Decizia nr. 357 din 17.03.2009

17.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 2 S.A.
cu sediul în Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44A, corp B, et.4, sector 1
C.U.I. 15967078

pentru postul de televiziune ANTENA 2
B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 3462/09.03.2009 cu privire la emisiunea « Vorbe grele », difuzată în ziua de 5 martie 2009 de postul de televiziune Antena 2.

Postul ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 2 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0/20.02.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 2 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;”

În fapt, în data de 05.03.2009, postul de televiziune Antena 2 a difuzat emisiunea „Vorbe grele” cu tema : „Tonomatele preşedintelui jucător. Băsescu îşi trimite lăudătorii în PE”.

În cadrul emisiunii, moderate de Victor Ciutacu, au participat, în calitate de invitaţi, Oana Dobre, jurnalist şi Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de investigaţii politice.

Fără a avea vreo legătură cu subiectul anunţat al emisiunii, moderatorul acesteia a adus în dezbatere o informaţie potrivit căreia autorităţile publice locale din Craiova ar fi alocat, exclusiv pentru vizita ministrului turismului la Craiova, suma de 4 miliarde de lei din bugetul municipalităţii :

Victor Ciutacu : Să vă mai arăt o fantomă care a prins grai în ultima vreme. Daţi-mi şi mie plasma, vă rog. O să fiu extrem de scurt. Doamna Udrea, în cinstea căreia s-au topit 4 miliarde de lei din bugetul municipiului Craiova, pe criza asta, ca să taie porcul cu Dinescu şi să mănânce sarmale de raţă sau de gâscă, nu mai ştiu în mod exact, are tupeul şi neobrăzarea să acuze un întreg trust de presă format din peste 1000 de oameni care muncesc -nu ca tonomatele de noi - de incompetenţă, lipsă de profesionalism etc. Eu i-am răspuns doamnei Udrea pe blogul meu, nici nu vă dau linck-ul, e atât de uşor de găsit încât nici nu vă închipuiţi. ........... Şi revenim în direct şi vreau să vă întreb, vi se pare normal, firesc..să se topească 4 miliarde ca să se ducă doamna Udrea să taie porcul cu Dinescu ?
Oana Dobre : Asta e o întrebare retorică. Nu că nu mi se pare firesc, dar să se întâmple asta şi să se termine cu o blasfemie culturală, literară, la adresa lui Marin Sorescu, totuşi, mi se pare atât de prea mult, încât nici nu ştiu ce să comentez faţă de asta (se difuzează film cu vizita doamnei Udrea la Craiova). Ce pot să spun ? (...).

Membrii Consiliului au apreciat că, în condiţiile în care nicio persoană reprezentând Ministerul Turismului ori municipalitatea din Craiova, organizatorul evenimentului „Zilele Marin Sorescu”, nu au fost prezente în emisiune sau contactate pentru a exprima un punct de vedere ori pentru a da relaţii cu privire la contextul în care s-a desfăşurat vizita şi costul acestui eveniment, publicul nu a beneficiat de o informare corectă şi imparţială.

De asemenea, în cadrul unor discuţii referitoare la relaţiile României cu Ucraina, când în emisiune a intervenit telefonic analistul Radu Tudor, moderatorul a încheiat discuţia cu acesta pe un ton ironic, reluând subiectul vizitei ministrului turismului la Craiova :

Victor Ciutacu : Radu, vroiam să te întreb ceva. Ataşatul cultural (din Ucraina) ar putea fi suspectat că ar avea o legătură cu festivalul Marin Sorescu, de la cârciuma lui Dinescu, că de la voi din emisiune a început iureşul, să închidem cercul în mod elegant ?
Mugur Ciuvică : Şi vine să spună poezii cu doamna Udrea.
Radu Tudor : Trebuie întrebat primarul Antonie Solomon, omul care a cheltuit 10 milioane euro pe o fântână muzicală în centrul Craiovei.
Victor Ciutacu : Cred că nu în cinstea doamnei Udrea, în cinstea doamnei Udrea a tăiat porcul. Dacă te duci în cetatea Băniei, cartierele mărginaşe colcăie de mizerie şi de lipsă elementară de infrastructură.

Faţă de modul în care s-a desfăşurat dezbaterea subiectului referitor la vizita ministrului turismului la Craiova, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a asigurat publicului o informare obiectivă şi echilibrată, întrucât nu a fost prezentat şi punctul de vedere al Ministerului Turismului ori al organizatorilor festivalului „Zilele Marin Sorescu”, cu privire la costurile acestui eveniment.

Acest fapt a fost de natură să influenţeze percepţia şi opinia publicului asupra informaţiei referitoare la suma şi scopul în care aceasta a fost folosită, deoarece publicul nu a beneficiat de o pluralitate de opinii aparţinând tuturor părţilor implicate.

Potrivit reglementărilor în domeniu, radiodifuzorul este obligat să asigure, în cadrul emisiunilor difuzate, o informare imparţială şi echilibrată, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aparţinând părţilor aflate în opoziţie, astfel încât publicul să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectul dezbătut.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, şi în conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 2 S.A. pentru postul de televiziune Antena 2 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 2 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu somaţie publică, întrucât emisiunea „Vorbe grele”, din data de 5 martie 2009, a fost difuzată cu încălcarea principiului asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor, principiu potrivit căruia, radiodifuzorul este obligat să asigure, în cadrul emisiunilor difuzate, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, astfel încât publicul să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectul dezbătut.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.