Decizia nr. 355 din 18.03.2010

18.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 945/25.01.2010, cu privire la emisiunea « Acces direct », difuzată de postul de televiziune ANTENA 1 în data de 18 ianuarie 2010, precum şi rapoartele de monitorizare ale ediţiilor emisiunii menţionate mai sus difuzate în intervalul 20-22 ianuarie 2010.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1 - 2) şi art. 42 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 16 din Decizia 187/2006.

Potrivit prevederilor invocate :

Art. 32 - « (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private. »

Art. 36 - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

(2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.« Art. 42 - »(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine”. Conform dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului :

(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Postul de televiziune ANTENA 1 difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 17.00-19.00, în direct, emisiunea « Acces direct », prezentată de dl. Mădălin Ionescu. Ediţia din 18 ianuarie 2010 a emisiunii a avut marcajul AP. Genul programului : news-magazine.

Emisiunea a avut mai multe subiecte, rezumate prin titlurile afişate pe ecran : „Secretele cuplului Eba+Syda ; Iubirile ascunse ale unui mafiot ; Cu Ţârdea prin tribunale ; David : „Am făcut amor cu un star” Bărbat, am făcut amor cu un star ! Cu cine ? Alte scandaluri în show bizz ; David : „Am făcut amor cu un star” ; Swingeri printre familii de fotbalişti ; Reprezentantul swingerilor spune totul ; Cine sunt swingerii şi ce vor ei ? Larisa Drăgulescu a ieşit cu noul iubit”, iar în studio au fost prezenţi mai mulţi invitaţi.

Analizând emisiunea „Acces Direct”, ediţia din 18 ianuarie 2010, ce a făcut obiectul reclamaţiei, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acesteia unul dintre subiecte a fost prezentat ca un scandal sexual, în care se presupune că ar fi fost implicată o vedetă masculină, care ar fi întreţinut relaţii intime cu doi bărbaţi.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

„Mădălin Ionescu : Un nou scandal, despre viaţa homosexuală a unei vedete din România, este pe cale să izbucnească. Urmează o mărturie, uluitoare, despre un trio erotic special, format doar din bărbaţi”. Pentru dezbaterea subiectului au fost invitaţi, în studio : Carmen Şerban, cântăreaţă, Evelyn Badea, jurnalist, Florian Bichir jurnalist de la Libertatea. Prin telefon, în direct, s-a luat legătura cu David, despre care s-a afirmat că a făcut sex cu un star. Titlurile afişate pe ecran au fost : David : „Am făcut amor cu un star” ; Bărbat, am făcut amor cu un star ! Cu cine ?

În introducerea subiectului, a fost prezentat un reportaj, în care „David” a vorbit despre o partidă sexuală, homosexuală, la care, se presupune că ar fi participat o vedetă din showbiz. Faţa lui „David” nu se putea distinge, iar numele presupusei vedete a fost cenzurat.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

...
Voce din off : V-am făcut curioşi ? Să zicem că acest bărbat se numeşte David, iar persoana despre care vorbeşte, este o vedetă din showbiz-ul românesc.
David : N-aveam bani atuncea, până am început munca, dura cam o lună, o lună şi ceva, ne cam dădea bani să avem de supravieţuit (bip !) şi cu prietenul lui, ne dădea banii ca să avem de cheltuială. Într-o noapte am rămas la el, eu am dormit pe canapea, el a stat pe saltea, dar fără pat, deci numai salteaua, adusă din Germania şi într-adevăr era foarte mişto, acea saltea şi s-a întâmplat, nu pot să zic mai mult, împreună, toţi 3. Avea o sticlă de coniac (bip !), am stat, am băut un pahar de fiecare şi pe urmă direct la subiect, să zic, el a fost persoana care a început, pe urmă s-a retras, m-a lăsat pe mine cu (bip !), el nu a zis hai, a aşteptat, întins pe saltea. M-am dus lângă şi a venit şi prietenul lui lângă, cunoştinţa mea, a fost ca un măcel, ceva...
Voce din off : ; David nu a fost prea impresionat după această experienţă.
David : Îî, este dotat, dar nu (....) e prea pasiv. (...)
Mădălin Ionescu : Da, o poveste scandaloasă, David, după 8 ani de zile, iese la rampă cu un scandal amoros, în care implică un star masculin şi când spunem star, ştim despre ce vorbim. Nu-i dăm numele acestui personaj public, din foarte multe motive. În primul rând, pentru că trebuie să verificăm la sânge această poveste, 2- cerem probe (...). Nu, se pare că personajul ştie foarte bine despre ce este vorba, dacă a făcut plângere împotriva lui David. Noi am luat legătura cu personajul respectiv, care a vrut să vadă ce se întâmplă, ce spune David, urmând să reacţioneze, noi îl invităm, de altfel, să intervină, în cadrul acestei emisiuni, să comenteze şi aşteptăm până la finalul dezbaterii noastre, intervenţia sa.
...
Mădălin Ionescu : Au fost mai multe scandaluri, să zicem cu conotaţii intime, în ultimul an. La un moment dat, o poveste celebră, Tarky versus Mihai Trăistariu, Tarky presat, strâns cu uşa, după ce foarte multe persoane publice i-au luat apărarea lui Mihai Trăistariu, a recunoscut sau a spus că a minţit. (...) De curând Adrian Pescariu versus Dudu Steel (...), au mai fost situaţii cu vedete feminine, şantajate, a căror viaţă a ajuns în presă într-o altfel de manieră, de cât şi-ar fi dorit (...).

Având în vedere subiectul prezentat mai sus, precum şi modul în care acesta a fost adus în atenţia telespectatorilor, în mod nejustificat de vreun interes public, Consiliul a constatat că ediţia din 18 ianuarie 2010 a emisiunii « Acces direct » a cuprins referiri la viaţa privată şi de familie a unei persoane.

Potrivit reclamaţiei, subiectul a fost adus în atenţia publicului în lipsa acordului persoanei, menţionarea, chiar şi aparent accidentală, a unor nume, fiind de natură a prejudicia imaginea şi demnitatea persoanei, precum şi dreptul acestora la viaţa privată.

Mădălin Ionescu : (...) Ce făcea prietenul, (...) care ţi-a făcut cunoştinţă cu Trăistariu ?
David : Erau împreună, erau prieteni.
Carmen Şerban : Erau amanţi sau erau prieteni ? Deci făceau şi ei dragoste ştiai că sînt împreună sau erau prieteni, cunoscuţi ?
David : Erau amanţi.
Mădălin Ionescu : Eu am pronunţat un nume, de la scandalul Tarky- Trăisariu, mă rog, a fost o confuzie, ca să nu se înţeleagă greşit.

De asemenea, în emisiune, au mai fost prezentate „scandaluri”, în care Dudu Steel îl acuza pe Adrian Pescariu că i-a făcut avansuri, dar şi o presupusă aventură între Tarky şi Mihai Trăistariu.

Potrivit dispoziţiilor art. 36 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale, fiind interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

O astfel de abordare, lipsită de orice valoare educativă sau informativă a constituit, în esenţă, o acuzaţie de natură morală adusă persoanei, prin prezentarea acestor subiecte ca “scandaluri sexuale” şi, în egală măsură, a fost de natură a prejudicia dezvoltarea pshihică şi morală a minorilor, subiectul nefiind unul potrivit orei la care se difuzează emisiunea.

Cu privire la ediţiile din 20 - 22 ianuarie 2010, ale emisiunii “Acces Direct” membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că au fost difuzate cu încălcarea normelor audiovizuale privind protecţia minorilor, întrucât, prin alegerea unor subiecte cu evidente conotaţii sexuale, prin titlurile afişate, prin violenţa şi limbajul utilizat de unele persoane, şi având în vedere psihologia personajelor prezentate în emisiune, dar şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, acestea au fost nepotrivite orei de difuzare a emisiunii.

Asfel, emisiunea Acces direct din 20.01.2010 s-a derulat în intervalul orar : 17.00-19.00 şi a avut mai multe teme de dezbatere.

Titlurile afişate pe ecran au fost : Fratele acuză : „Toni n-a murit de gripă porcină”, Are Băsescu un „vrăjitor” la Cotroceni ? Bote+Bianca-Amor în pădure la Băneasa ; Bote+ Bianca : Moravuri uşoare sau promo vulgar ? Secretele Monicăi Columbeanu ; Fosta soţie spune secretele lui Băhăian ; Mama lui Tănase aruncă...în bomba sexy ; Bomba sexy- o vagaboandă distrugătoare ? Ex- iubita lui Prigoană Jr. Despre droguri şi hoţie”

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

….
Romina : .... dar atunci fetele au prins-o în casă şi pe turci i-au dat afară şi în casă şi-au bătut joc de ea, i-au dat puţin foc la păr cu bricheta, au dezbrăcat-o.
Reporter : Cu ce au bătut-o ?
Romina : Cu pumnii.
Reporter : Şi au dezbrăcat-o ?
Romina : Da asta băieţii, că acolo mai erau încă 5 băieţi şi i-au spus : Ne vezi pe toţi ? Toţi te luăm la rând. Despre substanţele nocive, ne-am dat seama când a început s-o ia razna, pentru că nu se mai schimba, nu mai făcea duş şi efectiv nu mai ştia ce vorbeşte. Şi fetele când au prins-o, au dat-o afară.
Reporter : Au prins-o consumând cocaină ?
Romina : Având la ea. Dar ea consuma destul de des, din câte am înţeles, chiar de 2-3 ori pe zi...
...
Daniela Bălan : Da nu sînt Romina poze, în care nu trăgeam eu nici cocaină, nici heroină, nici alte droguri despre care vorbeşti (...).
Romina : Dana, sînt dovezi...
Daniela Bălan : Nu mă pun la mintea ta, (...) pentru că sînt mai mare ca tine, eşti minoră...
...
Daniela : Nu vezi că vorbeşti numai aberaţii, numai tâmpenii, nimic normal nu ai zis în viaţa ta (...).
......
Daniela Bălan : Da tu ce imagine ai ? Pe internet circulă clipuleţ cu tine când făceai sex cu 5 băieţi (...).

Redăm, de asemenea, spre exemplificare un dialog purtat în cadrul emisiunii din 21 ianuarie 2010 :

Daniela : (...) Eu n-am comentat nimic de faptul că ai făcut sex cu 5 bărbaţi.
Mădălin Ionescu : Bun, hai că nici asta nu vreau să aud.
Daniela : Ba da, asta a făcut cu 5 deodată şi i-au turnat apă în cap, după ce a ieşit din scara blocului şi este pe Internet, căutaţi Romina Gingaşu, Sex cu 5 băieţi. Şi a fost şi şantajat Silvius Prigoană, cu acel filmuleţ. Ea de ce să zică atât despre mine ?

În emisiunea Acces direct din 22.01.2010 au fost numeroase teme de dezbatere. Începând cu ora ora 17.29, în emisiune s-a vorbit despre aspecte din viaţa intimă a lui Sergiu Băhăian. Titlul afişat pe ecran a fost : Orgii amoroase cu actriţa moldoveancă.

Voce din off : Detalii şocante din viaţa personală a lui Sergiu Băhăian, au început să iasă la iveală. (.....), un prieten apropiat al interlopului, în secvenţe XXX. Mai mult, s-a descoperit că Băhăian frecventa cluburile de swingeri, ca locaţie pentru astfel de practici, afaceristul punea la dispoziţie locuinţa personală. .... Practic, partenerii se schimbau între ei, Băhăian filmând de cele mai multe ori, aceste dezmăţuri XXX. (...)

Pe ecran, au fost prezentate fotografii în care apărea Sergiu Băhăian cu iubita lui. În unele dintre acestea, în care personajele erau dezbrăcate, părţile intime au fost blurate. De asemenea, a fost difuzată o fotografie în care apărea un cuplu, în ipostaze intime, imaginile fiind blurate.

Membrii Consiliului au apreciat că aceste emisiuni, difuzate la ore accesibile minorilor, au fost, prin conţinutul lor, prin titlurile afişate, de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a acestora, fapt ce contravine dispoziţiilor legale referitoare la protecţia minorilor.

Conform dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1 - 2) şi art. 42 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor art. 39 alin. (2) din legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 16 din Decizia 187/2006.


Către

S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 355/18.03.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu amendă de 10.000 lei, întrucât în emisiunea “Acces direct” din 18 ianuarie 2010, a fost prezentat un subiect referitor la viaţa intimă şi privată a unei persoane fără acordul acesteia şi fără a exista un interes public care să justifice aducerea lui la cunoştinţa telespectatorilor, fapt care a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al persoanei.

De asemenea, în ediţiile din 20-22 ianuarie ale emisiunii “Acces direct” postul ANTENA 1 a încălcat dispoziţiile legale referitoare la protecţia minorilor, dispoziţii conform cărora programele care pot afecta dezvoltarea psihică şi morală a copiilor nu pot fi difuzate la ore la care aceştia au, în mod normal, acces la programele de televiziune."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.