Decizia nr. 230 din 03.03.2011

03.03.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L.
Constanţa, Bd. Mamaia nr. 296, jud. Constanţa

pentru postul de televiziune TV NEPTUN

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 2131/11.02.2011, precum şi raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la ediţia emisiunii informative „Reporter” difuzată de postul de televiziune TV NEPTUN în data de 07 februarie 2011, de la ora 19.30.

Postul TV NEPTUN aparţine radiodifuzorului S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 073.1/17.03.1994 şi decizia de autorizare nr. 114.0/27.06.1995).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, în cadrul emisiunii de ştiri « Reporter », ediţia din 07 februarie 2011, prezentatoarea Lorena Târşoagă l-a avut invitat în studiou pe primarul municipiului Constanţa, dl. Radu Ştefan Mazăre, care, pe parcursul a 16 minute şi 40 de secunde, a vorbit despre unele proiecte ale municipalităţii.

În acest context, la un moment dat, prezentatoarea i-a adresat invitatului următoarea întrebare : « Domnule primar, am şi eu o ultimă întrebare : mai mulţi locuitori de pe strada Mircea cel Batrân s-au plâns că în zonă, proprietarul unui teren şi-ar face lucrări care ar pune în pericol stabilitatea falezei şi că acel proprietar nu ar avea nici acte. Sunt întemeiate ? »

Domnul primar Mazăre a răspuns începând cu o detaliere a situaţiei juridice a terenului în cauză, după care, referindu-se la locatarii blocurilor existente, a spus : « ... domnii din bloc ... au mers cu reclamaţii, s-au dus pe la ţiganu’ ăsta de la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii), pe la Chiru, care nu ştie ce să facă decât să blocheze orice construcţie ... ».

Faţă de modul în care postul TV NEPTUN a difuzat materialul audiovizual prezentat, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile din legislaţia audiovizuală potrivit cărora realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.

Astfel, prezentatoarea emisiunii ar fi trebuit să intervină şi să-l atenţioneze pe invitatul emisiunii de ştiri că o asemenea atitudine contravine legislaţiei audiovizuale. Or, aceasta nu a avut nicio reacţie din care să reiasă măcar că dezaprobă folosirea unui limbaj injurios de către invitat.

Atitudinea permisivă a prezentatoarei emisiunii a condus, implicit, la încălcarea dreptului la imagine al persoanei la adresa căreia dl. primar Radu Mazăre s-a referit în termeni injurioşi.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. - pentru postul de televiziune TV NEPTUN şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV NEPTUN cu somaţie publică, întrucât, în ediţia din 07 februarie 2011 a emisiunii informative « Reporter », prezentatoarea a permis invitatului să folosească un limbaj injurios la adresa unei persoane, limbaj de natură a prejudicia dreptul acesteia la propria imagine, fapt ce contravine art. 42 din Codul audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.