Decizia nr. 253 din 26.05.2015

29.05.2015


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.
 cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1 C.U.I. RO 27759259

 pentru postul de televiziune B1 TV
 Str. Ion Câmpineanu nr. 20 sector 1 Bucureşti

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 26 mai 2015, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 3745/20.04.2015, cu privire la emisiunile referitoare la decesul Mărioarei Zăvoranu, transmise de posturile de televiziune. Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-4/30.05.2002). În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 40 alin. 3 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate : “Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

 În fapt, în cadrul emisiunii Weekend B1-Breaking News din 19.04.2015, de la ora 11.00, în contextul prezentării unor informaţii referitoare la decesul şi înmormântarea Marioarei Zăvoranu, a fost contactat telefonic domnul Corneliu Vadim Tudor, care s-a arătat surprins că mama naturală a Marioarei trăieşte şi a criticat faptul că acesteia nu i se permite să intre la capelă unde era depus trupul neînsufleţit al fiicei sale.

 Potrivit raportului de monitorizare analizat de membrii Consiliului, din care redăm spre exemplificare în cele ce urmează, în cadrul intervenţiei sale telefonice, domnul Corneliu Vadim Tudor a utilizat un limbaj injurios şi avut un discurs jignitor : „C.V.Tudor : Dacă este aşa, şi e într-adevăr mama ei naturală, cu atât mai grav. Asistăm zi de zi la un spectacol cu adevărat halucinant, cum nu a mai existat în societatea românească. Iată ce înseamnă o boală de nervi netratată la timp. Moderator : Bun, haideţi să n-o catalogăm, domnule Vadim, în acest fel ! În continuare o condamnă pe Oana că profită de moartea mamei sale pe care o transformă într-o telenovelă pentru a fi în atenţia mamei sale. Oana nu are încă nici un drept asupra cimitirului. C.V.Tudor : Relaţiile părinţi şi copii sunt grav deteriorate de această persoană absolut neruşinată. Domnule, e o nebunie, faci ordine în cimitire cu gorilele, cu mascaţii ? Cât de nebun poţi să fii ? Cum mai scoate ea capul pe stradă ? O linşează lumea în piaţă ! (...) C.V.Tudor : Dragul meu, eu am mai scris-o nu-mi iau vorba înapoi. Ştiu despre ce e vorba. Acel Bănicioiu, tatăl natural al maimuţei cu cercei, a fost condamnat la 25 de ani de temniţă grea pentru delapidare. Ăia sunt bani de furat, ce să mai vorbim ?

 După ce moderatorul îi prezintă declaraţiile Oanei despre mama naturală a Marioarei Zăvoranu, Corneliu Vadim Tudor afirmă : Nu cred nimic din ce spune acea fiinţă inconştientă.(...)Cât preţ pe o asemenea individă plecată rău de tot cu sorcova poate pune un om cu scaun la cap ? (...)”

 Tot în data de 19.04.2015, pe parcursul prezentării unei ştiri difuzate în cadrul emisiunii informative de la ora 15.00, referitoare la incidentele de la poarta cimitirului Eternitatea, unde urma să fie îngropată Marioara Zăvoranu, postul de televiziune B1 TV l-a contactat telefonic pe domnul Corneliu Vadim Tudor care a făcut următoarele declaraţii : „(...) Cine-i permite ei să fie stăpână pe viaţa şi pe moartea unor oameni ? Ea e o maimuţă analfabetă. Azi o incinerează pe mă-sa, mâine o iartă şi o îngroapă. Dar nu o mai îngroapă azi, ci după două zile, dar în ritmul acesta ne trezim că se răzgândeşte şi o îngroapă după două luni. E un caz patologic. Şi ea nu mai avea roluri în telenovele mizerabile în care zicea două replici de slujnică şi acum joacă rolul vieţii sale. E înnebunită că toată lumea se învârte în jurul ei. (...) Cine e ea ? O analfabetă, o handicapată ! Moderator : Nu, haideţi să nu jignim ! C.V.Tudor : Ea ne jigneşte pe toţi, ne face ea agenda publică !(...) CV Tudor : (..) Nu despre Marioara, că ea merită. A făcut şi fapte foarte bune şi opere de binefacere. Dar pentru fiica sa ratată, mai bine o avorta, iată că tot poporul stă cu gura căscată. (...)”
 Faţă de conţinutul prezentat anterior, membrii Consiliului au constatat că afirmaţiile făcute în cadrul intervenţiilor telefonice de către domnul Corneliu Vadim Tudor au avut un caracter jignitor, injurios, iar încercările prezentatorilor de a stopa utilizarea unui astfel de limbaj nu au avut un rezultat de natură să asigure respectarea dispoziţiilor legale.

 Potrivit normei de reglementare în domeniu, moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă, membrii Consiliului constatând încălcarea acestor dispoziţii în cadrul programelor prezentate publicului de radiodifuzor.

 Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. cu amendă în cuantum de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., titularul licenţei audiovizuale nr. S-TV 26.3/15.06.2000, al deciziei de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-4/30.05.2002, pentru postul de televiziune B1 TV, se sancţionează cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul B1 TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în data de 19 aprilie 2015, în cadrul unor discuţii telefonice cu domnul Corneliu Vadim Tudor, purtate în contextul prezentării de informaţii referitoare la decesul şi înmormântarea Mărioarei Zăvoranu, acesta a făcut afirmaţii cu caracter injurios, jignitor, fapt ce contravine prevederilor din legislaţia audiovizuală care nu permit utilizarea unui astfel de limbaj.”
 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.