Decizia nr. 325 din 03.03.2009

03.03.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) SRL
Bucureşti, Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, etaj 2, camera 26, sector 1

pentru postul de televiziune B1 TV
Str. Ion Câmpineanu nr. 20, Bucureşti, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 2449 şi 2450 din 18 februarie 2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Naşul”, difuzată în 16 februarie 2009, de postul B1 TV.

Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) SRL (licenţă audiovizuală nr.S-TV 26/15.06.2000 şi decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) SRL a încălcat prevederile art. 71 alin. (1) lit. a), alin. (3) şi art. 76 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a), în programele de ştiri şi de dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. La alin. (3) al aceluiaşi articol se prevede că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post.

Art. 76 prevede că, în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale, se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

În fapt, în data de 16.02.2009, postul de televiziune B1 TV a transmis, în direct, emisiunea « Naşul”. În ultima parte a emisiunii, realizatorul acesteia, dl. Radu Moraru, i-a avut ca invitaţi pe domnii Silviu Prigoană - deputat PD-L, Aurelian Pavelescu - vicepreşedinte PNŢCD şi Cristian Gava. Tema afişată pe ecran a fost : »SCANDALUL AUTONOMIEI TERITORIALE".

Dezbaterea a pornit de la răspunsul dat de preşedintele României, dl. Traian Băsescu (aflat în vizită oficială la Budapesta), la întrebarea unei ziariste, întrebare care se referea la autonomia teritorială a României.

Întrebarea jurnalistei a fost : « Credeţi că în Ţinutul Secuiesc se poate realiza o autonomie teritorială ? Dacă da, când ? »
Dl. Traian Băsescu a dat următorul răspuns : « Niciodată ! Pentru că România este definită ca stat unitar, naţional, suveran. Niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi. »

Faţă de modul în care s-a desfăşurat această emisiune, Consiliul a considerat că au fost încălcate prevederile din legislaţia audiovizuală care impun ca radiodifuzorii să respecte principiul asigurării imparţialităţii, iar principalele puncte de vedere aflate în opoziţie să fie prezentate în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Membrii Consiliului au constatat, pe de o parte, că, într-o emisiune în care s-a discutat o problemă de interes public care avea legătură cu minoritatea etnică maghiară din România, nu a fost prezentat şi punctul de vedere al acestei minorităţi, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 76 din Codul audiovizualului.

Dl. Radu Moraru avea obligaţia, în calitate de realizator, să respecte această prevedere legală, în scopul asigurării unei informări corecte şi complete a publicului cu privire la tema dezbătută.

Pe de altă parte, Consiliul a constatat că, deşi postul de televiziune B1 TV a analizat situaţia autonomiei teritoriale din prisma « unui scandal », în care, teoretic, erau implicate două părţi : cea română şi cea maghiară, în emisiunea din 16 februarie 2009 nu a fost prezentat şi punctul de vedere al minorităţii maghiare. Or, dat fiind faptul că această temă este de interes public, se impunea ca radiodifuzorul să aplice întocmai dispoziţiile alin. (3) al art. 71 din Codul audiovizualului, care dispun ca prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie să fie asigurată, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni şi, numai în mod excepţional, în emisiunile următoare.

Raportat la aceste prevederi, postul B1 TV avea obligaţia de a invita, în cadrul emisiunii din data de 16 februarie 2009, şi reprezentanţi ai părţii maghiare, care să-şi poată exprima punctul de vedere în legătura cu tema abordată, temă afişată permanent pe ecran.

Faptul că radiodifuzorul a difuzat ulterior, respectiv în data de 17 februarie 2009, o ediţie a emisiunii « Naşul » care a purtat acelaşi titlu şi în care a fost invitat dl. Laszlo Borbely - deputat UDMR, nu reprezintă decât o încercare a realizatorului emisiunii de a compensa încălcarea legislaţiei audiovizuale produse în ediţia anterioară a emisiunii « Naşul » (cea din 16 februarie 2009), când un astfel de demers nu fusese făcut.

De altfel, din raportul de monitorizare rezultă acest fapt. Cităm :

« Radu Moraru : Liderii UDMR, vă spun eu care sunt : Marko Bela pe care l-am acuzat de anumite lucruri, Verestoy Attila pe care l-am acuzat, Gyorgy Frunda care este tot aşa taxat de noi. Dumneavoastră credeţi că aceşti oameni vin vreodată la noi, pot să-i invit o sută de ani, nu o să vină niciodată (...) Jolt Nagy nu vine la noi că a fost taxat, deci cine să vină ? Şi eu chiar invit orice lider UDMR care vrea să vină la „Naşul” vreodată, oricând, să ne contacteze (...) Deci toţi liderii UDMR care vor să intervină vreodată la „Naşul” , oricine, este liber, dar noi am obosit să lansăm invitaţii unor lideri care au învăţat cel mai bine acest lucru, ascunzişul, se ascund de foarte mulţi ani de întrebări grele, să ne dea răspunsul la întrebări adevărate ».

Faptul că dl. Radu Moraru a prezumat în mod greştit că reprezentanţii minorităţii maghiare nu ar fi interesaţi să participe la o emisiune cu un astfel de subiect o dovedeşte prezenţa d-lui Borbely în emisiunea din 17.02.2009.

Mai mult decât atât, în calitate de realizator, d-lui Moraru îi revenea obligaţia de a face el însuşi demersul de a invita şi pentru ediţia din 16 februarie a emisiunii « Naşul » un reprezentant al etniei maghiare şi nicidecum de a adresa o invitaţie, în timpul emisiunii, când, teoretic, nu exista nicio posibilitate ca cineva să poată ajunge în studio. De asemenea, dacă o astfel de invitaţie ar fi fost refuzată, dl. Moraru avea posibilitatea să aducă la cunoştinţa publicului acest fapt. Un anunţ generic potrivit căruia, la alte invitaţii anterioare, reprezentanţii etniei maghiare ar fi refuzat să participe, nu este de natură să înlăture obligaţiile prevăzute la art. 71 şi 76 din Codul audiovizualului.

Consiliul a constatat că emisiunea s-a desfăşurat şi cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală care impun ca radiodifuzorii să respecte principiul asigurării imparţialităţii, întrucât realizatorul emisiunii a făcut comentarii partinice cu privire la unele activităţi ale etniei maghiare.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Radu Moraru : Pentru că îşi permit domnule Pavelescu, pentru că nu i-a luat nimeni de urechiuşă să-i spună. În America dacă te duci de ziua naţională (...). Ştii care e problema care mi se pare mie ? Sărăcia. Aceşti lideri UDMR au blocat dezvoltarea în zonele Harghita şi Covasna ori intenţionat, ori din nepricepere, pentru că să fii 20 de ani la putere şi să nu ai grijă ca acele regiuni să se ridice, au fost ca să-i ţină pe oameni... »

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. NEWS TELEVISION (România) SRL pentru postul de televiziune B1 TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul B1 TV cu somaţie publică, deoarece în ediţia din 16 februarie 2009 a emisiunii »Naşul", în care s-a dezbătut problema Ţinutului Secuiesc, nu a fost prezentat şi punctul de vedere al etniei maghiare în legătură cu subiectul abordat. Acest fapt contravine prevederilor din Codul audiovizualului care dispun că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în programele de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

De asemenea, au fost încălcate prevederile din actul normativ invocat care impun ca radiodifuzorii să respecte principiul asigurării imparţialităţii, întrucât realizatorul emisiunii a făcut comentarii partinice cu privire la unele activităţi ale reprezentanţilor etniei maghiare."