Decizia nr. 194 din 25.03.2014

28.03.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în PLOIEÅžTI, str. DemocraÅ£iei nr. 28A, SpaÅ£iul de lucru nr. 2, ConstrucÅ£ia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV
 BUCUREÅžTI, PiaÅ£a Presei Libere nr. 1, sector 1

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 25 martie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la unele ediÅ£ii ale emisiunii „Starea naÅ£iei” difuzate de postul ROMÂNIA TV în perioada 22.01- 28.02.2014.
 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Conform prevederilor invocate :
 Art. 40 alin. (3) Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 ÃŽn fapt, postul România TV a difuzat, în perioada 22 ianuarie-28 februarie 2014, mai multe ediÅ£ii ale emisiunii „Starea naÅ£iei”, realizată ÅŸi prezentată de domnul DragoÅŸ Pătraru.

 Analizând emisiunile ce au făcut obiectul monitorizării, membrii Consiliului au constatat că în cadrul mai multor ediÅ£ii „Starea naÅ£iei”, domnul DragoÅŸ Pătraru, prezentatorul acesteia, a avut un discurs jignitor sau tendenÅ£ios, cu caracter injurios, la adresa unor persoane, situaÅ£ie de natură să contravină obligaÅ£iei legale ce interzice utilizarea unui astfel de limbaj în cadrul emisiunilor audiovizuale.
 Astfel, Consiliul a constatat că, spre exemplu, în cadrul ediÅ£iei din 27 ianuarie 2014, domnul DragoÅŸ Pătraru, referindu-se la o doamnă consilieră a ministrului Dan Åžova, a făcut următoarea afirmaÅ£ie : „Apropo de doamna Åžandru, eu mă aÅŸteptam să iasă să ne explice situaÅ£ia în Å£ară, o văd foarte competentă să răspundă la câteva întrebări : cum se circulă pe centură, ce lenjerie intimă le recomandaÅ£i domniÅŸoarelor rămase înzăpezite sau ce e de preferat să te laÅŸi înzăpezită lângă o coloană de tiruri din Turcia sau lângă o coloană de militari ?" De asemenea, în cadrul ediÅ£iei din data de 28 ianuarie 2014 a emisiunii, domnul DragoÅŸ Pătraru a făcut următorul comentariu : „Cred că au ÅŸi scoÅ£ienii proastele lor aÅŸa că fata a trebuit să se apuce de altceva. Să îmbine prostia cu sexul ÅŸi la primul capitol ÅŸtim că stă perfect. Dar nu e vorba doar de sex pe bani, e vorba de artă, băi. Deocamdată Andreea joacă singură în astfel de producÅ£ii, dar e posibil să i se dea ÅŸi ei un partener cu care să schimbe niÅŸte gemete ÅŸi câteva poziÅ£ii. Proastă, proastă dar până la urmă o să înveÅ£e câteva gemete în engleză, parcă văd că o să prindă roluri principale în filme cu negri supradotaÅ£i. VedeÅ£i măi ce se întâmplă dacă nu am respectat-o nici pe asta, a plecat în ScoÅ£ia unde prostia ei e recunocută la adevărata valoare ÅŸi e combinată cu sexul pe bani."

 ÃŽn ce priveÅŸte ediÅ£ia din 31 ianuarie 2014 a emisiunii „Starea NaÅ£iei”, Consiliul a constat că, sub titlul „BOTE AÅžTEAPTÄ‚ SOLDAÅ¢II CU BRAÅ¢ELE DESCHISE...”, domnul DragoÅŸ Pătraru a făcut următorul comentariu : „Cătălin Botezatu s-a emoÅ£ionat la vederea fulgilor de nea, aÅŸa că ÅŸi-a dat cu ceva parfum, ÅŸi-a pus chiloÅ£ii ăia buni cu push-up, s-a băgat adânc, dar adânc în zăpadă, ÅŸi a aÅŸteptat cuminte soldaÅ£ii. Ar fi fost bine ca pe lângă lopeÅ£i ăştia să aibă ÅŸi puÅ£ină vaselină.”

 ÃŽn cadrul emisiunii din 3 februarie 2014, anterior prezentării unei înregistrări în care domnul Ghe. Bunea Stancu jignea jurnaliÅŸtii, domnul DragoÅŸ Pătraru a făcut următorul comentariu : "Există în Å£ara asta niÅŸte ÅŸemecheri cărora presa le spune baroni locali.
 Desigur, nu sunt baroni că nu au nimic nobiliar în ei. Sunt, ne arată evenimentele, gherÅ£oi locali. NiÅŸte unii care coordonează cu mână de fier organizaÅ£ii de partid, mai dau niÅŸte funcÅ£ii aici, mai ameninţă cu un dosar acolo ÅŸi din 4 în 4 ani ajung ÅŸefi de consilii judeÅ£ene. Cum spuneam, e greu să le zicem baron. Sunt cel mult niÅŸte tâmpiÅ£ei fără educaÅ£ie, mă, niÅŸte brute alcoolizate pe la chiolhanuri de partid, niÅŸte rotofei care abia se rostogolesc de la un protocol la altul, în timp ce averile le cresc din bani publici. Un altfel de arendaÅŸ de partid este ÅŸi Gheorghe Bunea Stancu, preÅŸedintele CJ Brăila. (...) Uite-l pe porc".

 De asemenea, în ediÅ£ia din 7 februarie 2014, domnul DragoÅŸ Pătraru a făcut următoarele afirmaÅ£ii : „S-a simÅ£it omul neîndreptăţit, dar acum, acum vorbea despre legi, despre sistemul de justiÅ£ie, cod penal, rahat pe varză, moartea pasiunii ÅŸi pe el îl taie lacrimile mă, cum măi frate, cum ? Băi asta ÅŸtiÅ£i cum e, e ca ÅŸi cum te-ai uita la Robocop ÅŸi Å£i s-ar umfla ÅŸliÅ£ul, înÅ£elegi ? (...) Alo domnule preÅŸedinte, mergeÅ£i domnule la un doctor undeva, poate vi s-a lărgit glanda aia lacrimală, îmi ÅŸi imaginez ce haos e în casă la Băsescu, ba plânge micuÅ£a Sofia, ba plânge el, ia-i, leagănă-i, dă-le să sugă, doamna Udrea l-aÅ£i învăţat prost pe ăsta mic.”
 ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 20 februarie 2014, referindu-se la o declaraÅ£ie a doamnei Elena Udrea în legătură cu o alianţă cu PNL-ul, domnul DragoÅŸ Pătraru a înÅ£eles să facă următorul comentariu : „Câtă fermitate, doamna Udrea, câtă fermitate mai vreÅ£i, e om nu e vibrator, l’saÅ£i-o încolo, băi ce nesătulă. (...) După cum s-a menÅ£ionat în declaraÅ£ie domnul Crin a ieÅŸit întărit de la o ÅŸedinţă cu ai săi colegi din PNL, păi ÅŸi atunci cât de ferm ÅŸi întărit îl mai vreÅ£i, doamna Udrea ce vreÅ£i de la domnul Crin, nu pe bune acuma, chiar credeÅ£i că nu ÅŸtie ce e aia fermitate în politică, doar e al fel de experimentat ca domnul Traian”.

 Referitor la ediÅ£ia din 24 februarie 2014, membrii Consiliului au constatat că, sub titlul afiÅŸat pe ecran „STS ÃŽNCEARCÄ‚ SÄ‚ LOCALIZEZE COPIII DIN BURTA OANEI ROMAN”, realizatorul emisiunii a comentat după cum urmează : „Era imposibil să nu aflaÅ£i, a fost 4,4 cutremur pe Richter (...) Oana în ciuda zvonurilor a născut un singur copil, zonurile că ar fi mai mulÅ£i au apărut în momentul în care au fost descoperite niÅŸte poze« (a fost afiÅŸată o poză cu Oana Roman însărcinată) E posibil ca primul doctor să nu îi fi găsit pe toÅ£i poate ar fi trebuit să apeleze ÅŸi la STS care are toată aparatura necesară pentru localizare. (...) Dar ăsta acre s-a născut e perfect sănătos a cerut deja o shaorma cu de toate pe care Oana i-a îndesat-o în biberon. » ÃŽn ce priveÅŸte emisiunea din 26 februarie 2014, membrii Consiliului au constatat că ÅŸi în cadrul acesteia au fost făcute afirmaÅ£ii jignitoare, injurioase, cu caracter violent, aÅŸa cum rezultă din raportul de monitorizare :

 â€žFomista grevei, Cristiana Anghel a tras ÅŸi ea cu analiza în situaÅ£ia politică. E slăbită femeia, îi mai trebuie vreo 2-3 ani de mandat să se întremeze după greva aia, luaÅ£i doamnă un colăcel, e gratis. (...) Cum măi, candidat la prezidenÅ£iabile, vai doamna Anghel, vai fomista grevei, Cristiana Anghel, ce naiba doamnă, vi s-a atrofiat mansarda de tot, stai că nici nu avea de unde să ÅŸtie, că e învăţătoare. Ca să nu vă mai încurcaÅ£i, trebuie să ÅŸtiÅ£i doar atâta : Ponta bun, Antonescu rău, Ponta bun, Antonescu câh, propoziÅ£ii simple vedeÅ£i că vă urmărim ÅŸi iar vă dăm cu dicÅ£ionarul în cap. "(...). „Ce imaginaÅ£ie bolnavă aveÅ£i mă, credeÅ£i că preÅŸedintele umblă dezbrăcat prin palat aÅŸa, chiar în halul ăsta, cred că aÅ£i întrecut orice limită nu vă crede nimeni că fotografia asta e pe bune. Cum ? PreÅŸedintele aÅŸtepta pe altcineva care obiÅŸnuieÅŸte să intre noaptea prin spate la Cotroceni ? AÅŸa are sens, da. PreÅŸedintele a ieÅŸit azi la 12.30 să ne spună că va lucra excelent cu Crin Antonescu. ÅžtiÅ£i de ce ? E simplu. Pentru că ÅŸi el preÅŸedintele stă treaz foarte puÅ£in timp în fiecare zi.” De asemenea, în cadrul ediÅ£iei din data de 28 februarie 2014, sub titlul afiÅŸat pe ecran „CRISTIANA VOCEA STRÄ‚ZII FÄ‚RÄ‚ CREIER”, prezentatorul emisiunii a făcut următoarele afirmaÅ£ii : « Doamna Anghel, serios, la cât trotuar vă trebuie dumneavoastră ÅŸi altora de prin politică, străzile ar trebui să aibă trotuar ÅŸi pe mijloc. Nu ÅŸtiam până la dumneavoastră că vocea străzii e atât de piÅ£igăiată ÅŸi enervantă, dar strada asta are numai voce ? Nu are ÅŸi ea puÅ£in creier, puÅ£in bun-simÅ£, puÅ£ină decenţă, nu mai zic de competenţă, dar asta nu se găseÅŸte chiar pe toate drumurile. »

 Având în vedere conÅ£inutul exemplificat anterior, membrii Consiliului au apreciat că limbajul utilizat de prezentatorul emisiunii a fost unul jignitor, violent, de natură să contravină dispoziÅ£iilor legale din domeniul audiovizualului.
 Raportat la aceste norme, recunoscând totodată dreptul la opinie al persoanei, precum ÅŸi pe cel la alegerea modului în care aceasta găseÅŸte de cuviinţă să-ÅŸi exprime punctul de vedere cu privire la un subiect, membrii Consiliului au constatat că folosirea în cadrul unui program audiovizual a unor expresii licenÅ£ioase, injurioase, a fost de natură a afecta imaginea persoanei.
 Astfel, având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, un realizator/prezentator de emisiuni trebuie să aibă o conduită de respectare a dispoziÅ£iilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală ÅŸi să-ÅŸi exercite dreptul la liberă exprimare cu respectarea drepturilor celorlalÅ£i.
 ÃŽn consecinţă, membrii Consiliului au constatat că prin utilizarea unui limbaj licenÅ£ios ÅŸi injurios, de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei, prezentatorul emisiunii nu ÅŸi-a îndeplinit obligaÅ£ia instituită de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform căreia moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 Faţă de toate aceste aspecte, Å£inând cont de dispoziÅ£iile art. 90 alin. (4) din Lege, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 20.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :
 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât, în cadrul mai multor ediÅ£ii ale emisiunii „Starea naÅ£iei”, difuzate pe parcursul lunilor ianuarie ÅŸi februarie 2014, realizatorul acesteia a folosit un limbaj injurios, violent, la adresa unor persoane, fapt de natură să contravină prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului. Potrivit acestor dispoziÅ£ii, moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.