Decizia nr. 203 din 26.01.2010

26.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RADIO XXI S.R.L.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Horia Măcelariu nr. 36-38, sector 1
CUI R 4034103

pentru postul RADIO 21

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 26 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Fabrica DeMentă”, difuzate în perioada 18-22.01.2010, de postul RADIO 21.

Postul RADIO 21 aparţine S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 064.1/07.07.1993, decizia de autorizare nr. 023/14.06.1994 şi reautorizare nr. 023.3/22.07.2008).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 21 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Potrivit dispoziţiilor art. 21 alin. (1) din Codul audiovizualului, producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) - producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani - se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 06,00.

În fapt, în cadrul ediţiior emisiunii matinale „Fabrica DeMentă”, difuzate de postul RADIO 21 în perioada 18 - 22.01.2010, au fost invitate, la rubrica „Poveşti din aşternut”, femei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă din practicarea prostituţiei, aşa cum a rezultat din discuţiile pe care moderatorii le-au purtat cu acestea.

În timpul emisiunilor, au fost abordate subiecte pe teme sexuale şi au fost folosite expresii licenţioase referitoare la activităţile practicate de aceste invitate. Temele de dezbatere au vizat, în esenţă, tariful practicat, serviciile oferite, clienţii care apelează la astfel de servicii etc.

Astfel, în ediţia din 18.01.2010, la această rubrică a fost prezentă Gina, prima « fetiţă colaborativă » (prostituată), care a stat de vorbă cu Orlando, Blaj şi Bubanu.

Gina a fost întrebată (ora 9,33) de ce vin bărbaţii la « fetiţe », iar aceasta a răspuns, direct, pentru că nevestele „ ... nu-i face să simtă plăcerea care o simte cu fetiţe.”

La întrebarea moderatorului, care este tariful sau câştigul obţinut într-o noapte, aceasta a răspuns că obţine pe zi, din această activitate : „...10, 15, 20 de milioane, depinde de clienţi.”, menţionând că are clienţi fideli, pentru că „le satisfac plăcerile”.

Pusă în ipostaza de a-l convinge pe unul dintre moderatori că ea e cea mai bună, Gina a spus : „... Îţi pot oferi un masaj, îţi pot oferi o oră de sex oral şi normal, plus un masaj de preludiu. În acest moment, moderatorii i-au cerut să folosească un limbaj mai pe ... ocolite.

În ediţia din 19 ianuarie 2010, la rubrica „Poveşti din aşternut”, difuzată de la ora 9.37, moderatorii Orlando, Blaj şi Bubanu au invitat în studio o a doua prostituată, pe Emi, care le-a povestit din experienţele ei.

Şi în această rubrică, invitata Emi a fost întrebată cât timp petrece cu un client şi care este tariful sau câştigul obţinut într-o noapte.

Emi a răspuns că tariful este de peste două milioane ... şi cel mai mult a făcut şapte, opt, zece milioane (într-o noapte).

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

(...)
„Moderator : Dar de obicei cât petreci tu cu un client ?
Emi : Câteva zile chiar...
Moderator : Câteva zile ? (...) Depinde cât plăteşte, nu ?... Câteva zile, da, super ofertă mi se pare ! Până acum fetele spuneau o oră, o jumătate de oră, cinci minute, două minute... Înseamnă că la voi nu se pune problema de finalizare, nu ? Adică, dacă sunt câteva zile ?
Emi : Depinde de cât timp vrea (...) poate îţi place şi ţie, pleci cu el (...)
(...)
Moderator : Păi, tariful tău. De exemplu dacă vine unul, nu ştiu şi n-are timp decât o oră. Ce faci ?
Emi : Iau peste două milioane.
Moderator : Peste două milioane, deci peste două sute de roni... Daţi-vă cu părerea la SMS 1855 e scump, e ieftin, e puţin, e mult, două sute de roni vrea Emi pentru o oră ?... Aţi găsi mai ieftin undeva ?...Dacă ştiţi un loc mai ieftin... Dincolo era mai ieftin (...).”

Spre finalul rubricii, unul dintre moderatori a propus fetei să combine în direct, un ascultător de RADIO 21.

În data de 20 ianuarie 2010, în cadrul aceleiaşi rubrici a emisiunii menţionate, moderatorii au stat de vorbă cu Violeta, o altă candidată la titlul de „cea mai funny fetiţă colaborativă”, pentru a afla „detalii picante” din meseria pe care o practică. Dialogul a conţinut conotaţii sexuale şi un limbaj neadecvat orei de difuzare. Întrebată de moderator ce a făcut noaptea de este aşa de obosită, invitata a răspuns - cităm din raportul de monitorizare :

„Violeta : Nu, că nu m-am trezit, că n-am dormit toată noaptea. (...)
Moderator : Da’ ce-ai făcut ?
Violeta : Am avut treabă cu microfonul (...)
Moderator : Şi cum a fost ? Productiv ?... Au fost multe dedicaţii, dacă tot a rămas cu partea cu radioul ?
Moderator : Cât se plăteşte o dedicaţie ?
Violeta : A, depinde de... cine o dă...
Moderator : Depinde de text, cât de lungă, de melodie... Mărimea textului contează... Deci, cât ?
Violeta : Pot să spun cât ?
Moderator : Da, da, de ce nu ?
Violeta : Păi, dacă e textul mai lung... sunt mai mulţi bani

Invitata a fost întrebată care este tariful pe care îl percepe într-un interval de o oră. (Violeta : Pe oră în jur la două milioane, două milioane cinci sute, adică două sute cincizeci roni
Moderator : Nu e rău, pentru o poezie scurtă chiar se plăteşte destul de bine. (...)”

În ediţia din 21 ianuarie 2010, moderatorii au invitat-o pe Denisa, a patra pretendentă la titlul de „cea mai funny prostituată”, care a răspuns la întrebările moderatorilor despre activitatea pe care aceasta o prestează.

Exemplificăm din raport :

Ora 9.27

„Moderator : (...) Ce faceţi voi de obicei de sunteţi aşa frumoase de parcă sunteţi rupte dintr-o revistă ?
Denisa : Îmm ! Foarte, foarte mult sex.
Moderator : Foarte, foarte mult. Am înţeles... Mult, atât. Da... Aşa bun, OK. Asta ajută, spune ea. (...) Sunteţi de acord cu înfiinţarea unor bordeluri legale cum e cazul Olandei, Germaniei unde să fii angajată cu carte de muncă, întreabă Gore pe site ? (...)”
(...)
„Moderator : (...) Edi din Arad „Înaltă, slăbuţă, cât e scorul ?” Chiar, asta nu te-am întrebat ?
Denisa : Oau ! OK ! Sincer ?
Moderator : Da, sincer. Păi, suntem sinceri aici.
Denisa : O sută...
Moderator : O sută de euro... Pe oră, bănuiesc...
Denisa : De euro, normal. Ţi se pare că nu merit ?
Moderator : Da’ e mult ! Zilele trecute au fost alte fetiţe colaborative şi ne spuneau de optzeci de roni, de o sută de roni...
Denisa : Nu, nu drăguţul meu, scuză-mă. Eu am lucrat undeva şi în Germania şi în Franţa şi...
Moderator : Da tu ce faci pentru banii ăştia ?Adică de ce-i aşa scump ?
Denisa : Pentru că sunt mai specială.
Moderator : Eşti mai specială, ai nişte arme secrete. Zi-ne !
Denisa : Da, nu ştiu, o pot face chiar şi cu doi.

În cadrul ediţiei de vineri, 22 ianuarie 2010, a fost invitată Tina, a cincea „fetiţă colaborativă” care a povestit „cele mai haioase întâmplări din experienţa pe care a acumulat-o”.

Şi în această emisiune s-a discutat despre un subiect pe teme sexuale, în care limbajul licenţios a abundat.

Întrebată ce tarif practică, aceasta a răspuns :

Ora 9.30

„Moderator : (...) Ce tarif ai ?Întreabă cineva
Tina : Depinde de client
Moderator : Adică cum e chestia cu clientul ?
Tina : Am clienţi mai vechi la care le fac o reducere şi clienţi la care le cer mai mult.
Moderator : Şi uite, un client mai nou spre exemplu (...)
Tina : Depinde de timp (...) Depinde de mai multe lucruri.
Moderator : E cu programări sau cum ?
Tina : Da.
Moderator : Un client, zi-ne o sumă ?
Tina : Patru sute de roni o oră şi jumătate. (...)
Moderator : Ia uite aici o întrebare mai răutăcioasă aşa. Cică „cum dai examen mai mult oral sau scris ?”
Tina : De obicei oral, dar la facultate scris.
Moderator : Deci sunt două tipuri de examene ?
Tina : Normal, depinde unde. (...)”
(...)

Întrebată de moderator care e poziţia ei preferată, avertizând-o în acelaşi timp să fie atentă cum o descrie, invitata a răspuns :

„Moderator :. (...) Care este poziţia ta preferată ? Atenţie, cum descrii poziţia !
Tina : 69 (...)
Moderator : Uite, avem suplimentul de la Click Tv care e plin de poziţii de astea. Ei spun că ar fi pentru preludiu. Tu să te uiţi peste ele puţin şi să ne descrii şi să ne zici care din toate poziţiile astea îţi face cu ochiul. Au nişte denumiri foarte ciudate.. rebus. Cum e rebus ?. (...)
Tina : Misionarul.
Moderator : Misionarul ? Care e misionarul ?...Păi, asta simplă ?
Tina : Lucrurile simple sunt cele mai bune. (...)"

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat grav normele audiovizuale cu privire la protecţia minorilor, norme care interzic radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia României difuzarea, în intervalul orar 06.00-22.00, a producţiilor audiovizuale care prezintă subiecte pe teme sexuale şi utilizarea unui limbaj licenţios.

Consiliul a considerat că atât alegerea unei astfel de tematici de dezbatere, într-o emisiune matinală, cât şi modul în care au fost purtate dialogurile au fost de natură să afecteze dezvoltarea morală, mentală şi psihică a copiilor. De asemenea, s-a apreciat ca fiind deosebit de grav faptul că postul RADIO 21 a difuzat, în mod repetat, pe parcursul mai multor zile, acest subiect, controversat, prin natura lui.

Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea copiilor.

Legiuitorul a instituit norme potrivit cărora protecţia minorilor se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Dimineaţa DeMentă” difuzate în perioada 18 - 22 ianuarie 2010 au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora, conţinut în care subiectele pe teme sexuale au predominat şi în care moderatorii şi invitatele emisiunilor au folosit un limbaj cu conotaţii sexuale.

Audierea unor astfel de programe de către copii poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi. Potrivit dispoziţiilor legale, producţiile audiovizuale cu un astfel de conţinut pot fi difuzate numai în intervalul orar 22.00-06.00, ca măsură de protecţie a minorilor.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor, aspect care demonstrează că sancţiunile aplicate nu şi-au îndeplinit scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art.162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIO XXI S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. R 064.1/07.07.1993, decizia de autorizare nr. 023/14.06.1994 şi reautorizare nr. 023.3/22.07.2008, pentru postul RADIO 21, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 21 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. RADIO XXI S.R.L.
Str. Horia Măcelariu, nr. 36-38, sector 1, BUCUREŞTI
CUI : 4034103

pentru postul RADIO 21

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 203/26.01.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO 21 cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru că în emisiunile „Dimineaţa DeMentă" a abordat o serie de subiecte cu conotaţii sexuale şi alte aspecte din sfera prostituţiei la ore la care copiii au acces neîngrădit la programele de radio.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la programele respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.