Decizia nr. 322 din 20.06.2013

20.06.2013


envoyer l'article par mail title=

privind sancţionarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.
cu amendă în cuantum de 90.000 lei, CUI 14954665

PLOIEŞTI, Str. Democraţiei nr. 28A
(Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1), parter, jud. Prahova

pentru postul ROMÂNIA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de ştiri şi de dezbateri difuzate de postul ROMÂNIA TV în perioada 30 mai - 04 iunie 2013, emisiuni în care a fost prezentat şi dezbătut subiectul presupusei implicări a unui Director al S.C. ANTENA GROUP S.A. într-un caz de şantaj.

Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 64 alin. (1) lit. b), 66 alin. (1) lit. a) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului :
"(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor."

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
art. 64
"(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă."
art. 66
"(1) În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;" art. 67

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

În perioada 30 mai - 04 iunie 2013, postul de televiziune ROMÂNIA TV a difuzat o serie de ediţii de ştiri şi emisiuni de dezbateri ce au avut în prim plan evenimentele legate de presupusul caz de şantaj în care ar fi fost implicat unul dintre directorii S.C. ANTENA GROUP S.A., dl. Sorin Alexandrescu.

Astfel, acesta a fost reţinut pe 30 mai 2013, pentru 24 de ore, întrucât, aşa cum rezultă din informaţiile afişate pe site-ul DNA, cităm : "a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză. (...) procurorii au dispus reţinerea inculpatului Alexandrescu George Sorin pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei competente cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.”

Analizând modalitatea în care a fost tratat subiectul prezentat, precum şi conţinutul dezbaterilor colaterale, fără legătură directă cu ceea ce s-a numit « cazul Alexandrescu », membrii Consiliului au constatat că acestea a fost de natură să încalce prevederile legale invocate referitoare la viaţa privată a persoanei (în speţă a dreptului la imagine ca şi componentă a vieţii private personale ocrotită de art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului), precum şi la dreptul la informare a publicului.

În esenţă, Consiliul a considerat că dispoziţiile art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului care prevăd obligaţia radiodifuzorilor de a difuza programe audiovizuale cu respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu asigurarea informării obiective a publicului nu au fost respectate.

Potrivit raportului de monitorizare, în ziua de 01/06/2013, de la ora. 19.20, a fost transmisă emisunea « Newsdesk », având ca moderator pe d-na Paula Rusu şi invitaţi : Monica Pop, Tinel Gheorghe-PDL, Lucian Bolcaş - avocat, Dan Tudorache - PSD şi Sorina Matei - jurnalist ; au intervenit telefonic : Daniel Fenechiu-avocat, Dan Andronic -EVZ şi Mihai Motoc.

Titlurile afişate : « LEGĂTURA DAN VOICULESCU - DD (DAN DIACONESCU) -GIGI BECALI ; URMEAZĂ EXCLUSIV : DEZVĂLUIRI FĂRĂ PRECEDENT - OAMENII LUI VOICULESCU, VEDETELE, AU MINIŞTRI REPARTIZAŢI ; CUM SUNT PRESAŢI MINIŞTRII ; OAMENII LUI VOICULESCU, GRUPURI DE PRESIUNE ».

Potrivit raportului de monitorizare : "Emisiunea a debutat cu o paralelă făcută de moderatoare între cazurile Sorin Alexandrescu - Dan Diaconescu - George Becali, toţi reţinuţi sub infracţiunea de şantaj.

Invitata Monica Pop a corectat-o pe moderatoare, atrăgându-i atenţia că nu vorbim de niciun şantaj, pentru că deocamdată nu există nicio decizie definitivă a vreunei instanţe în cazul lui Sorin Alexandrescu şi ar trebui să se aştepte acea hotărâre ţinând cont că nu există vreo dovadă că lucrurile s-au petrecut într-un anumit fel.

Dl. Lucian Bolcaş, în calitate de avocat, a intervenit şi el în discuţie pentru a atrage atenţia că jurnaliştii nu au dreptul să judece, ci doar să informeze, orice om având dreptul la prezumţia de nevinovăţie.

În emisiune, moderatoarea a afirmat că, după reţinerea lui Sorin Alexandrescu, s-ar fi dezvăluit o informaţie conform căreia mai mulţi jurnalişti ai ANTENEI 3, la comanda lui Dan Voiculescu, ar exercita presiuni asupra membrilor Guvernului pentru obţinerea de foloase materiale pentru Trustul Intact.

A fost difuzat un material în care, pe un fundal sonor şi un colaj de imagini specific filmelor de acţiune, sunt prezentaţi mai mulţi jurnalişti ai ANTENEI 3 : Mihai Gâdea, Adrian Ursu, Radu Tudor. Pe ecran fost afişată apoi a o schemă care îl avea în centru pe dl. Dan Voiculescu, iar în jurul acestuia pozele mai multor jurnalişti cunoscuţi ai ANTENEI 3.

În comentariul din off s-a menţionat faptul că fiecare dintre jurnaliştii respectivi au în grijă câte un ministru asupra căruia exercită presiuni în schimbul unor avantaje materiale. A fost dată o listă a jurnaliştilor ANTENEI 3 şi a miniştrilor asupra cărora fiecare dintre aceştia ar exercita presiuni."

Apoi s-au precizat următoarele - redăm din raportul de monitorizare :
(...)
"Mai multe vedete ANTENA 3 au în grijă câte un ministru, surse apropiate demnitarilor spun că presiunile exercitate asupra membrilor Guvernului au ca scop obţinerea de avantaje materiale. Astfel că, şeful ANTENELOR, arestat pentru şantaj îi avea în grijă pe Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor şi pe Şerban Pop, fostul şef ANAF. Interesul era de a putea trimite controale rivalilor. De altfel chiar documentele folosite la şantaj, contractul dintre Dragomir şi RCS-RDS i-ar fi parvenit în urma unui control al Gărzii Financiare.
Directorul ANTENEI 3, Mihai Gâdea se ocupă de capii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. (...)
Realizatoarea Oana Stancu îl are şi ea în vizor pe Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte. (...) Miza presiunilor o reprezintă în primul rând banii alocaţi pentru construcţia autostrăzilor, contractele pentru infrastructură ar trebui să ajungă şi la Tehnologica Radion, companie abonată la contracte cu statul, spun surse apropiate miniştrilor.
Alessandra Stoicescu, proaspăt unsă pe un post de conducere în cadrul Trustului Intact, le are repartizate pe Mariana Câmpeanu şi pe Rovana Plumb, povestesc chiar surse din ANTENA 3. (...) Fondurile europene de la Ministerul Mediului reprezintă ţinta presiunilor ANTENELOR, spun chiar surse din Trustul lui Voiculescu.
Controlul asupra Armatei şi Internelor s-ar face prin vocea realizatorului Radu Tudor. Potrivit unor surse apropiate miniştrilor, presiunile acestuia vizează numirile la DGIPI structură de informaţii a Ministerului Internelor, precum şi banii de investiţii ai armatei.
Cu ochii pe Mihnea Costoiu, ministrul Delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare este jurnalistul ANTENEI 3 - Adrian Ursu. Costoiu gestionează fondurile europene pentru educaţie şi cercetare.
Potrivit unor surse apropiate miniştrilor, Camelia Buda, director Intact, are ca sarcini exercitarea presiunilor asupra miniştrilor Daniel Constantin de la Agricultură, Maria Grappini de la IMM-uri şi asupra luI Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie. Presiunile asupra lui Niţă au ca scop numirile lui Adrian Băicuş, fost director al Transelectrica, la Electrica Transilvania Nord."
Informaţii cu privire la aşa-numitul « grup de presiune », cum l-a denumit radiodifuzorul, constituit din jurnalişti ai Trustului Intact, despre care s-a spus că « au în grijă câte un ministru asupra căruia exercită presiuni în schimbul unor avantaje materiale » au fost difuzate şi în ziua de 02/06/2013, în ediţiile de ştiri de la orele 06, 07, 08, 12, 14 şi 18.

De asemenea, în aceeaşi zi, de la ora 20.00, a fost transmisă emisiunea « Breaking News - Ediţie specială », cu următoarele titluri afişate, pe parcursul emisiunii, pe ecran : « Miza grupului de presiune al lui Voiculescu » ; / « Grupul de presiune al lui Voiculescu, noi dovezi » ; / « Avocatul lui Voiculescu despre plecarea din ţară » ; / « De ce a plecat Voiculescu din ţară ».

Conform raportului de monitorizare, şi în ziua de 03/06/2013, în ediţia informativă « România de la ora 08.00 », s-a difuzat o ştire sub titlul : « Miza grupului de presiune a lui Voiculescu ». Cu privire la această ştire, în raport s-au consemnat următoarele : « În ştire s-a menţionat că d-na Camelia Voiculescu coordona vedetele ANTENELOR cu scopul clar de a obţine bani de la ministere. Vedetele aveau sarcina de a pune presiune pe miniştri, astfel încât caietele de sarcini pentru proiectele finanţate din bani europeni să fie cunoscute mai înainte de grupul Intact, iar condiţiile să fie atât de restrictive, încât să fie îndeplinite doar de grupul Intact. Au fost prezentate mai multe scheme prin care se exemplificau legăturile prezentate în comentariul din off, dintre Camelia Buda, Alessandra Stoicescu şi anumiţi miniştri. »

Faţă de modul în care radiodifuzorul a difuzat aceste informaţii, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost de natură să prejudicieze imaginea jurnaliştilor nominalizaţi ca făcând parte din « grupul de presiune », în condiţiile în care nu au fost prezentate minime dovezi care să susţină o astfel de ipoteză.

În legătură cu aceste aspecte, membrii Consiliului au apreciat că modul în care s-a desfăşurat emisiunea nu a fost unul de natură a asigura o informare corectă şi obiectivă a publicului, asocierile, speculaţiile şi afirmaţiile evazive şi contradictorii, făcute în emisiune de moderator şi de unii invitaţi fiind, totodată, şi de natură a prejudicia dreptul persoanei la propria imagine, fapte ce contravin dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului.

De altfel, aşa cum reiese din raportul de monitorizare, pe parcursul emisiunii, dl. avocat Lucian Bolcaş şi-a manifestat neîncrederea în legătură cu informaţiile despre jurnaliştii ANTENA 3 difuzate de RTV, iar jurnalistul Dan Andronic a intrat în direct şi a făcut referiri la materialul difuzat de RTV, exprimându-şi reţinerea în a acorda credibilitate respectivului material.

În conformitate cu dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, radiodifuzorii au obligaţia de a respecta o serie de principii, între care şi cel prevăzut la lit. b) al articolului, potrivit căruia informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Consiliul a constatat că maniera în care unele afirmaţii acuzatoare au fost prezentate publicului, în speţă, sub forma unor fapte ilegale incontestabile şi nesusceptibile de a mai fi probate, a fost de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă.

În afară de aceste aspecte, membrii Consiliului au mai constatat şi faptul că radiodifuzorul a prezentat în mod tendenţios informaţiile referitoare la plecarea în străinătate a d-lui Dan Voiculescu, în contextul derulării procesului Directorului Sorin Alexandrescu.

Astfel, în data de 02/06/2013, a fost difuzată, de la ora 18.52, emisiunea « Breaking news », moderată de d-na Paula Rusu, având ca invitaţi pe : Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt PDL, Bogdan Ficeac - sociolog, Dănuţ Fleacă - PNL, Mariana Ştefan - avocat, Gheorghe Funar - în studio la Cluj-Napoca. Titluri afişate : « Dan Voiculescu a părăsit România » ; / « Dan şi Camelia Voiculescu, în vizorul DNA ».

Conform raportului de monitorizare :
« Cristina Dediu, corespondent Romania TV : Dan Voiculescu a plecat din ţară spre o destinaţie pe care nu o cunoaştem, încă joi, la câteva ore după ce directorul ANTENA GROUP, Sorin Alexandrescu a fost reţinut de procurorii DNA, a plecat cu avionul personal de pe terminalul Ţiriac (...) Este un caz care s-a mai întâmplat, a plecat în contextul în care se ştie dinspre DNA că atât el cât şi fiica sa, Camelia Voiculescu, vor fi chemaţi la audieri în legătură cu acest dosar în care a fost arestat Sorin Alexandrescu. (...) În cazul lui Dan Voiculescu nu este vorba despre nicio interdicţie, acesta poate să părăsească ţara, dar vă spuneam, această plecare vine în contextul în care, atât el cât şi fiica sa, Camelia Voiculescu vor trebui să meargă să discute cu procurorii DNA despre acest dosar în care a fost arestat Sorin Alexandrescu, un dosar de şantaj. (...) »

În privinţa acestor comentarii, membrii Consiliului au apreciat că atitudinea moderatorului, modul în care acesta a înţeles să conducă discuţiile nu au fost unele obiective şi imparţiale, astfel încât să favorizeze libera formare a opiniei publicului, ci, dimpotrivă, au fost de natură să influenţeze această opinie. În acelaşi sens au fost şi titlurile afişate de radiodifuzor pe ecran.

Membrii Consiliului au apreciat că, pentru o corectă şi imparţială informare a publicului, prezentarea subiectelor propuse de radiodifuzor trebuia să cuprindă şi punctul de vedere al unor reprezentanţi ai Trustului Intact, care să lămurească unele aspecte supuse dezbaterilor.

În legătură cu emisiunile difuzate de radiodifuzor în perioada monitorizată, membrii Consiliului au apreciat că acestea au fost difuzate şi cu încălcarea dispoziţiilor referitoare la informarea corectă şi obiectivă a publicului, în condiţiile în care prezentarea temelor de discuţie nu a fost una imparţială, de natură să favorizeze libera formare a opiniei publicului.

Astfel, tratarea unor subiecte de interes public, precum cele aduse în atenţia telespectatorilor în cadrul emisiunilor, trebuia să beneficieze de argumentare şi de prezentarea unor informaţii obiective, de probe concrete şi de o pluralitate de puncte de vedere, astfel încât imaginea şi demnitatea persoanei să nu fie prejudiciate, iar publicul să-şi formeze în mod liber, neinfluenţat, opinia.

Mai mult, deşi în unele emisiuni, pe parcursul dezbaterilor, chiar unii dintre invitaţi au recunoscut faptul că nu există dovezi clare cu privire la unele dintre afirmaţiile cu tentă penală făcute de moderatori ori, după caz, de unii invitaţi, la adresa unor persoane, subiectele au fost reluate şi tratate în aceeaşi manieră tendenţioasă, lipsită de obiectivitate, de natură să afecteze, pe de o parte, dreptul publicului la informare corectă şi, pe de altă parte, dreptul la imagine a persoanei.

O astfel de informaţie a fost şi cea prezentată în mod repetat, pe întreaga perioadă monitorizată, respectiv 30 mai - 04 iunie 2013, în legătură cu afirmaţiile d-lui Mihai Motoc la adresa d-lui Dan Voiculescu.

Spre exemplu, în ziua de 31/05/2013, în emisiunea « Ora de vârf », difuzată de la ora 21.00, având ca moderator pe d-na Ionela Năstase şi invitaţi pe : Mihaela Olaru, Hanibal Dumitraşcu, Petru Doran, Florin Iaru, Bogdan Bărbuceanu, Tiberiu Lovin, Marius Niţu, Nicolae Bacalbaşa, titlul afişat a fost : « Dezvăluiri despre manipulările lui Voiculescu ».

Redăm din raportul de monitorizare :
« Prin legătura teleonică a intervenit Mihai Motoc - acţionar alături de fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, la o companie care furniza sondaje pentru S.C. Intact. Mihai Motoc susţine că Dan Voiculescu solicita modificarea rezultatelor sondajelor de opinie realizate de firma la care Camelia Voiculescu şi cu Mihai Motoc erau acţionari. Acesta nu a prezentat dovezi, a afirmat că va menţiona dovezile pe un site în ziua de luni. »
Această informaţie a fost reluată în mod repetat ; cu titlu de exemplu, în emisiunile « România de la ora 12.00 » din 01/06/2013, « România de la ora 9.00 » şi « România de la ora 10.00 » din 02/06/2013.

De asemenea, în ziua de 03/06/2013, emisiunea « Breaking news » moderată de Laura Chiriac i-a avut ca invitaţi pe : Mihai Motoc - CCSB, Liviu Pop - PSD, Alecu Racoviceanu - jurnalist, Florin Iaru - poet, Gigi Chiru - direct, Vlad Nistor.

Astfel cum rezultă din raportul de monitorizare, dl. Mihai Motoc a afirmat că, în perioada 2007-2012, domnul Dan Voiculescu a exercitat presiune asupra domniei sale pentru modificarea unor procente ale Institutului de Sondare Publică în ceea ce priveşte anumiţi competitori politici, faptul că multe dintre convorbirile sale « ajungeau la urechile domnului Voiculescu » şi că i-a cerut să înregistreze o convorbire cu domnul Mihai Craiu. Niciuna dintre afirmaţii nu a fost probată.

Titluri afişate pe ecran : « VOICULESCU APARE ÎN DOSARUL DE ŞANTAJ AL ŞEFULUI ANTENA GROUP ; PARTENERUL LUI VOICULESCU RUPE TĂCEREA LA RTV ; ASOCIATUL LUI VOICULESCU : »M-A PUS SĂ ÎNREGISTREZ UN COLEG«  ; ASOCIATUL LUI VOICULESCU : »FĂCEA PRESIUNI PRIN TELEFON".

În acest context a intervenit dl. Alecu Racoviceanu care a menţionat faptul că domnul Mihai Motoc, având un proces cu familia Voiculescu, ar fi obligat să ofere mai multe dovezi despre ceea ce afirmă şi că aşteaptă o replică a familiei Voiculescu. A menţionat că rezultatele institutului de sondare menţionat au fost mereu în consonanţă cu ale celorlalte institute.

Potrivit raportului de monitoizare, în aceeaşi emisiune, « a fost prezentat un interviu blurat cu un bărbat care a afirmat că s-a prezentat la Trustul Intact pentru a face reclamă unei afaceri cu vitamine şi că »potenţialul afacerii a atras atenţia şefilor din trust« . S-a mai precizat că o anumită clauză din contract ar fi fost modificată intenţionat de un jurist al trustului, ceea ce a dus la declinul afacerii. Pe parcursul interviului au fost afişate pasaje dintr-un document. Nu a fost prezentat punctul de vedere al Trustului Intact. »

Faţă de aceste afirmaţii grave, cu conotaţii penale, radiodifuzorul ar fi avut obligaţia respectării prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, potrivit căruia în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte regula asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În afară de aceste aspecte, membrii Consiliului au mai constatat că, în emisiunile de dezbateri difuzate în perioada monitorizată, moderatorii nu şi-au îndeplinit obligaţia legală prevăzută la art. 67 din Codul audiovizualului, potrivit căruia în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte.

Faţă de modul în care s-au desfăşurat emisiunile, Consiliul a apreciat că, între faptele şi opiniile prezentate nu a fost asigurată o distincţie clară, fapt de natură a afecta corectitudinea informaţiilor oferite publicului telespectator.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul telespectator în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod obiectiv în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare a publicului.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. cu amendă în cuantum de 90.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.2/09.06.2011, al deciziei de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011 pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV se sancţionează cu amendă în cuantum de 90.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 64 alin. (1) lit. b), 66 alin. (1) lit. a) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 90.000 lei, întrucât informaţiile oferite publicului în cadrul unor emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 30 mai - 04 iunie 2013 au fost prezentate cu încălcarea principiului bunei-credinţe şi a imparţialităţii, fapt de natură să prejudicieze dreptul la imagine a unor persoane şi să afecteze dreptul la informare a publicului, care nu a avut posibilitatea să-şi formeze propria opinie în legătură cu subiectele dezbătute."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.