Decizia nr. 173 din 23.04.2013

23.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 23 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea radiodifuzorului după ce în şedinţa publică din 18 aprilie 2013 a vizionat înregistrările şi a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor nr.1807/11.02.2013, 1808/11.02.2013, 3441/19.03.2013 şi 4217/08.04.2013 cu privire la conţinutul ediţiilor din 11 februarie şi 4 aprilie 2013 ale emisiunii « Te vreau lângă mine », difuzate de postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor emisiunilor menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 18 lit. a) şi b), art. 19 alin. (2) lit. f), g) şi k) şi art. 83 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, modificată.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
- art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
- art. 83 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

În fapt, postul de televiziune KANAL D difuzează de luni până vineri, în intervalul orar : 13.15-14.45, cu marcajul „AP”, emisiunea „Te vreau lângă mine”, genul programului – Divertisment. Emisiunea este prezentată de Viorica şi Ioniţă de la Clejani. În cadrul ediţiei din 11.02.2013 a participat în calitate de invitată Ana-Maria, căreia i-au fost aduşi doi pretendenţi, Marcel şi Costel. Iniţial, tânăra a fost despărţită de cei doi prin intermediul unui paravan, ulterior, toţi aceştia s-au putut şi vedea.

În urma vizionării înregistrărilor emisiunii în cadrul şedinţei publice din 18 aprilie 2013, membrii Consiliului au constatat că difuzarea ediţiei din 11 februarie 2013 s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul programelor audiovizuale, temele abordate în cadrul acesteia, conotaţiile sexuale ale unora dintre comentarii ori gesturile persoanelor care participă la emisiune fiind nepotrivite cu încadrarea pe care radiodifuzorul a făcut-o programului şi cu ora de difuzare a acesteia.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

Viorica : E, dacă aţi şti voi, prieteni dragii, cine are paravan astăzi, Ana-Maria, care nici astăzi nu are lenjerie intimă pe ea.
Ana-Maria : De-abia aşteptam astăzi.
Viorica : Să vedem, am stat de vorbă cu ea, până să înceapă emisiunea, şi i-am spus : fetiţo, ia-ţi pe tine, c-o să răceşti ! Şi-a spus că nu, că o să-i strice rochiţa, că i se vede dunguţa şi chestii şi chestii şi câte mai câte.
Ioniţă : Zi-mi şi mie, pe bune, e-adevărată ştirea asta ?
Viorica : Păi, pune mâna să vezi, că eu am pus.
Ioniţă : Nu pun, Doamne, nu pun.
Ana-Maria : Nu, nu.
Viorica : Îţi dau cuvântul meu de onoare şi de om că nu are.
Ana-Maria : Nu.
Ioniţă : Spune-ne tu, serios ?
Ana-Maria (şi-a pus mâna pe sâni) : Da, serios, da. Deloc, doar aici, că nu... sunt prea dotată sus.
Ioniţă : La tine e o tradiţie chestia asta, cum s-o numesc ?
Ana-Maria : Da.
Viorica : Explică-i, de ce nu porţi lenjerie intimă pe sub rochiţă !
Ioniţă : Nu ţi-e frig, că e aer condiţionat aici...
Viorica : Şi răceşti, fetiţă !
Ioniţă : Curent de aer.
Ana-Maria : Mă simt mai liberă, mai, nu ştiu, adică.... Trebuie să fii pregătită pentru... Mai ales acum, am venit la paravan, fără ca să fie...
Ioniţă : Nimic pregătit, vezi ce zâmbet au făcut ăştia ? Ochii aţintiţi, unde vă uitaţi ? Ce e frumos şi lu` Dumnezeu îi place, dar orchestra, nişte bieţi muritori...
Viorica : Hai, că văd că eşti foarte bine dispus astăzi, nu ştiu de ce oi fi aşa bine dispus lunea...
Ana-Maria (s-a aşezat pe un scaun) : Trebuie să iau loc, aşa cred.
Viorica : Nu ştiu. Hai să tragem paravanul !
Ana-Maria : Să tragem paravanul !
Viorica : Să ştii, draga mea, că n-a venit decât un singur bărbat pentru tine, a venit doi, doi au venit. Eşti, deci, fără lenjerie intimă...
Ana-Maria : Nu se poate, de-aia m-am şi pregătit aşa, să mă aşez, să nu... da ? Direct.
(.....)
Pentru a o cuceri pe Ana-Maria, a intrat în legătură directă, prin telefon, Valentin din Constanţa.
Ioniţă : Păi, mă, (...) Ana-Maria (...), cum facem noi, îl inviţi pe dumnealui...
Ana-Maria : Da, vreau să vină....
Ioniţă : da`, nici nu i-ai văzut pe cei doi de-aici. (...) Nu le dai nicio şansă oamenilor ăstora, care au venit pentru tine ?
Ana-Maria : Nu ştiu, păi asta e, că trebuie să mă mai gândesc, vreau cât mai mulţi, cât mai mulţi...
Viorica : Toţi bărbaţii din lume îi vrea.
Ana-Maria : Toţi.
Viorica : (...) O femeie nu se satură niciodată.
Ana-Maria : Nu. Sînt nesătulă, deloc.
Marcel : Te liniştesc eu !
Viorica : (...) Şi-aşa ştiu că Ana-Maria e însetată de bărbaţi...
Ana-Maria : Deci, nu mai îmi place, mare, tare şi....
Ana-Maria s-a ridicat de pe scaun şi şi-a expus exteriorul la cameră.
Valentin : (...) Primul cadou care vreau să i-l fac, este o lenjerie intimă.
Viorica : (...) Aia i-o dai pe răcoare, atât, când e zăpada de 3 metri.
Viorica : Ia, fă-i şi tu lu` domnu` Vasile, aia Sharone Stone (prezentatoarea nu îi pronunţă corect numele actriţei). Ia, fă, te rog eu frumos, uite, poziţia lui Sharone Stone !
Ana-Maria : Uite-te la mine !
Viorica : (...) Te-a răcorit Vasile, ai ? (...) Îţi dau o gură de apă ?
Ana-Maria a încercat să imite celebra scenă cu Sharone Stone, din filmul Basic Instinct.
(...).

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au vizionat, de asemenea, şi înregistrarea ediţiei din data de 4 aprilie 2013 a emisiunii „Te vreau lângă mine”, difuzată de postul de televiziune Kanal D, de la ora 13.15, cu marcaj „AP”, genul programului : „Divertisment”. Membrii Consiliului au constatat că şi această emisiune a avut un conţinut de natură să contravină dispoziţiilor legale referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
Constantin : Am intrat în parc. Ne-am întâlnit sâmbătă după-amiază în parc...
Viorica : Unde aţi intrat ?... În parc sau în pat ?...
Constantin : Vreau să spun acum, în direct, aici că viitorul ei prieten, care va fi, îl avertizez eu acum că în cinci, şase luni are să fie în pat la ea...
Doina : Păi, dumneata vroiai să fii din prima zi la mine în pat, dar nu se poate ! În primul rând nu m-ai luat după centură, să-ţi fie ruşine ! Să-ţi fie ruşine !...
Constantin : Îmi pare foarte rău, nu cred !...
Doina : Dumitale să-ţi fie ruşine, că pe mine m-ai luat dintr-o emisiune, nu m-ai luat după centură sau de la colţul străzii ! ( Doina se ridică revoltată din gradenă şi continuă să se certe.)
Constantin : Te rog frumos stai acolo şi vorbeşti tu !... Nu e frumos ce faci tu !...
Doina : Să-ţi fie ruşine ! Uite, Marcela e de faţă... Îţi pare rău că nu te-ai culcat cu mine ?...
Constantin : Îmi pare foarte rău că te fac mincinoasă. (...)
(.......)
Ioniţă : Păi de pat vorbim acuma...
Marcela : Păi, nu ştiu eu de pat. N-am fost lângă ei !... Ce, făceam trio ?...
Constantin : N-am ajuns acolo, vă spun eu. Chiar i-am spus şi ei : stau cu tine şi un an de zile. Un an de zile stau cu tine numai să fiu lângă tine. Nu, că am zis eu că vreau să merg la ea acasă. Nu cred. (...)
Doina : Pe mine cel mai mult m-a deranjat că a vrut din prima seară să. Zii că nu ai zis la uşă, când ai plecat, ce-ai spus ? Şi cu mine când te culci ? Ai spus sau n-ai spus, recunoaşte ?
(...)
Doina : Păi, vineri seara, când ai plecat, ce-ai spus la uşă ? Că-ţi pare rău că nu te-ai culcat. Că cu mine când te culci ? Păi ce, mă luase-i de pe centură să mă culc din prima cu tine !... Să-ţi fie ruţine !...
Constantin : Da, dar aveam o lună de zile. Cine crezi tu că stă cu tine 6 luni de zile să nu se culce cu tine ? Cine crezi că stă ?
Doina : Hai, hai, du-te, du-te că ai treabă şi noi te reţinem !
Constantin : Bine, mulţumesc frumos. Am să revin tot aici în emisiune, spun eu. (...)
(...)
Marcela : Ascultă-mă, ştii ce-ţi fac ? Te fac... Marcela şi Doina s-au apropiat ameninţătoare de Constantin, în timp ce Viorica încerca să intervină între ei.
Constantin : Nu da în mine ! ...
Marcela : Nu dau în tine ! ...
Doina : De ce-ai avut tupeul să vii să ne urmăreşti !? Că dacă-ţi dau acum una, poate te văd cu nasul ... !
Constantin : Nu mai face ! Te rog eu frumos ! ... Stai acolo !...
Doina : Nu ţi-e ruşine să vii să minţi aicea ! Nu ţi-e ruşine, nenorocitule !
Ioniţă intervine încercând să-i despartă : Nu vă certaţi, vă rog frumos.
Constantin : Domnul Ioniţă, pentru aşa ceva eu ies din platou. Vă rog eu din suflet.
Ioniţă : Nu, eu rămân aici cu dumneavoastră. Calmaţi-vă ! Rămâneţi lângă mine.
Marcela : Eu nu vreau să mă urmărească !
Viorica : Calmăm spiritele, ieşim în pauză ! Publicitateee !
Ioniţă : Închideţi ! Gata !

La revenirea în direct, după pauza de publicitate, a fost difuzată în continuare cearta dintre Doina, Marcela şi Constantin, aflaţi în culise.
Doina : Apropo, ştii că ai lovit o maşină vineri în parcare când ai plecat ? Şoferul lu’ Peşte Prăjit !
Constantin : Nu cred...
Doina : Ba da, să-ţi confirme spectatorii, ai lovit o maşină. Habar n-ai de condus, bă, ţăran prost ce eşti !
Constantin : Nu are nimic şi ce dacă ?...
Doina : Ce-i pe tine e şi-n ladă. Ce mort ai dezbrăcat şi ai venit aici aşa ? Că inel n-ai, casă n-ai , nimic n-ai, maşină n-ai ! Toate numai minciuni ai spus !...
Constantin : Nu ştiu...
Marcela : Şi apropo, ce ai tu cu mine ? Deci, de oftică... Că vulpea când nu ajunge la struguri...
Constantin : Te rog eu frumos, domnul Ioniţă... Lăsaţi-mă, gata !...
Ioniţă : Vă rog eu frumos...
Marcela : Lasă-mă, două vorbe şi gată...
Ioniţă : Dar mai de departe. Spune ce-ai de spus şi cu asta basta. Mai încoace puţin
Marcela : Costel, mă asculţi ? Păi de aia nu ai femei lângă tine. Ascultă-mă ! Vulpea când nu ajunge la struguri zice că sunt acrii. I-ai spus lui Doina, când mă cunoşteai pe mine, că te uitai după curul meu şi toţi bărbaţii când treceam pe stradă ?
Constantin : Şi nu aveam voie să mă uit şi eu ?
Marcela : De ce m-ai invitat pe mine la cafea ? De ce ?
Constantin : M-ai invitat tu la paravan ?
Marcela : Eu, eu ? Mă, nu minţi că te omor aicea ! Eşti prost la cap ? Dă-te dracu ! (...)

În urma vizionării imaginilor, membrii Consiliului au apreciat că cele 2 ediţii ale emisiunii „Te vreau lângă mine” au conţinut un limbaj licenţios, cu conotaţii sexuale, violenţă verbală sau chiar gestuală, conţinut nepotrivit în raport de ora difuzării emisiunii, de natură să afecteze dezvoltarea morală şi psihică a miorilor, care, la ora difuzării programului, 13.15-14.45, pot avea acces neîngrădit la vizionarea acestuia.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Or, emisiunea ce a făcut obiectul controlului de legalitate a fost difuzată la ore accesibile minorilor.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, în lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor de natură să afecteze dezvoltarea minorilor se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.

Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor, la stabilirea acestei ţinându-se cont de criteriile arătate în Codul audiovizualului, printre acestea fiind aplicabile în speţă cele referitoare la psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, tipologia eroilor, gradul de recurgere la violenţă, calitatea şi tipologia limbajului.

Or, în urma analizării emisiunilor din 11 februarie şi 4 aprilie 2013, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a avut în vedere aceste criterii atunci când a clasificat emisiunea ca fiind una ce poate fi vizionată de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia, difuzând-o cu începere de la ora 13.15.

Astfel, Consiliul a apreciat că un conţinut precum cel exemplificat anterior a fost de natură a afecta minorii, întrucât astfel de scene nu reprezintă un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale sau ceea ce văd la televizor.

De asemenea, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a ţinut cont nici de dispoziţiile legale care interzic, în intervalul orar 6.00 – 23.00, difuzarea acelor producţii care prezintă în mod repetat violenţă fizică, psihică sau de limbaj ori limbaj sau comportament obscen.

Pe de altă parte, Consiliul a constatat că, în cadrul ediţiilor “Te vreau lângă mine” analizate, au fost încălcate şi dispoziţiile art. 83 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română. Astfel, membrii Consiliului au constatat că enunţurile formulate ori dialogurile purtate în emisiune de prezentatorii acesteia sau de către invitaţi, au conţinut o serie de dezacorduri, pronunţări neîngrijite ori greşite ale unor cuvinte.

Or, o exprimare greşită în limba română este, pe de o parte, de natură să afecteze dezvoltarea minorilor şi publicul în general prin crearea unor modele lingvistice incorecte, care nu se încadrează în normele acceptate şi stabilite de Academia Română, iar, pe de altă parte, este în contradicţie cu responsabilităţile culturale pe care le au radiodifuzorii, în special cea referitoare la respectarea şi protejarea limbii române.

Potrivit legii, radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.

Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe prevăzute de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Lege audiovizualului.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 18 lit. a) şi b), art. 19 alin. (2), lit. f), g) şi k) şi art. 83 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă de 10.000 lei, întrucât ediţiile din 11 februarie şi 4 aprilie 2013 ale emisiunii „Te vreau lângă mine”, difuzate în intervale orare accesibile tuturor categoriilor de public, au conţinut un limbaj licenţios, violent, cu conotaţii sexuale, de natură să afecteze dezvoltarea psihică şi morală a minorilor, fapt ce contravine dispoziţiilor legale privind protecţia copilului.

Potrivit legii, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

De asemenea, Consiliul a constatat că în cadrul acestor emisiuni exprimarea în limba română a prezentatorilor şi a invitaţilor nu a fost una corectă, în concordanţă cu normele stabilite de Academia Română.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.