Decizia nr. 328 din 05.03.2009
05.03.2009
privind somarea S.C. PRO TV S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, etaj 1, sector 2
pentru postul de televiziune ACASĂ TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 5 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 380/14.01.2009, 1914/09.02.2009, 2443/18.02.2009 şi 1825/06.02.2009, cu privire la clasificarea episoadelor filmului serial „Regina”, difuzate de către postul de televiziune ACASĂ TV, în zilele de 12, 13, 14 şi 15 ianuarie 2009 şi 2, 3, 4, 5, 9 şi 17 februarie 2009, începând cu ora 20.30.
Postul de televiziune ACASĂ TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 13.1/25.11.1997 şi decizia de autorizare iniţială nr. 243.0/13.01.1998, 243.1-1/15.04.2004).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor episoadelor enumerate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 21 alin. (1) coroborate cu art. 18 lit. d) raportate la art. 16 alin. (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 21 alin. (1), producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) - producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani - se difuzează numai în intervalul orar 22.00-06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă.”
La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt reglementate criteriile generale de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, criterii care au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. Literele a), b), f), g), h), i), j) şi k) ale articolului prevăd următoarele criterii :
a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul producţiei audiovizuale ;
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
h) prezenţa şi rolul copiilor în scene de violenţă ;
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ;
j) numărul şi intensitatea scenelor de violenţă casnică ;
k) calitatea şi tipologia limbajului.
Membrii Consiliului au constatat că episoadele producţiei audiovizuale menţionate au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul lor (prezentarea femeii în ipostaze degradante, scene de violenţă şi scene în care a fost utilizat un limbaj vulgar etc.), ceea ce a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecţie a copiilor în cadrul serviciilor de programe, prevăzute de Codul audiovizualului.
Astfel, postul de televiziune ACASĂ TV a încadrat episoadele filmului serial „Regina” ca fiind producţii audiovizuale ce pot fi vizionate de copiii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau cu împreună cu părinţii ori familia (semnul de avertizare AP). Ori, dat fiind faptul că episoadele menţionate ale filmului au conţinut scene de violenţă şi scene în care a fost utilizat un limbaj vulgar, acestea ar fi putut fi difuzate în intervalul orar 22.00-06.00, şi încadrate cu semnul de avertizare „15”.
Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
• 12.01.2009
„-Unde-ai fost fă, fir-ai a dracu să fii ! Vorbeşte fă ! Vrei să mă trădezi cu Cosmin pe mine şi pe tata ? Zi fă !
-Băi, Armando, aşa nu mă sperii decât pe mine mă ! Uite m-am şi pişat de frică, mă. Las-o dracu’ !”
(...)
„- Fă, dacă nu zici tot, dacă nu te calc în picioare. Să moară măicuţa mea dacă nu te distrug în picioare. Te joc în picioare, fă ! Te nenorocesc fă, dacă nu zici adevărul ! Te omor !”
• 13.01.2009
„Eu te bat degeaba fă, fir-ai a dracului să fii, (...)”
(...)
„Fir-ai a dracului ! Fă, mincinoasa dracului cine eşti ! Cum ai stat fă, tu atâtea zile aicea ? Ce-ai mâncat ? Şopârle, gândaci ?”
(...)
„Da’ o gogoaşă din care iese două pălmi, aşa, care vine peste botul tău, de sare mucii pe craveţile astea, nu vrei ? Ţine-l fă, în lanţ !”
(...)
„Aşa şi acum ce făcem, că am venit la magazin cu deştu-n cur !”
• 14.01.2009
„) -Pe unde umbli, curva dracului ? Să mă bagi tu pe mine în căcat cu migrebianu tău ?!”
(...)
„-Păi te bucuri, fir-ai a dracului să fii de nenorocită !”
• 15.01.2009
„- State, cât m-am chinuit cu el ca s-o fac pe Rozica şi uite a dracu sămânţa aia a ta, ipotenta, cum s-a prins ea, acilişea la mine în burtă.”
(...)
„- Fir-aţi ale dracu’ de urechelniţile dracu să fiţi !”
• 02.02.2009
„- A dracului pielea pe tine !(Către soţia româncă).”
(...)
„Flăcărica : Ce mă, vă freacă morcovul eşecului ? Uite, în sânge vă fac ! Aşa vă fac !”
• 03.02.2009
„Flacărica : Măi State, mă. Eu m-am perpetuit şi m-am puit de m-a găsit toţi dracii, şi acuma până la sfârşitul vieţii mele, vreau să mă coţăi.”
• 04.02.2009
„Dialog între Flăcărica, soţia lui State, şi Boby, un copil de aproximativ 11 ani :
Boby : Fă, tu eşti tâmpită ?
Flăcărica : Nu, sunt numai neatentă. Îl stropeşte cu lichidul dintr-o cană. Ete, acum sunt tâmpită. Ce gura mă-tii cauţi tu în patul meu ? Ia uite, jegosu dracu’, că mi-ai murdărit şi patul ! Du-te dracu d-acia, caut-o pe mă-ta aia şi
zi-i să-mi facă alt ceai !”
(...)
„Boby : Mămică Flacăra, nu e nici mama acasă nici tata State.
Flăcărica : Fă, de când sunt eu mă-ta, mă !? Nu ţi-am zis să nu-mi mai zici mă-ta ?! Fir-ai al dracu’ să fii de panaramă, îţi dau un picior în gură de nu te vezi !” (Şi îl loveşte cu piciorul) „Mişcă dracu’ d-acia, urâtu’ dracu’ !”
• 05.02.2009
„ State : Fă, fir-ai a dracu’ fă, de beţiva dracu’ ! Tu n-auzi fă, să mănânci ceva, dă-te dracu’ de aici ! Mănâncă fă, fir-ai a dracu’ de beţivă !”
O sileşte pe soţia sa, Flacăra, în stare de ebrietate, să mănânce dintr-o oală cu mancare. O bagă cu capul în oală sau îi toarnă mâncare cu lingura pe gât :
„-(...)Ia deschide gura fă ! Deschide gura, fir-ai a dracu’ să fii ! De beţiva dracu’ ! Ia !(...) Stai fă, fir-a dracu, nu borâ pe pantalonii mei ! Beţiva dracu’ !”
• 09.02.2009
„Lasă-mă dracu’ cu frati-tu, cu jegul ăla de frati-tu că toată lumea ştia că umbla cu zarilile măslinite, da ?(...) Dă-l dracu’ pe frati-tu, pe jegul de frati-tu !”
(...)
„ Eu mă cac în ea de negociere ! Dă-o dracu’ de negociere !
(...)
Gigi Dumbravă : Aşa, dă-i în gură, dă-i în gura mă-sii ! ...Omorâţi-vă mă, între voi, că aşa-mi place mie ! A, asta-i tot ? I-ai omorât ? Hai mă, că ăştia mai trăiesc, mă ! Dă-te dracu’ !”
• 17.02.2009
„Armando : Ce ai fă, du-te dracu’ de cioară jegoasă ! Fir-ai a dracu’ să fii !”
(...)
„Pisi : Curvă nnorocită !”
Având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a acestora.
În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2), şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul de televiziune ACASĂ TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, postul de televiziune ACASĂ TV are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ACASĂ TV cu somaţie publică, întrucât în filmul serial „Regina”, difuzat în perioada 12 - 15 ianuarie 2009, 2 – 9 şi 17 februarie 2009, de la ora 20.30, personajele au avut un limbaj vulgar şi s-au înregistrat acte de violenţă împotriva unui copil, aspecte reclamate la CNA de mai mulţi telespectatori.
Filmul a fost difuzat la o oră la care minorii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale, fără ca postul să respecte criteriile de clasificare a programelor audiovizuale, care obligă radiodifuzorii să ţină cont de psihologia personajelor şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.