANTENA 3 a difuzat emisiunea „La ordinea zilei", moderată de doamna Dana Grecu.

ÃŽn cadrul emisiuniii au participat, în calitate de invitaÅ£i, domnii : Toader Paraschiv - vicepreÅŸedinte Cartel Alfa ÅŸi secretar general al Sindicatului NaÅ£ional al PoliÅ£iÅŸtilor ; Dumitru Pelican - din partea PC ; Costin Georgescu - fostul ÅŸef al Serviciului de InformaÅ£ii Interne ; Andrei Gerea - deputat PNL ; Titus Corlăţean – senator PSD ; Dumitru Sandu - veteran de război ; Radu Tudor -analist, invitat permanent.

De asemenea, au mai participat, în direct, din studioul de la Cluj, domnul Petru Călian - din partea PDL, iar telefonic a intervenit, de la ora 19.07, domnul Lucian Duţă – preşedintele CNAS.

Pe parcursul desfăşurării emisiunii, pe ecran au fost afiÅŸate următoarele titluri : Haos de 36 mil. Euro la CNAS ; Guvernul Boc umileÅŸte militarii ; Vătafi pe banii statului ; Baroniada portocalie.

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că această ediţie a emisiunii „La ordinea zilei" a fost difuzată cu încălcarea dreptului persoanei la imagine şi a dreptului la informare obiectivă a publicului, întrucât în cadrul acesteia s-au făcut mai multe afirmaţii acuzatoare, nesusţinute cu dovezi.

Membrii Consiliului au constatat că, unele afirmaţii, referitoare la o presupusă implicare a Preşedintelui României într-un caz de trafic de influenţă, făcute de invitatul permanent al emisiunii, jurnalistul Radu Tudor, în cadrul discuţiilor referitoare la problemele noului sistem informatic implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost de natură a prejudicia imaginea persoanei.

Astfel, deÅŸi nu a prezentat vreo dovadă în susÅ£inerea acestei implicări, el însuÅŸi precizând că nu deÅ£ine ÅŸi nu poate prezenta probe, invitatul a prezumat ÅŸi a indus publicului ideea că PreÅŸedintele României ar putea să fie implicat într-un « scandal uriaÅŸ de corupÅ£ie ».

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

Dana Grecu : Traian Băsescu, la inaugurarea acestui sistem. Care este explicaÅ£ia, Radu ? Cum se poate ? TotuÅŸi, ei acuză o problemă la firma mamă, care a făcut softul. Deci, e o chestiune de structură, nu de nu ÅŸtiu ce. Ideea este că a crăpat softul, asta e. Că a costat 36 de milioane ÅŸi că sunt blocatele casele de asigurări din Å£ară, cele care nu au un soft de rezervă, nu ÅŸtiu cum, sunt blocate până pe 17 ianuarie. (…)
Radu Tudor : ÃŽntr-o emisiune destul de recentă îţi spuneam despre legătura destul de puternică dintre preÅŸedintele Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă ÅŸi preÅŸedintele Traian Băsescu, o legătură directă între două persoane, una dintre ele fiind un ordonator principal de credite în România, domnul Duţă, ca preÅŸedinte al Casei, cu acces la sume foarte mari de bani, iar despre prietenia celor doi, despre relaÅ£ia celor doi pot depune mărturie foarte multe persoane care, în funcÅ£ii oficiale fiind, au făcut obiectul unui trafic de influenţă din partea preÅŸedintelui României în ceea ce îl priveÅŸte pe preÅŸedintele Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate. ÃŽn momentul în care cineva va dori să detalieze acest aspect, zic eu esenÅ£ial pentru devoalarea afacerilor de la Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate, vor veni ÅŸi dovezile. (…)
Dana Grecu : Iată informaÅ£iile de ultimă oră…
Radu Tudor : Din punctul acesta de vedere aÅŸ spune, dacă aÅŸ avea acele dovezi, pe care le-am văzut, dar nu le am, îmi pare rău că nu am insistat să am acele dovezi, dar le-am văzut, aÅŸ spune, dacă aÅŸ avea acele dovezi, că ceea ce se întâmplă la Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate e premisa unui scandal uriaÅŸ de corupÅ£ie, în care ar putea fi implicat chiar preÅŸedintele României. Neavând aceste dovezi, îmi păstrez suspiciunile ÅŸi indiciile cum că în această poveste, dacă noi, jurnaliÅŸtii, suntem un pic mai forÅ£oÅŸi ÅŸi investigăm ceva mai mult, s-ar putea să găsim amănunte absolut spectaculoase.

Membrii Consiliului au apreciat că, în condiţiile în care moderatoarea emisiunii nu a solicitat niciun fel de dovezi care să susţină afirmaţiile acuzatoare ale invitatului permanent al emisiunii, acestea fiind acceptate şi însuşite indirect de aceasta, radiodifuzorul era obligat, pentru respectarea principiului audiatur et altera pars, să solicite şi să prezinte şi un punct de vedere al persoanei la adresa căreia au fost formulate acuzaţiile.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că, deşi ulterior, în emisiune a intervenit prin telefon domnul Lucian Duţă – preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, despre care s-a afirmat că ar fi implicat în presupusul trafic de influenţă, moderatoarea ori invitatul permanent nu i-au solicitat acestuia un punct de vedere cu privire la acest aspect.

Totodată, Consiliul a apreciat că prezentarea acestor acuzaţii, care nu au fost susţinute cu dovezi, a fost de natură să afecteze şi să distorsioneze şi opinia publicului cu privire la subiectul supus atenţiei sale, întrucât, în lipsa unor probe, a unor explicaţii ori a unui punct de vedere opus celui prezentat de jurnalist şi de moderatoarea emisiunii, telespectatorii nu şi-au putut forma în mod liber o opinie.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

Radu Tudor : Nu banii sunt problema. Oamenii pot primi banii ÅŸi peste o zi, două, trei. Cred că au suficientă înÅ£elegere cu această nenorocire care a picat pe capul lor ÅŸi care se numeÅŸte guvernarea. Ei ÅŸtiu foarte bine că pot răbda. Drama este în felul următor : e un tun de zeci de milioane de euro, asupra căruia nimeni nu intervine. Asupra căruia oferă garanÅ£ii însuÅŸi ÅŸeful statului. Păi nu te supăra, în aceÅŸti ÅŸase ani de mandat au fost foarte puÅ£ine momente în care mâna ÅŸefului statului a fost prinsă direct băgată în banul public. Prima oară a fost când i-a restituit lui BucÅŸaru printr-o apostilă prezidenÅ£ială pe un document, suma de 100 de miliarde de lei în afacerea Necolaiciuc. Åžtii ceva despre Necolaiciuc, ÅŸtii ceva despre BucÅŸaru ?
Dana Grecu : Da.
Radu Tudor : Åžtii despre memoriul acela, semnat de Traian Băsescu ?
Dana Grecu : ÃŽmi dai un test ? Da.
Radu Tudor : Da. Åžtii că banii aceia, din ordinul DNA ÅŸi toate plăţile erau oprite pentru investigaÅ£iile făcute în cazul Necolaiciuc ?
Dana Grecu : Da, ÅŸi asta ÅŸtiu.
Radu Tudor : Åžtii că în toată povestea asta de 36 de milioane de euro ÅŸi mai mult, cu firma asta foarte ÅŸmecheră ÅŸi foarte deÅŸteaptă, care umblă de câţiva ani de zile prin sănătate, pentru ea a garantat preÅŸedintele Băsescu, prin discursul Å£inut în luna decembrie ? Adică, de data asta, avem o responsabilitate clară ÅŸi o implicare personală a preÅŸedintelui.
Dana Grecu : Incredibil ! „Gândul” dă ca exclusiv aÅŸa, o întrebare : cât a costat sistemul informatic, crăpat după o lună ? Directorul asigurărilor de sănătate, un director spune aÅŸa : asta este problema acum ? Mai avem de plătit încă 15 ani pentru acest sistem. ÃŽn plus, oficiali citaÅ£i de „Gândul”, întrebaÅ£i dacă se mai strică sistemul ăsta... dom’ne, bine, îl reparaÅ£i peste trei zile. Se mai strică ? Zice : avem aceeaÅŸi garanÅ£ie ca atunci când mergem pe stradă ÅŸi ne pică un Å£urÅ£ur în cap…Incredibil !... un oficial spune asta... un oficial.
Radu Tudor : Deci, ei ÅŸtiu că au dat un tun de 36 de milioane de euro, garantat de însuÅŸi preÅŸedintele României, ÅŸtiu că este o dumă ordinară ÅŸi, cu toate astea, în afară de faptul că noi ne supărăm aici în fiecare seară, ÅŸi mai ales pentru subiectul ăsta, că tunuri după tunuri se dau în guvernarea asta, nu e nicio răspundere.

Consiliul a constatat că maniera în care unele afirmaţii acuzatoare au fost prezentate publicului, în speţă, sub forma unor fapte ilegale incontestabile, de notorietate ori nesusceptibile de a mai fi probate, a fost de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă.

Membrii Consiliului consideră, având în vedere atât calitatea de invitat permanent a domnului Radu Tudor, dar şi faptul că acesta este moderatorul şi realizatorul unei emisiuni de televiziune că, într-o atare situaţie, în care nu îi sunt necunoscute reglementările din domeniul audiovizualului, cu atât mai mult era obligat să-şi susţină acuzaţiile cu dovezi certe, concludente, astfel încât să nu lezeze în mod gratuit dreptul la imagine al persoanei şi să dea publicului posibilitatea să îşi formeze o opinie corectă cu privire la subiectul supus dezbaterii.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au apreciat că modul în care s-a desfăşurat emisiunea, a fost de natură a afecta dreptul la imagine al persoanei şi totodată a prejudiciat dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 15.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1) ÅŸi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591 Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 38/25.01.2011 privind amendarea cu 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 3 cu amendă de 15.000 lei, întrucât afirmaÅ£iile nedovedite, făcute în emisiunea »La ordinea zilei" din 12 ianuarie 2011 referitoare la presupusa implicare a PreÅŸedintelui României în acÅ£iuni de trafic de influenţă în cazul unor achiziÅ£ii făcute de Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate, au fost de natură a-i prejudicia dreptul la imagine.

Prezentarea acestor acuzaÅ£ii în lipsa unor probe concrete ÅŸi a unui punct de vedere al PreÅŸedintelui cu privire la faptele ce-i erau imputate a afectat, totodată, ÅŸi dreptul publicului la o informare corectă ÅŸi obiectivă, acesta neavând posibilitatea să-ÅŸi formeze în mod liber opinia.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.