Decizia nr. 323 din 03.03.2009
03.03.2009
privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
pentru postul KANAL D
S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6
BUCUREŞTI
pentru postul de televiziune KANAL D
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile înregistrate la CNA sub nr. 2243/16.02.2009, respectiv nr. 2681/23.02.2009 şi a luat în discuţie raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor menţionate, privind ediţiile emisiunii „Fata lui tata”, difuzate în zilele de 15 şi 22 februarie 2009, începând cu ora 20.20, de postul KANAL D.
Postul KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. Dogan Media International S.A. a încălcat grav prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 21 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din decizia invocată, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
„lit. a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul producţiei audiovizuale ;
lit. b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
lit. d) contextul în care este prezentat consumul de droguri şi alcool ;
lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.
lit. l genul sau temele producţiilor audiovizuale.”
Art. 21 alin. (1) din Codul audiovizualului prevede că producţiile audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani se difuzează numai în intervalul orar 22.00-6.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă.
În fapt, în zilele de 15 şi 22 februarie 2009, începând cu ora 20.20, postul Kanal D a difuzat emisiunea „Fata lui tata« , genul „Reality Dramă », cu semnul de avertizare AP, prezentată de domnul Gabriel Coveşeanu. Pe coperta de început a emisiunii este specificat : „Personajele şi întâmplările pe care se bazează scenariul fiecărui episod sunt fictive”.
În esenţă, subiectul emisiunii a constat în prezentarea şi soluţionarea unor cazuri în care diverşi părinţi, îngrijoraţi de comportamentul copiilor lor, apelează la această emisiune pentru a afla motivele pentru care copiii lor au această atitudine.
La solicitarea părinţilor, echipa de investigaţii (de detectivi) a emisiunii îi urmăreşte pe adolescenţi pe parcursul mai multor zile, urmând a prezenta părinţilor copiilor materialul filmat şi concluziile la care au ajuns.
În legătură cu cele două ediţii ale emisiunii „Fata lui tata", publicul telespectator a formulat sesizări în atenţia Consiliului, reclamând ora necorespunzătoare la care au fost difuzate, în raport de conţinutul lor violent, precum şi de subiectele abordate privind săvârşirea unor fapte incriminate de legea penală pentru care ar fi trebuit sesizate organele de cercetare penală.
Vizionând emisiunea respectivă, membrii Consiliului au considerat că reclamaţiile sunt întemeiate, constatând încălcarea gravă a prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.
În ediţia emisiunii „Fata lui tata", difuzată în data de 15.02.2009, echipa de detectivi trebuia să soluţioneze, la solicitarea unor părinţi îngrijoraţi de comportamentul fetei lor, cauzele pentru care aceasta, după plecarea fratelui ei în străinătate, nu mai comunică cu părinţii, lipseşte de acasă, cheltuieşti foarte mulţi bani a căror provenienţă nu le este cunoscută.
Detectivii emisiunii au început urmărirea fetei, pe parcursul a cinci zile, pentru a putea realiza un desfăşurător al activităţilor ei zilnice. În urma monitorizării acesteia, echipa de investigaţii a ajuns la concluzia că fata face parte dintr-un grup infracţional, furând obiecte din magazine pe care aceasta le vindea ulterior colegilor de facultate.
Tot în urma investigaţiilor, detectivii mai află că fratele acesteia, pe care părinţii îl credeau că a plecat în Spania, se află de fapt în arestul unui penitenciar din Bucureşti.
Materialul filmat, precum şi concluziile trase în acest caz, au fost prezentate părinţilor fetei, organizându-se un flagrant la locul unde grupul din care făcea parte şi aceasta depozitau lucrurile furate.
În acest context, între părinţii Anei, echipa de investigaţii şi grupul respectiv are loc o altercaţie, folosindu-se un limbaj vulgar şi recurgându-se la violenţă fizică.
Redăm din raportul de monitorizare :
Gabriel Coveşeanu (prezentatorul emisiunii) rep.00.06.06–sel2 : Aţi fost urmăriţi în ultimele zile. Sunteţi nişte infractori, părinţii Anei sunt dispuşi să cheme poliţia pentru ce s-a întâmplat cu voi !
Infractori : Pe cine faci tu infractor, mă ?
Gabriel Coveşeanu : Sunteţi nişte infractori, domnilor ! Avem imagini cu voi !
Infractori : Ce imagini, mă ?
Mama : Lasă că chem poliţia acuma.
Infractor : Ce chemaţi, mă ?
Mama : Imediat să vină.
În timp ce mama Anei încearca să sune la poliţie, aceasta a fost îmbrâncită de unul dintre indivizii grupului, ameninţând-o psihic şi fizic.
La fel a procedat şi cu cameramanul care încerca să filmeze întreaga scenă, precum şi cu prezentatorul Gabriel Coşoveanu, ameninţându-i, lovindu-i şi încercând să îl introducă pe prezentatorul emisiunii în portbagajul unei maşini.
Gabriel Coveşeanu : Haideţi să îi lăsăm, sunt foarte periculoşi, haideţi să ne retragem ! Haideţi să ne retragem pentru că e foarte periculos ce se întâmplă !
Gabriel Coveşeanu (rep.00.10.09-sel 2) : E foarte riscant ce se întâmplă, bine că am reuşit să urc familia în maşină, sunt foarte agresivi, nu mă aşteptam nici eu, cred că nimeni nu se aştepta la un asemenea deznodământ. E adevărat, cred că greşeala îmi aparţine într-un fel pentru faptul că nu m-am gândit că avem de-a face cu infractori, cu oameni obişnuiţi cu violenţa, obişnuiţi să fie agresivi, au ripostat într-un fel în care nu mă aşteptam.(...)
Gabriel Coveşeanu : Cred că n-ar fi bine să mai stăm mult pe aici, tipii ăştia se pot întoarce oricând, haideţi să mergem şă să sperăm că putem încheia această emisiune cu bine.(...) Nu mă aşteptam la atâta violenţă din partea celor trei infractori, dar era de bănuit intr-un fel !
Între mamă şi fată a avut loc un schimb de cuvinte, în care mama a folosit invective (precum „nenorocito« , „nemernico ») la adresa fiicei sale :
Mama (rep.00.08.25-sel2) : Tu îi păzeai şi ei furau de-a ajuns frăţiorul tău la puşcărie ! Nenorocito ce eşti, nemernico ce eşti nici nu vreau să te mai văd să ştii, nu mai eşti copilul meu ! Pentru asta am muncit atâţia ani, te-am crescut şi te-am dat la facultate !(...)
Cazul s-a soluţionat cu promisiunea Anei şi a părinţilor acesteia că vor încerca să fie din nou o familie unită, fiind prezentat şi sfatul psihologului :
Psiholog (rep. 24.48-sel2) : Soţii Petcu şi-au văzut năruite speranţele pe care şi le-au făcut pentru copiii lor. Din nou se dovedeşte că anturajul poate corupe şi cele mai puternice caractere. Ar trebui ca fiica lor să întrerupă orice legătură cu acei indivizi. Cât despre fratele ei, acesta îşi ispăşete pedeapsa pe care o merită pentru faptele comise. Poate acum va înţelege că orice faptă atrage şi consecinţe.
În ediţia din data de 22.02.2009, a fost prezentat un alt caz, al unei o adolescente de 20 de ani, Corina, al cărei comportament din ultima vreme i-a determinat pe părinţii acesteia să apeleze la emisiune, pentru a afla motivele pentru care fiica lor este într-o stare de apatie, de oboseală permanentă, nu comunică cu aceştia, sustrage obiecte din casă pentru a le vinde etc.
Şi în soluţionarea acestui caz, echipa de investigaţii a emisiunii procedează ca în cazul precedent, în sensul că, pe parcursul mai multor zile, o monitorizează pe Corina, precum şi activităţile acesteia.
În final, echipa de detectivi descoperă că tânăra Corina consumă droguri.
Voce din off : (...). Unul dintre detectivi hotorăşte să se convingă dacă bănuielile sale sunt adevărate sau nu. Câteva secunde mai târziu are şi confirmarea. Seringile de pe jos, fiolele şi bandajele sterile nu arată decât că cei trei se droghează. Detectivilor nu le vine să creadă. Pentru a fi siguri mai verifică o dată instrumentele găsite pe jos. Este clar, Corina a luat-o pe un drum greşit. Numai că în cazul acesta s-ar putea să fie prea târziu să o mai poată ajuta cineva. Drogurile fac cele mai multe şi mai grave ravagii printre tineri. Corina se întoarce acasă abia ţinându-se pe picioare.
În cadrul emisiunii au fost difuzate imagini cu seringi şi ambalajele lor, împrăştiate pe jos, în locul în care au stat Corina şi prietenii ei.
Părinţilor le-a fost prezentat materialul înregistrat de detectivi, iar prezentatorul încearcă să o convingă pe adolescenta din caz, că are nevoie de sprijinul familiei şi de ajutorul unor specialişti pentru a nu mai depinde de narcotice :
Gabriel Coveşeanu (rep.00.24.43-sel2) : Vrei să renunţi la droguri, Corina ?
Corina : Da.
Gabriel Coveşeanu : Realizezi că lucrul ăsta nu îţi face bine ?
Corina : Da
Gabriel Coveşeanu : Asta e foarte important, să îţi dai seama că lucrul ăsta nu îţi face bine. Te-am văzut, nici acum nu ai o stare foarte bună şi acum se vede clar că îţi e rău şi că nu îţi e bine, că ai avea nevoie de acea doză cu care ţi-ai obişnuit corpul zilnic.Trebuie ca tu să decizi că vrei să renunţi în primul rând, iar părinţii tăi, sora ta cred că ar trebui să fie alături de tine (...).
Gabriel Coveşeanu : Trebuie să mergeţi la medic acum să vedeţi care este starea ei de sănătate, trebuie urmată o cură de dezintoxicare... Sper din tot sufletul să treceţi peste tensiunile care s-au acumulat între dumneavoastră şi soţie(... )Corina chiar are nevoie de ajutor.
(rep.00.29.58-sel2) În finalul emisiunii este trasă o concluzie şi sunt oferite modalităţi, de către specialişti, de a depăşi problemele care au făcut subiectul cazului : „Corina îşi acuză părinţii că nu au reuşit să facă o atmosferă de familie şi spune că s-a apucat de droguri din cauza lor. Problema e că nu ei au obligat-o să se drogheze, ci ea a ales această cale. Este doar vina ei ! Ar trebui să înceteze să îşi mai acuze părinţii şi să încerce să facă ceva cu viaţa ei cât nu e prea târziu. Are nevoie de ajutor profesional."
Pe ecran au fost titrate următoarele :
- psihologul crede că părinţii Corinei trebuie să o ducă pe aceasta la tratament de specialitate şi nu trebuie să cedeze când ea va dori să renunţe,
- primele trei luni de tratament vor fi foarte grele pentru Corina şi va simţi de multe ori că nu va putea rezista tentaţiei, în aceste momente va avea nevoie de familie să o sprijine,
- trebuie să realizeze că tratamentul este singura cale de a nu-şi distruge viaţa pentru totdeauna.
În finalul emisiunii, prezentatorul a concluzionat : ,,Sunt convins că există foarte mulţi tineri în situaţia Corinei, aş face un apel către dumneavoastră, doamnelor, domnilor părinţi, încercaţi să treceţi peste conflictele de zi cu zi, peste problemele mai mari sau mai mici pe care le aveţi şi fiţi mult mai atenţi la copiii dumneavoastră. E păcat că din ce în ce mai mulţi tineri consumă droguri !"
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările celor două ediţii ale emisiunii „Fata lui tata", membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat grav normele legale în materie de protecţie a copiilor.
Astfel, prima ediţie a emisiunii, difuzată în data de 15.02.2009, în care a prezentat cazul unei tinere implicată în săvârşirea unor furturi din magazine, a conţinut scene de violenţă fizică şi psihică (loviri, ameninţări, agresivitate) precum şi un limbaj vulgar, fapt de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor.
De asemenea, ediţia din data de 22.02.2009, care a avut ca subiect cazul unei adolescente dependente de droguri, a fost difuzată cu încălcarea principiului superior al copilului, întrucât difuzarea unei astfel de emisiuni începând cu ora 20.20, oră la care copii au acces neîngrădit la vizionarea programelor în familie, a fost de natură să aducă atingere dezvoltării copiilor şi adolescenţilor.
Mai mult, deşi radiodifuzorul cunoştea conţinutul materialelor audiovizuale prezentate în cadrul celor două ediţii, acesta a optat pentru difuzarea lor într-un interval necorespunzător, astfel încât nu a fost posibilă asigurarea protecţiei minorilor, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.
Membrii Consiliului consideră că prezentare unor subiecte privind săvârşirea unor fapte penale (furturi, consumul de droguri, precum şi circumstanţele săvârşirii lor), subiecte deosebit de sensibile şi cu un puternic impact emoţional asupra minorilor, trebuie să se facă numai cu respectarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programelor.
Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât minorii să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.
În consecinţă, în mod greşit, radiodifuzorul a difuzat emsiunea începând cu ora 20.20 şi cu semnul de avertizare AP (respectiv, producţie audiovizuală interzisă copiilor sub 12 ani şi care pot fi vizionată numai cu acordul sau împreună cu părinţii ori familia).
Cu privire la ora de difuzare, în scopul asigurării protecţiei copilului, legiuitorul a prevăzut că difuzarea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
În aceste condiţii şi în raport de conţinutul lor, radiodifuzorul a difuzat cele două ediţii ale emisiunii „Fata lui tata", fără a respecta criteriile de clasificare a programelor audiovizuale, care obligă radiodifuzorii să ţină cont de psihologia personajelor şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.
În vederea asigurării unei protecţii reale a minorilor, legiuitorul a instituit criterii generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, criterii prevăzute de art. 16 din Codul audiovizualului, pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.
Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.
Ca măsură de protecţie a publicului minor, ţinând seama de legislaţia audiovizuală, Consiliul consideră că o emisiune cu un astfel de conţinut nu poate fi difuzată decât după ora 22.00, emisiunea încadrându-se în categoria producţiilor audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că, prin conţinutul ei, difuzarea unei astfel de emisiuni s-a făcut cu încălcarea principiului asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.
Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 21 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150/30.05.2006, deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007, pentru postul de televiziune KANAL D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 21 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către,
S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01,
corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 323/03.03.2009 privind amendarea cu suma de 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. Dogan Media Internaţional S.A., pentru postul KANAL D şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât emisiunea „Fata lui tata”, care a conţinut scene de violenţă fizică, psihică şi verbală, în contextul prezentării unor fapte antisociale comise de adolescenţi, a fost încadrată greşit şi difuzată la o oră nepotrivită în raport de conţinutul ei, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.
Emisiunea a fost difuzată începând cu ora 20.20, oră la care minorii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale, fără ca postul să respecte criteriile de clasificare a programelor audiovizuale, care obligă radiodifuzorii să ţină cont de psihologia personajelor şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.
Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces video la programele respective.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.