Decizia nr. 189 din 25.03.2014

28.03.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. NORD MEDIA IMAGE S.R.L.
 cu sediul în Botoşani, str.Cireşoaia nr.16, jud.Botoşani

 pentru postul TELE M/BOTOŞANI
 Botoşani, Str. Cuza Vodă nr. 4 Hotel rapsodia et. 7

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 martie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Control şi Digitalizare, Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 1901/12.02.2014, cu privire la emisiunea informativă din data de 11.02.2014 prezentată de postul TELE M Botoşani.
 Postul de televiziune TELE M aparţine radiodifuzorului S.C. NORD MEDIA IMAGE S.R.L. (licenţa audiovizuală TV271.3/19.05.2004 şi Decizia de autorizare 900.1-1/04.01.2007).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 65 lit. a), b) şi c) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate :
 Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :
 a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ;
 b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ;
 c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate ;

 În fapt, postul de televiziune TELE M a difuzat în cadrul unei emisiuni informative din data de 11.02.2014, o ştire sub titlul „RECITAL DE COARDE LA FILARMONICĂ”, referitoare la o şedinţă foto ce a vut loc în sala unde se ţin concertele Filarmonicii din Botoşani.

 Potrivit raportului de monitorizare, ştirea a avut următorul conţinut :
 “Prezentator : Scandal sexual la Filarmonica din Botoşani, instituţia de cultură a devenit podium de modă pentru fetele de la Miss TV. Prezentator : Instrumentele muzicale s-au transformat în obiecte de decor pentru sexi manechine. După o şedinţă foto pozele au fost postate pe un site de socializare, chiar de către un angajat al Filarmonicii. Prezentator : Directorul instituţiei a rămas blocat la aflarea veştii şi a refuzat să comenteze. Voice off : Un subiect la o instituţie de cultură. Liviu Sorinel, organizator de evenimente la Filarmonica Botoşani, dar şi impresar al fetelor de la Miss TV, a organizat o şedinţă foto inedită. Nimic neobişnuit pâna aici, însă locaţia aleasă face ca firul lucrurilor să se schimbe. Manechinele provocatoare au pozat pe scena unde orchestra de la Filarmonica încântă publicul meloman. Directorul instituţiei, Liviu Buiuc, a refuzat să-şi prezinte punctul de vedere în faţa camerei. Marcaj pe ecran : Camera ascunsă Sunetul este neclar, titrat pe ecran : “Liviu Buiuc (director interimar Filarmonica) : Şi chiar aşa ?? Nu mă întreba lucrurile astea ! Eu îţi spun Simina...Nu am ce să-ţi spun, vorbeşte direct cu el (n.r.Liviu Sorinel). Voice off : Dar dumneavoastră sînteţi directorul instituţiei ...cum şi-a permis să facă aşa ceva într-o instituţie de cultură ? Voice off : Am insistat şi l-am contactat telefonic pe directorul Filarmonicii. Voice off (prin telefon) : Nu vă deranjeză in niciun fel că este asociată imaginea Filarmonicii cu... Liviu Buiuc (dir. interimar Filarmonica) - prin telefon : Dragă, ascultă ! Ce imagine a Filarmonicii ? Scrie undeva că e Filarmonica, lucrul ăsta ? Ascultă-mă, nu mă mai deranjaţi pentru lucruri de astea ! Să ştiţi că eu raportul cu TELE-ul am să-l consider altfel. Voice off : I-am ascultat sfatul domnului director şi ne-am prezentat la organizatorul şedintei foto, Liviu Sorinel, angajatul Filarmonicii. Acesta nu vede nimic absurd în situaţia de faţă. Răspunsul lui a fost unul şocant. Sunetul este neclar ,dar este titrat pe ecran : Voice off : Este scena casei de cultură a sindicatelor unde îşi desfasoară activitatea orchestra Filarmonicii. Liviu Sorinel (organizator evenimente Filarmonica Botoşani), înregistrare cu camera ascunsă : Vreau să vă spun că mi se pare chiar penibilă chestia asta. Voice off : Am prezentat situaţia şi viceprimarului, Cătălina Lupaşcu, care promite să ia măsuri. Cătălina Lupaşcu (viceprimar) : Da, dacă cele prezentate de dumneavoastră sînt adevărate şi în cursul zilei de astăzi, voi cere un punct de vedere domnului director privitor la cele prezentate de dumneavoastră. E un lucru grav, am putea spune că la ceea ce înseamnă imaginea unei instituţii, prestigiul din subordinea consiliului local păleşte, şi păleşte foarte tare. Voice off : După câteva ore, pozele au dispărut subit de pe site-ul de socializare”.
 Pe parcursul ştirii au fost prezentate imagini de pe un site pe care erau postate fotografii în care apărea un grup de tinere îmbrăcate decent, în ţinute de seară, în una dintre fotografii acestea având instrumente muzicale.
 În urma vizionării înregistrării, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea ştirii „RECITAL DE COARDE LA FILARMONICĂ”, în data de 11 februarie 2014, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv cu nerespectarea condiţiilor prevăzute de art. 65 lit. a), b) şi c) din Codul audiovizualului. Astfel, Consiliul a apreciat că ştirea în ansamblu, conţinutul informaţional şi imaginile prezentate, nu au răspuns condiţiei referitoare la rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea informaţiei. De asemenea, Consiliul a apreciat că titlul afişat pe ecran a fost unul tendenţios, care era de natură să denatureze situaţia prezentată publicului ca „ştire”.
 În acest context, Consiliul a mai apreciat că şi titlul afişat pe ecran de către radiodifuzor a fost de natură să afecteze percepţia publicului cu privire la subiectul prezentat şi să inducă telespectatorilor o altă stare de fapt, introdusă printr-o afirmaţie acuzatoare („scandal sexual”), situaţie nedovedită de conţinutul efectiv al ştirii prezentate. Consiliul a mai apreciat că prin conţinutul imaginilor prezentate în cadrul ştirii nu s-a asigurat nici condiţia ca între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală, întrucât fotografiile care ilustrau ştirea nu au probat niciun “scandalul sexual”, aşa cum anunţa radiodifuzorul în deschiderea prezentării.
 Totodată Consiliul a constatat că modul de prezentare a ştirii a fost de natură să inducă telespectatorilor o opinie prejudiciabilă pentru activitatea şi imaginea Filarmonicii, în condiţiile în care ştirea referitoare la un “scandal sexual”, “manechine sexi”, “provocatoare”, precum şi titlul tendenţios sub care a fost prezentată nu au un corespondent în realitatea pe care radiodifuzorul a înţeles să o susţină cu imagini.
 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică de intrare în legalitate. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. NORD MEDIA IMAGE S.R.L.(licenţa audiovizuală TV 271.3/19.05.2004 şi decizia de autorizare nr.900.1-1/04.01.2007 pentru postul TELE M) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 65 lit. a), b) şi c) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELE M cu somaţie publică, întrucât, în ziua de 11 februarie 2014, a difuzat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ştire în care se imputau presupuse fapte imorale, nedovedite în concret, săvârşite la Filarmonica din Botoşani, fapt de natură să afecteze percepţia publicului cu privire la activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestei instituţii”.

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate