Decizia nr. 185 din 25.04.2013

25.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. MEDIA VIDEO CENTER S.R.L.
de a acorda dreptul la replică domnului Fugaru Ion

S.C. MEDIA VIDEO CENTER S.R.L.
Târgu Jiu, str. Siretului, bl. 15, sc. 1, et. 1, ap. 4, jud. Gorj

pentru postul GORJ TV
Târgu Jiu, str. Victoriei, bl. 9, parter, jud. Gorj

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 4120/05.04.2013, formulată de domnul Fugaru Ion, cu privire la ştirile difuzate în data de 02.04.2013, de postul GORJ TV. Postul de televiziune GORJ TV aparţine S.C. MEDIA VIDEO CENTER S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 402.5/23.05.2006, decizia de autorizare nr. 1294.0/29.05.2007 şi reautorizare nr. 1294.1-1/28.02.2012 ).

Prin sesizare petentul reclamă faptul că în cadrul emisiunii de ştiri difuzate în 02 aprilie 2013 de la ora 20.00 a fost prezentat un material privind comunicatul ANI, prin care se aducea la cunoştinţa opiniei publice că viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Iuliu Calina, este declarat incompatibil. În declaraţiile făcute pe postul de televiziune GORJ TV, atât viceprimarul Iuliu Calina, cât şi primarul Mihai-Viorel Mazilu şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la conţinutul comunicatului respectiv, afirmând în acest context că fostul viceprimar Fugaru Ion ar fi făcut 65 de reclamaţii la adresa acestuia.

De asemenea, semnatarul petiţiei sesizează şi faptul că postul GORJ TV nu i-a solicitat un punct de vedere cu privire la afirmaţiile făcute de cei doi edili intervievaţi.

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei sus-menţionate, membrii Consiliului au decis obligarea S.C. MEDIA VIDEO CENTER S.R.L. de a acorda dreptul la replică domnului Fugaru Ion, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.

În fapt, în ziua de 02.04.2013, postul GORJ TV a difuzat în cadrul emisiunii informative de la ora 20.00, o ştire intitulată „Viceprimar, găsit incompatibil de ANI”. După intro-ul prezentatoarei şi voice-off referitoare la incompatibilitatea viceprimarului din Târgu Cărbuneşti au fost prezentate două interviuri cu viceprimarul Iuliu Călina şi cu primarul localităţii, Mihai Mazilu.

În interviul acordat, viceprimarul Iuliu Călina a afirmat despre dl. Fugaru Ion, fost viceprimar al localităţii Târgu Cărbuneşti, că acest control al ANI a fost făcut ca urmare a unei sesizări depuse de către dl. Fugaru Ion.

Prin voce din off, s-a specificat că primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, a susţinut că acest demers al ANI a avut loc ca urmare a unei reclamaţii făcute de fostul viceprimar, Ion Fugaru.

În interviul său, primarul Mihai Mazilu a afirmat că reclamaţia respectivă face parte din cele peste 65 de reclamaţii pe care le-a făcut fostul viceprimar şi că acesta, ca cetăţean, nu şi-a achitat de doi ani de zile taxele şi impozitele la bugetul local al oraşului Târgu Cărbuneşti.

Redăm din raportul de monitorizare :
Iuliu Călina - viceprimar Tg. Cărbuneşti : „....Cei de la ANI, au făcut în urma unei sesizări depusă de la Târgu Cărbuneşti de către domnul Fugaru Ion, au făcut un control. Şi au constatat că în 2010 firma soţiei mele a avut un contract cu Primăria Cărbuneşti în valoare de 13 milioane... În ce constă acest contract....
Reporter : „... 13 milioane lei vechi ?...”10 pâini pe zi la un leagăn de copii a oraşului Cărbuneşti ....”
Iuliu Călina - viceprimar Tg. Cărbuneşti : „ Lei vechi, da. În ce constă acest contract:10 pâini pe zi la un leagăn de copii a oraşului Cărbuneşti ....”
Voice off : „....Primarul oraşului Tărgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, susţine că totul vine după o reclamaţie făcută de fostul viceprimar, Ion Fugaru...”
Mihai Mazilu-primar Tg. Cărbuneşti : „.....Aşa a fost şi aşa este.... face parte din una din cele peste 65 reclamaţii care.... a făcut acest cetăţean, care nu şi-a achitat nici măcar obligaţia oricărui cetăţean din ţară şi din lumea asta... de a-şi achita taxele şi impozitele la primărie de doi ani.... chiar dacă se bate cu pumnul în piept că este îngerul dreptăţii... dar... concluzia o trageţi dvs. dragi telespectatori..."

Conform afirmaţiilor d-lui Fugaru Ion făcute prin sesizarea formulată, acesta nu a fost contactat de post şi nici nu i-a fost solicitat un punct de vedere cu privire la afirmaţiile prezentate publicului în interviurile acordate de cei doi edili ai oraşului Târgu Cărbuneşti.

Or, potrivit dispoziţiilor art. 50 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.

În această situaţie, membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de d-nul Ion Fugaru ca fiind neadevărate, în principal cea referitoare la formularea de către acesta a peste 65 de reclamaţii la adresa primarului oraşului Târgu Cărbuneşti, au fost prezentate fără a fi însoţite de punctul de vedere al petentului, care ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie în legătură cu declaraţiile făcute de primarul şi viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. MEDIA VIDEO CENTER S.R.L. să acorde dreptul la replică domnului Ion Fugaru, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.