Decizia nr. 286 din 11.06.2013
11.06.2013
privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2, C.U.I. 4747298
pentru postul de televiziune PRIMA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţia înregistrată la C.N.A. sub nr. 5553/13.05.2013, cu privire la filmul artistic „Vicii mortale” difuzat în data de 10.05.2013, începând cu ora 20.30, de postul PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.6/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.1-1/10.02.2011).
În urma analizării raportului de monitorizare şi vizionării înregistrării din filmul menţionat, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 18 lit. a), b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producţii care prezintă :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
c) persoane în ipostaze deradante.
În fapt, în data de 10.05.2013, în intervalul orar 20.30-22.37, postul de televiziune PRIMA TV a difuzat filmul artistic „Vicii mortale”, încadrat de radiodifuzor ca fiind o producţie audiovizuală interzisă minorilor sub 12 ani, în debutul filmului precizându-se : „Genul programului : Dramă, semnul de averizare „12”.
Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat filmul „Vicii mortale” cu încălcarea prevederilor legale menţionate, întrucât a avut un conţinut nepotrivit în raport de încadrarea dată şi de ora la care această producţie audiovizuală a fost difuzată, respectiv începând cu ora 20.30.
Astfel, în cadrul producţiei menţionate au fost difuzate mai multe scene de sex, nuditate, comportament obscen, fiind folosit un limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, precum şi prezentarea de persoane în ipostaze degradante, sens în care exemplificăm din raportul de monitorizare, după cum urmează :
— „o scenă în care o femeie de moravuri uşoare, aflată pe marginea drumului, îl întreabă pe poliţistul aflat în maşină dacă doreşte companie în acea seară. Acesta îi cere : Să-ţi văd fundul ! Îmbrăcată cu un şort foarte decoltat pe fese, femeia se întoarce cu spatele, îşi scutură posteriorul, se apleacă puţin în faţă şi se pălmuieşte uşor cu mâna pe o fesă ;
— o scenă în care poliţistul şi prostituata intră într-o încăpere. Femeia îl informează pe poliţist asupra preţurilor pentru serviciile oferite : 50 de dolari oralul, 100 manualul şi 125 întregul ; 30, dacă vrei să-mi vezi ţâţele ; —Am cele mai bune ţâţe din oraş şi îşi descoperă bustul. Apoi, mergând în genunchi pe pat, se apropie de bărbatul care stătea în picioare lângă pat ; cei doi se pălmuiesc uşor, se sărută, iar prostituata se adresează poliţistului : Îmi plac tipii cu scula mare, ca a ta. Sigur nu vrei să ţi-o sug ? Bărbatul îşi scoate cureaua, se desface la pantaloni şi se sugerează faptul că i se face sex oral ;
— o discuţie între poliţist şi un alt bărbat care nu era alături de el : Vrei să le-o tragi fetelor ? / Poate mai târziu. / Mai târziu ? Ce dracu’, omule ? Ştii că vrei să-ţi umezeşti scula ! ;
— un bărbat de culoare către poliţist : Foloseşte-ţi imaginaţia, omule ! Dacă o iei pe la spate, e Nicole Kidman toată ziua ! Nu e nimic de lungă durată. Ai şi tu parte de-o bucăţică... I-ai putea pune capac în seara asta ;
— scenă în care, într-o cameră, în pat, două femei cu sânii goi se sărută, iar un bărbat le priveşte ;
— scenă în care, într-o cameră, în pat, un bărbat se află în spatele unei femei şi întreţin relaţii intime. Cei doi se despart ; iniţial, bărbatul îşi acoperă goliciunea cu palma, apoi timp de aproximativ 4 secunde, se vede zona intimă a bărbatului. Un poliţist se adresează bărbatului : Îmi place căciuliţa... Bărbatul răspunde : Eşti ţicnit ? Mi-o trag ! Bărbatul fuge şi un poliţist îl avertizează : N-ai cum să ajungi departe cu scula fluturând în vânt ! (...) Ţi-a căzut prezervativul ! Dă-te jos de pe gard ! Nu vreau să-ţi mai văd boaşele ! Bărbatul gol încearcă să sară peste o poartă, dar rămâne căţărat pe aceasta (se vede posteriorul gol al bărbatului) ;
— scenă în care o femeie dezbrăcată stă aşezată şi fumează ; acesteia i se vede un sân ;
— scenă în care poliţistul stă în maşină alături de o femeie de moravuri uşoare care i se adresează : Vrei să ţi-o sug ? Poliţistul răspunde : E o idee bună, dar vreau doar informaţii, aşa că taci şi ascultă ! Femeia : Ştiu că o vrei. ;
— un bărbat de culoare, Sampson : Închiriez casa ca să mi-o trag cu cine vreau. Da, sunt un soţ rău. Mi-o trag cu prietena soţiei. ;
— poliţistul către partenera lui : Eşti ca o târfă. Crezi că poţi suge şi regula, ca să ajungi respactată. Ştii ceva ? Bagă-ţi-l în fund ! (n.n. referire la pistolul care era îndreptat spre el).”
Membrii Consiliului au constatat că filmul artistic „Vicii mortale”, care a conţinut scene de sex, comportament obscen, limbaj vulgar şi persoane în ipostaze degradante, a fost transmis de la ora 20.30, fapt ce contravine prevederilor art. 18 din Codul audiovizualului potrivit cărora astfel de producţii nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00.
Astfel, în raport de conţinutul exemplificat mai sus şi de prevederile legale invocate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia prevăzută în sarcina sa de a ţine seama de alegerea unui interval orar de difuzare corespunzător, ceea ce a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecţie a copiilor în cadrul serviciilor de programe, prevăzute de Codul audiovizualului.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu s-a ghidat în clasificarea producţiilor audiovizuale şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, de cea în care producţia fost difuzată în alte ţări, aşa cum avea obligaţia în conformitate cu normele din domeniu.
Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorilor, obligaţie nerespectată de radiodifuzor, dat fiind conţinutul producţiei respective raportat la ora difuzării şi la încadrarea realizată de acesta, difuzând filmul respectiv în intervalul orar 20.30-22.37, cu semul de avertizare „12”. Or, având în vedere conţinutul filmului “Vicii mortale” acesta nu putea fi transmis în intervalul orar 06.00-23.00, conform dispoziţiilor art. 18 din Codul audiovizualului.
Membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca, atunci când aleg să difuzeze un program, să ţină cont de criteriile de clasificare prevăzute expres de Codul audiovizualului, astfel încât copiii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ şi nu deţin destule informaţii şi cunoştinţe, să nu considere că utilizarea unui limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, şi a unui comportament obscen poate reprezenta un model firesc de viaţă.
Având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a acestora.
Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu amendă de 10.000 lei.
În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.6/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.1-1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV) se sancţionează cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 18 lit. a), b), şi c) din Decizia nr. 220/2011
privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea
nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. are obligaţia de
a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât filmul artistic „Vicii mortale”, din ziua de 10 mai 2013, care a conţinut scene de sex, comportament obscen, limbaj vulgar şi persoane în ipostaze degradante, a fost transmis de la ora 20.30, fapt ce contravine prevederilor art. 18 din Codul audiovizualului, potrivit cărora astfel de producţii nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.