Decizia nr. 196 din 21.01.2010

21.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. PRO TV S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă „Ştirile PRO TV”, ediţiile difuzate în perioada 16-18 ianuarie 2010 de postul PRO TV.

Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la dispoziţiile art. 27 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“- art. 15 alin. (2) lit. b) : În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale ;

- art. 27 alin. (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

În fapt, în perioada 16-18.01.2010, postul de televiziune PRO TV a difuzat, în cadrul ediţiilor informative « Ştirile PRO TV » de la orele 08.00, 13.00 şi 19.00, mai multe reportaje referitoare la o grupare infracţională condusă de Sergiu Băhăian, grupare suspectată de comandarea şi asasinarea unor persoane.

Astfel, în data de 16 ianuarie 2010, în principala ediţie informativă « Ştirile PRO TV » de la ora 19.00, postul PRO TV a prezentat o ştire al cărei conţinut a descris modalitatea în care patru oameni au fost ucişi de o grupare mafiotă. Ştirea a avut următorul titlu : « Ucişi în stil mafiot » şi subtitlul : « Crime în serie pentru bani ».

Cităm din raportul de monitorizare :

„Oana Andoni : Începem cu un caz zguduitor, catalogat drept cea mai gravă infracţiune comisă vreodată în România. Datele sunt atât de înspăimântătoare încât confirmă asta. Cel puţin patru oameni au fost asasinaţi de mafioţi care, în numele lor, au furat 2 milioane de euro. Pe doi i-au îngropat de vii şi au turnat beton, iar pe ceilalţi doi, deşi suflau, i-au aruncat în Dunăre....
Voce din off : Doi bărbaţi, oameni necăjiţi care aveau 29 şi 41 de ani au fost îngropaţi de vii în comuna Cerchezu. Le-au rămas oasele în curtea casei în care stau fraţii Picioc.
Un bărbat, titrat şi pe ecran : Aici era un singur om îngropat. Uite, stânca aia era pusă pe el !
Alt bărbat : Betonul era turnat deasupra lor. A fost o placă aici ... (...)
Camelia Donţu, corespondent Pro TV : Două cadavre au fost ascunse în această groapă săpată în curtea unui localnic din satul Măgura. Pentru a-şi ascunde urmele cât mai bine criminalii au turnat deasupra gropii şi o placă din beton.
Voce din off : Anchetatorii au săpat în trei locuri. În două situaţii au mers la fix şi au găsit cadavrele. Indivizii care au vrut să scape de aceşti oameni au avut un plan diabolic, dar bine gândit. Prima groapă era chiar în faţa casei. Peste cadavru, asasinii au pus o placă de beton groasă de 10-15 centimetri. Apoi au acoperit-o cu mult pământ. Celălalt trup era ascuns sub latrina peste care, la fel, a pus cineva beton. Reprezentare grafică - ÎNGROPAŢI DE VII (reper 00:21 S2)

• adâncimea gropii 2,5 m ;
• peste cadavru se turna o placă de beton de aprox 10-15 centimetri ;
• la final, peste placa de beton se turna pământ.

O femeie : Au fost trei cadavre. Morţi.
Reporter : Câţi ?
Femeia : Doi morţi şi unu’ în WC.
Alt bărbat : Era capul băgat în pungă şi ei într-o cârpă i-a băgat.
(...)
Camelia Donţu, corespondent Pro TV : Cadavrul uneia dintre victime a fost descoperit aici în canalul Dunăre-Marea Neagră. Modul în care a fost ucis bărbatul este la fel de brutal ca şi în celelalte cazuri. Înainte de a fi aruncat în apă a primit mai multe lovituri cu ciocanul în cap.
Voce din off : Cea de-a patra victimă avea 42 de ani. Bărbatul a fost împins de pe un pod din Cernavodă.
Ilknur Pintilie, corespondent Pro TV : O altă victimă a fost aruncată de aici, de pe podul de la Cernavodă. Cadavrul i-a fost găsit în septembrie 2006 de poliţişti aici, în apele Dunării. Cu toţii s-au stins în cel mai cumplit mod.
Raluca Şeucan, Insp. Princ., purtător de cuvânt IGPR : Se pare că erau obligate să ingereze alcool şi diazepam, după care erau îngropate de vii sau aruncate în canalul Dunăre-Marea Neagră. (...)
Ilknur Pintilie, în Direct de la Cerchezu (reper 02:00 S2) : ... Anchetatorii vorbesc despre acuzaţii extrem de grave. Sunt 10 infracţiuni, iar indivizii sunt bănuiţi că în perioada 2006-2008 au înfiinţat mai multe firme pe numele unor persoane fără familie şi fără adăpost. Au emis apoi file cec şi bilete la ordin fără acoperire, în valoare totală de aproape două milioane de euro, spun oamenii legii. Şi ca să scape de urme, îşi omorau pur şi simplu victimele. Le drogau, le îmbătau după care le îngropau de vii. Astăzi, în curtea unui localnic din satul Măgura, judeţul Constanţa oamenii legii au găsit cadavrele a doi bărbaţi. Unul dintre ei a fost îngropat în groapa pe care o vedeţi în imagini (reper 02:34 S2). Este vorba de o groapă de doi metri situată la doar câţiva metri de casă. Omul se pare c-a fost drogat, a fost obligat să consume alcool după care a fost aruncat aici de viu. Câţiva metri mai încolo se află o altă groapă unde a fost îngropat un alt bărbat, descoperit tot astăzi de oamenii legii. (...) Oamenii legii au mai descoperit cadavrul unui bărbat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Era plin de lovituri, semn că a fost bătut înainte să fie aruncat, iar un al patrulea bărbat a fost aruncat de pe podul de la Cernavodă.(...)
Voce din off (reper 03:27 S2) : Creierul grupării este Sergiu Băhăian, prinţul cecurilor false cum îi spun poliţiştii care îl cunosc foarte bine din dosare grele cu fraude economice. Latura lui sadică iese abia acum la iveală.
(...)
Voce din off : Când păgubiţii îi căutau pe patroni pentru a le cere socoteală, aceştia intrau în pământ. Şi chiar acolo erau, executaţi de interlopi. Redifuzare imagini blurate de la D.I.I.C.O.T. (reper 04:49 S2)

În ediţiile informative « Ştirile PRO TV » difuzate în ziua de 17 ianuarie 2010, de la orele 08.00 şi respectiv, 09.00 au fost reluate şi prezentate, sub titlul «  Crime în serie pentru bani », aceleaşi materiale audivizuale difuzate în data de 16 ianuarie 2010.

În aceeaşi zi, respectiv, 17 ianuarie 2010, în cadrul emisiunii informative « Ştirile PRO TV » de la ora 19.00, sub titlurile : « Băhăian arestat » şi « Asasinate la comandă » au fost prezentate imagini de la locul unde au fost descoperite cadavrele, având ca sursă Poliţia Română.

În ziua de 18 ianuarie 2010, în cadrul ediţiei informative « Ştirile PRO TV » de la ora 13.00, sub titlul « Victimele grupării Băhăian », a fost difuzată o ştire în cadrul căreia au fost reluate informaţiile cu privire la existenţa celor patru cadavre găsite fie îngropate, fie înecate în apă.

De asemenea, în principala ediţie informativă « Ştirile PRO TV », difuzată în aceeaşi zi, la ora 19.00, sub titlul «  Cazul Băhăian, alte crime » a fost prezentată o ştire ce a descris modul în care membrii grupării infracţionale conduse de Sergiu Băhăian ar fi îngropat oameni de vii sau i-ar fi înecat în canalul Dunăre-Marea Neagră.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Andreea Esca : Încă două crime sadice ar putea avea legătură cu membrii grupării condusă de Sergiu Băhăian, despre care am aflat cu groază la sfârşitul săptămânii trecute că ar fi îngropat oameni de vii ori i-ar fi înecat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Acelaşi canal de unde acum câteva luni era scoasă o femeie ce avea legată de gât o placă de beton. Aceeaşi mare în care a fost descoperit cadavrul unui bărbat spre sfârşitul lui 2009. Cei doi se potrivesc profilului victimelor de până acum. Oameni fără avere, care pentru bani ar fi acceptat să intre în afaceri dubioase cu interlopi.

Au fost prezentate imagini blurate, din 29 iunie 2009, când poliţiştii au găsit trupul unei femei în canalul Dunăre-Marea Neagră (reper 00:58 S7).

Voce din off : Era legată strâns cu nişte cabluri metalice şi avea atârnată de ea o placă de beton.

Următorul dialog a fost titrat pe ecran (reper 01:07 S7).

- Exact cum am zis eu, cu mâneca asta albă care se vede ...
- Uite aici ...
- Cu lanţuri ? Cu ce e legată ?
- Cu nişte sârme ... de mâini şi de gât ...”

Vizionând ediţiile informative care au făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului consideră că informaţiile prezentate publicului de radiodifuzor, în cadrul emisiunilor de ştiri, au conţinut detalii importante cu privire la modul în care au fost asasinate victimele, informaţii care potrivit legislaţiei audiovizuale se încadrează în categoria detaliilor privind tehnici criminale.

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului, care prevăd că emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 22.00.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au constatat că, difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste asasinate şi prezentarea în detaliu a modului în care au fost săvârşite acestea, au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul de televiziune PRO TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunile de ştiri din perioada 16-18 ianuarie 2010, de la orele 08.00, 13.00 şi 19.00, în contextul prezentării „cazului Băhăian”, au fost difuzate detalii privind tehnici criminale.

Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.