Decizia nr. 331 din 05.03.2009

05.03.2009


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 05 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind spoturile publicitare difuzate pe posturile de radio pentru Suplimentul special al ziarului « Libertatea ».

Redăm din raportul de monitorizare conţinutul spoturilor :

  • „Suplimentul special Libertatea, episodul 2”

Voce :
La ce se gândesc bărbaţii ? Vrei să ştii care sunt cele mai interesante filme de pe piaţă ?

Eşti fascinat de horoscop ? Ştii care sunt cele mai tari jucării erotice pentru voi doi ? Libertatea s-a documentat numai pentru tine. Vrei mai mult ? Îţi dăm mai mult.

Află mai multe detalii din Suplimentul special Libertatea, episodul 2. Nu uita să le colecţionezi şi pe următoarele, fără să plăteşti nimic în plus. Numai cu Libertatea din 20 Februarie.

Acest spot a fost difuzat de posturile Radio 21 (în 19 şi 20 februarie 2009, orele 06.48 şi 12.50) şi Europa FM (în data de 20 februarie 2009, ora 17.42).

  • „Suplimentul special Libertatea, episodul 3”

Voce :
Ştii care sunt cele zece lucruri care înnebunesc pe femei ? Dar pe bărbaţi ?Vrei să înveţi cum să domini o femeie în pat ?Libertatea îţi prezintă amorul din perspectiva astrelor. Vrei mai mult ? Îţi dăm mai mult. Află mai multe detalii din Suplimentul special Libertatea, episodul 3. Nu uita să le colecţionezi şi pe următoarele fără să plăteşti nimic în plus. Numai cu Libertatea din 27 februarie."

Acest spot publicitar a fost difuzat de posturile Radio 21 (în 26 şi 27 februarie 2009, în intervalul orar 12.00 – 18.00) şi Europa FM (în data de 27 februarie 2009, ora 17.41).

În urma documentării făcute de Direcţia Monitorizare - Compartimentul Monitorizare Radio în legătură cu publicaţia căreia i-a fost făcută publicitate, a rezultat că atât Suplimentul special Libertatea, episodul 2, cu titlul „Ghidul tău sexual - Episodul 2 : Cele mai tari jucării erotice”, cât şi Suplimentul special Libertatea, episodul 3, cu titlul „Ghidul tău sexual - Episodul 3 : Totul despre orgasmul feminin” au purtat menţiunea : „Interzis sub 18 ani”.

Analizând raportul de monitorizare şi audiind spoturile publicitare menţionate, Consiliul a constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea directă sau indirectă la publicaţii, filme ori spectacole erotice se difuzează numai în intervalul orar 01.00 - 05.00.

Membrii Consiliului au constatat că cele două spoturi au făcut publicitate unor ediţii cu caracter erotic ale unei publicaţii. Pentru difuzarea unei astfel de publicităţi, posturile de radio aveau obligaţia de a respecta condiţiile reglementate de legislaţia audiovizuală, în speţă, pe cele referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

În acest sens, dispoziţiile art. 25 alin. (2) din Codul audiovizualului prevăd că publicitatea directă sau indirectă la publicaţii erotice nu poate fi difuzată decât în anumite intervale orare (respectiv 01.00-05.00), ore la care copiii nu au acces la audierea programelor de radio sau, după caz, la vizionarea celor de televiziune.

Or, spoturile publicitare pentru cele două ediţii cu caracter erotic ale publicaţiei Suplimentului special Libertatea au fost difuzate pe parcursul zilei, la diferite ore, în intervalul 06.48 - 18.00. În cadrul acestui interval orar, programele audiovizuale nu sunt restricţionate pentru minori, aceştia având posibilitatea de a le urmări fără nicio restricţie.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a difuza programele audiovizuale cu respectarea principiului interesului superior al copilului.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate în privinţa spoturilor pentru Suplimentul special Libertatea, transmise pe posturile radio, în sensul ca acestea să fie difuzate cu respectarea legislaţiei audiovizuale în materia protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.