Decizia nr. 339 din 10.03.2010

10.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
cu sediul în str. Franklin nr. 14, parter, ap. 2, sector 1
BUCUREŞTI, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 1161/29.01.2010 cu privire la emisiunea „Nu te supăra frate”, ediţia din 24 ianuarie 2010 şi reclamaţia nr. 1230/01.02.2010 cu privire la emisiunea „Lumea de azi, lumea de mâine”, ediţia din 29 ianuarie 2010, difuzate de postul de televiziune OTV, precum şi rapoartele întocmite în baza acestor reclamaţii de Direcţia monitorizare.

Postul OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr.620.0/01.04.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare raportat la dispoziţiile art. 16 din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor Legii audiovizualului :

Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 16 din Codul audiovizualului :

(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

(2) Responsabilitatea clasificării producţiilor audiovizuale revine titularilor de licenţă audiovizuală.

(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
(...)
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
(...)
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.

În fapt, postul de televiziune OTV a difuzat în ziua de 10 ianuarie 2010, în intervalul orar 13.01-14.01 şi, în reluare, în 24 ianuarie 2010, în intervalul orar 13.09-14.06, emisiunea “Nu te supăra frate” prezentată de Gabriel Fătu. Cele două emisiuni au avut acelaşi conţinut, respectiv, farse realizate telefonic de către acesta.

Analizând raportul de monitorizare întocmit ca urmare a reclamaţiei nr. 1161/29.01.2010, membrii Consiliului au constatat că, în fapt, postul OTV a redifuzat conţinutul unor emisiuni pentru care a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la protecţia minorilor.

Astfel, la aplicarea sancţiunilor anterioare, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul farsei ce a constituit conţinutul programului audiovizual supus controlului a fost folosit un limbaj injurios, trivial, suburban, de natură să afecteze dezvoltarea mentală sau morală a minorilor.

Or, acelaşi conţinut, de natură a afecta dezvoltarea minorilor se regăseşte şi în emisiunile „Nu te supăra frate” difuzate în zilele de 10 şi 24 ianuarie 2010, la ore nepotrivite, respectiv intervalul orar 13.00-14.00, încălcându-se din nou dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, raportat la criteriile de încadrare a producţiilor prevăzute la art. 16 din Codul Audiovizualului, care au, de asemenea, drept scop asigurarea protecţiei copilului.

Astfel, la programarea şi difuzarea emisiunii, radiodifuzorul nu a ţinut cont de criterii precum : psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă, tipologia eroilor, scopul acţiunii şi gradul de recurgere la violenţă, calitatea şi tipologia limbajului, genul sau temele emisiunii.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare al emisiunii din 10 ianuarie 2010, emisiune redifuzată şi în data de 24 ianuarie 2010.

(...)
Gabriel Fătu : Hai, frate, să ne dăm în smardoială dacă eşti tare şi n-ai pe cin-să baţi şi-o baţi pe-asta, hai să te baţi cu mine.
Daniel : Hai să ne dăm şmecheri atuncea, hai, te aştept în parcul copiilor aicea. Şi-aşa sunt cu fi-meu după mine (se suprapune)
Gabriel Fătu : Da’ crezi c-am dat în boala copiilor, să vin în parc ?
Daniel : Păi, n-ai dat în boala copiilor, poate dai boala lu’ Calache dacă mă vezi, io ştiu, poate…
......
Daniel : Ştii cum eşti ? Eşti mare şi prost, asta eşti, înţelegi ?
Gabriel Fătu : Bă, băiatule, ţi-o iei mă !
Daniel : Eşti mare prost şi prost. Dacă eşti făcut din labă şi te doare capul după asta, încep să-mi ies din…
Gabriel Fătu : Tu vrei să vin eu acuma la tine să te calc în picioare acolo în parc ?
(...)
Daniel : Dar nu te doare pe tine curu de ce fac eu în casă la mine, mă. Eu fac în casă la mine ce vreau, înţelegi ? Eu sunt stăpân.
Gabriel Fătu : Păi fă cu tine, ai chef de bătaie, dă trei pumni în perete.
Daniel : Am chef de bătaie, de ce să… numai un tâmpit poate să dea cu pumnii în pereţi. Dacă pe mine mă supără cineva îl aranjez, mă supără nevastă-mea îi aplic ei şi cu asta basta. Nu e problema ta. Vrei să te aranjez şi pe tine, te aranjez şi pe tine.
.......
Daniel : Mi se rupe, exact.
Gabriel Fătu : E, hai că vin eu acuma în parc.
Daniel : Smardoi d-ăştia, şmecheri d-ăştia, puşti d-ăştia găozari, ştii ? He, he, am întâlnit la viaţa mea prea mulţi.
Daniel : Băi, văd că deja iară ne luăm la mişto. În primul rând nu te interesează pe tine dacă fata asta vine spartă la freză. Asta e problema mea. Iar în al doilea rând te pot sparge şi pe tine la freză. Nu mă f… pe mine la creier acuma…
........
Gabriel Fătu : Vorbesc cum vreau pe banii mei. Alo ! Domnu’ !
Daniel : M-am cam sictirit. Ce vrei, mă ?
Gabriel Fătu : Nu ce vrei, mă, ce vreţi domnu’, că nu ne tragem de şireturi !
Daniel : Hai, dute-n p… mea.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a constatat că emisiunile „Nu te supăra frate” din zilele de 10 şi 24 ianuarie au fost difuzate cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor, întrucât, deşi radiodifuzorul şi moderatorul emisiunilor cunoşteau conţinutul acestora le-au difuzat la ore nepotrivite, când minorii au acces la programele de televiziune.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a analizat şi emisiunea “Lumea de azi, lumea de mâine”, difuzată de postul OTV în data de 29 ianuarie 2010, emisiune cu privire la care a fost înregistrată reclamaţia nr. 1230/01.02.2010.

În urma analizării raportului de monitorizare membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 154 lit. a) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 29 (3) din Legea audiovizualului prevede : comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

Conform dispoziţiilor Codului audiovizualului :

Art. 154 Publicitatea şi teleshoppingul pentru orice fel de produs sau tratament pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale vor respecta următoarele condiţii :
a) nu se vor adresa persoanelor sub 18 ani şi vor avertiza publicul asupra acestui aspect printr-un insert scris şi/sau sonor ;

Emisiunea, “Lumea de azi, lumea de mâine” din 29 ianuarie 2010, moderată de Alexandru Paul Moraru, s-a difuzat începând cu ora 16.11, în cea de a doua parte, respectiv de la ora 16.46 -17.13, în cadrul acesteia participând, în calitate de invitat, Simona Sanda, prezentată ca medic şi farmacist.

Pe ecran a fost afişat titlul “Plantele şi frumuseţea trupului”.

Analizând raportul, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii, discuţiile, dincolo de a avea un carácter informativ general, raportat la tema anunţată a emisiunii, au cuprins referiri promoţionale evidente la un produs recomandat pentru slăbit şi firma producătoare a acestuia, astfel încât emisiunea a avut un carácter publicitar mascat.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

16:51:13 Simona Sanda : Aş vrea, pentru început, să vorbesc un pic de ce conţine Diva Slim pentru că este totuşi un produs natural, el nu are efecte adverse, poate fi administrat fără grijă persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, cu afecţiuni renale, cu alte tipuri de afecţiuni.
Paul Moraru : Inclusiv diabet ?
Simona Sanda : Inclusiv diabet, deci, nu are precauţii de administrare, nici efecte adverse şi nici contraindicaţii. De asemenea, lucru foarte important, după administrarea Diva Slim, să zic, timp de o lună de zile nu apare fenomenul în care dacă am administrat Diva Slim, am slăbit, să zic , un 8 kg, pe urmă am întrerupt administrarea de Diva Slim, nu ne îngrăşăm mai mult decât înainte.

16:52:20 (S1 : 04:32) Simona Sanda : Noi, deci, FARMACLASS recomandă ca administrarea produsului Diva Slim, este recomandarea noastră, nu obligăm pe nimeni la administrare, timp de o lună de zile. Dar, că au sunat mulţi pacienţi care au consumat Diva Slim, au văzut că pe lângă faptul că au dat jos kilograme, nivelul colesterolului a scăzut, au revenit în limite normale şi atunci oamenii au zis , bun vin sărbătorile (...) mâncăm ceva mai gras, pot să iau Diva Slim în continuare nu neapărat pentru a-mi menţine greutatea corporale ci şi pentru a-mi menţine nivelul colesterolului la limite normale. Bineînţeles că se poate lua Diva Slim nu numai o lună ci chiar două luni, trei luni.

16:55:08 (S1 : 07:20) Simona Sanda : Diva Slim conţine CLA, acid linoleic conjugat, (...) este o fracţie purificată dintr-o plantă, este un acid ca şi structură chimică similară cu acizii graşi Omega-3, despre care, din nou sunt convinsă că toată lumea ştie cât de benefic este aportul de acizi graşi Omega-3....

Membrii Consiliului au constatat că, în fapt, emisiunea a avut un caracter publicitar nedeclarat, întrucât discuţiile s-au centrat pe promovarea calităţilor şi efectelor produsului, iar emisiunea nu a fost declarată de radiodifuzor ca fiind una cu caracter publicitar.

Potrivit legii audiovizualului, comunicarea audiovizuală cu conţinut comercial mascat este definită ca reprezentarea prin cuvinte sau imagini a bunurilor, serviciilor, numelui, mărcii ori activităţilor unui producător de bunuri sau furnizor de servicii în cadrul programelor, în cazul în care o astfel de reprezentare este destinată de către furnizorul de servicii media audiovizuale unor scopuri publicitare nedeclarate şi poate induce în eroare publicul cu privire la natura sa.

Faţă de caracterul publicitar al emisiunii, membrii Consiliului au constatat că au mai fost încălcate şi dispoziţiile art. 154 lit. a) din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora publicitatea şi teleshoppingul pentru orice fel de produs sau tratament pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale nu se vor adresa persoanelor sub 18 ani şi vor avertiza publicul asupra acestui aspect printr-un insert scris şi/sau sonor.

Or, aşa cum reiese din raportul de monitorizare, aceste dispoziţii nu au fost respectate :

16:57:56 Simona Sanda : Diva Slim nu are interdicţie de vârstă...
Paul Moraru : Asta e fantastic.
Simona Sanda : ... nu are în compoziţie substanţe care să acţioneze hormonal, pentru că este ştiut faptul că la copii în perioada de creştere e bine totuşi...... Nici una din componentele lui Diva Slim nu are interdicţie de administrare de vârstă. Deci, se poate administra de la copii până la persoane foarte în vârstă.
Paul Moraru : Deci, putem spune că din acest punct de vedere cei care vor să consume ceva natural pentru slăbit, pot să consume şi într-adevăr, este un produs foarte ieftin.
(...)

17:10:33 Paul Moraru : Pot să folosească acest produs atât copiii cât şi adulţii, şi, în felul ăsta, indiferent ce alte afecţiuni, şi aici ne gândim la cele hepatobiliare, cardiace, dacă avem problema chiar şi cu capul....... şi atunci acest produs ajută, da ?
Simona Sanda : Da....

Având în vedere încălcările normelor legale constatate, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi a art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 pentru postul de televiziune OTV) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10. 000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 29 alin. (3) şi a art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, raportat la dispoziţiile art. 16 din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 154 lit. a) din acelaşi act de normativ.


Către,

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL
Str. Franklin nr. 14, parter, ap. 2, sector 1, BUCUREŞTI
CUI 15994676 pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 339/10.03.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu amendă de 10.000 lei, întrucât redifuzarea, în zilele de 10 şi 24 ianuarie 2010, a unor ediţii ale emisiunii „Nu te supăra frate”, în care au fost utilizate violenţa verbală şi un limbaj trivial, injurios, s-a făcut la o oră nepotrivită în raport de conţinut, fapt de natură a afecta dezvoltarea psihică şi morală a copiilor.

De asemenea, Consiliul a mai constatat că în emisiunea „Lumea de azi, lumea de mâine”, difuzată de postul OTV în data de 29 ianuarie 2010 s-a făcut publicitate mascată unui produs, fapt ce contravine dispoziţiilor legale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.