Decizia nr. 285 din 11.06.2013
11.06.2013
privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2 CUI : 2835636
pentru postul de televiziune PRO TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit ca urmare a reclamaţiilor înregistrate sub nr. 5828/20.05.2013 şi 5898/20.05.2013, cu privire la un film artistic difuzat de postul PRO TV în data de 17.05.2013. Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării unor secvenţe, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 18, lit. a), b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, „nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ; c) persoane în ipostaze degradante ;”
În fapt, postul de televiziune Pro TV a difuzat în data de 17.05.2013, în intervalul orar 22:17 – 00:15, filmul artistic Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay/Harold şi Kumar evadează din Guantanamo Bay (SUA, 2008).
În debutul filmului s-a precizat că programul este de genul “Aventură”, radiodifuzorul clasificând producţia ca fiind interzisă minorilor sub 12 ani. De asemenea, a fost prezentată, atât sub formă scrisă, cât şi oral, avertizarea “Programul conţine scene cu limbaj licenţios”.
Potrivit raportului de monitorizare filmul a conţinut scene cu un puternic conţinut sexual, scene de nuditate şi limbaj cu conotaţii sexuale.
Redăm spre exemplificare :
(ora 22:21) Scenă în care Kumar stă în pat acoperit cu o pătură, cu o mână sub aceasta şi, prin mişcarea mâinii sub pătură, se sugerează faptul că se masturbează. Apoi, tânărul, culcat cu faţa în sus şi având gura deschisă, geme de plăcere şi este împroşcat pe faţă şi pe tricou cu un lichid albicios.
(ora 22:26) În avion, Kumar către Harold : Mi se scoală de la tipa asta. (Cei doi urmăreau o scenă dintr-un film, pe un laptop, în care doi tineri se sărutau. Harold, se imagina pe el alături de o tânără frumoasă).
(ora 22:34) Dialog între doi terorişti încarceraţi şi cei doi prieteni, Harold şi Kumar, aflaţi într-o celulă alăturată : Vă plac gogoşile ? / Staţi să vedeţi ce o să mâncaţi aici. / Ce mâncăm aici ? / Ai auzit de sendviş cu sculă ? / Ce-i asta ? / O să aflaţi în curând. Un gardian a intrat în celulă spunând : A venit sendvişul cu sculă. Ştii regula. Unul dintre terorişti a arătat înspre cei doi nou-veniţi, dar gardianul a răspuns : Big Bob se ocupă de ei. Cei doi bărbaţi încarceraţi : Big Bob... / Sper că le plac gogoşile. / La treabă ! Poftă bună ! Gardianul s-a întors cu spatele către camera de filmat, iar unul dintre bărbaţi i-a tras pantalonii gardianului şi s-a sugerat faptul că îi face acestuia sex oral. Harold şi Kumar : Rahat ! Nu e bine. / Nu, Kumar. / N-a mai trebuit să sug scule. / Nici eu. / Pun pariu că e de rahat. Apoi, în celula în care erau Harold şi Kumar a intrat un gardian corpolent şi între el şi cei doi prieteni s-a desfăşurat următorul dialog : Sunt Big Bob. / Băga-mi-aş ! / Da, eşti. / Sunteţi gata pentru sendvişul cu sculă ? / Nu. / Să vi se facă foame rapid pentru că vă aşteaptă un sendviş mare. / Rahat ! / Haide ! / Stai, Big Bob ! Trebuie să te întreb ceva înainte să începem. Toţi gardienii de la Guantanamo Bay sunt homo ? / Nu ! Nu e homo să ţi-o sugă cineva. Tu eşti homo, pentru că o sugi. / Ce ? / Mi-e scârbă să stau lângă voi, poponarilor. În genunchi şi dechideţi gurile ! / Te rog, Big Bob ! / De ce nu ne baţi ? / În genunchi ! / Bine. / Tu, primul. / Kumar... Urăsc chestia asta ! / Îmi pare rău. Scula lui miroase a rahat ! Din celula alăturată s-a auzit un strigăt al gardianului căruia unul dintre terorişti îi făcea sex oral deoarece fusese muşcat. Cei închişi au evadat din celule. Harold şi Kumar : Hai ! / Stai puţin. O facem ? / Dacă ne omoară ? / Altfel, o să ne pună să le sugem sculele.
(ora 22:46) Harold şi Kumar ciocăne la o uşă şi o tânără care poartă numai un maiou galben deschide uşa. Tânăra este prezentată stând iniţial cu spatele, se văd fesele dezgolite, apoi este arătată din faţă (aproximativ o secundă este vizibilă zona intimă a femeii). Cei doi prieteni intră într-o locuinţă în care, la o petrecere, se aflau tinere femei dezbrăcate de la brâu în jos.
(ora 22:48) Imagini de la petrecere cu femei dezbrăcate de la brâu în jos, scurte imagini cu sânii goi ai acestora.
(ora 22:50) Raza, organizatorul petrecerii, cel care se săturase de petreceri topless, le-a cerut lui Harold şi lui Kumar să intre şi ei „în spiritul petrecerii”, aşa cum era şi el, adică dezbrăcat de la brâu în jos. Acesta se ridică din piscină şi se vede zona intimă a acestuia. O femeie către Raza : Frumoasă sculă, Raza ! La vederea imaginii, Harold şi Kumar se îndepărtează puţin, iar Raza se adresează acestora : Savuraţi ! Kumar : Ce naiba... Parcă ar fi barba lui Osama bin Laden. Raza : Ştiu. E rândul vostru. Să se legene ! Se sugerează că cei doi prieteni îşi trag pantalonii în jos.
(ora 22:54) Harold către Kumar : Trebuia să fie cea mai romantică săptămână a vieţii mele. Înainte să strici tu tot. Mai ţii minte ? Kumar : Calmează-te. O să scăpăm de aici. O să fii în măruntaiele Mariei în curând.
(ora 23:01) Dialog între un bărbat şi Kumar, la telefon : N-o să vină să crezi, dar am ajuns la o petrecere asiatică şi am pus-o cu Cindy Kim. / Vorbeşti serios ? / Mi-a făcut şi un blumpkin. / Ce-i aia ? / Când o fată ţi-o ia în gură în timp ce tu stai pe budă.
În urma vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că filmul artistic, prezentat de radiodifuzor ca fiind o producţie interzisă minorilor sub 12 ani, a fost în mod greşit încadrat astfel şi difuzat anterior orei 23.00 în condiţiile în care a conţinut nenumărate scene de sex, limbaj şi comportament obsecen, avertizarea adusă la cunoştinţa publicului la începutul difuzării, potrivit căreia “Programul conţine scene cu limbaj licenţios” fiind depăşită de situaţia de fapt.
Conform raportului de monitorizare, difuzarea producţiei a început la ora 22.17, conţinutul acesteia fiind în mod evident unul de natură să afecteze minorii.
Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate producţii care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat, scene de sex, limbaj sau comportament obscen ori persoane în ipostaze degradante.
Având în vedere aceste dispoziţii, radiodifuzorul avea obligaţia ca, în raport de conţinutul filmului, să ţină cont la programarea acestuia de intervalul orar în care era permisă difuzarea şi să ia toate măsurile necesare astfel încât să nu prejudicieze dreptul minorilor la protecţie în cadrul programelor audiovizuale.
Faţă de cele constatate, având în vedere criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul art. 91 alin. (1) şi alin. (3), din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale
nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 18 lit. a), b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea
nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 10.000 lei întrucât filmul artistic „Harold şi Kumar evadează din Guantanamo Bay”, din data de 17 mai 2013, a fost difuzat la o oră nepotrivită în raport de conţinutul său, fapt de natură să afecteze minorii”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate