Decizia nr. 329 din 06 mai 2008

06.05.2008


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 mai 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a vizionat spotul cu caracter electoral « Alege-ţi stapânii cu grijă ! », difuzat de posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3, având următorul conţinut :

Mai multe figuri animate, aparent identice, însemnate pe spate cu numere de identificare şi formula cromozomială, stau aliniaţi în formaţie, în faţa unei clădiri impozante în care se află o figură sugerând conducătorul, în cabinetul căruia sunt aliniate portretele foştilor conducători ai României Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi al preşedintelui Traian Băsescu. În finalul spotului, conducătorul se îndreaptă spre mulţime, totul pe fond muzical al unui cor sovietic. Spotul se încheie cu îndemnul : « Alege-ţi stapânii cu grijă ! »

Membrii Consiliului au constatat că spotul nu respectă dispoziţiile referitoare la regimul difuzării publicităţii în perioada campaniei electorale, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (4) din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, spoturile publicitare de 20-30 de secunde care îndeamnă electoratul să voteze un candidat sau o listă de candidaţi pot fi difuzate numai în interiorul emisiunilor electorale şi a celor de dezbateri electorale.

Membrii Consiliului au constatat că spotul încalcă aceste pevederi legale, întrucât este difuzat în afara unor emisiuni cu caracter electoral, respectiv emisiune electorală sau de dezbatere electorală.

Mesajul spotului este unul neechivoc electoral, finalul său având următorul conţinut : « Alege-ţi stapânii cu grijă ! »

De asemenea, Consiliul a constatat că acest spot nu este asumat de niciun partid politic sau candidat independent la alegerile locale ce vor avea loc în luna iunie 2008.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, oprirea deîndată a spotului, până la intrarea în legalitate, în sensul difuzării lui cu respectarea prevederilor art. 64 alin. (4) din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.