Decizia nr. 321 din 29.05.2012

29.05.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 25.000 lei a SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
cu sediul în BUCUREŞTI, Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, CUI R 8468440

pentru postul de televiziune TVR 3

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 mai 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Monitorizare cu privire la respectarea dispoziţiilor din domeniul audiovizualului referitoare la reflectarea campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Postul de televiziune TVR 3 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţă audiovizuală nr. S-TV 213/26.02.2008, decizia de autorizare iniţială nr. 1521.0/02.10.2008).

În urma analizării raportului de monitorizare membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 4 alin. (2) şi 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
Art. 4 (2) În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.
Art. 5 (2) Emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Emisiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii, respectiv cu menţiunea « emisiune electorală » sau, după caz, « dezbateri electorale ».

În fapt, postul TVR 3 a difuzat în direct, în zilele de 18, 19 şi 20.05.2012, ediţia a VIII-a a Festivalului Internaţional de muzică uşoară “George Grigoriu”, desfăşurat la Brăila. Prezentatorul festivalului a fost domnul Octavian Ursulescu.

În cadrul transmisiunilor ce au avut loc în data de 18 mai 2012, a fost prezent pe scenă şi a ţinut un discurs de 180 de secunde domnul Gheorghe Bunea Stancu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi candidat la aceeaşi funcţie, susţinut de USL, la alegerile din 10 iunie 2012.

Pe parcursul acestui discurs, pe ecran în partea stângă jos, sub sigla festivalului, “George Grigoriu ; Brăila”, a fost afişată menţiunea : Emisiune electorală.

Redăm din raportul de monitorizare :
Octavian Ursulescu : (...) Şi pentru că vorbim de festival, de prieteni, trebuie spus că noi n-am fi fost aici şi nici festivalul nu s-ar fi născut, iar dânsul dacă n-ar fi existat ar fi trebuit inventat, cum se spune. Omul care stă lângă mine, seară de seară, are emoţii mai mari decît noi şi grijă ca totul să iasă absolut perfect, aşa încât să nu ne mirăm. Este preşedintele Comitetului de organizare al festivalului, coproducător al acestei manifestări împreună cu TVR3 şi, ştiţi prea bine, preşedinte încă în funcţie al Consiliului Judeţean Brăila, marele nostru prieten Gheorghe Bunea Stancu. Bună seara, domnule Stancu !
Gheorghe Bunea Stancu : Bună seara, Tavi ! Bună seara stimaţi spectatori şi telespectatori. Iată că am ajuns la ediţia a VIII-a a Festivlaului Internaţional de muzică uşoară ”George Grigoriu”. Nici eu nu credeam că festivalul va creşte aşa de mult de la an la an. Asta şi datorită dumneavoastră care... împreună am învăţat să gustăm spectacole de calitate, să ţinem pentru Brăila ştacheta sus, să constatăm că anul acesta sunt 14 ţări prezente la festivalul nostru şi cu România 15. Şi asta nu face decât să mă bucure că suntem împreună la o astfel de manifestare culturală. Mi-aduc aminte că am început cu domnul Temistocle Popa ca preşedinte al juriului, domnu’ Temi şi sunt convins că se uită la noi, îl salutăm cu toţii, merită, haideţi să-l şi aplaudăm (...) Mulţumesc frumos ! (...) Să ne aducem aminte că cineva, de acolo de sus, ne priveşte şi se bucură că festivalul a crescut, regretatul Anton Şuteu care (...) a fost câţiva ani preşedintele juriului şi de care mă leagă o prietenie foarte, foarte apropiată. Şi să salutăm... sigur să salut personal, în numele brăilenilor, faptul că domnul Marius Ţeicu a acceptat să fie preşedintele juriului şi anul acesta, aşa cum l-a prezentat Tavi, este alături de noi. Asta nu face decât să ne bucure (...) şi să dea încredere concurenţilor că se poate la nivele foarte ridicate de exigenţă de a nota împreună cu colegii dumnealui pe care-i salut pe toţi. Sunt un pic supărat dacă mă-ntrebaţi că sunt puţini români. Mi-aş dori să fie mai mulţi. Sunt 11 români şi 14 din străinătate. Sunt foarte buni toţi concurenţii, îmi spune Ionel Tudor şi de aceea în loc de 7 în juriu anul acesta am propus să avem 9 în juriu, tocmai pentru a înlătura orice discuţie. Pentru că la Brăila, aşa cum v-am obişnuit, notele au reflectat întotdeauna calitatea, n-am avut niciodată o reclamaţie. Şi lucrul acesta am vegheat personal, am vegheat împreună cu preşedinţii juriului şi sigur cu un juriu foarte, foarte corect. Vă spuneam că sunt reprezentanţi din multe părţi, din multe zări ale Europei, poate festivalul de anul următor va fi cu mai multă reprezentativitate. Eu doresc tuturor concurenţilor succes. Să fie o întrecere loială şi să câştige cel mai bun. Declar deschis Festivalul Internaţional de muzică uşoară ”George Grigoriu”. Vă mulţumesc !

De asemenea, numele domnului Gheorghe Bunea Stancu a fost menţionat şi în cadrul transmisiunii festivalului din 19.05.2012.
Octavian Ursulescu : (...) Festivalul de faţă este cel mai puternic dintr-un motiv foarte simplu. Aici la Brăila există un om care iubeşte cu fanatism muzica. Nu întâmplător am spus că este o capitală a muzicii, un oraş al muzicii. Aveţi Festivalul internaţional Darclee, aveţi cel mai puternic Festival internaţional de folclor, un festival naţional folk. Şi am înţeles că s-ar putea, în curând, să se lanseze aici şi un festival de jazz. (...) Un festival de jazz care are drept scop în primul rând promovarea tinerelor talente. Toate astea se datorează unui om extraordinar, prietenul nostru, preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. Îi mulţumim şi sperăm, din toată inima, să ne primească şi în anii următori cu aceeaşi ospitalitate. (...)

Conform raportului de monitorizare, la încheierea festivalului, în data de 20 mai 2012, Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, domnul Gheorghe Bunea Stancu, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, la alegerile din 10 iunie 2012, a fost invitat pe scenă de prezentatorul festivalului pentru a nominaliza şi a înmâna diplomele de participare celor 14 concurenţi care nu au obţinut un premiu la festival. Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au apreciat că prezentarea în cadrul acestor transmisiuni a unui candidat la alegerile ce urmează a se desfăşura în data de 10 iunie 2012 a fost de natură să contravină dispoziţiilor legale privind desfăşurarea campaniei electorale pe posturile de radio şi televiziune.

Potrivit datelor puse la dispoziţia Consiliului de către radiodifuzor, în baza dispoziţiilor Deciziei nr. 195/2012, Festivalul Internaţional de muzică uşoară “George Grigoriu”, ediţia a VIII-a, Brăila 2012, nu a fost declarat ca fiind Emisiune electorală.

Astfel, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 4 alin.(2) din Decizia 195/2012, potrivit cărora, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.

În atari condiţii, Consiliul a constatat, că deşi radiodifuzorul a înţeles să afişeze pe ecran, pe parcursul discursului candidatului menţiunea “emisiune elctorală”, transmisiunea şi festivalul muzical în sine nu aveau caracterul unei emisiuni electorale, în sensul dispoziţiilor art. 5 din Decizia 195/2012, şi, mai mult, radiodifuzorul nu declarase această emisiune ca fiind una electorală.

Potrivit dispoziţiilor menţionate anterior, constituie o emisiune electorală aceea în care candidaţii îşi prezintă programele politice şi activităţile de campanie electorală, or, festivalul muzical “George Grigoriu” nu poate fi asimilat unei emisiuni electorale.

Mai mult, conform prevederilor referitoare la campania electorală în audiovizual, în timpul campaniei electorale, informaţiile privind programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în emisiuni cu caracter electoral, iar candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme de strictă actualitate legate de exercitarea funcţiei lor, în aceste situaţii radiodifuzorii având obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.

Totodată, membrii Consiliului au considerat că aprecierile, extrem de poziţive ale prezentatorului festivalului, caracterizările făcute de acesta domnului Gheorghe Bunea Stancu, au fost de natură să influenţeze opinia publicului, opţiunea de vot a acestuia şi şansele altor candidaţi, afectând echilibrul şi corectitudinea campaniei electorale.

Cunoscând obligaţiile de a prezenta competitorii electorali numai în emisiuni cu caracter electoral, definite ca atare de legiuitor, dar şi că astfel de emisiuni pot fi difuzate numai de luni până vineri, radiodifuzorul a înţeles ca la transmisiunea din 18 mai să afişeze menţiunea “Emisiune electorală”, deşi festivalul nu avea un caracter electoral, în timp ce la difuzarea festivităţii de premiere din data de 20 mai 2012în care candidatul Gheorghe Bunea Stancu înmâna diplome de participare, nu a mai făcut această menţiune.

În aceste condiţii, prezentarea candidatului duminică, 20 mai 2012, a fost de natură să contravină dispoziţiilor art. 5 alin. (2) potrivit cărora, emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Emisiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii, respectiv cu menţiunea « emisiune electorală » sau, după caz, « dezbateri electorale ».

Consiliul consideră că respectarea prevederilor legale care privesc modul de desfăşurare a campaniei electorale are ca scop principal crearea posibilităţii de informare corectă a publicului telespectator, în calitatea lui de votant la alegerile din 10 iunie 2012, având în vedere că televiziunea reprezintă cel mai important mijloc de comunicare, sursa cea mai « accesată » de public în scopul informării sale.

Normele din domeniul audiovizualului care reglementează campania electorală au în vedere ca aceasta să răspundă unor interese generale, atât ale electoratului, cât şi ale competitorilor electorali.

Astfel, pe de o parte, publicul telespectator are dreptul de a fi informat corect, pentru a-şi putea asuma votul acordat unui candidat ; pe de altă parte, radiodifuzorii implicaţi în campania electorală au obligaţia de a oferi tuturor competitorilor electorali posibilitatea de a se face cunoscuţi în condiţii care să respecte principiile echităţii şi echilibrului.

Or, prezentarea unor candidaţi sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în alte condiţii decât cele reglementate prin normele din domeniul audiovizualului, precum art. 4 alin. (2) şi 5 alin. (2), are drept consecinţă afectarea echilibrului campaniei electorale, precum şi opţiunea de vot a electoratului.

Faţă de aceste aspecte, constatând încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, ţinînd cont de faptul că radiodifuzorul a fost sancţionat cu somaţie publică, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea acestuia cu amendă în cuantum de 25.000 lei.

În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE, având licenţa audiovizuală nr. S-TV 213/26.02.2008 şi decizia de autorizare iniţială nr. 1521.0/02.10.2008, pentru postul de televiziune TVR 3, se sancţionează cu amendă în cuantum de 25.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor (4) alin. (2) şi 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 3 cu amendă de 25.000 lei pentru încălcarea prevederilor Deciziei 195/2012 privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, întrucât a prezentat un candidat duminica şi în alte emisiuni decât cele cu caracter electoral.

Potrivit art. 4 şi 5 din decizia invocată, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale, care pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.