Decizia nr. 264 din 30.05.2013

30.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.,
Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center,
sector 1, CUI RO1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 2
BUCUREŞTI, B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 mai 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 5053/25.04.2013, cu privire la emisiunea „Agentul VIP” ediţia difuzată de postul ANTENA 2 în ziua de 24 aprilie 2013.

Postul de televiziune ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberată la data de 25.01.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 18 lit. b), art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
- Legea audiovizualului :
Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
- Decizia 220/2011privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual : Art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
Art. 19 (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau tema programului.
Art. 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, postul de televiziune Antena 2 difuzează în fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 21:10 şi în reluare, de marţi până sâmbătă, de la ora 13:30, emisiunea „Agentul VIP”, prezentată de dl. Cristian Brancu. Emisiunea este calificată de radiodifuzor ca fiind de genul : “Talk – show monden” şi difuzată cu marcaj AP (respectiv emisiune care poate fi vizionată de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia).

În ediţia din 24.04.2013 a emisiunii “Agentul VIP”, în prima parte a acesteia, începând cu ora 21:16 şi pâna la 21:54, au fost invitaţi d-nii Serghei Mizil şi Gică Papari. Pe ecran a fost afişat titlul : “EXCLUSIV ! PAPARI ŞI SERGHEI, DESPRE TEHNICA DE AGĂŢAT A LUI TOADER”.

Emisiunea a fost difuzată în reluare în data de 25.04.2013, de la ora 13.30. După analizarea raportului de monitorizare şi vizionarea înregistrării, membrii Consiliului au constatat că difuzarea emisiunii s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, Consiliul a constatat că dialogurile cu conotaţii sexuale sau obscene, precum şi unele gesturi indecente ale participanţilor la emisiune au dat conţinut unui program difuzat cu o încadrare eronată în ce priveşte categoriile de public cărora le este permisă vizionarea, la o oră la care accesul copiilor la vizionarea programului este neîngrădită, mai ales că emisiunea este difuzată în reluare de la ora 13.30.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
Cristian Brancu : Un titlu de presă : Gina Pistol o face destul de des cu Alin Cocoş. Se referă la faptul că bea o cafea. (râsete în platou)
Cristian Brancu : Şi atunci, presa întreabă : Şi beţi cafeaua ? Da ! La care presa întreabă, o secundă ! Adică, beţi cafeaua oral ? Da, oral ! (râsete în platou)
Cristian Brancu : Doamne, iartă-mă, doar n-o s-o bei anal, nu ? (râsete în platou)
Cristian Brancu : Deşi, clismă am mai văzut ! Am mai auzit.
Cristian Brancu : Daniela Crudu a apărut într-o emisiune tv în care rochiţa ei era pătată cu urină. A spus că este urină de câine, situaţie care se tolerează doar într-o singură situaţie – dacă Nilă se transferă la Dinamo. Dacă Nilă se transferă la Dinamo, în calitatea lui de auu, auu, câine roşu, pot să înţeleg atunci diverse fetish-uri şi obiceiuri de acest gen, altfel, Nilă o să ajungă acasă şi o să spună, cine e ăla care a făcut pipi pe tine ? Câine ! Da, da...
(...)
Cristian Brancu : Doamnelor şi domnilor, vă rog să vă uitaţi la ceea ce Serghei ascunde, dar cu siguranţă Marcel Toader arată la webcam, vă rog să vă uitaţi la pantaloni, mai jos, mai jos, hopa ! (se face un prim plan pe zona şliţului pantalonilor lui Serghei Mizil) Doamnelor şi domnilor !
Serghei Mizil : Mi s-a sculat vulturul !
Cristian Brancu : Asta-i treaba, ştii ? Aşa cu Roxana Vancea îşi scoate sânii la film, în seara asta Serghei şi-a scos vulturul, îşi scoate vulturul la emisiunea tv.
(...)
Cristian Brancu : Am înţeles, deci Serghei în momentul în care vrea să cucerească o femeie se uită în jos şi spune “zboară, puiule, zboară !” (râsete în platou)
(...)
Cristian Brancu : Doamnelor şi domnilor, să vedem, ai aflat, deci... vi s-a întâmplat vreodată să vă gândiţi, să vă expuneţi organele intime în faţa unui webcam, în scopul cuceririi unei femei ?
Serghei Mizil : Ce-i ăla webcam ?
Cristian Brancu (arătând spre laptopul din faţa sa) : Webcam e ăsta, măi. Are cameră, tu vreo să-i arăţi că mă-nţelegi, eşti bărbat şi ... se ridică în picioare ..şi tu îi arăţi femeii ceea ce ai şi femeia se uită acasă şi vede mândra minune.
Gică Papari : Cum a făcut ăla şi Tudy.
Cristian Brancu : Da, dar Tudy a făcut altceva, Tudy după ce a arătat, el s-a apucat şi de treabă, a pus palma la lucru.
Serghei Mizil : Tudy o ardea în căpăţână, în termeni ...populari
Cristian Brancu : Da, da...
(...)
Cristian Brancu : Deci, aşa se face ? La un moment dat, femeia voia să mănânce şi la un moment dat s-a auzit un zgomot din ecran, un zgomot, nu ştiu exact cum a fost zgomotul ăla “a ! u !”
Serghei Mizil : Mie mi-a fost frică că zice femeia „Şi mi-a fost frică să nu-mi intre în gură !” când a zis că..
Cristian Brancu : Eu m-am gândit la altceva, ea a spus „Eu mă pregăteam să mănânc”...
Serghei Mizil : Eu mâncam, am vrut să-mi fac o salată şi mi-a intrat vulturu !
Cristian Brancu : Şi când am întrebat „Dragul meu, ce-i asta ?”, el a spus „Felul doi !” (râsete în platou)
(...)
Cristian Brancu : Ştie să se uite, măi, dar nu ştie să transmită ea, adică ea nu şi-a transmis organele prin ... auzi, sigur, femeile sunt praf dacă le trimiţi asemenea...
Serghei Mizil : Eu ştii ce făceam în locul ei ? Uite mă, aici, mă bateam aici. Râzând, se loveşte cu palma peste zona genitală.
(...)
Cristian Brancu : Deci, aşa se cuceresc femeile ?Pe webcam, cu chestii de astea de trimis ?
Serghei Mizil : Băi, dar a ars-o pe aia sau n-a ars-o pe aia ?
Cristian Brancu : Nu !
Serghei Mizil : Păi, înseamnă că n-a mers vrajeala.
Cristian Brancu : Deci, nu merge vrăjeala aşa.
Serghei Mizil : Păi, dacă n-a ars-o.
(...)
Serghei Mizil : Nu, cu prietenul lui, ce eşti prietenul lui, tu ? E unul care pleacă pe coridoare pe aicea.
Cristian Brancu : A, care n-a venit aseară al emisiune.
Serghei Mizil : Da, mergeam cu el în pădure, eu am luat-o la stânga şi el a luat-o la muie.
Cristian Brancu : Nu cred, nu cred
(...)
Cristian Brancu : Arătare de organe...
Serghei Mizil : Stau să mă duc cu una în parc, să mă duc cu ea de mână, sau să mă duc, uite marea, uite luna, cum face Gică al meu, cu frapiera, le făcea şi fugeau alea, cu frapiere şi cu şampania şi cu toate alea. Adică, are talentul ăsta ! Să stai pe mare, să dai ochii peste cap, să învârţi şampania, a... uite răsăritul... ce răsărit, uite răsăritul – arătând spre zona intimă – o aplec şi hai să plecăm acasă că...
Cristian Brancu : Ne cerem scuze, doamnelor şi domnilor pentru asemenea lucruri,...
Serghei Mizil : Uite răsăritul şi aia când se uită în sus, nu, aicea (arătând zona intimă).
(...)
Cristian Brancu : Deci, cum spune, ca să citez din Domnul Prigoană, este „cordaci categoria I, categoria a II-a sau categoria a III-a” sau sub masă ?
(...)
Gică Papari : Păi, pe asta n-a ars-o.
Serghei Mizil : Vorbesc de nevastă-sa, nu de aialaltă, cum s-o arzi pe aia ?
Gică Papari : Pe asta a ars-o cu cafeaua, la cafenea. A vărsat cafeaua pe ea.
(...)
Serghei Mizil : Băi, dar cum să sun eu, cu muianul meu, aşa, am venit şi eu cu mărţişor ! Du-te-n.... (râsete în platou)
Cristian Brancu : Muainul, se referă la faţă, evident.
Serghei Mizil : Luaţi-aş mărţişorul ! Se uită aia, se sperie femeia !
Gică Papari : De Crăciun mai merge, zice lumea că eşti elan.
Serghei Mizil : Cum deformează lupa aia, îţi dai seama, stau şi aproape, „Cine eşti, futu-ţi morţii ?”
Gică Papari : 112 !
Serghei Mizil : Şi eu cu mărţişorul, ia-l ! Sau, am venit cu un ghiocel, că-i primăvară, du-te-n primăvara mă-tii ! N-ai şi tu 200 de euro ?
Cristian Brancu : (râzând) Mi-e rău !!

Având în vedere acest conţinut, Consiliul a apreciat că prezentarea lui către public s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale conform cărora difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Potrivit dispoziţiilor legale, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor, de această clasificare depinzând, pe de o parte, ora la care programul poate fi difuzat, pe de altă parte, corecta informare şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.

Respectarea obligaţiei de a avertiza publicul cu privire la conţinutul programelor pe care le difuzează, prin afişarea pe ecran a unor simboluri, nu-l exonerează însă pe radiodifuzor de corecta încadrare a producţiilor în funcţie de criteriile prevăzute în acest sens de legislaţia în vigoare, ori de obligaţia de a le difuza la ore la care minorii nu au acces direct, neîngrădit la televizor.

Or, în urma vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că temele abordate, un limbaj de calitatea şi tipologia celui utilizat de realizator sau de invitat, reperele morale pe care aceştia le oferă copiilor sau adolescenţilor, nu permiteau difuzarea programului la o oră accesibilă minorilor şi cu încadrarea făcută de radiodifuzor, conţinutul programului difuzat şi reluat la ore accesibile minorilor, fiind de natură a afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor.

Consiliul a apreciat că unele dintre gesturile invitatului ori limbajul acestuia au avut un caracter obscen, prezentarea acestora fiind de natură să contravină dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, care interzic difuzarea unor astfel de producţii în intervale orare accesibile minorilor.

Membrii Consiliului apreciază că fapta radiodifuzorului de a difuza în reluare emisiunea este cu atât mai gravă cu cât, având cunoştinţă de conţinutul acesteia, nu a luat toate măsurile ce se impuneau pentru ca minorii care vizionează astfel de emisiuni să fie protejaţi.

Consiliul a apreciat că atitudinea moderatorului care a utilizat şi a permis invitaţilor un limbaj injurios, nepotrivit oricărui program audiovizual, a condus la alterarea conţinutului programului, cu posibile efecte asupra dezvoltării pshihice şi morale a copiilor, mai ales în condiţiile în care acesta este difuzat la ore accesibile acestei categorii de public.

Membrii Consiliului consideră că prezentatorii unei emisiuni au obligaţia de a se asigura că emisiunea pe care o realizează se desfăşoară în cadrul legal, fără a contribui ei înşişi, prin utilizarea unui limbaj licenţios ori vulgar, la lipsirea de valoare educativă şi informaţională a emisiunilor, cu consecinţa afectării publicului minor.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1), (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. având licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberate la data de 25.01.2011, pentru postul de televiziune ANTENA 2, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 18 lit. b), art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu amendă de 10.000 lei, întrucât în emisiunea „Agentul VIP", ediţia din 24 aprilie, transmisă în reluare în data de 25 aprilie 2013, la ora 13.30, a fost utilizat un limbaj cu conotaţii sexuale, obscen, de natură să afecteze minorii.

Potrivit dispoziţiilor legale, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.