Decizia nr. 328 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
 CUI : 2835636 Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

 pentru postul de televiziune PRO TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul PRO TV.

 Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
 art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
 art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
 (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 (2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, de la orele 17.00 şi 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :

 perioada 13-17 mai 2013

 15.05.2013 – Ştirile Pro Tv - Ora 17.00
 17.19 - Titlu – Pedeapsă cruntă
 Subiect/descriere – Despre femeie bolnavă şi bătută de soţ : Reporteră : Şi-a bătut crunt nevasta care era ţintuită la pat de o boală gravă. Curând femeia a murit iar soţul ei a fost convins că nimeni nu va şti de bătaie. (...)
 Raluca Maniţă, reporteră de la Braşov : La autopsie medicii au constatat că moartea femeii a fost cauzată de o boală cruntă de plămâni de care suferea de o bună bucată de vreme, dar au observat şi urme evidente de bătaie : avea faţa tumefiată de lovituri şi urme de strangulare pe gât. (...) Întors acasă beat, s-a înfuriat când nevasta la luat la întrebări, a tăbărât cu pumnii pe femeia care era imobilizată la pat şi a încercat chiar să o sugrume dar n-a reuşit, apoi a abandonat-o în pat plină de sânge. Imagini - nu. Avertizare – nu.

 17.05.2013 – Ştirile Pro Tv Ora 19.00
 19.13 - Titlu : Acuzată că şi-a ucis mama Subiect/descriere : Despre profesoara din Oradea acuzată că împreună cu soţul ei şi-ar fi ucis şi decapitat mama -. O voce a menţionat că : apartamentul celor doi soţi era mânjit de sânge şi cadavrul decapitat a fost găsit a doua zi de Crăciun. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 perioada 27 - 31 mai 2013

 27.05.2013 - Ştirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 -Titlu – Pe urmele asasinului
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini şi picioare :
 Monica Dascălu : Un şofer de tir despre care deocamdată nu se ştie mai nimic devine pionul principal în dosarul femeii al cărui cadavru fără cap, mâini şi picioare a fost descoperit la sfârşitul săptămânii trecute în râul Argeş. Paznicul unui liceu a declarat la poliţişti că a văzut, vineri noapte, o femeie care aştepta la marginea oraşului Topoloveni o maşină de ocazie, s-a urcat într-un camion, iar este convins că este vorba despre persoana dispărută la ieşirea de la serviciu şi găsită apoi mutilată. Gheorghe Ţicu, comisar şef (înregistrare) : Ştiţi ce căutăm, fragmente de corp uman : mâini, picioare, cap, îmbrăcăminte, obiecte de îmbrăcăminte, rucsac, pantaloni (...)
 Voce : Din trupul femeii găsite în apele râului Argeş lipsesc capul, mâinile şi picioarele. (...) Vineri seara la ieşirea din schimbul doi a vorbit la telefon cu bărbatul şi fetiţa ei spunându-le că este pe drum, spre casă. De atunci nimeni nu a mai văzut-o iar rudele sunt convinse că al ei este cadavrul mutilat găsit a doua zi în râul Argeş. Cine a fost capabil de o asemenea atrocitate nu se ştie, (...) Cercetări minuţioase au loc şi în zona Podului Căteasca acolo de unde se presupune că a fost aruncată victima în apă. Cătălin Radu Tănase, corespondentul Ştirilor Pro TV : Poliţiştii cred că laţul începe să se strângă uşor-uşor în jurul criminalului care a ucis femeia de 36 de ani, apoi a tăiat-o în bucăţi şi a aruncat-o în râul Argeş şi asta pentru că ofiţerii încep să găsească rând pe rând elemente ale acestui puzzle mortal. În primul rând, de dimineaţă, s-au dus în judeţul Argeş la Căteasca lângă un pod unde au găsit pete de sânge. (...) (...) în amonte de Barajul Zăvoiu de unde transmitem noi în direct în acest moment, apa ar fi scos la suprafaţă o bucată din piciorul stâng, fragmentul de la genunchi în jos. Aşadar este posibil ca în următoarele zeci de ore să apară la suprafaţă din râul Argeş şi celelalte membre pe care anchetatorii nu le găseau dar şi capul femeii. (...) Sâmbătă, un cioban care-şi păştea oile şi caprele pe lângă râul Argeş a văzut ieşind la suprafaţă trunchiul unei femei, numai torsul, restul corpului fusese mutilat în mod barbar. Imagini – obiect găsit în râu, blurat, obiect scos, blurat. Avertizare – nu.

 28.05.2013 - Ştirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.07 - Titlu – Asasin feroce, liber
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul Argeş : Corespondent : Zeci de poliţişti, jandarmi şi câini dresaţi au fost mobilizaţi şi astăzi la Ioneşti, în jud. Dâmboviţa pentru cea de-a patra zi de căutări în cazul cadavrului fără cap, mâini şi picioare găsit în râul Argeş. (...) Ieri după amiază au dat peste o bucată din piciorul stâng, pantalonii şi lenjeria intimă ce ar aparţine femeii de 36 de ani dispărută vineri seară după ce a ieşit de la serviciu. Gheorghe Ţicu, adjunctul comandantului Poliţiei Găeşti : Ne interesează fragmente de corp în special mâini, picioare, cap, obiecte de îmbrăcăminte. Voce : Atât îmbrăcămintea cât şi bucata de picior descoperită ieri în râu au fost trimise la laboratorul criminalistic şi la Institutul de Medicină Legală. Voce : Anchetatorii au nevoie de toate bucăţile din cadavru ca să afle cum a fost ucisă femeia. Imagini – obiect în râu şi pe uscat, blurate. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.30 - Titlu – Acuzaţi de crime înfiorătoare
 Subiect/descriere – Despre două asasinate în Spania : Andreea Esca : Doi români de 47 şi de 59 de ani arestaţi în Valencia sunt bănuiţi c-au fost tocmiţi de un spaniol ca să-l ajute să comită un asasinat înfiorător. (...) Victimele, fosta campioană de volei Ingrid Diesel şi soţul ei, ambii de naţionalitate olandeză, au fost torturate şi decapitate. Trupurile mutilate au fost găsite îngropate pe o plantaţie de lămâi care aparţine suspectului spaniol. Voce : Duminică, agenţii au dat şi peste cadavrele victimelor îngropate pe o plantaţie de lămâi de lângă Mursia. Aveau membrele secţionate cu fierăstrăul iar bărbatului îi fuseseră smulşi dinţii. Tortură menită probabil să împiedice identificarea lui. Imagini – sac de plastic cărat de o persoană Avertizare – nu.

 29.05.2013 - Ştirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 - Titlu – Un pas înainte în anchetă
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul Argeş : Monica Dascălu : Criminaliştii au acum şi braţul stâng al femeii al cărei trunchi a fost descoperit la sfârşitul săptămânii trecute. Cătălin Radu Tănase, corespondent Pro TV : Poliţiştii au de făcut o muncă de Sisif în căutarea celorlaltor bucăţi de trup ale femeii de 36 de ani ucisă vinerea trecută. Şi spun asta pentru că de exemplu astăzi a fost posibilă găsirea braţului stâng (...) Cătălin Radu Tănase : Asta îi face pe poliţişti să creadă în două posibile variante ori cel care a ucis-o pe femeie a jefuit-o luându-i bijuteriile pentru că în afară de verighetă Iuliana mai avea şi cercei de aur şi un lanţ destul de gros la gât ori a luat toate aceste bijuterii şi le-a aruncat încercând să facă şi mai grea identificarea cadavrului pe care l-a ciopârţit şi apoi l-a aruncat undeva în zona Căteasca în râul Argeş. Marius Buga, corespondent Pro TV : În urmă cu puţin timp pompierii au reuşit să găsească în râul Argeş mâna stângă a femeii tranşate. Criminaliştii au ridicat-o şi adus-o aici la laborator. Voce : Braţul a fost găsit la aproximativ 200 de metri de podul de la Ioneşti aproape de locul unde în urmă cu două zile a fost descoperit piciorul drept. Reporter : Ce trebuie să căutaţi ? Jandarm : Părţi din corpul uman. Membre : superioare, inferioare, capul victimei, haine. Voce : Localnicii sunt înfioraţi. Gândul că un criminal feroce se plimbă liber le ţine în casă pe femei. Imagini – un sac care se încearcă a se desface, un sac ce se scoate din apă neblurat. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.08 - Titlu – Măcelarul e încă liber / Poliţiştii au mai găsit un braţ
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul Argeş :
 Andreea Esca : În vreme ce un asasin este încă liber, zeci de poliţişti şi jandarmi au găsit astăzi un braţ de om în apele Argeşului. Voce : Pentru rudele femeii de 36 de ani a fost altă zi de coşmar. S-a găsit un braţ care se presupune că este al femeii. Criminalist : S-a identificat un segment de cadavru uman. Braţul, antebraţul şi palma stângă. Voce : A doua zi, la Petreşti, a fost descoperit un trunchi de femeie, apoi urme de sânge pe podul Căteasca şi în apă câteva haine care i-au aparţinut. Luni, la 800 de metri de podul Ioneşti, s-a găsit un picior stâng, iar astăzi braţul la numai 200 de metri distanţă. Anchetatorii încă mai speră să găsească în barajul de la Goleasca, craniul şi cele două membre care lipsesc de la cadavru. Andreea Esca : Cătălin Radu Tănase este lângă podul de la Ioneşti în Dâmboviţa unde a fost găsit astăzi braţul. Cătălin Radu Tănase : Chiar dacă n-au venit rezultatele din laboratoarele IML, este aproape imposibil ca toate bucăţile găsite pe o rază de numai un kilometru să aparţină altor persoane. Cel mai probabil este vorba de trupul ciopârţit al Iulianei. (...) Toate bucăţile din trupul ei au fost găsite să zicem pe o lungime de 1 km. Imagini – un sac ce se scoate din apă, neblurat, picături de sânge pe parapet, obiect blurat în râu. Avertizare – nu.

 30.05.2013 - Ştirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 - Titlu – Asasinat de la etnobotanice
 Subiect/descriere – Despre misterul cadavrelor carbonizate descoperite într-o maşină arsă din Mehedinţi transformat în dublu asasinat comis de nişte tineri disperaţi după etnobotanice. Tânărul care şi-a găsit sfârşitul în maşina incendiată era cunoscut de poliţişti ca fiind traficant de etnobotanice şi chiar de droguri de mare risc. Acesta venise cu o cantitate destul de mare de stupefiante la el. Când nu s-a înţeles asupra preţului, acesta şi prietena cu care venise au fost omorâţi în bătaie, armele crimei au fost aruncate la 15 km distanţă. Când suspecţii au vrut să arunce maşina în lac aceasta s-a împotmolit soluţia găsită fiind de ai da foc. Imagini – cu maşina arsă. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.00 - Titlu – Dublu asasinat / Ucişi din cauza drogurilor
 Subiect/descriere – Despre misterul cadavrelor carbonizate descoperite acum două zile într-o maşină arsă la marginea unei mlaştini din Mehedinţi. S-a dovedit a fi o dublă crimă generată de consumul de droguri. Suspecţii au vrut să cumpere etnobotanice, dar nu s-au înţeles la preţ cu cei doi, aşa că i-au omorât în bătaie, le-au pus cadavrele în maşină şi le-au dat foc deoarece s-au împotmolit într-un dâmb de nisip. Imagini – cu maşina arsă. Avertizare – nu.

 31.05.2013 - Ştirile Pro TV
 B Ora 19.00
 19.18 -Titlu – Anchetă de groază
 Subiect/descriere – Despre detalii înfiorătoare în cazul femeii din Topoloveni, ucisă de un recidivist :
 Andreea Esca : Victima, în vârstă de 36 de ani şi mama unei fetiţe, a fost iniţial violată. După ce i-a luat zilele, călăul a tăiat-o pe bucăţi în apartamentul lui. În această după-amiază, anchetatorii au găsit şi capul femeii. Voce : Recidivistul sadic a luat-o pe tânără la ocazie, apoi au ajuns la podul de la Căteasca. În această zonă ar fi violat-o. Apoi ar fi ucis-o şi, ca să scape de cadavru, suspectul se întoarce în apartamentul lui din Topoloveni. Atât de macabru a fost încât a dus trupul femeii în braţe pe scări până la etajul doi unde a tăiat în bucăţi cadavrul. Apoi s-a întors la pod şi a aruncat sacul în care se află trupul. Voce : Anchetatorii au găsit astăzi şi capul femeii în apropierea locului în care acum două zile apele râului Argeş au scos la suprafaţă şi un braţ. Florin Mânzararu este un recidivist eliberat acum mai bine de o lună din penitenciarul Târgu Jiu pentru că a violat o tânără pe care a şi scrijelit-o cu un cuter. Imagini – obiect găsit în râu neidentificabil, sânge pe balustradă. Avertizare – nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 17.00 şi 19.00), ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum şi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor.
 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
 În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994 pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. -Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediţii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 17.00 şi, respectiv, 19.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.