Decizia nr. 301 din 20.06.2013

20.06.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 70.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raporul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi sesizarea nr. 6927/17.06.2013 cu privire la emisiunea « Ediţie specială » difuzată în data de 15.06.2013 de postul REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

De asemenea, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a încălcat şi dispoziţiile referitoare la respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, norme emise în aplicarea Legii audiovizualului, respectiv articolele 34 alin. (1) şi 40 alin. (2) şi (3).

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
art. 34 (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
art. 40 (2) : Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
(3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În data de 15.06.2013 a fost difuzată pe postul Realitatea TV, de la ora 23.00, emisiunea de dezbateri « Ediţie specială ».

Titlurile afişate pe ecran au fost : C.V.TUDOR DEBARCAT DIN FRUNTEA PRM, CINE VREA ELIMINAREA PRM DIN POLITICĂ, PUCI ÎN PRM : C.V. TUDOR DEBARCAT.

Emisiunea a avut ca temă demiterea d-lui C. V. Tudor din fruntea PRM, în urma unei hotărâri a mai multor membri din conducerea partidului.

Pornind de la întrebarea moderatoarei asupra evenimentelor care au determinat demiterea sa din fruntea PRM, dl. C. V. Tudor s-a lansat în explicaţii referitoare la calitatea membrilor PRM care au acţionat în defavoarea sa, la faptul că aceştia au fost manipulaţi de către domnii Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea, că PRM a pierdut de fiecare dată la alegeri din cauză că s-a furat, ca sondajele nu reflectă adevărul şi că PSD este interesat să blocheze PRM.

Analizând conţinutul emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a prejudiciat în mod nejustificat demnitatea şi imaginea unor persoane, iar emisiunea a fost difuzată cu încălcarea gravă a unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe parcursul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor a adus o serie de acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa unor oameni politici, demnitari, oameni de afaceri sau jurnalişti, fără ca acestea să fie probate în vreun fel şi folosind un limbaj injurios, suburban.

În acest context, moderatoarea emisiunii avea obligaţia, pe de o parte, să pună în vedere invitatului să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care le susţin, obligaţie ce îi revenea în conformitate cu dispoziţiile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului şi a cărei respectare ar fi permis publicului să evalueze cât de justificate erau acuzaţiile.

Pe de altă parte, în temeiul prevederilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, moderatoarea avea obligaţia să intervină şi să oprească folosirea de către invitatul său, dl. Vadim Tudor, a unui limbaj injurios, vulgar şi ameninţător. Rolul pasiv manifestat de acesta a permis desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal.

În fapt, în deschiderea emisiunii s-a prezentat ştirea conform căreia dl. Corneliu Vadim Tudor a fost revocat de la conducerea PRM. Ştirea a fost apoi comentată în studio de moderatoarea Saviana Rusu împreună cu invitatul Corneliu Vadim Tudor.

În debutul emisiunii, fiind întrebat de către moderatoare asupra situaţiei din PRM şi a motivelor pentru care nu mai este preşedintele PRM, dl. C. V. Tudor a afirmat :
"C.V. Tudor : Deci este un securist pensionar, unul Bâldea şi mărturisesc că niciodată nu am ştiu prenumele lui, Ştefan...
Saviana Rusu : Este fost deputat PRM, coleg cu dumneavoastră...
C.V.Tudor : Ascultă-mă, nu colegi, eu am avut subalterni. Sunt mulţi de umplutură. Partidul are 300.000 de membri. Ăştia erau linia a patra, a cincea, erau ciurucurile. Deci Bâldea. Alcoolic în ultimul hal., apoi a continuat cu alte « caracterizări » : ...colonel de securitate, Badea. 74 de ani... Deci e Azilul de noapte de Maxim Gorki, plătit de Viorel Hrebenciuc, le-a dat 200.000 de euro arvună. Spune şi mie cu ce bani a fost plătită sala ?
Moderatoarea : Dar aveţi dovezi ? Mă scuzaţi că vă întrerup.
Vadim : Am dovezi că ştiu cum lucrează Hrebenciuc şi ştiu de la ofiţerii de servicii secrete care i-au interceptat pe telefon."

Întrebat de moderatoare asupra evenimentelor care au determinat demiterea sa din fruntea PRM, dl. C. V. Tudor s-a lansat în explicaţii referitoare la calitatea membrilor PRM care au acţionat în defavoarea sa, formulând la adresa acestora acuzaţii nedovedite şi folosind un limbaj injurios, aşa cum s-a întâmplat în privinţa d-lui Bâldea.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :
"Saviana Rusu : Nu este pentru prima dată când dumneavoastră aţi fost contestat în partid, dar aţi rezolvat. În direct, prin telefon cu noi, este domnul Ion Bâldea, fost deputat PRM.
C.V.Tudor : Ăsta-i beat mort, băi Bâldea, în ce frapieră eşti cu capul, măi, vagabondule măi. Nu ţi-e ruşine, te-am făcut deputat, măi porcule, mă ! Ai tu curaj să mă înjuri pe mine, handicapatul dracului ! Haideţi să vedem cum se exprimă, tâmpitul ăsta !
Saviana Rusu : Domnule Bâldea...domnule Vadim, haideţi, chiar dacă este o oră târzie...
C.V. Tudor : Băi, vezi că întind mâna prin telefon şi-ţi ard şi două palme, derbedeul dracului !
Saviana Rusu : Trebuie să respectăm un limbaj, deci...
C.V. Tudor : Mă dai tu pe mine afară, analfabetule, securist nenorocit ! Alcoolic întârziat.
Saviana Rusu : Haideţi să-l lăsăm şi pe domnul Bâldea să răspundă. Buna seara !
Moderatoarea îl întreabă pe Ioan Bâldea dacă sunt adevărate spusele lui C.V.Tudor, conform cărora Viorel Hrebenciuc l-ar fi plătit ca să-l revoce pe C.V.Tudor.
Ioan Bâldea : De la ora 13.00 de când s-a terminat plenara Consiliului Naţional, văd că se plimbă pe la toate televiziunile şi nici măcar nu are grijă să spună acelaşi lucru. Ca să-l scot din impasul ăsta, îi spun că această plenară a consiliului este înregistrată audio şi video, de la prima secundă până la ultima.
C.V. Tudor : Şi ce legătură are, măi, Bâldea, că aţi înregistrat ? Păi voi sunteţi securişti, înregistraţi tot. Hai sictir de derbedeu, ce legătură are, măi ? Aţi fost pe la Ciontu în birou, aţi fost la Ilie Neacşu, la conacul de la Râmnicu Vâlcea, v-aţi dus la Piatra Neamţ la Badea. Ce, eu nu ştiu de zvârcolirea voastră de anul trecut până acuma, eu nu ştiu ce vreţi voi, bă ? Sunteţi cu foamea în gât. Cine eşti tu, mă, ce şcoală ai tu, băi, vagabondule, să mă judeci tu pe mine ? Cine auzea de tine dacă nu eram eu ?
Ioan Bâldea : Doamnă, scoateţi-l din priză. E ultima lui zvâcnire.
Saviana Rusu : Nu vă enervaţi, domnule Vadim. Haideţi să-l lăsăm şi pe domnul Bâldea să răspundă. Haideţi să vorbim pe rând.
C. V. Tudor : Cum te mai rabdă, băi, pământul, vagabondul dracului ? Câte clase ai, securist bătrân ? Să te fereşti din calea mea.
Saviana Rusu : Domnule Vadim, nu vă enervaţi, haideţi să vorbim...
Ioan Bâldea : Mai multe ca tine, băi !
C.V.Tudor : Da-ţi dau şi o sticlă de vodcă, să nu te plictiseşti.
Saviana Rusu : Să vorbim pe rând, să fim calmi.
C.V.Tudor : Ce dialog am eu cu oligofrenul ăsta ? Băi, ai auzit de Bâldea până acuma ? Bâldâbâc ăsta ? Ai auzit ? N-ai auzit. Păi ăştia cica sunt şefii partidului. Că Funar i-a refuzat. Funar le-a zis că e nestatutar. Cine vă conduce, bă, pe voi ? Hrebenciuc vă conduce.
Saviana Rusu : Haideţi să-l auzim pe domnul Bâldea, să ne spună cine este."
Pe parcursul emisiunii, dl. C.V. Tudor a afirmat, în câteva rânduri, că în spatele schimbărilor din PRM se află Viorel Hrebenciuc şi chiar Liviu Dragnea ; de asemenea, a spus că PSD-ul este “partidul paravan pentru mafie”.
"Saviana Rusu : Este o acuzaţie foarte gravă cea pe care o faceţi dumneavoastră.
C.V.Tudor : Vrei să-ţi spun un lucru, fata mea ? Fii atent, iată ce spun ofiţeri, o echipă complexă SRI-SIE, care monitorizează situaţia cetăţenilor români cu bani în băncile din Cipru. Aleg numai câteva căpetenii PSD şi eu am mai dat numele astea, n-a îndrăznit unul să răspundă : Marian Oprişan, 15 milioane de euro în paradis fiscal, Liviu Dragnea 40 de milioane de euro...
Saviana Rusu : Dar nu asta este... C. V. Tudor : Viorel Hrebenciuc şi fiul lui, Andrei, împreună, 50 de milioane de euro. De unde aveţi, mă, banii ăştia, hoţilor ?"

Membrii Consiliului au constatat că invitatul emisiunii a formulat o serie de acuzaţii nedovedite, de natură penală şi morală, la adresa mai multor persoane, atitudine ce a avut drept consecinţă prejudicierea imaginii acestora.

Moderatoarea emisiunii a permis invitatului să formuleze un discurs a cărui veridicitate este dată numai de faptul că este prezentat de domnia-sa, fără să probeze în vreun fel afirmaţiile acuzatoare, acestea tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte din publicul telespectator.

Consiliul a considerat că moderatoarea emisiunii avea obligaţia de a interveni ferm, în sensul de a-l opri pe dl. Vadim Tudor să folosească un limbaj injurios, violent, ameninţător, pe alocuri.

Din modul de derulare a emisiunii a reieşit că moderatoarea a fost depăşită de discursul d-lui Vadim Tudor, astfel încât, practic, rolul său « de a modera » a fost redus la cel de simplu participant la emisiune, intervenţiile sale fiind lipsite de consistenţă şi, pe cale de consecinţă, de efect.

Mai mult, uneori, a părut că invitatul emisiunii este cel care decide asupra modului de desfăşurare a acesteia şi nicidecum moderatoarea postului REALITATEA TV, care i-a lăsat d-lui Vadim Tudor deplina libertate de a se exprima, fără a avea în vedere că art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu conferă caracter absolut libertăţii de exprimare, Membrii Consiliului apreciază ca fiind deosebit de grav că moderatorul unei emisiuni a permis unui invitat să adopte, pe întreg parcursul emisiunii, o atitudine contrară oricăror principii democratice, cu formularea unui discurs acuzator, marcat de note violente şi injurioase.

Consiliul consideră că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii, aşa cum este şi dreptul la propria imagine, prevăzut de art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu amendă în cuantum de 70.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.0/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011, se sancţionează cu amendă în cuantum de 70.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 70.000 lei, întrucât în emisiunea « Ediţie specială » din 15 iunie 2013, invitatul a formulat acuzaţii nedovedite la adresa mai multor persoane, folosind un limbaj injurios şi ameninţător, fapt de natură a prejudicia imagine acestora.

De asemenea, moderatorul nu a intervenit ferm pentru ca emisiunea să se desfăşoare cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului ocrotite de dispoziţiile art. 3 din Legea audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.