Decizia nr. 360 din 17.03.2009

17.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANALOG TV SRL
TimiÅŸoara, B-dul Take Ionescu nr. 29/A, et. 4, 5

pentru postul ANALOG TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 17 martie 2009, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie cu privire la emisiunea « OMBUÅ¢-MAN », difuzată de postul ANLOG TV în data de 07 februarie 2009.

Postul de de televiziune ANALOG TV aparţine radiodifuzorului S.C. ANALOG TV SRL (licenţa audiovizuală nr. TV-C 010/11.06.2003 şi decizia de autorizare nr. 536.1/07.12.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. ANALOG TV SRL a încălcat prevederile art. 39 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările şi ulterioare raportate la criteriile prevăzute la art. 16 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 39 din Legea audiovizualului :

"(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

(2) Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective."

Dispoziţiile art. 16 alin (3) din Codul audiovizualului stabilesc criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale. Dintre acestea, menţionăm pe cel de la lit. d) referitor la contextul în care este prezentat consumul de droguri şi alcool.

ÃŽn data de 07.02.2009, postul ANALOG TV a difuzat, în intervalul orar 22.30-23.00, emisiunea de divertisment « OMBUÅ¢-MAN », emisiune care a fost transmisă în reluare a doua zi, între orele 18.00-18.30. La început, pe coperta de avertizare, a fost plasat următorul text : "Acest program nu poate fi vizionat de copiii în vârstă de până la 12 ani decât împreună sau cu acordul părinÅ£ilor”, avertizare menÅ£inută pe întreg parcursul emisiunii.

ÃŽn debutul emisiunii, prezentatorul acesteia a afirmat : "Astăzi mă ocup de ierburi ÅŸi afaceri, afaceri cu ierburi…”, acesta fiind subiectul tratat în ediÅ£ia din data de 07 februarie 2009 a emisiunii.

ÃŽn continuare, pe parcursul emisiunii, a fost prezentat un dealer de « droguri legale » (« legal drugs », aÅŸa cum s-a menÅ£ionat pe ecran), care ÅŸi-a promovat produsele, prezentând beneficiile folosirii acestora, modalitatea de comercializare, afişându-se nr. de telefon al firmei, prin intermediul căruia se poate intra pe pagina de internet a firmei distribuitoare, www.ihigh.ro.

Accesând această adresă de internet, se poate constata că prima pagină are următorul conÅ£inut : « ATENÅ¢IE ! Acest site conÅ£ine material explicit orientat pentru adulÅ£i. Trebuie să aveÅ£i peste 18 ani pentru a intra pe site. Dacă nu îndepliniÅ£i această condiÅ£ie, atunci nu aveÅ£i permisiunea să folosiÅ£i acest website ÅŸi vă rugăm respectuos să-l părăsiÅ£i. »

Consiliul a apreciat că emisiunea monitorizată a fost difuzată cu încălcarea gravă a prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Membrii Consiliului consideră că problema atât de actuală ÅŸi de acută a societăţii moderne a consumului de droguri poate fi dezbătută pe posturile de radio sau de televiziune, aceasta putând constitui un demers necesar pentru ca publicul tânăr să fie informat ÅŸi prin mijloacele audiovizuale cu privire la efectele stupefiantelor, dar modalitatea ÅŸi contextul în care a fost prezentat în emisiunea care a făcut obiectul monitorizării au fost de natură să aducă atingere principiului interesului superior al copilului. ÃŽn acest sens, Consiliul a avut în vedere faptul că, în esenţă, emisiunea a promovat serviciile unui dealer care comercializează aÅŸa-zise « droguri legale » (tipuri de droguri despre care însuÅŸi relizatorul emisiunii a afirmat că « au efect relaxant ÅŸi halucinogen »), promovare care a încălcat legislaÅ£ia audiovizuală cu privire la protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit prevederilor art. 1 din Codul audiovizualului, prin « copil » se înÅ£elege persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani. ÃŽn aceste condiÅ£ii, conÅ£inutul emisiunii « OMBUÅ¢-MAN » a fost de natură să afecteze pe copii, dar îndeosebi pe adolescenÅ£i, categoria cea mai expusă acestui flagel. Cu privire la ora de difuzare a emisiunii, Consiliul a constatat un fapt desosebit de grav, anume că aceasta a fost transmisă în ziua de 07.02.2009, în intervalul orar 22.30-23.00, ÅŸi reluată a doua zi, între orele 18.00-18.30.

Raportat la conţinutul ei, o astfel de emisiune nu putea fi difuzată decât într-un interval orar în care copiii să nu poată avea acces la vizionarea ei. În consecinţă, acest program audiovizual a fost greşit încadrat ca făcând parte din categoria producţiilor audiovizuale interzise copiilor sub 12 ani, producţii care pot fi transmise după ora 20.00. Mai mult decât atât, emisiunea a fost reluată în ziua de 08.02.2009, între orele 18.00-18.30, deci într-un interval orar în care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale.

De altfel, astfel cum am menţionat, însuşi dealer-ul care comercializează aceste produse pe internet, face menţiunea pe site că pagina respectivă este adresată numai persoanelor adulte, deci celor de peste 18 ani.

Cu atât mai grav este demersul jurnalistic al postului ANALOG TV care a difuzat pe postul de televiziune o emisiune în care s-a făcut referire la produse considerate de însuşi comerciant pe site-ul său ca fiind destinate numai adulţilor.

ÃŽn privinÅ£a modului în care a fost prezentat consumul de « iarbă », aÅŸa cum a definit-o realizatorul emisiunii, Consiliul a avut în vedere că atitudinea acestuia nu a fost una neutră cu privire la problema dezbătută, astfel cum prevăd dispoziÅ£iile legislaÅ£iei audiovizuale, ci una partizană, de susÅ£inere indirectă a unui astfel de demers, ca fiind « un pas spre normalitate ». Normalitate pentru cine ÅŸi în raport de valorile cui ?

Redăm din Informarea Serviciului InspecÅ£ie afirmaÅ£ile realizatorului :

« (...) ÃŽn TimiÅŸoara, 6% dintre elevi au fumat în 2008 măcar o dată iarbă ; vor nu vor părinÅ£ii trebuie să facă pasul spre normalitate, să realizeze că ÅŸi în TimiÅŸoara se fumează iarbă ca în orice alt liceu din FranÅ£a, Germania. ÃŽn Marea Britanie peste 3 milioane jumătate de locuitori au fumat iarbă anul trecut, 60% dintre aceÅŸtia au făcut pasul spre drogurile legale... »

Este de remarcat că însuÅŸi comerciantul recunoaÅŸte că în România există confuzie sub aspectul diferenÅ£ierii « drogurilor interzise » de legislaÅ£ia din domeniu ÅŸi aceste aÅŸa-zis « droguri legale ». Or, acest lucru nu poate decât să constituie un motiv în plus ca o emisiune care ÅŸi-a propus să trateze un astfel de subiect să fie difuzată cu respectarea tuturor regulilor prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală în privinÅ£a protecÅ£iei minorilor ÅŸi, în subsidiar, a informării corecte a publicului.

ÃŽn acest sens, dealer-ul a afirmat următoarele : “…Oamenii din România nu sunt pregătiÅ£i încă, să înÅ£eleagă îndeajuns acest concept de relaxare. Ei aud droguri ÅŸi în mintea lor s-a format imaginea de droguri care duc la moarte ÅŸi la distrugerea familiei ÅŸi a nu mai iubi pe cei iubiÅ£i ÅŸi aÅŸa mai departe. Noi nicidecum nu oferim astfel de produse, ci doar relaxante, doar o chestie care să-Å£i pună zâmbetul pe buze atunci când ai nevoie de un zâmbet pe buze…”

Consiliul consideră că mesajul transmis de postul de televiziune ANALOG TV a fost unul de promovare a aÅŸa-ziselor « droguri legale », într-o manieră care a fost de natură să prejudicieze publicul minor.

Astfel, pe de o parte, normele audiovizuale prevăd că, în scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de criteriile generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, protecţia minorilor realizându-se, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la programele respective.

Informaţiile oferite părinţilor şi recomandarea radiodifuzorului cu privire la genul programului nu au permis acestora să facă alegerea potrivită, astfel încât cerinţele de protecţie a copiilor şi de vizionare în familie a programelor audiovizuale să fie respectate.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Membrii Consiliului pun în vedere postului de televiziune ANALOG TV să intre de îndată în legalitate în legătură cu difuzarea de emisiuni audiovizuale cu un asemenea conÅ£inut, care afectează grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a minorilor ; în sens contrar, Consiliul va aplica sancÅ£iuni dintre cele mai severe prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală. ÃŽn temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANALOG TV SRL, având nr. TV-C 010/11.06.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 536.1/07.12.2004 pentru postul de televiziune ANALOG TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ÅŸi ulterioare.


Către

S.C. ANALOG TV SRL TimiÅŸoara, B-dul Take Ionescu nr. 29/A, et. 4, 5

CF 15404490

pentru postul ANALOG TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 360/17.03.2009 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANALOG TV SRL pentru postul de televiziune ANALOG TV ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune ANALOG TV cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât, în emisiunea »OMBUÅ¢ MAN« difuzată în 07 februarie 2009, în intervalul orar 22.30-23.00, ÅŸi reluată în 08.02.2009, în intervalul orar 18.00-18.30, au fost promovate serviciile unui dealer de aÅŸa-zise »droguri legale".

Normele audiovizuale prevăd că, în scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de criteriile generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, protecţia minorilor realizându-se, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la programele respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.