Decizia nr. 206 din 17.02.2011

17.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. DEŞTEPTAREA S.A.,
pentru postul TV BACĂU

S.C. DEŞTEPTAREA S.A. C.U.I. 944300
Str. Vasile Alecsandri nr. 41
BACĂU Jud. Bacău

pentru postul de televiziune TV BACĂU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 februarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 391/14.01.2011 cu privire la emisiunea „Deşteptarea de seară”, ediţia difuzată în data de 04 ianuarie 2011, de postul TV BACĂU.

Postul de televiziune TV BACĂU aparţine S.C. DEŞTEPTAREA S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare iniţială nr. 441.0/26.06.2001, reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru localitatea Bacău).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1-3) art. 71 alin. (1) lit. a), art. 99 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„Art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Art. 71 - (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 99 alin. (2) - Este interzisă descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.« În fapt, în data de 04.01.2011, în intervalul orar 21.00-22.30, postul TV BACĂU a difuzat emisiunea „Deşteptarea de seară », moderată de Laurenţiu Botin, iar invitaţii au fost domnii Nicolae Zaharia - consilier local PSD, Cosmin Isăcescu - UNPR, Gabriel Axinte - consilier local PDL, Cristi Manolache - PC și Lucian Bogdănel - ziarist.

Această ediţie a fost transmisă cu titlul ”Banii Bacăului. Unde sunt și în ce fel îi cheltuim ?” şi a avut ca subiect modul în care primarul municipiului Bacău, domnul Romeo Stavarache, a administrat şi a cheltuit banii publici.

În acest context, pe parcursul emisiunii, atât invitaţii cât şi moderatorul au făcut comentarii tendenţioase la adresa primarului Romeo Stavarache, comentarii care induceau prezumţia că acţiunile primarului ar viza scopuri ilegale sau imorale, respectiv obţinerea unor beneficii electorale în viitor, fără a fi prezentat şi punctul de vedere al acestuia în legătură cu felul în care a înţeles să administreze fondurile publice.

Redăm din raportul de monitorizare :

Laurențiu Botin (moderator) : …Există un secret total asupra modului în care se cheltuiesc banii băcăuanilor, pe diferite lucruri. ... v-a interesat vreodată, unde se duc banii băcăuanilor ?
Cristi Manolache (Partidul Conservator) : ... domnul primar are o majoritate covârșitoare în Consiliu Local...și își permite să cheltuie cum dorește dânsul banii publici ... banii se cheltuie fără ca să urmărim cursul lor și băcăuanii să beneficieze de o stradă curată, de un trotuar curat, să poată să circule în condiții normale în perioada iernii.
Laurențiu Botin (moderator) : … Celebra asociere cu FCM Bacău și cu un milion de euro ! ...s-au băgat un milion de euro din banii băcăuanilor într-o echipă pe care mai apoi primarul a retrogradat-o ? ... Nu credeți că trebuie cineva tras la răspundere ?
Gabriel Axinte (consilier local- PDL) : Da, dar ...au mai primit încă 12 miliarde !
Lucian Bogdănel (ziarist) : …Încă 12 miliarde, la ultima ședință din an !... pentru că echipa Primăriei… această echipă, de fapt ...nu echipa Primăriei, echipa colegului de partid a domnului primar Romeo Stavarache, a acolitului său ...
Laurențiu Botin (moderator) : …Că noi vorbim de 12 miliarde lei vechi… Hai să vorbim de 40 de miliarde de lei vechi ! Hai să vorbim de un milion de euro...
Laurențiu Botin (moderator) : Stați puțin !… Nu vorbim de fotbal !... Atenție ! Vorbim de bani aruncați !
G. Axinte : Anul trecut au fost virați încă un milion de euro pentru fotbalul băcăuan pentru o echipă de Divizia C, care, așa cum știm cu toții, undeva în vara anului trecut a fost retrogradată voit de anumiți consilieri de la PNL ... după ce a fost pompat în el un milion de euro !...
Laurențiu Botin (moderator) : …Deci, problema de fond aici este alta ! ... că s-au cheltuit și se cheltuiesc în continuare sume importante, într-un oraș aflat cu foarte multe nevoi, pe niște chestii care nu au nici cap nici coadă !...
Nicolae Zaharia (consilier local PSD) : Curtea de Conturi va trebui să lămurească aspectul legalității acestor cheltuieli… speța noastră acum, a fotbalului. După care, tot Curtea de Conturi va face un responsabil în direcția unei persoane din administrația locală care…
C. Isăcescu : Eu vreau să vă spun o singură chestie, cea mai importantă pentru mine. Această echipă este o modalitate foarte simplă de a atrage bani ! ...jucătorii semnează pe o sumă, dar iau altă sumă ! Deci, bani la negru !...

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul acesteia, au fost prezentate doar opiniile exprimate de invitaţi şi de moderator, persoane care împărtăşeau acelaşi punct de vedere şi care au subliniat doar aspectele negative ale activităţii primarului municipiului Bacău, domnul Romeo Stavarache.

Prezentarea doar a unei singure opinii în legătură cu tema analizată a fost de natură a afecta echilibrul şi obiectivitatea informaţiilor prezentate, precum şi posibilitatea publicului de a-şi forma o opinie corectă în legătură cu subiectele dezbătute, încălcându-se astfel normele referitoare la asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor.

Astfel, în cadrul acestei emisiuni a fost dezbătut un subiect de interes public pentru comunitatea locală şi anume modul în care primarul Romeo Stavarache a gestionat şi a cheltuit banii publici, fără ca radiodifuzorul să prezinte atât opiniile pro cât şi pe cele contra în legătură cu acestă problemă, aşa cum avea obligaţia legală.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că această emisiune a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor art. 71 din Codul audiovizualului, potrivit cărora informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că, modalitatea în care s-a desfăşurat emisiunea „Deşteptarea de seară’’, ediţia din 4 ianuarie 2011, contravine şi prevederilor art. 42 alin. (1 - 3) din Codul audiovizualului.

Astfel, pe parcursul emisiunii, atât invitaţii, cât şi moderatorul, au făcut unele afirmaţiile ce au conţinut acuzaţii nedovedite la adresa acestuia, de exemplu că fondurile alocate unei echipe de fotbal, ar fi, în realitate, redirecţionate către PNL, în vederea susţinerii viitoarei campanii electorale a lui Romeo Stavarache.

Redăm din raportul de monitorizare :

C. Isăcescu : ... De ce se bagă banii ăștia în fotbal ? Vă spun eu : nu se bagă în fotbal. Banii ăștia se vor întoarce în campanie la domnul Stavarache ! Și nu numai ăștia, pentru că s-au mai dat bani : și la ARTS Bacău, cu Teatrul de vară… Și mult mai multe fonduri au fost alocate în ultima ședință a Consiliului Local pe diferite studii de fezabilitate, expertize și așa mai departe, bani care se vor întoarce, știți foarte bine, în campania electorală a domnului Stavarache.
C. Isăcescu : Domnul Stavarache, domnul primar, și cu partidul din spate (PNL) au o strategie foarte bine gândită. În ultima ședință din an au băgat propunerea asta de 12 miliarde… Din banii ăștia, o parte din bani se vor întoarce la partid.
Laurențiu Botin (moderator) : Am înțeles !
C. Isăcescu : Pentru că în 2012 ne așteaptă o campanie electorală foarte costisitoare și de aia se aruncă pe ”harta zgomotului” două miliarde…
Laurențiu Botin (moderator) : Era să zic eu pe harta cui !...

Aceste afirmaţii acuzatoare nu au fost susţinute cu dovezi, iar persoana la adresa căreia s-au făcut nu a avut posibilitatea să-şi precizeze punctul de vedere cu privire la faptele incriminate. O astfel de obligaţie legală este instituită în sarcina radiodifuzorilor prin dispoziţiile art. 42 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

Mai mult, realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Or, moderatorul nu numai că nu a solicitat dovezi, dar a achiesat la cele afirmate de invitaţi şi, mai mult decât atât, chiar acesta a formulat unele afirmaţii acuzatoare la adresa domnului Romeo Stavarache, fapt ce contravine prevederilor invocate.

Faţă de această împrejurare, Consiliul apreciază că, pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului telespectator, radiodifuzorul ar fi trebuit, ca în emisiune, să prezinte şi punctul de vedere al domnului Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

Membrii au apreciat ca lipsit de relevanţă faptul că în cadrul emisiunii s-a încercat contactarea telefonică a unui reprezentant al primăriei, întrucât acest demers ar fi trebuit iniţiat anterior difuzării emisiunii, având în vedere subiectul de interes public al acesteia.

Numai prin prezentarea unei pluralităţi de opinii pe marginea subiectului dezbătut, unul de interes pe plan local, radiodifuzorul era în măsură să asigure prezentarea informaţiei într-un cadru legal, cu respectarea principiului imparţialităţii şi echilibrului şi să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie în momentul dezbaterii lor publice.

Faţă de modul în care s-a desfăşurat emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat atât principiul imparţialităţii şi echilibrului informaţiei, prevăzut la art. 71 din Codul audiovizualului, cât şi dreptul la imagine al persoanei în cauză.

Respectarea principiilor menţionate mai sus este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care îl are televiziunea în rolul său de a informa publicul.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor ori dreptului la imagine al persoanei.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi emisiunea „Prima oră", ediţiile difuzate în zilele de 5, 6 şi 7 ianuarie 2011, constatând că radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. a încălcat şi dispoziţiile art. 99 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate, este interzisă descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.

Astfel, în cadrul ediţiilor menţionate, în care s-a desfăşurat un concurs, au fost descrise calităţile produsului oferit ca premiu, respectiv pizza „Allegro", fapt ce contravine normelor invocate.

Faţă de aceste aspecte, având în vedere conţinutul emisiunilor analizate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ilterioare, şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare iniţială nr. 441.0/26.06.2001, reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru pentru postul de televiziune TV BACĂU din localitatea Bacău) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin. (1-3), art. 71 alin. (1) lit. a) şi art. 99 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. DEŞTEPTAREA S.A. C.U.I. 944300
Str. Vasile Alecsandri nr. 41
BACĂU Jud. Bacău

pentru postul de televiziune TV BACĂU

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 206/17.02.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV Bacău cu amendă de 5.000 lei, întrucât în emisiunea „Deşteptarea de seară" din 4 ianuarie 2011, a fost dezbătut un subiect referitor la modul în care primarul municipiului Bacău a administrat banii publici, fără a fi prezentat şi punctul de vedere al acestuia şi fără ca acuzaţiile formulate la adresa lui să fie susţinute cu dovezi.

Acest fapt a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al persoanei, precum şi dreptul publicului la informare echilibrată şi imparţială, astfel încât, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, să poată fi favorizată libera formare a opiniilor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.