Decizia nr. 344 din 16.03.2010
16.03.2010
privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1, BUCUREŞTI
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 2782/02.03.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Acces direct », difuzată de postul de televiziune ANTENA 1 în data de 01 martie 2010.
Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1, 2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 42 alin. (1, 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor invocate :
- Legea audiovizualului
art. 3 - (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
- Codul audiovizualului
Art. 42 - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
Postul de televiziune ANTENA 1 difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 17.00-19.00, în direct, emisiunea « Acces direct », prezentată de dl. Mădălin Ionescu. Genul programului : news-magazine, marcajul AP.
În emisiunea din data de 01.03.2010 a fost invitat europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor şi s-a discutat despre faptul că Preşedintele Traian Băsescu ar fi bolnav. În legătură directă, de la Corbeanca, a intervenit omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu.
Pe ecran a fost titrat : « Băsescu : grav bolnav sau la control ? » ; « Vadim acuză : Băsescu e grav bolnav ! » ; « Băsescu e sau nu e grav bolnav ? » ; « Reacţie oficială : „Băsescu, doar un control” ; Vadim : „Dacă Băsescu nu e bolnav, eu ies din politică” ; ce spun astrele despre Traian Băsescu. »
Consiliul a constatat că ediţia din 01 martie 2010 a emisiunii « Acces direct » a avut ca subiect starea de sănătate a Preşedintelui României, stare cu privire la care s-au emis diverse ipoteze, niciuna dintre ele confirmată dintr-o sursă medicală oficială sau printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Dezbaterea a avut loc în condiţiile în care documente ca cele menţionate anterior nu au existat, iar postul a precizat, în debutul emisiunii, că dl. Traian Băsescu a declarat că este sănătos, declaraţie făcută cu scopul de a infirma zvonurile lansate în presă potrivit cu care ar fi bolnav.
De asemenea, postul ANTENA 1 a difuzat un material înregistrat în care, la ieşirea dintr-un restaurant, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este sănătos. Acesta a precizat că la Spitalul Militar îşi face controlul medical anual şi nu a fost găsită nicio problemă.
În debutul emisiunii, moderatorul acesteia, dl. Mădălin Ionescu, a precizat că europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor susţine că are alte informaţii legate de starea de sănătate a Preşedintelui, care contrazic declaraţiile acestuia.
Astfel, pe parcursul întregii emisiuni, discuţiile s-au purtat pe marginea presupusei boli a Preşedintelui României, pe care acesta ar încerca să o trateze folosindu-se de bani publici, aşa cum a spus, în câteva rânduri, invitatul Corneliu Vadim Tudor. Acesta nu a prezentat nicio probă care să susţină o astfel de afirmaţie, atitudine încurajată, implicit, de moderator, care nu a insistat să afle pe ce se sprijină părerile d-lui Vadim Tudor, ci intervenind în mod formal, neconvingător. O astfel de prezentare a temei supuse dezbaterii nu a permis publicului să primească informaţii corecte şi complete, pe baza cărora să îşi poată forma propria opinie.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Corneliu Vadim Tudor : E vorba de banul public. Băsescu cheltuieşte nepermis de mult pentru boala pe care încearcă s-o tot acopere, dar nu reuşeşte. O spun de la bun început. (...)
Mădălin Ionescu : Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, pe de altă parte, insistă că nu e vorba de nicio boală şi că Traian Băsescu şi-a făcut un control medical banal. Deci de unde a cheltuit banii ăia dacă el s-a dus doar pentru un control medical banal. Asta e. Ce dovezi aveţi ?
Corneliu Vadim Tudor : Mă asculţi puţin ? Mădălin.
Mădălin Ionescu : Vă rog.
Corneliu Vadim Tudor : Vrei să vorbeşti mai mult ca mine ?
Mădălin Ionescu : Nu, da eu sunt obligat să intervin.
Corneliu Vadim Tudor : Nu poţi să intervii după emisiune ?
Mădălin Ionescu : Nu pot, că după aia sunt băieţi care, totuşi, de-abia aşteaptă să nu intervin.
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Iată cum e cu banii. Iată numai o sumară evidenţă a deplasărilor pe banii publici a unei ţări care nu mai are după ce bea apă.
Mădălin Ionescu : Ce surse de informare aveţi ? Sunt nevoit să vă cer sursele de informare înainte să citiţi aceste date.
Corneliu Vadim Tudor : Sursele de informare sunt cei din jurul lui Băsescu care nu suportă minciuna.
Mădălin Ionescu : Ce înseamnă ? Concret. Ce înseamnă asta ?
Corneliu Vadim Tudor : Ofiţeri şi medici. Ofiţeri şi medici. Vineri, 8 ianuarie, ce-a căutat Traian Băsescu cu un avion închiriat de la o companie cipriotă la Bolzano, în nordul Italiei ? S-a dus acolo cu o gardă SPP după el, fără presă. El care, de obicei, umple aeronavele cu presă. Da ?
(...)
Corneliu Vadim Tudor : 8 ianuarie 2010, Bolzano liniuţă Vaduz, capitala statului Lichtenstein. S-a dus seara cu o maşină, poate de închiriat, poate de la Corpul Diplomatic, la o bancă. De ce s-a dus Băsescu la o bancă ? Să depună bani ? Să scoată bani ? Să schimbe parole ? S-a întors noaptea. Dimineaţă s-a dus la clinică şi l-a văzut un consul medical. Miercuri, 20 ianuarie, 4 ofiţeri pleacă în Indonezia. Deci 20 ianuarie – 25 ianuarie. Trei ofiţeri SPP, un ofiţer SIE cu dosarul medical al lui Băsescu. Asta dacă tot vrea adevărul.
Mădălin Ionescu : Deci asta ce-a fost ? Vizită privată, spuneţi dumneavoastră.
Corneliu Vadim Tudor : Vizită privată pe banii statului.
Mădălin Ionescu : Nu aveţi dovezi pentru asta.
Corneliu Vadim Tudor : Da ?
Mădălin Ionescu : Da.
Consiliul a constatat că publicul a fost dezinformat cu privire la scopul vizitelor oficiale efectuate de Preşedintele României în diferite state, vizite cu privire la care s-a spus că au fost făcute în vederea efectuării de către Preşedinte a unor investigaţii medicale. Or, în realitate, acestea au fost vizite cu caracter oficial, după cum urmează : în perioada 27 - 28 ianuarie 2010, vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, dl. Mihai Ghimpu, şi, în perioada 9 - 11 martie 2010, vizită oficială în Japonia, la invitaţia Împăratului Akihito.
Pe parcursul emisiunii, invitatul acesteia, dl. Corneliu Vadim Tudor, a discutat în termeni duri despre starea de sănătate a Preşedintelui Băsescu, invocând chiar, în mod repetat, faptul că acesta suferă de o formă avansată de cancer.
Redăm din raportul de monitorizare :
"C. V. Tudor : O spun de la bun început. Şi-mi pare rău şi jur pe Biblie, am Biblia aicea şi eu nu jur strâmb cum a jurat Băsescu strâmb în campania electorală. Am Biblia şi jur că-mi pare rău de boala lui şi n-aş fi creştin dacă m-aş bucura de răul cuiva. Dar, Băsescu are cancer generalizat.
(...)
C. V. Tudor : Contractul era de 2 milioane de euro. Nu ştiu dacă i-a dat toţi banii. Dar, se pare, că i-a fost rău după primele pase magnetice. Că nici ăia nu poate să vindece cancerul în fază generalizată.
(...)
C. V. Tudor : Ştii câte tumori are Băsescu ? Peste 30 de tumori. Ficat, pancreas, colon, creier.
(...)
C. V. Tudor : Am zis că are peste 30 de tumori, ceea ce înseamnă cancer generalizat."
Membrii Consiliului au constatat că, în ceea ce priveşte modul în care s-au purtat discuţiile pe marginea subiectului referitor la starea sănătăţii Preşedintelui Traian Băsescu, moderatorul a avut un rol pasiv, nu a intervenit ferm în sensul de a stopa discursul invitatului său, rezumându-se la intervenţii de convenienţă, ca şi cum în sarcina sa nu ar fi existat obligaţii exprese prevăzute de legislaţia audiovizuală, pe care ar fi fost obligat să le respecte.
Dl. Mădălin Ionescu nu a avut o reacţie fermă atunci când dl. Corneliu Vadim Tudor a prezentat ca certă informaţia referitoare la faptul că Preşedintele Băsescu ar fi grav bolnav, informaţie pe care a repetat-o pe parcursul emisiunii. Or, în calitate de moderator de programe audiovizuale, acesta era obligat să solicite dovezi atunci când interlocutorul său a prezentat telespectatorilor o astfel de informaţie ; moderatorul nu numai că nu a făcut acest lucru, dar a susţinut, indirect, afirmaţiile invitatului său.
Moderatorul a permis invitatului său să formuleze un discurs a cărui veridicitate este dată numai de faptul că a fost prezentat de dl. Corneliu Vadim Tudor, fără ca acesta să-şi probeze în vreun fel afirmaţiile acuzatoare, aceste afirmaţii tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte din publicul telespectator.
În afară de aceste aspecte, Consiliul a constatat că, pe parcursul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor a formulat, în termeni peiorativi şi jignitori, acuzaţii de natură morală şi penală la adresa Preşedintelui Traian Băsescu, precum şi la adresa altor persoane, fără ca acuzaţiile să fie susţinute cu dovezi şi fără ca moderatorul să intervină ferm în sensul stopării discursului invitatului său.
Redăm din raportul de monitorizare :
Corneliu Vadim Tudor : Îi doresc sănătate. Da să se ducă pe banii mafiei lui şi a lui Vasile Blaga şi Adriean Videanu.
Mădălin Ionescu : Nu, vă rog eu, fără acuzaţii. Sigur, nu au fost dovedite în justiţie. Eu sunt obligat să am acest punct de vedere, chiar dacă aş simpatiza sau n-aş simpatiza un anumit personaj politic. E o chestie normală. Dar eu voiam să vă întreb : Ce-ar avea de câştigat Traian Băsescu dacă ascunde boala ? Ce câştigă ? Dacă, într-adevăr, ar fi atât de grav bolnav.
Corneliu Vadim Tudor : Trage de timp pentru a-l debarca pe Mircea Geoană din fruntea Senatului şi a o pune pe Anca Boagiu, ca să nu spun în ce relaţii sunt ei.
Mădălin Ionescu : Şi la ce i-ar folosi dacă ar fi atât de grav bolnav, că oricum în starea în care spuneţi dumneavoastră că este, nu i-ar mai folosi la nimic.
Corneliu Vadim Tudor : Domne’, el tot trage nădejde că va reveni în acea funcţie. Dacă vine Geoană acolo, cum spune Constituţia, se schimbă, se creează un nou pol de putere, se schimbă Guvernul, va fi o altă majoritate. Cade gaşca asta mafiotă de la putere. Aia are de câştigat Băsescu. D-aia trage cu dinţii şi-i cheamă mereu la Cotroceni, când poate să-i primească, ...
Mădălin Ionescu : Da, da un muribund, aşa cum spuneţi dumneavoastră, ar trebui să fie complet detaşat de jocurile astea politice. Adică, ca să mai ai sânge în instalaţie, îmi cer scuze de expresie, să mai fii interesat de jocuri d-astea înseamnă că trebuie să fii sănătos. (...)
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Păi acum 4 – 5 nopţi, Băsescu a băut pe nerăsuflate la ora 23:00 o sticlă de vodcă adusă din Rusia.
Mădălin Ionescu : Nu cred asta. Nu cred asta.
Corneliu Vadim Tudor : I-a fost rău şi i-a acuzat pe cei care i-au adus-o că vor ruşii să-l otrăvescă.
Mădălin Ionescu : Iar, trebuie să vă reamintesc că discutăm în absenţa unor dovezi de genul ăsta. (...)
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Bercea Mondialu’ care le-a dat ghiuluri şi salbe de aur la gât ? Maneliştii domne’ ?
Mădălin Ionescu : Asta ar mai lipsi să-l mai văd pe Traian Băsescu cu salbă la gât.
Corneliu Vadim Tudor : Păi, ca dovadă că nu mai judecă deloc creieraşul lui, a spus că 99% din români se topesc după manele. Ăsta-i om zdravăn la cap care zice aşa ceva ?
Mădălin Ionescu : Poate e dezinformat. Nu ştiu ce statistici s-au făcut în sensul ăsta.
Corneliu Vadim Tudor : A luat 2 milioane de voturi de la ţigani.
Mădălin Ionescu : Da, mă rog, e o altă discuţie. De la Cotroceni credeţi că vom primi comentarii concrete legate de ceea ce aţi spus dumneavoastră în emisiune ?
Corneliu Vadim Tudor : Oricând stau de vorbă cu oricine de la Cotroceni. Da nu cu pitici. Nu cu Turcanu, soţul soţiei sale.
Mădălin Ionescu : Nu-i faceţi pitici că-i o jignire.
În afară de aceste aspecte, la un moment dat, dialogul între moderator şi invitatul său a avut loc în următorii termeni :
Corneliu Vadim Tudor : Ai întâlnit oamnei drăcoşi în viaţă ?
Mădălin Ionescu : Da.
Corneliu Vadim Tudor : E, Băsescu are pe dracu în el. (Râsete în studio).
Mădălin Ionescu : Hai să-l lăsăm pe Patriarh să spună dacă e adevărat sau nu.
Corneliu Vadim Tudor : Domne’, nu lasă puterea nici mort. (...)
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Îl are pe dracu în el. Îl are pe dracu în el. Nu trebuie să mai ia pe altcineva.
(...)
Cristian Ţânţăreanu : Eu cred că n-are nici pe dracu, îţi spun eu. Ne moşteneşte pe toţi.
Corneliu Vadim Tudor : A mai spus fraza asta şi-o mai spun şi eu. E chiar dracu gol. (Râsete în studio)
Consiliul consideră că astfel de afirmaţii, care depăşesc cadrul de informare a publicului, au fost făcute fără responsabilitate, iar moderatorul emisiunii a manifestat o atitudine contrară dispoziţiilor legislaţiei audiovizuale, care îl obligau să intervină ferm pentru stoparea discursului invitatului său ; or, intervenţia lui a fost una colocvială, sugerând chiar o soluţie de « rezolvare a problemei », în sensul intervenţiei Patriarhului României, fapt reprobabil atât sub aspect moral, cât şi deontologic.
Atitudinea manifestată de moderatorul emisiunii « Acces direct », difuzată în 01.03.2010, a fost de natură să încalce prevederile art. 42 alin. (3) din Codul audiovizualului, care impun în sarcina moderatorilor şi realizatorilor emisiunilor obligaţia de a pune în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin. Numai o astfel de atitudine poate avea drept consecinţă o informare corectă a publicului, astfel încât acesta să-şi poată forma o opinie corectă despre subiectul dezbătut.
O astfel de abordare contravine şi dispoziţiilor art. 3 alin. (1, 2) din Legea audiovizualului, care prevăd că, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe, se realizează şi se asigură informarea publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Or, postul de televiziune ANTENA 1 nu a respectat aceste dispoziţii, fapt de natură să prejudicieze, pe de o parte, imaginea Preşedintelui României, iar, pe de altă parte, interesul publicului telespectator care, pe baza informaţiilor primite prin diferite mijloace media, între care şi cele audiovizuale, îşi poate contura propriul punct de vedere cu privire la subiectele dezbătute.
Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii, aşa cum este şi dreptul la propria imagine, afectat prin astfel de afirmaţii nesusţinute cu dovezi.
Din această perspectivă, art. 30 alin. (6) din Constituţia României statuează că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. De asemenea, art. 42 alin. (1) din Codul audiovizualului reglementează în mod expres dreptul persoanei la propria imagine.
În aceste condiţii, membrii Consiliului au considerat că d-nul Mădălin Ionescu nu numai că nu a avut nicio reacţie din care să rezulte că dezaprobă astfel de atitudini ce pun în pericol drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, obligaţie ce-i revenea în calitatea sa de moderator de emisiuni audiovizuale, potrivit reglementărilor din domeniu (art. 42 alin. (3) din Codul audiovizualului), dar a susţinut, în mod tacit, poziţia invitatului său, încercând doar formal să îi solicite probe în susţinerea acuzaţiilor formulate. Prin conduita adoptată, dl. Mădălin Ionescu a încurajat desfăşurarea acesteia în afara cadrului legal.
În privinţa libertăţii de exprimare, atât Curtea Constituţională a României, cât şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului au statuat că între exerciţiul dreptului la liberă exprimare, pe de o parte, şi protecţia intereselor sociale şi ale drepturilor individuale ce aparţin altor persoane, pe de altă parte, trebuie să existe un echilibru, în caz contrar, abuzul în exercitarea libertăţii de exprimare implică necesitatea răspunderii juridice.
S-a stabilit, de asemenea, că orice drept fundamental, consacrat ca atare de norme juridice interne sau internaţionale, are caracter legitim numai în măsura în care este exercitat cu bună credinţă, în limite rezonabile, cu respectarea drepturilor şi intereselor în egală măsură ocrotite ale celorlalte subiecte de drept.
Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 15.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1, 2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 42 alin. (1, 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 344/16.03.2010 privind amendarea cu 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu amendă de 15.000 lei, întrucât, în emisiunea “Acces direct” din 01 martie 2010, invitatul acesteia a făcut afirmaţii grave, nedovedite, cu privire la activitatea şi sănătatea Preşedintelui României, fără ca moderatorul să stăruie pentru ca interlocutorul să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin.
Faptele invocate mai sus au fost de natură să prejudicieze imaginea persoanei la adresa căreia au fost formulate acuzaţiile, precum şi dreptul publicului la o informare corectă, obiectivă."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.