Decizia nr. 299 din 20.06.2013

20.06.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 70.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI RO 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
sector 1, Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în data de 20 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 5513/10.05.2013, 5514/10.05.2013, 5515/10.05.2013, 5548/13.05.2013 şi 5550/13.05.2013 cu privire la emisiunea „Un show păcătos”, difuzată în ziua de 09.05.2013, de postul ANTENA 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, în cadrul emisiunii „Un show păcătos” difuzată, în direct, în data de 09 mai 2013, de la ora 23.00, moderatorul Dan Capatos, alături de coprezentatorii Cătălin Bordea – actor şi Silviu Andrei – DJ au discutat despre un subiect ce l-a avut ca protagonist pe invitatul emisiunii, dl. Cornel Vadim Tudor, europarlamentar, acuzat de faptul că a vrut să violeze o membră de partid. În timpul emisiunii, în studio, a fost invitată şi d-na Ancuţa Cârcu, presupusa victimă a d-lui Corneliu Vadim Tudor.

Emisiunea a fost încadrată cu semnul de avertizare 15, radiodifuzorul menţionând că „Programul poate conţine scene cu limbaj licenţios şi comportament frivol”. Genul programului : Divertisment.

În debutul emisiunii, dl. Dan Capatos l-a invitat pe dl. Corneliu Vadim Tudor pentru a face unele comentarii cu privire la acuzaţiile extrem de dure făcute la adresa sa de către d-na Ancuţa Cârcu, persoana care l-a acuzat pe europarlamentar că ar fi violat-o.

Cu titlul : ŞOC ! SEXY POLITICIANA ACUZĂ : „VADIM A VRUT SĂ MĂ VIOLEZE !” /ANCA : „MI-A CERUT SĂ-I ARĂT CHILOŢII, SUTIENUL ŞI SÂNII !” a fost prezentat un material filmat, un colaj de imagini cu Anca Cârcu şi Corneliu Vadim Tudor, pe parcursul derulării acestuia fiind făcute următoarele comentarii, prin voce din off : „Scandal fără precedent în politica românească. Din colegi de partid au ajuns la cuţite. Anca Cârcu, supranumită cea mai sexy politiciană, aruncă bomba. Corneliu Vadim Tudor ar fi încercat să o abuzeze fizic. Tentativa de viol s-ar fi petrecut chiar în biroul europarlamentarului, la puţin timp după ce Anca Cârcu s-a înscris în partidul său. Cel puţin asta susţin ziariştii de la nefiltrat.ro că le-ar fi declarat politiciana.
Anca Cârcu ; Sursa : nefiltrat.ro ; titrat pe ecran şi voce din off : M-a invitat în biroul lui să ne cunoaştem, însă a început să ţipe la mine că eu nu am dreptul să apar atât de des la televizor, să fiu mai cunoscută decât el. După asta m-a chemat să vin să-l pup, dar nu s-a limitat la asta : mi-a cerut să-i arăt chiloţii, sutienul şi sânii. A sărit pe mine, mi-a luat mâna şi a pus-o pe ... (BIP) lui. Am încercat să-i explic că aşa, cu chiloţii, nu se poate face politică serios, însă nici n-a vrut să audă. Până la urmă l-am trântit de un perete şi abia după aceea s-a liniştit.
Voce din off : Mai mult, potrivit nefiltrat.ro sexy politiciana susţine că are o înregistrare prin care poate dovedi întreg episodul. Scandalul dintre Corneliu Vadim Tudor şi Anca Cârcu a început zilele trecute după ce tribunul ar fi numit-o prostituată ceea ce ar fi enervat-o la culme pe voluptoasa PRM-istă.”
Dl. Corneliu Vadim Tudor şi-a făcut apariţia în studio, pe acordurile melodiei „Mă iubeşte femeile”, şi a afirmat că acest scandal în care este implicat a fost generat de către serviciile secrete care „se bagă” prea mult în politică şi în viaţa publică românească.

În acest context, provocat şi de către moderatorul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor a folosit cuvinte injurioase la adresa d-nei Anca Cârcu despre care a afirmat că este prostituată şi analfabetă.

Redăm din raportul de monitorizare :
„Corneliu Vadim Tudor : Cineva care la peste 30 de ani are numai 9 clase şi în rest s-a prostituat şi am dovezi...
Dan Capatos : A ! Asta-i grav, asta-i grav şi trebuie să ne demonstraţi. (...)
Corneliu Vadim Tudor : Da ? Pe mine m-a dat în ziua de Paşti sau cu o zi înainte, şi pe Adrian Păunescu, Adrian, săracul, nu se mai poate apăra, cum recitam eu ode lui Ceauşescu. Acuma, din două în două zile, o invită pe analfabeta asta. Ce l-a apucat pe acest Ghiţă ? Iată ce sms i-am dat. (...) Şi dacă vrei chem băieţii mei să-l citească de pe telefonul mobil. Aseară eram la partid şi i-am dat, e Tricolorul de mâine, da ?”.
Citind din ziarul „Tricolorul”, invitatul Corneliu Vadim Tudor a făcut unele comentarii cu privire la faptul că d-na Anca Cârcu ar fi foarte mediatizată de postul de televiziune condus de dl. Sebastian Ghiţă, despre care a afirmat că ar face parte din Serviciul Român de Informaţii şi că s-ar fi „înhăitat cu o prostituată nebună din Bistriţa care minte că ar fi membră PRM fiind folosită şi popularizată de Ghiţă care a fabricat un scenariu penibil contra mea.”
Deşi, la un moment dat, dl. Dan Capatos l-a atenţionat pe dl. Corneliu Vadim Tudor să nu mai jignească, acesta a continuat să folosească un limbaj injurios la adresa d-nei Anca Cârcu, afirmând că este „tâmpită”, „handicapată”, „prostituată” etc.
Cităm din raport :
„Corneliu Vadim Tudor : (...) M-a sunat Gigi Becali şi i-am zis, mă, Gigi, care-i, mă, treaba, cu tâmpita asta ? S-a ţinut de capul tău...
Dan Capatos : Da, haideţi să n-o jignim.
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Băi, uite, vrei să-ţi spun o treabă ? Am o rugăminte. De orice se poate spune de acum încolo. Ca şi în cazul Oanei Zăvoranu. Au văzut că ţine figura. Deci, eu am Biblia aicea. Corneliu Vadim Tudor a scos din geanta diplomat o Biblie, a pus o palmă pe ea şi a spus : Jur pe Biblie că nu am încercat s-o violez...
Dan Capatos : Şi e săptămâna luminată.
Corneliu Vadim Tudor : ...nici pe Oana Zăvoranun, nici pe handicapata asta.
Dan Capatos : Dar, n-o jigniţi !
(...)
Corneliu Vadim Tudor : ... Deci, ea este o prostituată din Bistriţa...
Dan Capatos : Nu, haideţi, că n-avem dovezi şi n-aveţi nici dumneavoastră...
Corneliu Vadim Tudor : La 16 ani ani presta la benzinăria OMV de la ieşirea din Bistriţa. După care s-a dus...
Corneliu Vadim Tudor : ...asta este... E o matahală.
Dan Capatos : Mata Hari din ...Râsete în platou.
Corneliu Vadim Tudor : E o matahală, nu e Mata Hari că e proastă de dă în gropi.
Dan Capatos : Nu o jigniţi, n-o jigniţi. (...)”

În continuare, a fost difuzată o înregistrare în care Ana Cârcu vorbeşte despre întâlnirea pe care a avut-o cu dl. Corneliu Vadim Tudor în biroul său, afirmând că, la un moment dat, acesta a bruscat-o, a încercat să-i pună mâna pe sâni, să-i rupă sutienul şi să-i ia mâna şi să i-o pună pe penisul său.

În urma acestor afirmaţii, dl. Corneliu Vadim Tudor a continuat să folosească un limbaj injurios la adresa d-nei Anca Cârcu :

„Corneliu Vadim Tudor : Minte, mă, ca o scroafă, mă. Băi, ...”.
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Atuncea de ce i-a zis lui Marius Marinescu că i-am rupt chiloţii ? Nu vezi, domne, că e sifilitică. Râsete în platou.
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Am avut două întâlniri în biroul ăla cu nenorocita asta. Dar, a doua oară, pentru Gigi Becali. Pentru că el nu se putea apăra.
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Ştii de ce n-a făcut ea până acum puşcărie pentru prostituţie şi şantaj şi treburi de genul ăsta ? Pentru că se culca şi cu poliţiştii din zonă. Da !
Cătălin Bordea : Avea tot la mână.
Corneliu Vadim Tudor : Le făcea pe toate, fata.
Cătălin Bordea : Păi, d-asta nu poartă chiloţi, că nu se ştie când se-ntâlneşte...
Dan Capatos : Aia e ! Eu pe dumneavoastră v-am ales un model în politică. M-am uitat la multe emisiuni, anume ca să nu vă dezamăgesc. Dacă ne arătăm chiloţii, nu vom face nimic. Şi în primul rând că nu port chiloţi.
Corneliu Vadim Tudor : Avea ea dialogul ăsta cu mine ? Haide, băi ! Măi, hai se chemăm un doctor, măi !
Dan Capatos : A început să râdă şi a mzis că, vai, tu eşti o femeie fără stăpân.
Corneliu Vadim Tudor : Măi, trimiteţi la hotelul Parliament, unde stă pe banii unui consilier prezidenţial, trimiteţi, mă, acuma o ambulanţă la sifilitica asta !”
După acest moment, în studio şi-a făcut apariţia d-na Anca Cârcu, iar la vederea acesteia, dl. Corneliu Vadim Tudor, a strigat la gărzile sale să o împiedice să intre în platou, împrejurare în care i-a adresat cuvinte jignitoare.
„Corneliu Vadim Tudor : Scoteţi-o din platou... băieţii mei ! În acest moment s-a putut vedea Anca Cârcu care stătea la câţiva paşi în faţa invitatului, aşezat pe canapea. Garda mea ! Scoateţi cioara asta borâtă din platou !
Dan Capatos : Haideţi să ... haideţi să... Ana !
Cătălin Bordea : Haideţi să nu...
Corneliu Vadim Tudor : Garda mea, scoateţi cioara borâtă din platou !
(...)
Corneliu Vadim Tudor : E, du-te-n morţii mă-tii de curva dracului !
Dan Capatos : Aoleu, aoleu, aoleu !
Cătălin Bordea : Staţi, staţi, staţi, Staţi ! Haideţi încoace.
Dan Capatos : Domnu preşedinte ! Hai să luăm publicitate !
Corneliu Vadim Tudor : Nu ţi-e, mă, ruşine !
Dan Capatos : Luăm publicitate.
Cătălin Bordea : Haideţi să mergem ! Haideţi să mergem în afară !
Corneliu Vadim Tudor : Te trimite SRI-ul să mă provoci pe mine ?
Anca Cârcu : Îmi permiteţi !
Corneliu Vadim Tudor : Uite cum arăţi în morţii mă-tii de curvă !
Dan Capatos : Nu-njuraţi ! Vă rog !
După difuzarea publicităţii, dl. Dan Capatos a adus la cunoştinţa publicului faptul că d-na Ana Cârcu, cea care l-a acuzat pe invitatul emisiunii „de o mulţime de lucruri rele”, a aşteptat într-un studio al Antenei 1 aflat la 4 kilometri distanţă de studioul în care se desfăşura emisiunea „Un show păcătos”, cu scopul de a interveni după plecarea d-lui Vadim şi că, nu se ştie din ce motiv a plecat din acel studio, de la Excelsior, unde postul Antena 1 are redacţia şi studioul „Acces direct”, pentru a veni în studiou şi că personalul din regie şi echipa din spate care nu cunoşteau ce se întâmplă, au lăsat-o să intre în studioul emisiunii.
După acest moment, dl. Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios, la adresa d-nei Ana Cârcu, fără ca moderatorul să intervină şi să stopeze un astfel de limbaj, ci din contră a încurajat un astfel de comportament.

Redăm din raport :
„Corneliu Vadim Tudor : ... E bolnavă de tupeu şi e provocatoare. Cei care-au trimis-o la furat, la înaintare, i-au spus : „Fă şi pasul ăsta că pierzi jocul. ... vorbim de un personaj care, la ora actuală, trebuia să fie, dacă nu la puşcărie, la balamuc. Deci, a încercat să fie de toate în viaţă : manechin, cântăreaţă, purtătoare de cuvânt, femeie de afaceri, femeie fatală. În clasa a noua a fost exmatriculată, citez „pentru prostituţie şi vagabondaj de la liceul din Feldru”. ... în realitate, ea a fost şi-a rămas o prostituată. Individa practică...” Eu reproduc dintr-un raport pe care l-au făcut oameni din zonă. „...practică cea mai veche meserie din lume de la vârsta de 16 ani.” Apoi, locul ei preferat de muncă, în ghilimele, a fost benzinăria OMV de la intrare în Bistriţa, unde între anii 2006 şi 2010 îşi vâra clienţii, îşi vâna, pardon, clienţii de pe la 10 seara până la 5 dimineaţa.”
Dan Capatos : Şi verbul ăla era bun.
Corneliu Vadim Tudor : ... Ca prin minune, dar şi „pentru că-i servea periodic şi pe poliţiştii care patrulau în zonă, a scăpat fără cazier pentru prostituţie. În 2010 a plecat în SUA. Înainte de a pleca peste Ocean, în perioada 2009 – 2010, Anca Cârcu a fost protagonista unor show-uri ale televiziunilor locale din Bistriţa, subiectul fiind iubirile şi despărţirile ei, dar şi nişte filmuleţe în care aceasta le presta sex oral unor parteneri cu bani din protipendada oraşului care au fost difuzate cu pătrăţel roşu după miezul-nopţii.”... „Sursele noatre spun că-n America, timp de aproximativ un an şi jumătate, ea, mă rog, s-a prostituat într-un bordel al unui american de origine română pe care bistriţenii îl cunosc sub numele de Mişu Staicu, prieten al fratelui ei, Cârcu Leon Remus. Pe la jumătatea lui 2011, Anca Cârcu s-a întors la Bistriţa pentru că cel care o scosese la produs în SUA, Staicu, a considerat-o destul de bătrână pentru pretenţiile clientelei lui americane. Proaspăt întoarsă în ţară, în scurt timp, Cârcu îl agaţă pe cetăţeanul italian Luigi Carlo De Micco, sărit binişor de 50 de ani, om de afaceri pe care-l suge de bani.” ... Deci ea l-a tocat pe italian până acuma de circa 150.000 de euro, individul dându-i cadou chiar două maşini.” Dar, iată o notă primită de la oameni bine informaţi din acel judeţ. Citez : „Această Cârcu e o nenorocită 100%, joacă numai la cacealma. Minte, de pildă, că are o soră măritată la Monte Carlo. Aiurea ! Are doar un frate, la fel de murdar din moment ce a trimis-o în America la produs. Dar ea s-a prostituat nu numai în SUA, ci şi în Spania, unde, chipurile, a păscut caprele unui alt bistriţean, Petrică de la Parva.”

În continuare, moderatorul a citit dintr-o înregistrare sosită la redacţie, în care d-na Ana Cârcu afirma despre dl. Corneliu Vadim Tudor că acesta a avut o atitudine indecentă în biroul său când s-au întâlnit.

După citirea acestui fragment, invitatul a folosit un limbaj injurios, cu conotaţie sexuală la adresa acesteia, spre deliciul asistenţei.

Redăm din raport :
„Dan Capatos : Da. „ „Şi i-am spus : nu începeţi un război pe care nu puteţi să-l duceţi până la capăt. Şi el a zis că nu, că nu ştiu ce, că nu ştiu cum, a glumit aşa şi pe urmă îmi tot punea mâna pe penis, pe pantalonii lui aşa.”...
Corneliu Vadim Tudor : Iară, tot timpul...
Dan Capatos : Da. „Ca şi cum aş fi vrut să frec”...
Corneliu Vadim Tudor : Dar penisul nu era acolo. Era în gura ei...
Dan Capatos : Nu, vorbiţi frumos, vă rog...”
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Păi, de aici încolo, se poate spune orice despre ce-i poate jumătatea aia de creier mâncată de sifilis.
Dan Capatos : Ei, Doamne-fereşte !
Cătălin Bordea : Molii, se zice.
Corneliu Vadim Tudor : Măi băiete, la şaişpe ani se prostitua.
Dan Capatos : Da, dar nu avem nicio dovadă şi faptul că…
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Păi dovadă ? ... o prostituată şi cu cine o mai fi pe acolo... Că, din câteva minute în câteva minute, îi puneam mâna pe ceea ce, într-un moment modest, se numeşte penis, pentru că, de fapt, e un burlan. Râsete în platou. Înţelegi ?
(...)
Corneliu Vadim Tudor : …să spună că am violat-o, păi, nu te mai sculai, fă, prăpădito, că te lăsam lată, dar nu eşti genul meu, înţelegi ? ...
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Da ?... Dar au găsit o rudimentară, o primitivă, care, repet, arată ca porcu’…
Dan Capatos : Nu, n-o jigniţi, vă rog frumos.”

Pe parcursul discuţiilor din studio au fost prezentate, pe ecran splitat, în cea mai mare parte a timpului, imagini cu Anca Cârcu în diverse ipostaze.
După publicitate, în studio a fost invitată d-na Anca Cârcu care a relatat cum a ajuns în prima fază în studioul emisiunii, fiind ajutată de colegii d-lui Dan Capatos, în speţă, de dl. Răzvan Dinu, şi şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că nu a fost lăsată să aibă o conversaţie cu dl. Corneliu Vadim Tudor şi că nu i-a fost acordat un drept la replică.

La un moment dat, în platoul emisiunii a apărut dl. Corneliu Vadim Tudor care a avut o atitudine necuviincioasă faţă de invitată, folosind un limbaj injurios, deşi moderatorul emisiunii l-a atenţionat să se abţină de la scandaluri.
„Dan Capatos : (…) Dar vă rog frumos să vă abţineţi de la scandaluri şi de la (neinteligibil) !
Corneliu Vadim Tudor : Nu mă apropii de ea pentru că, repet, îi dau dinţii pe gât de mincinoasă ce e. Dar băgaţi-l în direct pe preotul Ioan Aurel Rus din Bistriţa să vă spună el ce hram poartă ea şi cum a ajuns ea din prostituată de la 16 ani să devină secretarul executiv într-un partid unde nu e membră.
Anca Cârcu : Domnule Corneliu Vadim Tudor, dumneavoastră m-aţi făcut secretar executiv.
Corneliu Vadim Tudor : (…) A fost altceva ! A fost altceva ! Măi fetiţo, nu-ţi depăşi condiţia, măi ! Stai dracului jos !
Anca Cârcu : Domnule Corneliu Vadim Tudor eu v-am spus că dumneavoastră pentru mine sunteţi un model în politică pe care l-am ales !1, 2 :…
Corneliu Vadim Tudor : O să-ţi dau eu un model de nu poţi să-l duci ! La puşcăria de la Târgşor, la femei ...
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Naţiunea ! Deja vorbim de naţiune, tu fiind cine fă, o paraşută…
Dan Capatos : Aţi putut să vorbiţi civilizat. S-au mai auzit voci în platou care cereau să nu jignească.
Corneliu Vadim Tudor : Tu ai vrut-o, tu ai vrut-o ! Era vorba că nu bagi jegul ăsta moral aicea.
Dan Capatos : Aşa era vorba. Dovadă că mă cert cu ea de 10 minute.
Corneliu Vadim Tudor : Vrei rating, o să ai rating, nici o problemă.
Dan Capatos : Nu e vorba de asta, domnu preşedinte ! E vorba că a cerut drept la replică şi i-am oferit dreptul la replică. Civilizat.
(...)
Dan Capatos : Nu vreţi să vorbiţi civilizat aici pe canapea ?
Corneliu Vadim Tudor : Nu domnule că miroase a spermă de la o poştă !
Dan Capatos : Aoleu ! Numai, gata ! Oprim ! Oprim subiectul ! Nu, că nu se poate, nu se poate discuta aşa, trecem la următorul...”
Moderatorul a solicitat echipei redacţionale să-l sune pe părintele Ioan Aurel pentru a lămuri câteva aspecte în legătură cu activitatea d-nei Anca Cârcu.
După acest moment, dl. Corneliu Vadim Tudor a continuat să folosească un limbaj injurios la adresa invitatei emisiunii.
„Corneliu Vadim Tudor : Taci, fă, analfabeto, că vorbesc nişte intelectuali ! Stai dracului jos, ia notiţe când vorbim noi !
Dan Capatos : Domnule Vadim să ne calmăm măcar că ascultăm…
Corneliu Vadim Tudor : Bă crezi că-ţi merge ? Îţi mergea cu şoferii turci de tir la Bistriţa nu cu Vadim Tudor.
Dan Capatos : Gata ! Gata ! Gata ! Domnu Vadim ! (...) E preotul Ioan Aurel la telefon.
Corneliu Vadim Tudor : Scoate dracii părinte din iapa asta în călduri !”
(...)
Corneliu Vadim Tudor : Băi, ştii cum e cu sifilisul ăsteia ? Asta când se pişă, se pişă în rumeguş că putrezesc crucile din sânge ! Eşti bolnavă, cretino ! Eşti bolnavă, idioato !
Dan Capatos : Gata, gata, domnu preşedinte ! Opriţi-i microfonul ! Gata, gata !
Anca Cârcu : Oamenii v-au simţit că sunteţi un inconsecvent…
Dan Capatos : Părinte !
Corneliu Vadim Tudor : Oamenii ca tine sfârşesc la balamuc sau în puşcărie.”
Prin telefon, a intervenit preotul Ioan Aurel care a afirmat că d-na Anca Cârcu nu este membră PRM, ci a candidat în Colegiul 3 ca urmare a retragerii unor candidaţi înscrişi pe listă, preşedintele filialei judeţene fiind cel care a apelat la aceasta pentru a candida.
După această intervenţie, dl. Corneliu Vadim Tudor a continuat să folosească un limbaj injurios la adresa d-nei Anca Cârcu.
„Corneliu Vadim Tudor : Cine eşti tu fă, primitivo să judeci un preot ?
Dan Capatos : Gata ! Gata ! Opriţi microfonul !
Anca Cârcu : Eu sunt omul care vin în faţa ta (neinteligibil)
Corneliu Vadim Tudor : Hai sictir de tâmpita dracului ! Judeci un preot ! Judeci un şef de partid !
Dan Capatos : Aoleu ! Gata ! Opriţi microfonul domnului Vadim ! Vă rog !
Anca Cârcu : Nu vreţi să vă apropiaţi de mine să arătaţi cum m-aţi atins să vedeţi dacă eu am microfoane ?
Corneliu Vadim Tudor : Du-te, fă, la oglindă ! Nu vezi în ce hal arăţi ! Uită-te şi la o basculantă de nisip !
Dan Capatos : Oprim subiectul, intrăm cu subiectul Adriana Bahmuţeanu – Mara Bănică.”.

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrarea, membrii Consiliului au constatat că, în raport de conţinutul emisiunii difuzate, dl. Dan Capatos, în calitate de moderator, avea obligaţia legală să intervină prompt şi convingător ori de câte ori invitatul Corneliu Vadim Tudor a avut un comportament necuviincios, prin folosirea un limbaj vulgar şi jignitor la adresa d-nei Anca Cârcu care a constituit subiect al discuţiilor din studio.

Deşi în unele situaţii, moderatorul a încercat să anihileze atitudinea invitatului, intervenţiile sale au fost mai mult formale şi lipsite de fermitate, neînlăturând astfel efectele comportamentului invitatului emisiunii care a reuşit să se impună în toate situaţiile, folosind un limbaj inacceptabil într-un program audiovizual, limbaj la care a achiesat, în unele situaţii şi moderatorul emisiunii.

Astfel, Consiliul apreciază că dl. Dan Capatos a adoptat o conduită care a permis şi a încurajat, pe alocuri, atitudinea invitatului, printr-o intervenţie formală, de genul : „Haideţi, să n-o jignim” sau „... n-o jigniţi”, ori „...să nu o acuzăm de nişte lucruri...” etc, o astfel de conduită încălcând dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, care prevăd că moderatorii emisiunilor au obligţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Scopul unei astfel de intervenţii din partea moderatorilor/realizatorilor de programe audiovizuale este de a nu prejudicia, prin folosirea unui astfel de limbaj, a imaginii persoanei, dar şi protejarea publicului telespectator, care are dreptul de a viziona emisiuni cu un conţinut decent care să îşi atingă scopul pentru care sunt realizate.

Lipsa fermităţii moderatorului de a interveni şi de a stopa folosirea unui astfel de limbaj injurios au creat percepţia potrivit căreia dl. Capatos a fost, în mod deliberat sau nu, un spectator în platoul unei emisiuni pe care a moderat-o şi a cărei atitudine, conform afirmaţiilor invitatei Anca Cârcu, a fost aceea ca emisiunea să-şi atingă ratingul.

Consiliul consideră că limbajul folosit de invitat a fost de neacceptat într-un program audiovizual, intervenţiile moderatorului fiind simbolice şi formaliste, neatingându-şi scopul pentru care legiuitorul a emis norma legală, aceea de a interveni şi a stopa folosirea unui astfel de limbaj.

O asemenea atitudine este de neacceptat într-un program audiovizual, în condiţiile în care, timp de peste o oră, cât s-a discutat subiectul respectiv, invitatul a folosit un limbaj injurios la adresa d-nei Anca Cârcu, timp în care moderatorul a permis ca emisiunea să se desfăşoare în afara cadrului legal.

Abia la finalul emisiunii, când invitatul a avut o atitudine extrem de vulgară la adresa d-nei Anca Cârcu, folosind un limbaj inadmisibil într-un program audiovizual, moderatorul a oprit microfonul invitatului, respectând astfel norma prevăzută de lege.

Consiliul consideră că dl. Capatos, în calitate de moderator, avea obligaţia legală de a găsi metode adecvate pentru ca dialogul cu invitaţii săi să fie unul civilizat, având în vedere că moderatorul/realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat. Intervenţiile sale nu au avut niciun efect în planul conţinutului programului audiovizual difuzat, în sensul ca invitatul Corneliu Vadim Tudor să înceteze să mai folosească un limbaj vulgar şi jignitor.

Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, precum şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru fapte similare, Consiliul a propus sancţionarea acestuia cu amendă de 70.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 70.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, date în aplicarea Legii audiovizualului.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu amendă de 70.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii „Un show păcătos”, ediţia din 09 mai 2013, moderatorul, prin atitudinea sa lipsită de fermitate, a permis invitatului emisiunii să folosească un limbaj injurios şi vulgar, fapt ce contravine prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii emisiunilor au obligţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.