Decizia nr. 200 din 26.01.2010

26.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 26 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind ediţiile emisiunii informative D-Ştiri, difuzate în zilele de 16, 17 şi 18 ianuarie 2010, începând cu ora 18.30, de postul de televiziune KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor ediţiilor emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la cele ale art. 27 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b), în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Conform art. 27 alin. (1), programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

În fapt, postul de televiziune KANAL D a difuzat, în cadrul ediţiilor emisiunii informative D-Ştiri din zilele de 16, 17 şi 18 ianuarie 2010, ştiri ce au conţinut detalii privind modul de comitere a unor crime.

Membrii Consiliului au constatat că aceste ştiri, difuzate în prime time, de la ora 18.30, în cea mai importantă ediţie informativă a postului KANAL D, au conţinut detalii importante privind tehnici criminale, în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00.

- Astfel, în ediţia din 16 ianuarie 2010 a emisiunii D-Ştiri, difuzată de la ora 18.30, au fost transmise informaţii cu privire la « cazul Băhăian », în cadrul căreia a fost prezentat, cu amănunte, modul în care victimele au fost ucise.

Redăm fragmente din raportul de monitorizare :

„Poliţiştii au găsit corpurile îngropate la 2,5 metri în pământ, deaupra lor era turnată o placă de beton. O altă victimă a fost ucisă cu lovituri de ciocan în cap. Cadavrul a fost apoi aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. A parta victimă a fost aruncată de pe podul Cernavodă. Declaraţia procurorului Laurenţiu Bratosin : A fost omorât în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul a fost descoperit într-o groapă la aproximtiv 2 m adâncime sub o placă de beton.”
(...)
„După ce erau drogate, victimele fie erau îngropate de vii, fie erau ucise cu un ciocan şi apoi aruncate în apa canalului Dunăre-Marea Neagră.”

(...)

Pe lângă ediţia din 16 ianuarie 2010, postul KANAL D a difuzat şi în ediţia din 17 ianuarie 2010 a principalei ediţii informative D-Ştiri, de la ora 16.30, o ştire referitoare la « cazul Băhăian », cu un conţinut similar : „Victimele erau obligate să bea alcool, amestecat cu pastile de diazepam, apoi erau îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.
După ce obţineau creditele, agresorii luau banii şi îi omorau cu sânge rece pe cei care le-au contractat.”
(...)

- Într-o altă ediţie a emisiunii informative D-Ştiri, cea din 17 ianuarie 2010, ediţia de la ora 18.30, a fost prezentată o altă ştire în care au fost descrise tehnicile criminale despre care se presupune că au fost folosite de persoanele acuzate în acest caz :

„Autorităţile spun că trupurile a două victime au fost tranşate ; o a treia persoană a fost găsită înt-o hazna, medicii spunând că a fost îngropat de viu.”
(...)
„După ce erau drogate, victimele fie erau îngropate de vii, fie erau ucise cu un ciocan şi apoi aruncate în apa canalului Dunăre-Marea Neagră.”
(...)

- De asemenea, în ediţia din 18 ianuarie 2010 a emisiunii informative D-Ştiri, difuzată de la ora 16.30, postul a reluat o parte a informaţiilor prezentate în ediţiile din 16 şi 17 ianuarie 2010 a emisiunii, referitoare la « cazul Băhăian ».

În timpul prezentării faptelor, în toate ediţiile emisiunii informative, pe ecran, au fost afişate titlurile :

„Criminali în serie, Îngropaţi de vii, Gropile erau acoperite cu beton, Victima aruncată în Dunăre.”

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevăd că emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 22.00.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste asasinate şi prezentarea în detaliu a modului în care au fost săvârşite acestea au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa lor de maturitate fizică şi intelectuală, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru postul de televiziune KANAL D şi dispune intrarea deîndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiilor din 16, 17 şi 18 ianuarie 2010 ale emisiunii informative D-Ştiri, difuzate de la ora 18.30, în contextul prezentării cazului Băhăian, au fost prezentate ştiri al căror conţinut a oferit detalii importante privind tehnici criminale, încălcându-se prin aceasta dispoziţiile privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.