Decizia nr. 351 din 02.07.2013

05.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.,
 Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1, CUI RO1599030

 pentru postul de televiziune ANTENA 2
 BUCUREŞTI, B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 2 iulie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 6262/30.05.2013, cu privire la emisiunea „Agentul VIP” ediţia difuzată de postul ANTENA 2 în ziua de 28 mai 2013.

 Postul de televiziune ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberată la data de 25.01.2011). În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, precum şi pe cele ale art. 30 şi 40 alin. (1)-(3) din acelaşi act normativ.

 Potrivit dispoziţiilor invocate :

 • Legea audiovizualului :
   Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 • Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual :
   Art. 19 (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
   (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
   f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
   g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
   k) calitatea şi tipologia limbajului ;
   l) genul sau tema programului.
   Art. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
   Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
   (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
   (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 În fapt, postul de televiziune Antena 2 difuzează în fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 21:10 şi, în reluare, de marţi până sâmbătă, de la ora 13:30, emisiunea „Agentul VIP”, prezentată de dl. Cristian Brancu. Emisiunea este calificată de radiodifuzor ca fiind de genul : “Talk – show monden” şi difuzată cu marcaj “AP” (respectiv emisiune care poate fi vizionată de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia).

 În cadrul ediţiei din data de 28.05.2013 a emisiunii „Agentul VIP” a participat, în calitate de invitată, dna. Mara Bănică. Aceasta împreună cu dl. Cristian Brancu au comentat ştirile mondene ale zilei, unul dintre subiecte fiind (...) “Larisa Drăgulescu şi Leo de la Strehaia s-au distrat într-o cameră de hotel din Bucureşti”, moment în care Mara Bănică, iniţial se întinde pe canapeaua din platou, având o reacţie de exasperare, ca apoi să facă următoarele afirmaţii :
 Mara Bănică : Măi, dacă te deranjez... daca am venit cu... Cristian Brancu : Problema mea nu este cu această regie,... Mara Bănică : Această pipiţă de alcovuri insalubre, ai venit să-mi dai foc cu Larisa Drăgulescu, cum mă prinzi, îmi dai o ştire cu Larisa Drăgulescu. Cristian Brancu : Dar cum ţi se pare ? Mara Bănică : Curvă şi proastă, domnule, ca s-o zic şi p-asta ! Cum mi se pare ? Ca să încheiem odată discuţia. Cristian Brancu : Nu e frumos, te rog să nu mai foloşeşti asemenea termene. De ce spui că este o femeie de moravuri uşoare ? Mara Bănică : Pentru că există şi curve deştepte. Cum ? Cristian Brancu : De ce spui că este o femeie de moravuri uşoare ? Mara Bănică : Pentru că îi place călăreala într-un mod exagerat, public. Cristian Brancu : Şi se duce la echitaţie ? Mara Bănică : Public ! Cristian Brancu : Şi se duce la echitaţie ? Mara Bănică : N-am văzut poze cu mai multe, deci, mai multe poze cu o femei goală, care n-are nicio legătură cu nudul artistic, n-am văzut în viaţa mea, decât la fata asta. Cristian Brancu : Aşa e ! Mara Bănică : Deci, cred că asta dacă ar putea, de unde e ea măi, din ce ... Cristian Brancu : Contează ? Mara Bănică : Bă, p-acolo dacă s-ar putea, dacă n-ar lua amendă pentru exhibiţionism, să meargă în curul gol pe stradă, ar merge şi cu telefonul, aşa.. şi la piată, aşa, “Roşii, aveţi ?” (arătând cum s-ar poza singură cu telefonul mobil) Eşti nebun, n-am văzut aşa ceva ! N-am văzut, mamă, ce m-am înveselit, mi-era somn ! Cum am vazut-o pe Drăguleasca, m-am trezit la viaţă.

 Discutând despre excursia Larisei Drgăgulescu în Dubai şi presupusa relaţie a acesteia cu un şeic arab :
 Mara Bănică : Până să m-apuc de curvete de astea să le disec la televizor, că n-am mai putut cu ... aşa, eram considerată, aşa, prin prisma faptului că am văzut tot Orientul Apropiat, o parte din cel Îndepărtat, am ajuns inclusiv în Iran, o ţară interzisă pentru occidentali, cu atât mai mult pentru o femeie, oarecum specialistă în Orientul Mijlociu, mă, tu ştii ce înseamnă un şeic ? Bă nene, deci şeicii nu sunt palmieri, doamnelor şi domnilor, la un şeic ajungi foarte greu, nu ca muiere aşa, dar sunt nişte oameni extrem de religioşi, asta în primul rând, deci ei nu cresc... Cristian Brancu : Şi cu multe neveste. Mara Bănică : Hai să definim şeicul, e shake-ul ăla, McShake... Cristian Brancu : Milkshake Mara Bănică : Milkshake, cum Dumnezeu, despre ce vorbim. Păi, cresc şeicii aşa, ţăranco, la orice colţ de stradă ? Plus că ăia nu s-ar apropia de o creştină, ăia sunt ca nişte, cum să-ţi spun, e ca şi cum ar spune o vedetă din Nigeria, locală de acolo din Nigeria, că ea a fost în Romania şi a ieşit dating cu prinţul Nicolae, cam asta e, înţetegi ? Ca să-i dai seama la ce nivel vorbesc. Sunt nişte cretinoide, cu începuturi de retarde, i-am mai zis eu ăsteia, în faze avansate, care habar n-au... Cristian Brancu : ori începute, ori în faze avansate ? Mara Bănică : Nu sunt în stare să deschidă un dicţionar, să vadă ce-i ăla şeic, că mă fac de rahat. Cristian Brancu : Sună bine. Mara Bănică : Sună bine, dar sunt tâmpite, mă ! Cristian Brancu : Da, nu ştiu cum este, să nu jignim omul, în orice caz... Mara Bănică : Nu, nu e jignire... Cristian Brancu : Eu pun o singură întrebare : şi copiii ? Mara Bănică : Stai măi puţin, a plecat femeia într-o vacanţă, nu-i obligatoriu să te duci cu copiii. Cristian Brancu : Domnule, dar dacă ea se pozează goală, într-o zi copiii ăia... Mara Bănică : Păi, vrei să se pozeze goală cu copiii, dacă faci asta lângă copii, îi ia copiii, eşti nebun şi tu ? Cristian Brancu : Nu, nu sunt nebun, dar cred că ar putea, eu cred că există câteva locuri de muncă pe care ar putea, dacă ar dori să munceacă, dar munca nu-i pentru oameni, e pentru maşini. Mara Bănică : Nu, dar să ştii că nu-ţi ia copiii dacă mama e prostituată, se chemă că are un loc de muncă, bine prostituţia nu-i legală în România, dar vă rog eu frumos, stimaţi guvernanţi, dragi legiuitori, dom’le legiferaţi prostituţia asta ca să nu mai avem şeice de astea pe ecrane, că atunci ştim, ce părere ai despre ? Ce părere să am, dom’le, e curvă, îşi face banul, lucrează în bordelul X, bravo ei ! Că e asumată. Cristian Brancu : Aşa e vedetă. Doamnelor şi domnilor, revenim cu Mara. Mara Bănică : Te-am spart Drăguleasco şi azi, te-am terminat ! Pe parcursul discuţiilor, pe ecran au fost prezentate fotografii ale Larisei Drăgulescu, cu Leo de la Strehaia sau singură, pe o plajă în Dubai.

 După vizionarea înregistrărilor, membrii Consiliului au apreciat că, astfel cum a fost difuzată emisiunea, aceasta a fost de natură să contravină atât dispoziţiilor referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, cât şi prevederilor referitoare la respectarea dreptului persoanei la imagine, reputaţie sau viaţă privată.

 Astfel, Consiliul a apreciat că temele abordate în cadrul discuţiilor, limbajul utilizat de invitată şi de prezentatorul emisiunii, atitudinea acestora şi modul în care au dezvoltat subiectul, reperele morale şi comportamentale pe care aceştia le-au constituit pentru publicul minor au fost de natură a afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor sau adolescenţilor care, având în vedere ora de difuzare a programului şi încadrarea făcute de radiodifuzor, aveau acces la vizionarea producţiei.

 Potrivit dispoziţiilor legale, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor, de această clasificare depinzând, pe de o parte, ora la care programul poate fi difuzat, pe de altă parte, corecta informare şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.

 Respectarea obligaţiei de a avertiza publicul cu privire la conţinutul programelor pe care le difuzează, prin afişarea pe ecran a unor simboluri, nu-l exonerează însă pe radiodifuzor de corecta încadrare a producţiilor în funcţie de criteriile prevăzute în acest sens de legislaţia în vigoare, ori de obligaţia de a le difuza la ore la care minorii nu au acces direct, neîngrădit la televizor.

 Or, dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevăd că difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 De asemenea, în condiţiile în care emisiunea este difuzată şi în reluare, la ora 13.30, o oră accesibilă minorilor, un conţinut precum cel redat anterior este în totală contradicţie cu dispoziţiile legale privind protecţia minorilor.

 Membrii Consiliului au apreciat că modul în care s-a desfăşurat dialogul, limbajul utilizat, afirmaţiile de natură jignitoare privind acuzaţii de natură morală sau legală la adresa unei persoane nu au prejudiciat doar protecţia minorilor în cadrul programelor audiovizuale, ci, în egală măsură, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine al persoanei, drepturi protejate, de asemenea de dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului. Potrivit art. 30 din Codul audiovizualului, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

 Raportat la aceste dispoziţii, membrii Consiliului au apreciat că prezentarea către public a subiectului “monden” a depăşit limitele rezonabile ale unei informări a publicului referitoare la aspecte ce pot fi considerate ca făcând parte din viaţa publică a unei persoane care se bucură de notorietate.

 De asemenea, Consiliul a apreciat că atitudinea prezentatorului a fost una de natură să încurajeze desfăşurarea programului cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, întrucât acesta nu a solicitat invitatei nici să prezinte dovezile pe care le cunoaşte pentru a formula unele acuzaţii şi nici nu a stopat în mod ferm limbajul jignitor al invitatei. Potrivit dispoziţiilor art. 40 din Codul audiovizualului, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

 Dispoziţiile legale impun totodată moderatorilor de programe obligaţia de a nu folosi şi de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios. Potrivit dispoziţiilor art. 10 din Legea audiovizualului, în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine şi protejarea minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1), (2) şi (4) şi a art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. având licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberate la data de 25.01.2011, pentru postul de televiziune ANTENA 2, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, precum şi a art. 30 şi 40 alin. (1)-(3) din acelaşi act normativ.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu amendă de 10.000 lei, întrucât emisiunea „Agentul VIP", ediţia din 28 mai 2013, transmisă în reluare în data de 29 mai, de la ora 13.30, a avut un conţinut de natură să afecteze minorii. De asemenea, limbajul jignitor şi acuzaţiile de natură morală sau penală aduse în cadrul emisiunii au prejudiciat dreptul la propria imagine şi reputaţia unei persoane.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.