Decizia nr. 334 din 10.03.2010

10.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Bd. Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, sector 1 CUI R 15081313

pentru postul RADIO ZU
cu sediul în Bucureşti, str. Mr. Gheorghe Şonţu nr. 8, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Morning Zu”, difuzate în zilele de 10, 15, 16, 23 şi 25 februarie 2010, de postul RADIO ZU.

Postul RADIO ZU aparţine S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 427.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009).

Analizând raportul de monitorizare şi audiind emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt prevăzute criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale. Printre acestea se regăsesc :

(...)

- lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; (...)
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.

În fapt, postul RADIO ZU difuzează de luni până vineri, între orele 07.00-10.00, emisiunea „Morning Zu”, realizată de domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan.

În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la conţinutul ediţiilor din 10, 15, 16, 23 şi 25 februarie 2010, ale emisiunii « Morning Zu », membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor.

Astfel, în cadrul ediţiei din 10 februarie 2010, a fost difuzată, la orele 07.30, 08.30 şi 09.30, “Farsa zilei”, realizată de Daniel Buzdugan.

Protagonista acestei farse a fost una dintre angajatele Salonului de masaj erotic Amazonia.

Dialogul dintre realizator şi această persoană a conţinut un limbaj neadecvat orei de difuzare, oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia unui astfel de program.

În discuţia cu angajata salonului, realizatorul i-a spus acesteia că are nişte prieteni, mari fotbalişti, cu bani, care ar dori să beneficieze de serviciile salonului de masaj la domiciliul lor, făcând aluzie la faptul că aceştia ar dori şi fete pentru sex.

Intuind că, de fapt, cel cu care vorbeşte doreşte astfel de servicii pentru prietenii săi, angajata salonului i-a răspuns că la salonul respectiv fetele nu oferă sex.

În ediţia din 15 februarie 2010, realizatorii au folosit un limbaj vulgar şi au făcut comentarii pe teme sexuale pe marginea unui articol cu privire la aparate pentru “mărirea definitivă a dimensiunilor penisului, fără operaţii, fără pastile”.

Redăm din raportul de monitorizare :

„D. Buzdugan : Da, adică cei care au dimensiunile mici. Aparate pentru mărirea definitivă a dimensiunilor penisului ; fără operaţie, fără pastile, între orele 9-17. Adică între orele 9-17, taman...
(...)
M. Morar : Nu, că...revine la dimensiunile normale !
D. Buzdugan : Nu, nu, stai puţin ! Este aparat pentru mărirea definitivă a penisului, fără operaţii, fără pastile, nu ! Operaţiunea asta se practică între 9 şi 17, taman când tot bărbatu-i la serviciu. Trebuie să te învoieşti la şefu ; şefu... ! Aşadar, dragi şefi, dacă astăzi o să aveţi un caz de bărbat care între 9 şi 17 va inventa el o chestie, să ştiţi că acolo se duce, la mărirea definitivă a penisului !
M. Morar : Da, cum funcţionează aparatele astea de prelungire ?
(...)
M. Morar : Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al companiei, al firmei Ştromeleagul învârtoşat SRL care se ocupă cu astfel de...
D. Buzdugan : măriri definitive.
(...)
M. Morar : Da’ aveţi şi o adresă de internet ? Ştromeleagul învârtoşat.ro, unde pot bărbaţii... Faceţi şi online, măriri ?
D. Buzdugan : Nu, nu, firma noastră s-a transformat, nu se mai cheamă Ştromeleagul învârtoşat SRL, se cheamă Penis de masă SRL !” În emisiunea “Morning Zu”, ediţia din 16 februarie 2010, a fost difuzată o farsă a cărei protagonistă a fost o femeie aflată în proces de divorţ.

Realizatorul Daniel Buzdugan s-a recomandat ca fiind avocatul Monstru, înlocuitorul avocatului pe care această persoană îl angajase pentru a o reprezenta.

Femeia a afirmat că vrea să divorţeze după 13 ani de căsnicie, deoarece soţul, care a întreţinut-o 12 ani, a ţinut-o departe de „toate tentaţiile” şi că regretă toţi anii pe care i-a pierdut şi a stat alături de soţul ei.

Atât realizatorul, cât şi persoana cu care s-a aflat în dialog au folosit un limbaj cu conotaţii sexuale.

Cităm din raportul de monitorizare :

„D. Buzdugan : La partaj v-aţi gândit ?
Femeia : M-am gândit şi la partaj ! Nu am discutat cu soţul dar eu vreau să rămân cu apartamentul şi maşina pentru că el mai are un teren şi o casă bătrânească ; apartamentul în care stau e cu 4 camere şi maşina
D.Buzdugan : Maşina ce marcă e ?
Femeia : Maşina e un Merţan adusă din Germania, foarte faină, nu renunţ la ea !
D. Buzdugan : Taxa de poluţie cine o plăteşte ?
Femeia : Taxa de poluţie eu, eu o plătesc, eu rămân cu maşina eu plătesc tot !
D.Buzdugan : Până acum, taxa de poluţie cine a plătit-o ?
Femeia : Până acum taxa de poluţie a plătit-o soţul meu, dar dacă am să iau eu maşina am să plătesc eu şi taxa de poluţie !”.

La finalul dialogului, când Daniel Buzdugan şi-a declinat identitatea, precizând că a fost o farsă, protagonista acesteia a avut o reacţie, previzibilă, de altfel, agresivă, adresând autorului farsei injurii, care au fost acoperite cu bip-uri.

Pe parcursul ediţiei din 23 februarie 2010, pornind de la ipoteza emisă de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, referitoare la posibilitatea impozitării pensiilor, cei doi realizatori au anunţat realizarea unei parodii pe marginea acestui subiect.

În cadrul dialogului purtat cu personajul “Coana Miţa finanţista”, care a fost prezentat ca fiind “comentator financiar”, s-au purtat discuţii cu conotaţii sexuale, fiind vizate subiecte, precum impozitul pe orgasm sau impozit forfetar pe taxa de orgasm.

Cităm din raportul de monitorizare :

« Coana Miţa : Poartă-te frumos ! După aceea să se bage impozitul pă orgasm, dar e foarte greu de aflat câte orgasme ai, nu se poate măsura.
M. Morar : Corect, că unele mai mimează.
Coana Miţa : Şi atunci plătim forfetar, adică o taxă globală, stabilită dinainte, impozit forfetar la taxa pe orgasm.
M. Morar : Că e şi o vorbă : ai nu ai orgasm, plăteşti !
Coana Miţa : Cum e la firme dom’le. Aveai firmă, făcea rulaj firma respectivă, nu făcea rulaj exista o taxă forfetară. Aşa şi la orgasm.
M. Morar : O faci să ţipe, să chiuie pe femeia ta, n-o faci să ţipe, ea tot plăteşte !
(...)
Coana Miţa : Da, intră la taxa pe orgasm domnul ministru, plăteşte forfetar.
M.Morar : Nu cred că o să fie de acord cu forfetarea orgasmului, pentru că domnul ministru are cam mult de plătit, adică la câte neveste a ...”.

În ediţia din 25 februarie 2010, cei doi realizatori au făcut un anunţ adresat părinţilor cu bebeluşi, referitor la concursul “Competiţia bebeluşilor care merg de-a buşilea”.

În acest context, cei doi au folosit un limbaj neadecvat, în raport de ora difuzării emisiunii, afirmând, printre altele, că “... mămicile îşi vor da jos sutienele...”, “... ca să vină copilul să vadă sânul mămicii...”, iar “copilul când vede sânul mamei ştie că acolo este fast food-ul, nu ? Adică este “Lăptăria lui Enache” acolo !”.

(...)

„M.Morar : Dar n-ar fi frumos să se numească acest concurs cursa de copii de-a buşilea, n-ar fi frumos să se numească “Crocodilul meu e mai frumos” sau cum... ?
D.Buzdugan : Să facă, nu ştiu, un concurs de râgâit la copii sau un concurs de tras faţa de masă ! Copilul pac, zang, trage faţa de masă şi câştigă ăla care...”.
(...)
M. Morar : Nu, Emil Boc nu participă. A anunţat că nu participă că are o greutate în pampers, nu ştiu, e... – Domnu’ Băsescu, schimbaţi-i pampersul lui Boc !
D. Buzdugan : – Doamna Udrea daţi-vă sutienul jos să-l ademeniţi pe Boc !”

În urma analizării ediţiilor emisiunii „Morning Zu” difuzate în perioada menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale în materie de protecţie a minorilor, întrucât în cadrul emisiunilor menţionate, realizatorii au folosit expresii licenţioase, cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Consiliul consideră că subiectele iniţiate de realizatorii farselor au depăşit limitele decenţei şi ale umorului subtil, fiind lipsite de valoare educativă şi informaţională.

În raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Legiuitorul a instituit norme potrivit cărora protecţia minorilor se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Având în vedere conţinutul acestor emisiuni, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a ţine seama atât de intervalul orar de difuzare, cât şi de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi tipologia limbajului folosit.

Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.

Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Morning Zu”, difuzate în zilele de 10, 15, 16, 23 şi 25 februarie 2010, au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora, conţinut în care subiectele pe teme sexuale au predominat şi în care moderatorii au folosit un limbaj vulgar.

Audierea unor astfel de programe de către copii poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor, aspect care demonstrează că sancţiunile aplicate nu şi-au îndeplinit scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi alin. (4) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 427.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009) pentru postul RADIO ZU, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A.
Bd. Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, BUCUREŞTI, sector 1
CUI R 15081313

pentru postul RADIO ZU
Str. Mr. Gheorghe Şonţu nr. 8, Bucureşti, sector 1

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 334/10.03.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă în cuantum de 10.000 lei, deoarece în emisiunea „Morning Zu”, ediţiile din 10, 15, 16, 23 şi 25 februarie 2010, realizatorii acestora au făcut comentarii pe teme sexuale şi au folosit un limbaj vulgar la ore la care copiii au acces neîngrădit la programele de radio.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea emisiunilor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.