Decizia nr. 238 din 23.05.2013

23.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
Bucureşti, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 23 mai 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 4534/15.04.2013, precum şi rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Drept la țintă” din 22.04.2013 şi « Roata norocului » din 13.04.2013, difuzate de postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 18 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate :
"Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;« În data de 13.04.2013, postul de televiziune KANAL D a difuzat, în intervalul orar 16:25-18:34, sub marcajul AP, o reluare a uneia din ediţiile emisiunii »Roata norocolului" - cea din 10.04.2013 (care fusese transmisă, la momentul respectiv, în intervalul orar 20:03-22:08, cu marcajul AP). La ediţia respectivă au participat 3 concurenţi : Georgiana, Marian şi Roxana Marcu. Ana-Maria Barnoschi (asistenta lui Liviu Vârciu) a adus în platoul emisiunii, o măsuţă pe care avea două tigăi şi textul : Tele-şi-o-mping. Unul dintre prezentatori, Liviu Vârciu, a folosit un limbaj licenţios, astfel cum rezultă din raportul de monitorizare, din care redăm următoarele fragmente :

"Liviu Vârciu : În primul rând, draga mea, se spune shopping nu tele-şi o-mping.
Ana-Maria : E Tele-şi o-mping, pentru că se-mpinge lumea, să cumpere produse de la mine.
Liviu Vârciu : (…) Voi aţi auzit-o, mă, cum a zis ? Ea are reducere, e la produs. Sună prost, Ana, trebuie să legi cuvintele cumva, că se înţelege altceva, că tu eşti la produs şi ai o reducere, ai o ofertă acum. Ai grijă ce zici !
Ana-Maria : Nu, Liviu, e vorba de produse de tele-şi-o-mping.
Liviu Vârciu : M-a omorât cu împinsul ăsta, măi nene, mă, ea impinge în continuu. Hai, uite, te las, să văd la ce faci reclamă, ia (…)."

Următorul dialog s-a purtat între Liviu Vârciu şi Marian :
"Liviu Vârciu : Cu dragostea ?
Marian : Dus şi întors.
Liviu Vârciu : Dus şi întors. (...) Explică-mi, un pic asta cu dus şi întors !
Marian : Se pare că nu am ce trebuie la fete.
Liviu Vârciu s-a uitat la pantalonii lui Marian.
Marian : Nu te uita, că acolo există acel ceva. Nu am alte...
Liviu Vârciu : Nu ai mărimea normală.
Marian : E acolo, e bună.
Liviu Vârciu : Nu am, asta e bună, asta trebuie s-o învăţăm puţin. (...) Nu am ce le trebuie la fete. Ce dracu`, bani, n-ai bani ?
Marian : BMW- u (...).
Liviu Vârciu : Măi, măi înaltule, fii atent aici, dacă ai maşină, femeia poate să zică vrea cu tine o dată, s-o plimbi, că cine ştie ce maşină ai. Dar, când parchezi maşina în faţa scării şi-o duci în casă şi rămâi numai tu, cum te-a născut mămicuţa ta şi cum te-a făcut Dumnezeu, fără cheile de la maşină în mână şi fără volan în partea dreaptă şi cu-o roată de rezervă lângă tine şi nu te descurci, ce faci ?
Marian : Păi, acolo mă descurc.
Liviu Vârciu : A, tu n-apuci până acolo.
Marian : N-apuc până acolo, măi, Liviule ! (...)."

De asemenea, în edţia din data de 22.04.2013 a emisiunii « Drept la ţintă », difuzată în intervalul orar 16:45-18:45, cu marcajul AP, a fost prezentat un reportaj (material înregistrat) de la petrecerea omului de afaceri Cristian Ţânţăreanu, organizată cu prilejul zilei sale de naştere. Sărbătoritul a fost intervievat de reporterul Kanal D, dl. Eugeniu Stavri. Pe ecran s-a afişat titlul : în partea de sus, pe un fond roşu : « La 69, Ţânţăreanu are cu ce ! » ; în partea de jos a ecranului : « Chef mare în paradisul verde ! »

Redăm din raportul de monitorizare :
"Cristian Ţânţăreanu : Noi doi împlinim vârsta, păi noi împlinim vârsta, a cărei poziţie mă reprezintă. 69.
(...)
Eugeniu Stavri : La vârsta poziţiei...
Cristian Ţânţăreanu : Auzi, ştii care e treaba, filmaţi-i pe ei, ca să vedeţi de unde am eu banii, de la proştii ăştia de-aici. Ia, ia-i pe toţi, aşa, filmează-i, că, fără proştii ăştia, eram un nenorocit (...).
Eugeniu Stavri : Pentru mine, personal, aş vrea şi eu să ajung la această vârstă, a poziţiei anilor 69, cum să fac ?
Cristian Ţânţăreanu : Ei, în primul rând, trebuie să ai şi (bip !) pentru treaba asta, voi ştiu că puneţi piu, piu, da ? Da`, tot vă trebuie, cu piu, fără piu, tot vă trebuie, că fără aia, nu.... E de bază, totuşi. Eu am, dacă vreţi, v-o şi arăt.
Eugeniu Stavri : Nu mă învăţaţi la prostii, nu ?
Cristian Ţânţăreanu : Nu, Doamne fereşte, nici nu mi-aş permite.
Eugeniu Stavri : Sunteţi foarte pudibond.
Cristian Ţânţăreanu : Da, da, da, da (...)."

În urma vizionării imaginilor şi a analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că emisiunile monitorizate au conţinut un limbaj cu conotaţii sexuale, nepotrivit în raport de ora difuzării, de natură a afecta dezvoltarea morală a minorilor.

Consiliul consideră că în raport de conţinutul emisiunilor difuzate, atitudinea radiodifuzorului este contrară dispoziţiilor legale în materie de protecţie a minorilor, ţinând cont de lipsa lor de maturitate, precum de tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul adulţilor.

Membrii Consiliului apreciază că fapta radiodifuzorului este cu atât mai gravă, cu cât, deşi a decis să prezinte materiale înregistrate, fiind astfel în cunoştinţă de cauză în legătură cu ceea ce ele conţineau, totuşi, nu a luat toate măsurile tehnice ce se impuneau pentru ca minorii care vizionează astfel de emisiuni să fie protejaţi.

Având în vedere aceste aspecte, precum şi criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

Supusă la vot, propunerea a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Lege audiovizualului.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D, se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu somaţie publică, întrucât în ediţia din 13.04.2013 a emisiunii „Roata norocului”, precum şi în ediţia din 22.04.2013 a emisiunii „Drept la ţintă", difuzate în intervale orare accesibile minorilor, s-a folosit un limbaj licenţios, fapt ce contravine dispoziţiilor legale privind protecţia copilului.

Potrivit art. 18 din Codul audiovizualului, nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.