Decizia nr. 344 din 10.03.2009

10.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A4, et. 2, cam. 28, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI
Piaţa Naţiunilor Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, sector 4
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Guerrilla de dimineaţă”, difuzată în perioada 28.01-04.03.2009, de postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI.

Postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI aparţine radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 011.3/13.01.1993, decizia de autorizare nr. 001.1-1/23.06.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii înregistrării ediţiilor emisiunii respective, ce au făcut obiectul monitorizării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Realitatea Media SA a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :

- (...) „lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;
- lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.”

Emisiunea „Guerrilla de dimineaţă" este difuzată de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-10.00, şi este moderată de domnii Mihai Dobrovolschi şi Vlad Craioveanu.

Membrii Consiliului au constatat că mai multe ediţii ale emisiunii „Guerrilla de dimineaţă", difuzate în perioada 30 ianuarie - 25 februarie 2009, au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.

În cadrul ediţiilor din 31 ianuarie, 9 şi 17 februarie 2009, a fost transmisă o rubrică în care un personaj feminin, numit de moderatori „roboţica Zelda« , vorbeşte despre bărbaţi şi emanciparea femeii. În acest context, personajul „Zelda » a folosit un limbaj licenţios, nepotrivit în raport de ora de difuzare, de natură a afecta dezvoltarea psihică şi morală a copiilor.

Redăm din raportul de monitorizare :

  • ediţia din data de 30.01.2009 (ora 09:10 şi redifuzare la ora 09:53) :

„Mihai Dobrovolschi : Matei, este altă declaraţie ? (…) O declaraţie nouă de la Zelda (…) Roboţica isterică. (...) Roboţica isterică. Zelda, roboţica nevrotică (… )Ia, dom’ne să ascultăm. Nu se ştie. Nu ştii ce scrie ? Mi-e frică. (Se aud râsete).
Voce („roboţica Zelda") : Dragul meu purceluş, cred că m-ai înţeles greşit, eu sunt o femeie liniştită, educată, ştii bine, am terminat ASE-ul, am terminat managementul, mânca-ţi-aş guriţa matale, nu sunt posesivă, nu sunt bagaboandă (...) Pocitanie crăcănată ce eşti, cocalar cu pretenţie de Don Juan. (...) te sechestrez în pivniţă şi trimit patru soacre să te violeze, handicapatule, eu muncesc, sunt PR.... piticanie, limbricule, ratatule, ţap drogat, Tândală, mătărângă de neam prost,) ...) Fraiere, retardatule...haimana, libidinosule, grohăilă, ramolitule, te castrez, te fac praf (...) Te bat, să mor eu dacă nu te bat. Să mor în pârnaie dacă nu te distrug. ‘’

  • ediţia din data de 09.02.2009 (ora 09.39)

„Mihai Dobrovolschi : Zelda loveşte din nou, este continuarea încercării de emancipare a maimuţelor bărbaţi.
Mihai Dobrovolschi : Vă rog, haideţi s-o ascultăm cu respect şi smerenie.
Voce („roboţica Zelda« ) : Stimaţi oameni de sex feminin, astăzi vom continua cursul de emancipare avansată pentru a pune la punct maimuţa bărbat. … De ce ei au voie să râgâie cu zgomot ? Iar noi, nu ? De ce ei trebuie să îşi miroasă ciorapii, să se scobească în nas, sau cu unghia printre dinţi, iar noi, nu ?... De ce maimuţa bărbat are voie să scuipe pe stradă, iar noi, nu ? Este o nedreptate. Şi omul de sex feminin are dreptul să scuipe şi să se pârţâie zgomotos.. Să pretindă că iubeşte, să vrea doar sex, sex, sex şi numai sex. . Omul de sex feminin vrea sex masculin, acum şi fără preludiu. Jos preludiul ! Gata cu vraja. Trăiască sexul rapid şi pe neprins de veste. Trăiască sexul spontan la Mall ! Trăiască relaţia iepurească. »

După difuzarea înregistrării cu „Zelda"(reper 1.40), prezentatorii emisiunii au făcut următorul comentariu :

„Mihai Dobrovolschi : Iar o să zică lumea că de ce vorbim atâta despre sex dar, trebuie să spun că am scris un articol exact pe tema asta.
Vlad Craioveanu : Păi vorbim atâta despre sex că nu-l facem, ...
Mihai Dobrovolschi : Exact. Păi dacă l-am face, am mai vorbi despre el ?
Vlad Craioveanu : Nu mai ştiu ce-i sexul de ...
Mihai Dobrovolschi : Dar e o teorie interesantă, mai ţii minte, am vorbit sâmbătă despre ea ?
Mihai Dobrovolschi : Ia hai să nu mai vorbim noi atâtea prostii măi.
Vlad Craioveanu : Exact, lăsaţi sexul la locul lui.
Mihai Dobrovolschi : Lăsaţi sexul să vină ...la mine."

  • ediţia din data de 17.02.2009 (ora 09.08) :

„Mihai Dobrovolschi : La 9:08, vreau să vă spun că avem o nouă înregistrare cu doamna Zelda (pe parcursul înregistrării se aud râsete) :
Voce : Alo, alo, Alina, draga mea, sunt eu, Zelda. Alinuţa, fluturaş, te-am sunat fiindcă nu mai pot… Jigodia aia mi-a dat papucii. … Am adunat o canistră de lacrimi şi o găleată de muci. … Alina, numai tu ştii unde şi cum să mă atingi, .., să mă înnebuneşti, să mă amorţeşti, să mă topeşti, fato, vino acum, dacă vrei să mă mai prinzi în viaţă, sunt în cadă, am briciul şi pastilele la îndemână. Ştii că nu glumesc, doar nu mă sinucid pentru prima dată ! …. O să vin eu la tine şi fără un orgasm multiplu, nu plec. Vreau unul foarte multiplu, înţelegi ? Multiplu şi îndelungat. Să ţină măcar până la primăvară. Au, au, au ! Te vreau, acum ! Au, au, au !"

În cadrul emisiunii din data de 19.02.2009, realizatorii au făcut comentarii licenţioase, cu aluzii sexuale :

„Mihai Dobrovolschi (ora 07:37,) : Invenţii, la români ştiţi că la români, inventivitatea chiar nu are nici o limită, românii cu idei au obţinut de la Oficiul de Stat pentru invenţii, brevete, pentru dispozitive ciudate, cum ar fi, în ultima vreme vă zic, doar, da ? Sutienul cu vibrator.
Mihai Dobrovolschi (Reper selecţie 00:43) : Fermoarul cu alarmă. Adică dacă-ţi rămâne prăvălia deschisă, sună...
Mihai Dobrovolschi : Şi un sistem de iluminare a spaţiului de servit. Tot la fermoar.
Vlad Craioveanu : Da, e spaţiu de servit. (Se aud râsete.)
Mihai Dobrovolschi : E un sistem de iluminare a spaţiului de servit. Adică îţi luminează, mă rog, prohabul.
Vlad Craioveanu : Îţi arată calea. Să-ţi lumineze ...
Mihai Dobrovolschi : Calea Lactee. 7 şi 37 de minute la Guerrilla de Dimineaţă, foarte multe invenţii, noi tocmai vorbeam... Bine, e urât ce discutăm noi şi a generat o serie de glume de autobază incredibilă, vorbeam despre faptul că la atâta pornografie cât este în lume ... Mihai Dobrovolschi : Şi la cât de desacralizat e sexul şi la cât de banal a devenit, o să se ajungă să existe pur şi simplu pe stradă, automate de masturbare.
Mihai Dobrovolschi : Sunt copii care merg la grădiniţă, aoleo !
Vlad Craioveanu : Băi, hai repetaţi-vă temele acuma, ce-aţi învăţat ieri, că vă duceţi la şcoală, vedeţi, mai faceţi în maşină...
Mihai Dobrovolsky : Hai, copilaşi.
Vlad Craioveanu : O repetiţie cu părinţii, să fiţi siguri că ştiţi la tablă şi că vă emoţionaţi acolo.
Mihai Dobrovolschi : Hai copilaşi, hop, hop hop."

În aceeaşi emisiune, pe fondul unei piese muzicale a Tinei Turner, realizatorii emisiunii au făcut comentarii pe teme sexuale :

„Mihai Dobrovolschi (ora 08:17, se aud râsete pe parcurs), : Uite, în atenţia Tinei Turner, există programul Rabla pentru vibratoare, ca să se protejeze de faliment, proprietarul unei companii de jucării erotice vine cu o ofertă greu de refuzat. Cei care vor un vibrator nou-nouţ, îl înapoiază pe cel vechi ... Şi beneficiază de reducere.
Vlad Craioveanu : Apropo de vibratoare, hai să mergem într-o ţară unde vibratorul se simte bine, se simte ca la el acasă, mergem în Olanda la Amsterdam.
(…) Mihai Dobrovolschi (ora 9:25) : Rămânem în zona aceea... de spirit ludic... Fii atent, întâmplare şi fiţi atenţi întâmplare, cum se dau lucrurile peste cap, măi !
Mihai Dobrovolschi : Celebrul Charles Darwin, da ?... Autorul controversatei teorii despre evoluţie şi originea speciilor ... Ar fi suferit de o formă de autism denumită sindromul lui Asperger, întâlnit şi la maimuţe.
Mihai Dobrovolschi : Era puţin autist, aşa.
Vlad Craioveanu : Cică el făcuse teoria asta, ca să facă sex mai uşor.
Mihai Dobrovolschi : Da, că le zicea la femei ...
Vlad Craioveanu : La femei, ştii că te tragi din maimuţă ?
Mihai Dobrovolschi : Nu, le zicea : Ştii că mă trag din gorilă ?"

În emisiunea din 24 februarie 2009 a fost difuzată melodia „De ziua ta« a formaţiei „Paraziţii », care a conţinut, de asemenea, un limbaj licenţios.

În acest sens, exemplificăm din raportul de monitorizare :

„Mihai Dobrovolsky (ora 08.14) : Ei pentru că mai avem o ştire, o şi condimentăm cu ceva muzică, este ziua lui Mircea Badea, astăzi.
Mihai Dobrovolsky : De ziua ta ...

(…)Da, da /...Să (biiip) de ziua ta…/ Eşti un (biip) retardat care stă pă « gugle »…/…La pârnaie o (biip) ge-n chec visând (biip) nude…/Da, da/ Să (biiip) de ziua ta…/Eşti un paznic borât, cu ceapa-n gât/ Îţi dăm (biiip) exact ca Băsescu.../Da, da/ Să (biiip) de ziua ta. Eşti un porc, posesor de casă de discuri/… Dă-te-n foc, nu dau limbi../…Să (biiip) de ziua ta /Eşti un popă infect, cu mâna pe bani/ Când e vorba de (biip) copii şi lins icoane, ai şapte dani/…Hoitu` tău gras o să sperie morga/ Când vei părăsi Pământu` şi o să mori ca Iorga ?... /Noi glumim acum şi fumăm ceva în cinstea ta.../ Da, da/ Să-ţi (bip) de ziua ta/ Cred că ţi-a vorbit mă-ta despre mine/ (biip) fără oprire, zici că sunt pe alcaline/ Am nevoie de un microfon/ Şi de o curvă ca tine/ Să mă inspire şi îţi cânt fără oprire până mâine./ Eşti o curvă-n sat…/ Eşti doar o zdreanţă, zdreanţo/…Când stai pe orizontală eşti o curvă penală."

De asemenea, în emisiunea din data de 25.02.2009, realizatorii au făcut comentarii pe teme sexuale, la o oră nepotrivită de difuzare, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Mihai Dobrovolsky : Şi iată-l pe tatăl octupleţilor.
Vlad Craioveanu : Ia, dom’le.
Mihai Dobrovolsky : Denis, ..., îl cheamă Denis Beaudoin, mă rog, ce a acuzat-o pe mama octupleţilor că l-a indus în eroare, când i-a cerut sperma.
Vlad Craioveanu : Ăsta când a făcut sex, a văzut-o dublu, cred. Sau de 8 ori, în 8 părţi, aşa"

În consecinţă, în raport de conţinutul acestora şi de ora de difuzare, radiodifuzorul a încălcat normele legale referitoare la protecţia copilului în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat

În scopul asigurării protecţiei copilului, cu privire la ora de difuzare, legiuitorul a prevăzut că difuzarea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii sa nu aibă acces audio la programele respective.

Or, emisiunea „Guerrilla de dimineaţă" este una matinală, aceasta fiind difuzată în intervalul orar 07.00 - 10.00, ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor.

În aceste condiţii şi în raport de conţinutul lor, radiodifuzorul a difuzat ediţiile menţionate mai sus, fără a respecta criteriile de clasificare a programelor audiovizuale, care obligă radiodifuzorii să ţină cont de psihologia personajelor şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, de calitatea şi tipologia limbajului, precum şi de genul sau temele producţiilor audiovizuale, criterii în funcţie de care se va face şi alegerea intervalului orar de transmitere a producţiilor audiovizuale, astfel încât difuzarea acestora să nu afecteze minorii.

În vederea asigurării unei protecţii reale a minorilor, legiuitorul a instituit criterii generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, criterii prevăzute de art. 16 din Codul audiovizualului, pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că difuzarea acestei emisiuni, cu un astfel de conţinut, s-a făcut cu încălcarea principiului asigurării protecţiei copiilor în cadrul programelor audiovizuale.

Având în vedere rolul presei audiovizuale în societatea contemporană, Consiliul consideră ca fiind regretabil că umorul subtil, de bună calitate tinde să fie înlocuit de un umor dominat de vulgaritate şi de conotaţii sexuale, un umor al prostului gust şi al indecenţei, promovat în intervale orare la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor de radio.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. R 011.3/13.01.1993, şi al deciziei de autorizare nr. 001.1-1/23.06.2005 pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A4, et. 2, cam. 28, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI
Piaţa Naţiunilor Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, sector 4
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 344/10.03.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. Realitatea Media S.A. pentru postul Radio Guerrilla Bucureşti şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât mai multe ediţii ale emisiunii „Guerrilla de dimineaţă", difuzate în lunile ianuarie şi februarie 2009, au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare.

Emisiunile au fost difuzate în intervalul orar 7.00-10.00, interval în care minorii au acces neîngrădit la audierea programelor, radiodifuzorul încălcând obligaţia legală de a ţine cont, la stabilirea orei de difuzare a acestor programe, de criterii precum psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, precum şi genul sau temele producţiilor audiovizuale.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că difuzarea acestor emisiuni, cu un astfel de conţinut, s-a făcut cu încălcarea principiului asigurării protecţiei copiilor în cadrul programelor audiovizuale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.