Decizia nr. 194 din 25.03.2014

28.03.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în PLOIEŞTI, str. Democraţiei nr. 28A, Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV
 BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în data de 25 martie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la unele ediţii ale emisiunii „Starea naţiei” difuzate de postul ROMÂNIA TV în perioada 22.01- 28.02.2014.
 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Conform prevederilor invocate :
 Art. 40 alin. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 În fapt, postul România TV a difuzat, în perioada 22 ianuarie-28 februarie 2014, mai multe ediţii ale emisiunii „Starea naţiei”, realizată şi prezentată de domnul Dragoş Pătraru.

 Analizând emisiunile ce au făcut obiectul monitorizării, membrii Consiliului au constatat că în cadrul mai multor ediţii „Starea naţiei”, domnul Dragoş Pătraru, prezentatorul acesteia, a avut un discurs jignitor sau tendenţios, cu caracter injurios, la adresa unor persoane, situaţie de natură să contravină obligaţiei legale ce interzice utilizarea unui astfel de limbaj în cadrul emisiunilor audiovizuale.
 Astfel, Consiliul a constatat că, spre exemplu, în cadrul ediţiei din 27 ianuarie 2014, domnul Dragoş Pătraru, referindu-se la o doamnă consilieră a ministrului Dan Şova, a făcut următoarea afirmaţie : „Apropo de doamna Şandru, eu mă aşteptam să iasă să ne explice situaţia în ţară, o văd foarte competentă să răspundă la câteva întrebări : cum se circulă pe centură, ce lenjerie intimă le recomandaţi domnişoarelor rămase înzăpezite sau ce e de preferat să te laşi înzăpezită lângă o coloană de tiruri din Turcia sau lângă o coloană de militari ?" De asemenea, în cadrul ediţiei din data de 28 ianuarie 2014 a emisiunii, domnul Dragoş Pătraru a făcut următorul comentariu : „Cred că au şi scoţienii proastele lor aşa că fata a trebuit să se apuce de altceva. Să îmbine prostia cu sexul şi la primul capitol ştim că stă perfect. Dar nu e vorba doar de sex pe bani, e vorba de artă, băi. Deocamdată Andreea joacă singură în astfel de producţii, dar e posibil să i se dea şi ei un partener cu care să schimbe nişte gemete şi câteva poziţii. Proastă, proastă dar până la urmă o să înveţe câteva gemete în engleză, parcă văd că o să prindă roluri principale în filme cu negri supradotaţi. Vedeţi măi ce se întâmplă dacă nu am respectat-o nici pe asta, a plecat în Scoţia unde prostia ei e recunocută la adevărata valoare şi e combinată cu sexul pe bani."

 În ce priveşte ediţia din 31 ianuarie 2014 a emisiunii „Starea Naţiei”, Consiliul a constat că, sub titlul „BOTE AŞTEAPTĂ SOLDAŢII CU BRAŢELE DESCHISE...”, domnul Dragoş Pătraru a făcut următorul comentariu : „Cătălin Botezatu s-a emoţionat la vederea fulgilor de nea, aşa că şi-a dat cu ceva parfum, şi-a pus chiloţii ăia buni cu push-up, s-a băgat adânc, dar adânc în zăpadă, şi a aşteptat cuminte soldaţii. Ar fi fost bine ca pe lângă lopeţi ăştia să aibă şi puţină vaselină.”

 În cadrul emisiunii din 3 februarie 2014, anterior prezentării unei înregistrări în care domnul Ghe. Bunea Stancu jignea jurnaliştii, domnul Dragoş Pătraru a făcut următorul comentariu : "Există în ţara asta nişte şemecheri cărora presa le spune baroni locali.
 Desigur, nu sunt baroni că nu au nimic nobiliar în ei. Sunt, ne arată evenimentele, gherţoi locali. Nişte unii care coordonează cu mână de fier organizaţii de partid, mai dau nişte funcţii aici, mai ameninţă cu un dosar acolo şi din 4 în 4 ani ajung şefi de consilii judeţene. Cum spuneam, e greu să le zicem baron. Sunt cel mult nişte tâmpiţei fără educaţie, mă, nişte brute alcoolizate pe la chiolhanuri de partid, nişte rotofei care abia se rostogolesc de la un protocol la altul, în timp ce averile le cresc din bani publici. Un altfel de arendaş de partid este şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila. (...) Uite-l pe porc".

 De asemenea, în ediţia din 7 februarie 2014, domnul Dragoş Pătraru a făcut următoarele afirmaţii : „S-a simţit omul neîndreptăţit, dar acum, acum vorbea despre legi, despre sistemul de justiţie, cod penal, rahat pe varză, moartea pasiunii şi pe el îl taie lacrimile mă, cum măi frate, cum ? Băi asta ştiţi cum e, e ca şi cum te-ai uita la Robocop şi ţi s-ar umfla şliţul, înţelegi ? (...) Alo domnule preşedinte, mergeţi domnule la un doctor undeva, poate vi s-a lărgit glanda aia lacrimală, îmi şi imaginez ce haos e în casă la Băsescu, ba plânge micuţa Sofia, ba plânge el, ia-i, leagănă-i, dă-le să sugă, doamna Udrea l-aţi învăţat prost pe ăsta mic.”
 În cadrul ediţiei din 20 februarie 2014, referindu-se la o declaraţie a doamnei Elena Udrea în legătură cu o alianţă cu PNL-ul, domnul Dragoş Pătraru a înţeles să facă următorul comentariu : „Câtă fermitate, doamna Udrea, câtă fermitate mai vreţi, e om nu e vibrator, l’saţi-o încolo, băi ce nesătulă. (...) După cum s-a menţionat în declaraţie domnul Crin a ieşit întărit de la o şedinţă cu ai săi colegi din PNL, păi şi atunci cât de ferm şi întărit îl mai vreţi, doamna Udrea ce vreţi de la domnul Crin, nu pe bune acuma, chiar credeţi că nu ştie ce e aia fermitate în politică, doar e al fel de experimentat ca domnul Traian”.

 Referitor la ediţia din 24 februarie 2014, membrii Consiliului au constatat că, sub titlul afişat pe ecran „STS ÎNCEARCĂ SĂ LOCALIZEZE COPIII DIN BURTA OANEI ROMAN”, realizatorul emisiunii a comentat după cum urmează : „Era imposibil să nu aflaţi, a fost 4,4 cutremur pe Richter (...) Oana în ciuda zvonurilor a născut un singur copil, zonurile că ar fi mai mulţi au apărut în momentul în care au fost descoperite nişte poze« (a fost afişată o poză cu Oana Roman însărcinată) E posibil ca primul doctor să nu îi fi găsit pe toţi poate ar fi trebuit să apeleze şi la STS care are toată aparatura necesară pentru localizare. (...) Dar ăsta acre s-a născut e perfect sănătos a cerut deja o shaorma cu de toate pe care Oana i-a îndesat-o în biberon. » În ce priveşte emisiunea din 26 februarie 2014, membrii Consiliului au constatat că şi în cadrul acesteia au fost făcute afirmaţii jignitoare, injurioase, cu caracter violent, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare :

 „Fomista grevei, Cristiana Anghel a tras şi ea cu analiza în situaţia politică. E slăbită femeia, îi mai trebuie vreo 2-3 ani de mandat să se întremeze după greva aia, luaţi doamnă un colăcel, e gratis. (...) Cum măi, candidat la prezidenţiabile, vai doamna Anghel, vai fomista grevei, Cristiana Anghel, ce naiba doamnă, vi s-a atrofiat mansarda de tot, stai că nici nu avea de unde să ştie, că e învăţătoare. Ca să nu vă mai încurcaţi, trebuie să ştiţi doar atâta : Ponta bun, Antonescu rău, Ponta bun, Antonescu câh, propoziţii simple vedeţi că vă urmărim şi iar vă dăm cu dicţionarul în cap. "(...). „Ce imaginaţie bolnavă aveţi mă, credeţi că preşedintele umblă dezbrăcat prin palat aşa, chiar în halul ăsta, cred că aţi întrecut orice limită nu vă crede nimeni că fotografia asta e pe bune. Cum ? Preşedintele aştepta pe altcineva care obişnuieşte să intre noaptea prin spate la Cotroceni ? Aşa are sens, da. Preşedintele a ieşit azi la 12.30 să ne spună că va lucra excelent cu Crin Antonescu. Ştiţi de ce ? E simplu. Pentru că şi el preşedintele stă treaz foarte puţin timp în fiecare zi.” De asemenea, în cadrul ediţiei din data de 28 februarie 2014, sub titlul afişat pe ecran „CRISTIANA VOCEA STRĂZII FĂRĂ CREIER”, prezentatorul emisiunii a făcut următoarele afirmaţii : « Doamna Anghel, serios, la cât trotuar vă trebuie dumneavoastră şi altora de prin politică, străzile ar trebui să aibă trotuar şi pe mijloc. Nu ştiam până la dumneavoastră că vocea străzii e atât de piţigăiată şi enervantă, dar strada asta are numai voce ? Nu are şi ea puţin creier, puţin bun-simţ, puţină decenţă, nu mai zic de competenţă, dar asta nu se găseşte chiar pe toate drumurile. »

 Având în vedere conţinutul exemplificat anterior, membrii Consiliului au apreciat că limbajul utilizat de prezentatorul emisiunii a fost unul jignitor, violent, de natură să contravină dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului.
 Raportat la aceste norme, recunoscând totodată dreptul la opinie al persoanei, precum şi pe cel la alegerea modului în care aceasta găseşte de cuviinţă să-şi exprime punctul de vedere cu privire la un subiect, membrii Consiliului au constatat că folosirea în cadrul unui program audiovizual a unor expresii licenţioase, injurioase, a fost de natură a afecta imaginea persoanei.
 Astfel, având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, un realizator/prezentator de emisiuni trebuie să aibă o conduită de respectare a dispoziţiilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare cu respectarea drepturilor celorlalţi.
 În consecinţă, membrii Consiliului au constatat că prin utilizarea unui limbaj licenţios şi injurios, de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei, prezentatorul emisiunii nu şi-a îndeplinit obligaţia instituită de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform căreia moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de dispoziţiile art. 90 alin. (4) din Lege, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 20.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Starea naţiei”, difuzate pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie 2014, realizatorul acesteia a folosit un limbaj injurios, violent, la adresa unor persoane, fapt de natură să contravină prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului. Potrivit acestor dispoziţii, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.