Decizia nr. 225 din 01.03.2011

01.03.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, C.U.I. R15971591

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 01 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului înregistrate la CNA sub nr. 187/15.02.2011 şi 188/15.02.2011, cu privire la emisiunea „100 de minute” din ziua de 28 ianuarie 2011 şi ediţiile informative din ziua de 29 ianuarie 2011, difuzate de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 78 lit. a) şi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor din Legea audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform dispoziţiilor art. 78 din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunilor cu caracter informativ, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ;
b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală.

În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat în ziua de 28 ianuarie 2011, începând cu ora 17:00, sub titlul „Ce credeţi despre arestarea lui C. Nicolescu ?”, emisiunea „100 minute” moderată de d-na Alessandra Stoicescu, invitaţii fiind d-na Alice Drăghici, avocat, dl. Mugur Ciuvică, d-na Mariana Câmpeanu, deputat PNL, dl. Victor Ponta, deputat şi preşedinte PSD, dl. Toni Greblă, senator PSD şi preşedinte al Comisiei Juridice din Senat (în direct din alt studio), dl. Daniel Oajdea, deputat PDL (în direct din alt studio).

În cadrul emisiunii, moderatoarea acesteia, d-na Alessandra Stoicescu, a afirmat despre d-na Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, că „a cerut” şi „a comandat” controlul de la Consiliul Judeţean Argeş, control care ar fi condus la arestarea preşedintelui acestei instituţii, dl. Constantin Nicolescu, afirmaţiile fiind făcute fără a se prezenta şi punctul de vedere al d-nei Elena Udrea sau a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu privire la această informaţie.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Alessandra Stoicescu : Bună seara doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit la « 100 de minute », ca de obicei, timp berechet să aflăm ce se întâmplă şi de ce se întâmplă. De 24 de ore se aude clinchet de cătuşe. Ce s-a întâmplat ieri în Argeş, prin arestarea lui Constantin Nicolescu, cel care este preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, spune multe despre societatea în care trăim şi de aceea, vă provoc pe dumneavoastră să puneţi o ştampilă, să daţi un verdict. Cine a comandat această arestare şi ce părere aveţi ? La 1211, vreau să îmi spuneţi părerea dumneavoastră despre arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, cel care aseară, când a aflat decizia judecătorilor, a suferit un atac de cord şi un mic accident vascular cerebral. Este în continuare la Terapie Intensivă. Vorbim despre statul de drept şi despre România în această zi, la « 100 de minute ». Să vedem şi alte ştiri ale momentului. Elena Udrea este cea care a cerut controlul de la Consiliul Judeţean Argeş, reclamând deturnarea unor fonduri europene.
(...) Alessandra Stoicescu : Suntem în situaţia în care trebuie să clarificăm dacă asistăm la un act de justiţie normal şi firesc în România democratică, sau este vorba despre un abuz. Apar elemente interesante. Controlul care a dus la arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş a fost comandat, a pornit, de la ministerul Elenei Udrea, el referindu-se, vă amintesc, acest control, la fonduri europene în 2005.
(...) Alessandra Stoicescu : Bun, Elena Udrea a avut şi ea o reacţie şi e interesant să vedem ce spunea în această dimineaţă despre presiunile politice asupra justiţiei şi vă reamintesc, ea este cea care a comandat controlul la Argeş, ce a dus la arestare.”

În ziua de de 29 ianuarie 2011, începând cu ora 00:00, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în ediţia informativă, sub titlul „Udrea a cerut control la Argeş”, o ştire despre implicarea d-nei Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în declanşarea cercetărilor efectuate de DNA împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, dl. Constantin Nicolescu.

În cadrul ştirii, nu a fost difuzat şi punctul de vedere al ministerului transmis în seara zilei de 28 ianuarie 2011, printr-un comunicat potrivit căruia controlul făcea parte din procedura de verificare a utilizării fondurilor europene şi a fost efectuat în perioada 2008-2009 de o direcţie de specialitate a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, minister care nu era condus la acea dată de d-na Elena Udrea.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

„Titlu : Udrea a cerut control la Argeş

Prezentatoare : Informaţii surprinzătoare din dosarul preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Ancheta ar fi fost făcută cu ajutorul Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale. Mai exact, o direcţie din cadrul ministerului ar fi verificat felul în care au fost cheltuite fondurile europene de către prefectura Argeş, o informaţie pe care ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, o dezminte. Între timp, alţi 3 foşti şi actuali primari din Argeş sunt învinuiţi în dosar.”

În ediţiile informative din aceeaşi zi, difuzate în intervalul orar 07:00-15:00, ştirea a fost reluată de şapte ori sub acelaşi titlu „Udrea a cerut control la Argeş”, deşi această informaţie fusese infirmată categoric şi prin intermediul Comunicatului de presă pus la dispoziţia postului de televiziune încă din seara zile de 28 ianuarie 2011.

Având în vedere punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului exprimat în reclamaţia înregistrată la CNA sub nr. 187/15.02.2011, în urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, prin prezentarea, în mod repetat, în cadrul emisiunii „100 de minute” din 28 ianuarie 2011, a unor informaţii eronate privind pretinsa „comandă” a d-nei Elena Udrea de declanşarea cercetărilor la Consiliul Judeţean Argeş, radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat ca fiind deosebit de grav faptul că, deşi, încă din seara zile de 28 ianuarie 2011, postul era în posesia Comunicatului trimis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului prin care se infirma categoric informaţia potrivit căreia controlul a fost declanşat de d-na Elena Udrea, totuşi postul ANTENA 3 a înţeles să difuzeze, sub titlul „Udrea a cerut control la Argeş”, ştirea despre o presupusă implicare a acesteia în declanşarea cercetărilor efectuate de DNA împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, dl. Constantin Nicolescu.

Insistenţa cu care radiodifuzorul a reluat de şapte ori, sub acelaşi titlu, pe parcursul zilei de 29 ianuarie 2011, difuzarea unei informaţii al cărei conţinut fusese în mod oficial dezminţit atât de d-na ministru Elena Udrea, cât şi de minister, a fost de natură să creeze confuzie în rândul publicului telespectator, căruia i s-a indus ideea că d-na Elena Udrea este implicată în declanşarea cercetărilor DNA.

Membrii Consiliului reiterează faptul că difuzarea oricăror informaţii trebuie să aibă ca scop principal informarea corectă a telespectatorilor, astfel încât aceştia să-şi poată forma propriile convingeri în deplină cunoştinţă de cauză.

De asemenea, Consiliul apreciază că orice informaţie trebuie transmisă în mod obiectiv şi cu respectarea adevărului, asigurându-se rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor.

Membrii Consiliului au constatat că materialul audiovizual prezentat de postul de televiziune ANTENA 3 a conţinut imagini şi comentarii care nu aveau nicio legătură cu conţinutul ştirii defăimătoare, ceea ce contravine dispoziţiilor lit. b) a art. 78 din Codul audiovizualului, care prevăd că, între subiectul tratat în ştirea difuzată şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală.

În conformitate cu legislaţia din domeniul audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, să asigure rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor, şi să existe o conexiune reală între subiectul tratat în ştirea difuzată şi imaginile ce însoţesc comentariul, obligaţii pe care postul ANTENA 3 nu le-a îndeplinit.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h şi alin (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 78 lit. a) şi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, C.U.I. R15971591

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 225/01.03.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul ediţiilor informative, difuzate pe parcursul zilei de 29 ianuarie 2011, în intervalul orar 00.00-15:00, a prezentat, sub titlul »Udrea a cerut control la Argeş", în mod repetat, informaţii eronate despre presupusa implicare a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului în declanşarea cercetărilor efectuate de DNA împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, deşi informaţia fusese dezminţită oficial încă din 28 ianuarie 2011.

În conformitate cu legislaţia audiovizuală, radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, asigurându-se rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.