Decizia nr. 197 din 10.02.2011

10.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.

cu sediul în BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov CUI RO3046355

pentru postul de televiziune rtt

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 februarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 377/13.01.2011, 381/13.01.2011, 1712/07.02.2011 şi 1794/08.02.2011, cu privire la unele ediţii ale emisiunii „Secretele Braşovului” din zilele de 09, 23 şi 30 ianuarie 2011 şi „Subiecte Grele” din 21 decembrie 2010, difuzate de către postul de televiziune rtt.

Postul de televiziune rtt aparţine S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003).

Analizând rapoartele de monitorizare şi vizionând înregistrările emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (2) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Conform prevederilor invocate :

- art. 42 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
alin. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

- art. 71 alin. (1) lit. a) : În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În fapt, în ziua de 21 decembrie 2010, de la ora 21.30, postul RTT Braşov a difuzat emisiunea « Subiecte Grele », în cadrul căreia, în partea a doua, a fost difuzat un reportaj privind un subiect de interes public, respectiv licitaţia pentru lucrări la Aeroportul de la Ghimbav anunţată în data de 13 Decembrie 2010 în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) de către Consiliul Judeţean Braşov.

În cadrul reportajului, radiodifuzorul a prezentat ca sigură informaţia potrivit căreia lucrarea pentru împrejmuirea de securitate a Aeroportului de la Ghimbav şi amenajarea terenului ar fi fost atribuită firmei Gotic, deşi, în realitate, procedura de licitaţie se afla, din data de 13 decembrie 2010, în faza de anunţ în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).

Comentariile cu caracter tendenţios, acuzator, făcute în legătură cu această problemă, au vizat instituţia Consiliul Judeţean Braşov, fără a da posibilitatea reprezentanţilor acesteia să-şi exprime punctul de vedere cu privire la subiectul aflat în dezbatere publică.

Redăm din raportul de monitorizare : „Voce Off : „...În tot acest timp, coordonatorul de credite al Braşovului, Consiliul Judeţean dă cu dedicaţie firmei Gotic, o nouă investiţie la Aeroportul de la Ghimbav, nici n-a fost bine postată în sistemul electronic de achiziţii publice, că licitaţia pentru împrejmuirea de securitate a Aeroportului şi amenajarea terenului a şi născut controverse, două firme au contestat până acum condiţiile de acordare a acestui contract, lucru firesc câtă vreme în data de 13 Decembrie 2010, Consiliul Judeţean a publicat pe SEAP, anunţul de atribuire a contractului de refacere a terenului în zona balastierelor, şi împrejmuirea de securitate a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. După numai câteva zile au apărut şi primii contestatari, care cer renunţarea la una din condiţiile impuse de Consiliul Judeţean, aceea că firmele calificate să deţină un contract de lucrări de sistematizare pe verticală pentru un aeroport în valoare de 4.500.000 lei. Clauza descalifică orice altă societate cu excepţia firmei Gotic, abonată se pare la banii publici ai Consiliului Judeţean...”

În ziua de 09 ianuarie 2011, de la orele 10.00, postul rtt a difuzat emisiunea “Secretele Braşovului” realizată de dl. Claudiu Ciobanu. La emisiune au participat dl. Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice şi deputat PD-L şi dl. Sorin Grigorescu, invitat permanent.

Pornind de la diferite probleme de interes public, precum atitudinea Consiliului Judeţean Braşov şi a preşedintelui instituţiei faţă de programul naţional „Cornul şi laptele” sau faţă de Spitalul Judeţean din Braşov, invitaţii emisiunii au adus acuzaţii de natură morală şi penală la adresa conducerii Consiliului Judeţean Braşov, despre care au afirmat că a folosit banii alocaţi în bugetul de stat pentru programul naţional „Cornul şi Laptele” în alte scopuri, că realizează o politică bugetară dezastruoasă şi că, deşi au fost făcute investiţii în modernizarea Spitalului Judeţean, acesta nu funcţionează la parametri normali înfăptuirii actului medical.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Gheorghe Ialomiţianu : „Anul trecut erau într-o sumă globală. Era prevăzută în lege : domne pentru următoarele cheltuieli se alocă suma în mod global. Acuma este prevăzută. Mai mult decât atât ca să se evite abuzul respectiv, am spus că şi dacă se repartizează pe localităţi să se respecte aceeaşi formulă de calcul : numărul de elevi, suma şi numărul de zile. Că dânsul anul trecut a considerat că anul de învăţământ are un număr mai mic de zile. Nu ştiu ! Probabil că a dat pentru învăţământul la distanţă... şi pentru dreptul asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap, că ce se întâmplă – şi astea erau la global şi veneau şi spuneau domne uite nenorociţii ăştia din guvern nu dau bani pentru cutare ! Noi le alocăm şi ei le folosesc în alte scopuri. Şi am evitat prin lege să se mai facă astfel asemenea abuzuri. Dacă se mai fac aceste abuzuri Curtea de Conturi este obligată să îi sancţioneze.

(…) Sorin Grigorescu : „Se numeşte deturnare de fonduri şi intră în zona penală ! E clar !”

În ediţia emisiunii „Secretele Braşovului” difuzată în ziua de 23 ianuarie 2011, începând cu ora 10.01, moderată de dl. Doru Dima, invitaţi fiind dl. Sorin Grigorescu, avocat, şi dl. Liviu Costache, director general CNADNR, a continuat seria comentariilor acuzatoare la adresa Consiliului Judeţean Braşov şi a preşedintelui acestuia, fără ca moderatorul să încerce să ia legătura cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov pentru ca aceştia să-şi exprime punctul de vedere cu privire la problemele puse în discuţie, care îi viza în mod direct.

Cităm din raportul de monitorizare :

“Doru Dima : „Ce au făcut la Suceava va trebui să discutăm în emisiunea următoare, că acum nu avem timp. Este fenomenal şi este un bun exemplu pentru toţi preşedinţii de consilii judeţene, care vor să lase ceva după ei, că al nostru nu lasă după el decât mizerii !
(…) Doru Dima : Nu se poate pentru că preşedintele nostru de Consiliu Judeţean a uitat să îşi plătească taxa la Alba Iulia, deci ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene îşi plătesc taxa, există o asociaţie, ...o cotizaţie, pe care ei au cam uitat să o plătească, nu ştiu dacă or fi plătit-o în cele din urmă ! Dar îmi aduc aminte că domnul preşedinte de la Consiliul Judeţean Tg. Mureş, îi bătea obrazul într-o zi domnului preşedinte de la noi, pentru faptul că nu şi-a plătit o taxă derizorie, practic de câteva mii de lei, ceea ce e ruşinos !”
Doru Dima : Apropo, tu ai aflat că gardul aeroportului costă jumătate din Patinoarul din Braşov ? Gardul aeroportului costă jumătate şi oamenii ăia plâng !”

De asemenea, şi în ediţia emisiunii „Secretele Braşovului”, difuzată în data de 30 ianuarie 2011, de la ora 10.00, moderator fiind dl. Doru Dima, iar invitaţi domnii Radu Mitrea, director clinică privată, şi dr. Elemer Wusinczky, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Braşov, au fost aduse o serie de acuzaţii grave, cu incidenţă penală şi morală, la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al persoanei la adresa căreia au fost formulate aceste acuzaţii.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Doru Dima : Ştiţi stimaţi telespectatori că se tot făceau glume referitoare la casa ciobanului care stă pe pistă şi noi tot glumeam ca o să facă un pod peste, să aterizeze avionul pe pod. Tot onor măria sa preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, pentru care avem toată stima, pe de altă parte, pentru că este un om venerabil la vârsta pe care o are, în 17.12, într-un proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean Braşov apare costul prognozat pentru demolarea casei ciobanului. După cum ştiţi, stimaţi telespectatori, cei care în mod sigur aţi auzit de transhumanţă, acolo să nu vă închipuiţi că este ditamai viloiul. Ştiţi cât costă să dai jos o casă ? O cocioabă ? Ia uitaţi aici, haideţi să vede, aproape şi mai aproape, haideţi că vă spun eu : 86 de mii de euro costă să demolezi o cocioabă în viziunea Consiliului Judeţean Braşov, bănuiesc că domnul Aristotel Căncescu are cunoştinţă despre aceste informaţii în cazul în care i s-a părut că eu mint ! Se pare că nu mint domnule Căncescu !
(...) Doru Dima : „Pe de altă parte stimaţi telespectatori, să vă dau cireaşă de pe tort, ca să nu spunem altceva, că după aia sunt acuzat că spun prostii ; un lucru foarte, foarte, foarte drăguţ, tot în acest proiect al Consiliului Judeţean Braşov pe care am reuşit să pun mâna, în care scrie negru pe alb, haideţi să ne mai uităm împreună, aicea ce am înconjurat eu, scrie aşa : chiar în condiţiile structurii minimale a aeroportului, se referă, Consiliul Judeţean Braşov nu ar putea finanţa acest proiect decât cu afectarea altor obiective de investiţii pe termen lung. Deci, cu alte cuvinte, adio reparaţii şcoli, cu alte cuvinte adio „Cornul si laptele« , adio reparat clădiri, adio tot !...Şi ca să vă lămuriţi acuma cum aruncă domnul Căncescu cu bănuţii pe gură pentru că dânsul ştie exact ce face ! Avem şi variantele de realizare a aeroportului, şi scrie foarte clar, ...Consiliul Judeţean »

Faţă de modul în care s-au derulat emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la respectarea principiului asigurării imparţialităţii şi echilibrului informaţiilor, reglementat de art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunilor în cauză au fost aduse o serie de acuzaţii grave, cu incidenţă penală şi morală, la adresa unor persoane, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al persoanelor la adresa cărora au fost formulate aceste acuzaţii. Nerespectarea acestei obligaţii prevăzute de art. 42 din Codul audiovizualului a condus la prejudicierea demnităţii şi a dreptului la propria imagine ale persoanelor acuzate.

Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniilor persoanelor acuzate puteau fi reflectate în mod corect problemele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată respectarea principiului audiatur et altera pars, a principiului imparţialităţii şi echilibrului în cadrul serviciilor de programe, şi, implicit, protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celor cărora li s-au adus diverse acuzaţii.

Membrii Consiliului au considerat că, pentru o informare corectă a publicului şi pentru ca acesta să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectele dezbătute, postul de televiziune rtt avea obligaţia să respecte dispoziţiile art. 71 din Codul audiovizualului, care prevăd că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut cu obiectivitate în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la imagine al persoanei.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003, pentru postul de televiziune rtt se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin. (1) şi (2) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov, CUI RO 3046355

pentru postul de televiziune rtt

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 197/10.02.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu amendă de 10.000 de lei, întrucât în cadrul emisiunii „Subiecte Grele” din 21 decembrie 2010 şi a ediţiilor emisiunii „Secretele Braşovului” din 09, 23 şi 30 ianuarie 2011 au fost aduse acuzaţii nedovedite la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, fără a fi prezentat şi punctul de vedere al acestuia în legătură cu faptele imputate.

Acest fapt contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte ilegale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul “audiatur et altera pars”.

De asemenea, au fost încălcate şi prevederile art. 71 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în programele de ştiri informarea telespectatorilor cu privire la probleme de interes public trebuie să se facă cu respectarea principiului imparţialităţii şi echilibrului, astfel încât prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie să se favorizeze libera formare a opiniilor publicului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.