Decizia nr. 375 din 19.03.2009

19.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 5.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA SRL,

Bd. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, et.8, sector 2 Bucureşti, C.U.I. R 4747298

pentru postul de televiziune KISS TV
Splaiul Independenţei nr. 202A et. 12 sector 6, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 2686/23.02.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind videoclipul muzical « De ziua ta », interpretat de formaţia Paraziţii, difuzat de postul de televiziune KISS TV.

Postul de televiziune KISS TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 08.4/21.11.1996 şi decizia de autorizare nr. 101.0-1/24.03.1995).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării videoclipului, membrii Consiliului au constatat că postul de televiziune KISS TV a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f), k) şi l) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt, între altele, şi următoarele :

- lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;
- lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.

În fapt, radiodifuzorul a difuzat, în data de 19.02.2009, în cadrul emisiunii « KISS by KISS », începând cu ora 21.29, videoclipul muzical « De ziua ta » al formaţiei Paraziţii. De asemenea, acesta a fost transmis şi în data de 19.03.2009, în intervalul orar 10.30-11.00.

Videoclipul este filmat în incinta unui abator şi are următoarea acţiune : unul dintre membrii trupei Paraziţii manevrează o maşină de tăiat (black&decker), în timp ce sunt filmate alternativ secvenţe cu trupuri de porc tranşate care sunt supuse unei acţiuni de pârlire.

Imaginile sunt parţial blurate (unele secvenţe sunt blurate altele nu) atunci când sunt secţionate bucăţi de carne de porc. În timpul derulării videoclipului, sunt prezentate secvenţe cu persoane legate de un scaun : un tânăr, o tânără îmbrăcată sumar, un bărbat îmbrăcat într-un costum de poliţist, un tânăr rapper. Totodată, apare în scenă imaginea unui preot, cât şi a unui bărbat înfricoşat de acţiunea maşinii de tăiat.

Membrii Consiliului au constatat că producţia muzicală prezentată de postul KISS TV a fost difuzată într-un interval orar necorespunzător în raport de conţinutul ei, respectiv la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune şi că, deşi a fost parţial cenzurată, a abundat în folosirea unui limbaj licenţios, explicit sau lesne de dedus.

Redăm din raportul de monitorizare următorul fragment :

(...)

Cap de bivol văd ca tu n- ai rude, ai stol
Şi- o să- mi aduc în pistol muniţia de război la paintball
Esti parvenit dai cu banii în lăutari
Da da sa sugi p**a de ziua ta
Esti un căcat retardat care sta pe « Google »
Joacă table râgâie când dă duble
Canta « O viata mea » când e plimbat in dube
La pârnaie o suge in chec visand pi**e nude
Ne bucuram sincer frate, iţi meriti soarta
Caută- ne în 20 de ani când ţi se va deschide poarta
Esti umilit, nefericit pupă tineta
Da da sa sugi p**a de ziua ta
(...)
Noi glumim acum si fumăm ceva in cinstea ta
Da da să sugi p**a de ziua ta
Cred ca ţi- a vorbit mă-ta despre mine
O s*******c fara oprire zici ca sunt pe alcaline
Am nevoie de un microfon şi de o curvă ca tine
Sa ma inspire şi- ţi cânt fără oprire până mâine
Esti o curvă în stat tot vrei bani de la mine
Iti doresc să- ţi iei de iei lumânări şi pastile
Te astept in poarta ta cu flori de nu mă uita
Da da sa sugi p**a de ziua ta
Esti un gabor gras traiesti periculos
Fără cartus pe teava puţi a prost
(...)
Te privim toti cum stai în staţie la tramvai
F****a ,combinată de fraierii de pe Hi5
In caz că mai stai dau de băut
In caz ca mi place ursuletul tău de plus
Mi l dai sa-l f*t ?
Ma placi si eu te plac da-n sange asa
Da da sa sugi p**a de ziua ta
Eşti mare rapper dar mai ai ceva în plus
Te comporţi exact ca p***à din strofa de mai sus
Când vrei să ţi se sugă te izbeşti de un refuz
Te joacă în picioare p***à pe o piesă proastă de blues
Eşti confuz în lumea asta dură plin de ură
Te uiţi în p***ă precum câinele în friptură
Te plângi că nimeni nu te vrea hai vino’ncoa
Da da sugi p***à de ziua ta
Cred că ţi- a vorbit mă-ta despre mine.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor în cadrul serviciilor de programe, iar respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a acestora, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală.

Conform normelor legale în vigoare, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Membrii Consiliului apreciază că, în scopul asigurării protecţiei copiilor în programele audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, genul sau temele producţiilor audiovizuale, obligaţie instituită prin prevederile art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Consiliul consideră că aspectele reţinute sunt cu atât mai grave cu cât postul de televiziune KISS TV este un „post dedicat” - muzical, urmărit în mod preponderent de copii şi adolescenţi, categoria cea mai predispusă să îşi creeze modele comportamentale din personajele care apar pe micul ecran, în diferite ipostaze. Sub acest aspect, Codul audiovizualului prevede la art. 28 alin. (1) din capitolul « Programele muzicale şi protecţia copiilor » că producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare, prevedere de care postul de televiziune KISS TV nu a ţinut cont.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f), k), l) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA SRL (licenţa audiovizuală nr. S-TV 08.4/21.11.1996 şi decizia de autorizare nr. 101.0-1/24.03.1995 pentru postul KISS TV) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA SRL
Bd. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, et.8
sector 2, Bucureşti, C.U.I. R 4747298

pentru postul de televiziune KISS TV
Splaiul Independenţei nr. 202A et. 12 sector 6, Bucureşti

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 375/19.03.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA SRL pentru postul de televiziune KISS TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KISS TV cu amendă în sumă de 5.000 lei, întrucât, în 19 februarie şi 19 martie 2009, videoclipul muzical « De ziua ta » al formaţiei Paraziţii, videoclip în care este folosit un limbaj licenţios, a fost difuzat la ore la care copiii au acces neîngrădit la programele audiovizuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de radiodifuziune a emisiunilor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces la programele respective.

Consiliul consideră că aspectele reţinute sunt cu atât mai grave cu cât postul de televiziune KISS TV este un „post dedicat” - muzical, urmărit în mod preponderent de copii şi adolescenţi, categoria cea mai predispusă să îşi creeze modele comportamentale din personajele care apar pe micul ecran."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.