Decizia nr. 255 din 17.03.2011

17.03.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în data de 17 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 3734/16.03.2011, 3686/16.03.2011 şi 3736/16.03.2011 cu privire la concursul interactiv organizat de postul REALITATEA TV în data de 16 martie 2011. Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004 şi decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 91 alin. (1) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit dispoziţiilor invocate :

Legea audiovizualului :
- art. 3 alin. (2) : Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul audiovizualului - art. 91
(1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii :
a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului ;
b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs ;
(...)
d) respectă regulile informării corecte ;
e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

În fapt, în data de 16 martie 2011, între orele 9.00 - 21.00, postul Realitatea a anunţat, prin intermediul informaţiilor afişate pe ecran ori în cadrul emisiunilor difuzate, organizarea unui concurs cu un premiu în valoare de 100.000 de euro.

În cadrul ediţiei informative „Realitatea de la 09.00”, postul de televiziune Realitatea Tv a difuzat, următoarea ştire :

Prezentatoare : Urmăriţi Breaking News la Realitatea Tv .
Prezentator : Care este motivul principal pentru care guvernul Boc trebuie să plece ?
Prezentatoare : Ei bine, Realitatea Tv pune la bătaie astăzi 100.000 de euro pentru răspunsul la această întrebare. Liniile telefonice s-au deschis chiar în acest moment.
Prezentator : Sute de telespectatori ne-au trimis deja răspunsurile lor pe Realitatea.net şi pe martorocular.realitatea.net. Adriana Mareş vă spune cum puteţi intra în concurs.
Adriana Mareş : Toţi cei care răspund intră în competiţie pentru cel mai mare premiu oferit vreodată pe parcursul unei singure zile : un apartament şi bani cash, în total 100.000 de euro. Deşi liniile telefonice s-au deschis abia acum 1 minut, deja sună telefoanele, iar pe site-ul nostru au început încă de la prima oră să sosească răspunsurile la întrebarea zilei lansată de RealitateaTv, (Care este motivul principal pentru care Guvernul Boc trebuie să plece). Vă aşteptăm răspunsurile începând din această dimineaţă, de la această oră la numerele de telefon cu tarif normal 021/5491445021/5491444, 021/5491369, 021/5491145, 021/5491133, 021/5491178. De asemenea, puteţi trimite sms la numărul de telefon 1220 sau ne puteţi trimite un mail pe adresa martorocular realitatea.net. Mai puteţi da răspunsuri şi pe portalul Realitatea.net la secţiunea oferită special pentru acest eveniment. Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi, după votul moţiunii, într-o ediţie specială a emisiunii „Bursa pariurilor”.

Pe parcursul zilei, informaţiile referitoare la concurs au fost modificate în mod discreţionar, premiul oferit fiind anunţat, chiar şi în cadrul aceleiaşi emisiuni, în mai multe variante :

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

În cadrul emisiunii informative „Realitatea de la 11.00” prezentatoarea a anunţat din nou că telespectatorii sunt invitaţi să răspundă la întrebarea : Care este motivul principal pentru care Guvernul Boc trebuie să plece ? Realitatea tv pune la bătaie astăzi 100.000 de euro pentru răspunsul la această întrebare şi a dat legătura colegei sale la Call-center-ul Realitatea Tv. Aceasta a oferit detalii legate de concurs.

(...) Alexandra Ţenea : Toţi cei care răspund intră în competiţia pentru cel mai mare premiu oferit vreodată pe parcursul unei singure zile, un apartament şi bani cash în total 100.000 de mii de euro. Pe site-ul nostru au început încă de la prima oră să sosească răspunsurile la întrebarea zilei lansată de Realitatea Tv.

În cadrul emisiunii informative „Realitatea de la ora 12.00” , prezentatorul a menţionat faptul că peste 3000 de telespectatori au trimis deja răspunsuri la întrebarea pusă de Realitatea Tv şi a dat legătura colegei sale Alexandra Ţenea, prezentă la Call-center-ul Realitatea Tv, pentru a oferi detalii legate de concursul Realitatea Tv.

Alexandra Ţenea : Este foarte important de spus, toţi cei care răspund intră în competiţia pentru cel mai mare premiu oferit vreodată pe parcursul unei singure zile. Vorbim despre un apartament şi alte premii surpriză, în total 100.000 de euro.

Emisiunea Breaking News, ora 13.00 :

Mesaje scrise : Partea de sus a ecranului (de la 13:00-13.08) : RTV dă premii în valoare de 100 de mii de euro/Câştigătorul, ales la „Bursa pariurilor”, ”Trebuie să plece Guvernul boc ? De ce ?”

Crawll, prima bandă : RealitateaTV pune o miză mare pe opiniile dumneavoastră în ziua în care Guvernul Boc înfruntă o nouă moţiune de cenzură/ Răspunde la întrebarea „Trebuie să plece Guvernul boc ? De ce ?” şi poţi câştiga un premiu în valoare de 100.000 de euro. (...) Câştigătorul va fi ales în această seară, într-o ediţie specială a emisiunii „Bursa Pariurilor” Premiul este compus dintr-un apartament şi alte premii surpriză

(2712, 59:00) Prezentator : Vă reamintim că RealitateaTV vă adresează întrebarea care e motivul principal pentru care Guvernul Boc trebuie să plece. Realitatea TV oferă premii în valoare totală de 100.000 de euro. Peste 3500 de telespectatori au trimis deja răspunsurile pe adresele pe Realitatea.net sau pe martorocular realitatea.net. Aşa arată tabloul unei zile importante pentru România.

De asemenea, în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe tema moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, transmisă în direct de la Palatul Parlamentului, moderatoarea acesteia, doamna Cristina Şincai, într-o discuţie cu domnul Gelu Vişan a afirmat următoarele :

Cristina Şincai : Mă obligaţi pe mine doar să explic că demersul nostru este un demers pe care noi îl considerăm unul civic. RealitateaTV face această întrebare şi lansează un concurs, nu se dau banii cash, se dau obiecte în valoare de 100.000. este un întreg plan care poate fi pus la dispoziţie şi la dumneavostră.

Potrivit raportului de monitorizare, începând cu ora 13:31, unul dintre titlurile care s-au succedat pe ecran a fost : Premiu în valoare de 100.000 de euro, la RealitateaTV Ora 15.00 - News Alert - (2715-00.00) RTV dă un premiu în valoare de 100000 de euro, Câştigătorul, ales la „Bursa pariurilor”, “Trebuie să plece Guvernul Boc ? De ce ?”
(...)
Alexandra Ţenea : Aşadar, mesaje mai triste sau mesaje care fac haz de necaz. Oricum ar fi mesajele dumneavoastră şi oricare ar fi răspunsul dumneavoastră, îl aşteptăm aici la Realitatea TV, la telefon, pe mail, pe site sau pe Facebook. Scrieţi-ne în continuare. Premiul cel mare 100.000 de euro, un apartament şi multe premii speciale. Valoarea totală este 100.000 de euro. Diseară vom afla şi câştigătorul.

Analizând modul în care radiodifuzorul a înţeles să aducă la cunoştinţa publicului informaţiile cu privire la concursul pe care l-a organizat, membrii Consiliului au constatat că acesta nu a respectat dispoziţiile legale privind informarea corectă a publicului.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că în ceea ce priveşte premiul ce urma să fie acordat, la cunoştinţa publicului au fost aduse diverse variante, ca de exemplu : „un apartament şi bani cash, în total 100.000 de euro”, „un apartament şi alte premii surpriză, în total 100.000 de euro”, „un premiu în valoare de 100.000 de euro”, „Premiul cel mare 100.000 de euro, un apartament şi multe premii speciale”, „nu se dau banii cash, se dau obiecte în valoare de 100.000”.

Faţă de acest aspect, Consiliul a apreciat că informaţiile contradictorii nu au fost de natură să asigure o informare corectă a publicului cu privire la natura premiului, astfel încât acesta să poată lua o hotărâre în deplină cunoştinţă de cauză, în baza unor informaţii clare, coerente şi precise.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că şi cu privire la modul de acordare a premiului au existat neconcordanţe, întrucât, în cadrul ediţiei de ştiri de la ora 9.00, publicul a fost anunţat că, de exemplu, câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi, în timp ce, pe parcursul zilei, s-a menţionat că acesta va fi ales, din informaţii rezultând că la concurs participă toţi cei care răspund la întrebarea formulată de post, „Toţi cei care răspund intră în competiţia (...)”.

De asemenea, Consiliul a constatat că, în timp ce în cadrul programelor difuzate de postul de televiziune se anunţa faptul că desemnarea va fi făcută prin tragere la sorţi şi că toate mesajele intră în concurs, pe site-ul radiodifuzorului se comunica informaţia potrivit căreia câştigătorul va fi ales de echipa editorială a emisiunii „Bursa Pariurilor”.

Mai mult, potrivit regulamentului stabilit de post, criteriile de stabilire a câştigătorului au avut în vedere pertinenţa argumentaţiei şi originalitatea răspunsului însă, în cadrul programelor difuzate, aceste criterii nu au fost aduse efectiv la cunoştinţa publicului, în mod clar şi concret.

În acest sens, Consiliul a constatat că, numai în cadrul emisiunii „Bursa pariurilor”, difuzată începând cu ora 21.00, Corina Drăgotescu, moderator al emisiunii, alături de Radu Soviani, făcând referire la concursul care s-a desfăşurat în cursul zilei respective, a spus :

(sel. 2722-21.07) Corina Drăgotescu : Doi finalişti, trei finalişti, îmi cer scuze, îi invităm alături de noi. Ionuţ Burdulea, student la SNSPA, 24 de ani din Bucureşti, doamna Iuliana Sufideanu, profesor psihopedagog, 40 de ani, Bucureşti şi de la Braşov îl avem pe Ovidiu Zaharie, mic intreprinzător, 44 de ani.

Au fost invitaţi în studio doi dintre finalişti, iar cel de-al treilea a intrat în legătură directă din studioul Realitatea Tv Braşov.

Radu Soviani : Sunt finaliştii procesului de selecţie al Realităţii Tv, vă reamintesc că în jur de 50.000 de mesaje au venit de la telespectatori, care au răspuns întrebării noastre (...).
Corina Drăgotescu : (...) Bună seara, mulţumim pentru mesajele dumneavoastră. În câteva minute o să anunţăm şi câştigătorul, avem o echipă care analizează mesajele şi care ne va anunţa cine a câştigat premiul pus de Realitatea la bătaie.(...)

Membrii Consiliului au apreciat, având în vedere informaţiile contradictorii cu privire la modul în care va fi desemnat câştigătorul, precum şi faptul că radiodifuzorul nu a comunicat publicului în mod clar regulile, criteriile ori procedura de atribuire a premiului, că telespectatorii nu au fost informaţi corect şi obiectiv în legătură cu acest fapt.

De asemenea, Consiliul a mai apreciat că, în condiţiile în care postul anunţase că „toate mesajele vor intra în concurs”, iar în final au fost anunţaţi „finaliştii procesului de selecţie al Realităţii Tv”, publicul nu a beneficiat de informaţii suficiente şi corecte referitoare la concurs, având în vedere şi faptul că nu toţi telespectatorii care au transmis mesaje au acces la pagina de internet a postului pentru a lua cunoştinţă de informaţiile postate acolo.

Membrii Consiliului au mai constatat, de asemenea, că în intervalul orar 21.00-22.00, pe parcursul desfăşurării emisiunii „Bursa pariurilor”, în care a fost anunţat câştigătorul premiului, pe banda galbenă din partea de jos a ecranului, s-au difuzat informaţii prin care se solicita în continuare publicului să transmită răspunsuri, în condiţiile în care anterior se anunţase încheierea concursului la ora 21.00.

Informaţii difuzate pe ecran, după ora 21.00 :

- de la ora 21.00 - ediţie specială „Bursa pariurilor” ; Realitatea TV pune o miză mare pe opiniile dumneavoastră, în ziua în care guvernul Boc înfruntă o nouă moţiune de cenzură ; răspunde la întrebarea „Trebuie să plece guvernul Boc ? De ce ?” şi poţi câştiga un premiu în valoare de 100.000 de euro ; aşteptăm răspunsurile la 021/201.76.20, număr cu tarif normal, până la ora 21.00 ; concursul are ca scop educarea publicului în sensul participării acestuia la un exerciţiu civic de evaluare a activităţii guvernului ; aşteptăm răspunsuri şi la adresa de e-mail martorocular realitatea.net sau pe w w w.realitatea.net ; câştigătorul va fi ales în această seară, într-o ediţie specială a emisiunii „Bursa pariurilor” ; Premiul este compus dintr-un apartament şi alte premii surpriză ; 34.000 de telespectatori au trimis mesaje ; alte 12.000 de mesaje sunt pe realitatea.ne t(ora 21.02-reper 01.03.09) ; telespectatorii au trimis peste 45.000 de mesaje (ora 21.08-reper 01.09.16) ; câştigătorul va primi un premiu în valoare de 100.000 de euro pentru răspunsul la întrebarea „Trebuie să plece guvernul Boc ? De ce ?”(începe de la ora 21.02-reper 01.02.37).

Membrii Consiliului au mai constatat că nici cu privire la numărul total de mesaje transmise radiodifuzorul nu a comunicat publicului o cifră precisă.

Pentru toate considerentele expuse anterior, membrii Consiliului au apreciat că informaţiile aduse la cunoştinţa publicului nu au fost corecte şi obiective şi nu i-au asigurat acestuia posibilitatea luării unor decizii ori a formării opiniei în mod liber.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile legale referitoare la informarea corectă a publicului în general, precum şi pe cele privind difuzarea concursurilor interactive, în special dispoziţiile referitoare la respectarea regulilor informării corecte şi a celor privind aducerea la cunoştinţa publicului a regulamentului în baza căruia sunt atribuite premiile.

Faţă de toate aceste aspecte, având în vedere prejudicierea dreptului publicului la o informare corectă, precum şi împrejurarea că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii legale, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 15.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi a dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004, pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 91 alin. (1) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 255/17.03.2011 privind amendarea cu 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 15.000 lei, întrucât nu a informat în mod corect publicul cu privire la condiţiile de derulare a concursului interactiv desfăşurat în data 16 martie 2011, încălcând articolul 3 din Legea audiovizualului, precum şi regulile privind difuzarea concursurilor, reglementate de Codul audiovizualului. Potrivit noilor dispoziţii ale Codului audiovizualului, intrate în vigoare începând cu data de 11 martie 2011, concursurile interactive pot fi inserate numai în programe educative şi de divertisment sau difuzate ca emisiuni-concurs.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.