Decizia nr. 338 din 27.06.2013
03.07.2013
privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8,
sector 2 C.U.I. 4747298
pentru postul de televiziune PRIMA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.4/25.06.1993, decizia de reautorizare nr. 101.1/10.02.2011).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
- art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
(2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia. - art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
(2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, de la orele 17.00 şi 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.
Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :
perioada 13-17 mai 2013
15.03.2013 – Focus 18
18.18 Titlu – Elevi înjunghiaţi în şcoală
Subiect/descriere – Despre bătaia dintre elevii a două licee :
Cosmin Stan : Incidente deosebit de grave la două licee din capitală. La intervale foarte scurte de timp în această dimineaţă, doi elevi au fost înjunghiaţi.
Voce : La 16 ani, acest tânăr trebuie să le răspundă poliţiştilor care vor să afle de ce avea un briceag la el şi mai ales de ce la scos ca să-şi înjunghie un coleg mai mare. (...)
Voce : A scos briceagul pe care-l avea printre rechizite şi, fără să stea prea mult pe gânduri, i l-a înfipt în spate colegului său.
Voce : La doar o oră după acest incident, un alt elev din Capitală a fost înjunghiat de un coleg. (...) Tot un briceag a fost arma folosită în altercaţie.
Imagini – blurate cu elevul în maşina poliţiei.
Avertizare – nu.
perioada 27 - 31 mai 2013
27.05.2013 – Focus 18
18.05 Titlu – Criminalul este încă liber
Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini şi picioare :
Prezentatoare : Bestia care a ucis-o şi măcelărit-o pe Iuliana Nedlea, femeia de 36 de ani din Dâmboviţa găsită fără cap, fără mâini şi fără picioare în râul Argeş este în continuare liberă.
Prezentator : Anchetatorii nici măcar nu au identificat autorul oribilei crime dar au o pistă importantă pe care merg. Pe un pod au găsit urme de sânge şi câteva haine de-ale femeii şi cred că de acolo a fost aruncat cadavrul în apă.
Prezentatoare : În aceeaşi zonă, în urmă cu puţin timp au descoperit şi un picior al femeii.
Voce : Pentru că până acuma anchetatorii nu au găsit nici capul şi nici membrele cadavrului continuă căutările atât în Dâmboviţa cât şi în Argeş.
Titrat pe tot ecranul Atenţie ! ; Criminal în libertate
Imagini – cu obiect în râu sau târât pe uscat, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet.
Avertizare – nu.
28.05.2013 – Focus 18
18.05 Titlu – Suspectul, un şofer de tir
Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini şi picioare :
Prezentator : Mărturia paznicului unui liceu din Topoloveni ar putea să facă lumină în teribilul caz al femeii găsită sâmbătă fără cap şi fără membre în Râul Argeş. (...) Urmele de sânge şi câteva haine de-ale ei găsite pe un pod din apropiere îi fac pe procurori să creadă că de acolo a fost aruncat cadavrul în apă. În aceeaşi zonă a fost aruncat şi un picior al femeii.
Martor : N-am văzut un cap, am găsit picior, dar am văzut maşina poliţiei şi oameni mulţi acolo.
Voce : Şoferul este considerat principaul suspect. Se pare că el ar fi tranşat-o pe biata femeie şi ar fi aruncat cadavrul în râul Argeş.
Alexandra Niculae, purtător de cuvânt al IPJ Dâmboviţa : Poliţiştii au identificat pe albia râului Argeş un fragment de cadavru, respectiv un membru inferior.
Imagini – cu obiect în râu, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet.
Avertizare – nu.
18.54 Titlu – Români acuzaţi de crimă
Subiect/descriere – Despre crima la comandă asupra a doi olandezi :
Prezentator : Doi români şi un spaniol au fost arestaţi după un dublu asasinat oribil care a şocat Spania şi Olanda.
Prezentatoare : Trupurile neînsufleţite şi mutilate ale victimelor : o voleibalistă olandeză şi iubitul ei au fost găsite într-o livadă din Murcia.
Voce : După mai bine de două săptămâni de căutări într-o livadă de lămâi din regiune au fost descoperite două cadavre decapitate şi cu urme de tortură. Autorităţile au declarat că ar fi ale olandezilor.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru presa spaniolă că olandezii ar fi fost torturaţi câteva zile înainte de a fi ucişi.
Imagini – nu.
Avertizare – nu.
29.05.2013 – Focus 18
18.02 Titlu – Cursă aproape mortală
Subiect/descriere – Despre atacul asupra taximetristului din Constanţa :
Prezentator : În loc să-l plătească i-a tăiat gâtul.
Prezentatoare : Este gestul uluitor pe care l-a făcut un tânăr care după ce s-a plimbat cu taxiul prin Constanţa a scos un cuţit din buzunar şi l-a înjunghiat pe şofer.
Ioan Duţu, taximetrist înjunghiat : Când am vrut să-i opresc ceasul a scos cuţitul şi-a dat cu cuţitul din spate. A mulţumit şi pe urmă a dat cu cuţitul.
Viorel Matei, corespondent Prima TV : În această zonă l-a înjunghiat, taximetristul a oprit brusc, cel din spate s-a dat jos şi a fugit în această direcţie.
Imagini – cu taximetristul bandajat la cap neblurat ; pete de sânge pe asfalt.
Avertizare – nu.
30.05.2013 – Focus 18
18.00 Titlu – Măcelarul este recidivist
Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini şi picioare în râul Argeş :
Prezentator : Un fost puşcăriaş suspectat de violuri în serie este acuzat c-a ucis-o şi tranşat-o pe Iuliana, femeia din Dâmboviţa găsită fără cap, fără mâini şi fără picioare în râul Argeş.
Prezentatoare : Procurorii spun că individul a luat-o în maşină la ocazie, a dus-o la el acasă unde a furat tot ce avea de preţ, apoi a pus la cale un plan macabru ca să scape de ea.
Voce : Florin Mânzăraru are 36 de ani şi a fost condamnat în 2008 la 8 ani de închisoare pentru că a violat o femeie sub ameninţarea unui cuţit.
Marius Iacob, procuror şef Parchetul General : A acostat-o pe numita Iuliana N., pe care a transportat-o cu maşina într-un loc nestabilit încă unde a deposedat-o de mai multe bunuri, a ucis-o, după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat în râul Argeş.
Reporteră prezentă la arestarea lui Mânzăraru : Cu ce ai tăiat-o ?
Reporter prezent la arestarea lui Mânzăraru : Unde ai tăiat-o ? La tine acasă ?
Voce : Deocamdată nu se ştie dacă a măcelărit-o pe Iuliana în casa părintească din Leordeni sau acasă la Topoloveni şi nici dacă a violat-o. Cert este că el a ucis-o, spun procurorii care sunt convinşi că tot vineri noapte a şi aruncat-o în Argeş de pe podul de la Căteasca acolo unde au fost găsite nişte urme de sânge şi câteva haine de-ale ei.
Reporter, în timp ce suspectul era dus la maşina poliţiei : Aţi adus-o aici ? Aici aţi tranşat-o ? V-a implorat s-o lăsaţi în viaţă ?
Traian Tandin, criminalist IGP : Sunt sigur că el i-a propus să întreţină relaţii sexuale, iar femeia n-a acceptat şi s-a luptat cu el. În urma acestei lupte sunt sigur c-a lovit-o, a lovit-o zdravăn de tot încât ea a decedat.
Voce : Specialiştii cred că Florin Mânzăraru a măcelărit apoi cadavrul ca să nu poată fi descoperit şi mai ales identificat.
Imagini – cu obiect în râu, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet.
Avertizare – nu.
31.05.2013 – Focus 18
18.07 Titlu – Măcelarul a recunoscut crima
Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini şi picioare în râul Argeş :
Melania Medeleanu : Bărbatul considerat de procurori ucigaşul Iulianei, femeia găsită la sfârşitul săptămânii trecute în râul Argeş a recunoscut crima. A spus c-a tranşat-o în baia apartamentului său după ce a luat-o cu maşina la ocazie vineri seară. În urmă cu puţin timp, anchetatorii au reuşit să găsească şi capul femeii.
Alin Antohe, reporter : Capul femeii a fost găsit la Ioneşti, adică aproape de podul Căteasca acolo unde Florin Mânzăraru a declarat c-a aruncat toate bucăţile de cadavru. Acum poliţiştii mai au de căutat piciorul drept şi mâna dreaptă care încă nu au fost găsite. Florin Mânzăraru a făcut astăzi şi o reconstituire a oribilului film. A declarat c-a luat-o pe Ionela de pe marginea şoselei şi a dus-o în apartamentul său de la Topoloveni acolo unde ar fi întreţinut relaţii sexuale cu aceasta cu acordul ei, spune el, după care a ucis-o, a tranşat-o în cadă şi a aruncat-o în râul Argeş. Vă reamintesc că Florin Mânzăraru a fost eliberat în urmă cu o lună din închisoare unde a stat 5 ani pentru un viol.
Imagini – nu.
Avertizare – nu.
Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.
Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.
O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.
Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.
În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv ora 18.00), ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri.
Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum şi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor.
Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.
Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.
Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 040.4/25.06.1993, al deciziei de autorizare nr. 101.1/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRIMA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediţii informative difuzate în luna mai 2013, de la ora 18.00, au fost transmise cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.